Şimdi Ara

ACER Aspire 5742G laptop için upgrade tavsiyeleri ----

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
3
Favori
3.445
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba,

    Yıllar önce aldığım laptop'ımı hızlandırmak istiyorum. Aşağıda teknik donanımını yazdım, bu laptop'ı donanımsal olarak nasıl upgrade edebilirim? Eski olduğu için uyumlu RAM vs bulabilir miyim?
    Uygun ve değiştirilebilir ram, ssd, işlemci vb. parçaları yazarsanız çok sevinirim. Ekran kartını değiştirmeye gerek yok.

    CPU-Z görüntülerini de paylaştım.

    ACER Aspire 5742G laptop için upgrade tavsiyeleri ----


    ACER Aspire 5742G laptop için upgrade tavsiyeleri ----ACER Aspire 5742G laptop için upgrade tavsiyeleri ----ACER Aspire 5742G laptop için upgrade tavsiyeleri ----ACER Aspire 5742G laptop için upgrade tavsiyeleri ----ACER Aspire 5742G laptop için upgrade tavsiyeleri ----ACER Aspire 5742G laptop için upgrade tavsiyeleri ----ACER Aspire 5742G laptop için upgrade tavsiyeleri ----


    İŞLEMCİ:

    Intel® Core™ i5 - 1st Gen - i5-460M - 2.53 GHz

    Dual-core (2 Core™) - Cache: 3 MB - 64-bit Processing

    Chipset Model: HM55 Express

    RAM:

    6gb RAM - Standard Memory: 3 GB / Maximum Memory: 8 GB

    DDR3-1066/PC3-8500

    Number of Total Memory Slots: 2

    HARD DISC:

    500 GB Hard Drive Interface - Serial ATA - RPM 5400

    EKRAN KARTI:

    NVIDIA® - GeForce® GT 420M

    Graphics Memory Capacity - Up to 1 GB
    Graphics Memory Technology - DDR3 SDRAM
    Graphics Memory Accessibility: Dedicated







  • Hocam bence ram miktarınız yeterli SSD alırsanız bilgisayarın performansı epey artacaktır.

    Benim yaptığım işlemler şu şekilde...

    2015 yılında amazon.comda ssd indirimi vardı samsung 850 evo 250Gb ne kadar olduğunu hatırlamıyorum ama çok uyguna almıştık. Ssdyi normal hdd yerine taktım, pcnin kendi hddsini de DVD-RW söküp yerine bir aparat takarak oraya taktım. Bilgisayarın performansı ciddi anlamda yükselmişti.

    Benim ram 3 gb idi; geçen yıl windows 10 yükledim ve ramlerden biri 2gb diğeri 1gbdi. 1 olanı söküp yerine 4gb olan bir ram aldım.

    Araştırma görevlisiyim ve bilgisayarı bu yazdığım yükseltmelerle aktif kullanıyorum, tezimi de bu bilgisayar ile yazmayı planlıyorum. 10 yıl doldursun sonra bir bilgisayar alırım dedim, halen 8 yıl olmuş durumda. İnternette dolaşma, office, film vs halen fazlasıyla işimi görüyor.

    Yükseltme yaptığım parçaların liklerini atıyorum.
    En çok ram ararken baya uğraşmıştım, söktüğüm ramin özellikleriyle birebir benzeşmesine çok dikkat ettim mavi ekran sıkıntısı filan yaşamadım. CPU-Z kullanmıştım sanırım.

    SSD
    Aparat
    Ram




  • spondane kullanıcısına yanıt
    Hocam ayrıntılı cevap için teşekkür ederim.

    Ram konusunda ben de öyle düşünüyorum. En fazla 2GB ram'i söküp 4 takabilirim. O da ne kadar rahatlatır çok emin değilim.

    SSD konusunda bir sınırlamamız yok sanırım? Herhangi bir SSD taksam olur mu ? Sizin attığınız SAMSUNG evo 850 HB'de 297 TL şuan.
  • 198 TL CRUCIAL -
    CRUCIAL


    2018 TL TOSHIBA -
    TOSHIBA


    200 TL WD -
    WD


    200 TL KINGSTON -
    KINGSTON


    208 TL SANDISC -
    SANDISC



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ofamof -- 14 Temmuz 2019; 16:18:4 >




  • Konu bayağıdır aktif değil ama yardımcı olur belki diye yazayım.

    O laptopun varacağı en yüksek konfigürasyon şu olur:

    İŞLEMCİ - Intel Core i5-460M (2.53 GHz, Turbo 2.8 GHz) yerine Intel Core i7-640M (2.8 GHz, Turbo 3.4 GHz) takılabilir. Frekans üstünlüğü dışında, bu işlemci AES ("Advanced Encryption Standard-Gelişmiş Şifreleme Standardı") destekli ve 4 MB önbelleklidir. Bu sisteme takılabilecek, 1.nesile ait en güçlü işlemci budur. Diğer nesillere ait işlemciler kesinlikle takılamaz.

    BELLEK - 8 GB DDR3 1066 Mhz yapılır (iki modül, 4+4). Daha fazlasını sistem tanımaz. 4 GB DDR3'leri ikinci el bulabilirsiniz.

    SSD - Optik sürücü çıkartılır, yüksekliği ölçülür, 9 mm veya 12.7 mm artık hangisiyse buna göre bir metal HDD caddy alınır. Harddisk bu caddy içerisine oturtulup optik sürücüden boşalan yere takılır... Optik sürücüden vazgeçemem diyenler, HDD'den vazgeçmek zorunda. İkisinden birisi harici USB kutusuna gitmek zorunda. Başka türlü SSD eklemek mümkün değil (eski bilgisayarlarda M2 slotu yok çünkü)

    Harddiskten boşalan yerine, 2.5 inçlik SATA (Samsung veya Crucial marka iyidir) bir SSD koyulur. Intel HM55 anakartta SATA-II sınırlaması olacaktır ama SSD her halükarda HDD'den 2-3 kat hızlı çalışacağı için sistemin açılış süresi epey düşer.

    Tabii SSD'yi yerine takmadan önce, harddiskteki işletim sistemini Macrium Reflect programıyla SSD'ye klonlayınız.

    Bu kadar. Bu bilgisayara daha fazlasını yapamazsınız.

    O ekran kartını isteseniz de değiştiremezsiniz çünkü anakarta lehimlidir.

    Donanımları yükselttikten sonra, bilgisayara gömülü gelen orijinal Windows 7 lisansını kullanıp Microsoft'tan online ücretsiz yükseltme yapabilirsiniz.
    https://www.microsoft.com/tr-tr/software-download/windows10

    "Aracı şimdi indirin"e tıklayın. İnen dosyayı çalıştırın. İnternete bağlanın. "Bu bilgisayarı yükselt" seçeneğini işaretleyip, gerisini akışına bırakın. 4 GB civarında dosya indirip kendisi kurar.




  • Hocam süpersin, ertelemiştim yeni laptop alacağım için. Ama aynı zamanda bu laptop da kalacağı için upgrade yapacağım. Cevap geç de olsa çok faydalı oldu, teşekkür ederim :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Rica ederim. Kendim de yükseltme işlerini çok sevdiğim için, bu tür soruları seve seve cevaplarım.

    Öncelikle BIOS'unuzdaki "boot" sekmesini kontrol edin. Eğer BIOS'ta boot atılacak cihaz konusunda 3 seçenek varsa, bunlar da internal-dahili disk, optik sürücü ve harici cihaz (USB disk oluyor yani) şeklindeyse, optik sürücüyü çıkartıp yerine caddy içerisinde SSD taktığınızda, BIOS o SSD'den boot attırmaz, onu algılamaz çünkü. Siz Boot önceliğinde en başa optik sürücüyü getirseniz bile oradan boot attırmaz, çünkü orada bir optik sürücü yoktur artık. SSD'yi mutlaka HDD yerine takmanız gerekecektir.

    SSD takviyesi, bilgisayara işlemci ve bellek takviyesinden çok daha yüksek katkı sağlıyor.




  • SATA-II hız standardında, bir HDD yerine SSD'yi koyduğunda görülecek hız farkı şudur:

    ACER Aspire 5742G laptop için upgrade tavsiyeleri ----ACER Aspire 5742G laptop için upgrade tavsiyeleri ----




  • Eyvallah hocam. Bir çok kişi için de faydalı olacak yazdıkların. Teşekkürler

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • RAM-Bellek mevzusunda kafa karıştırayım.

    Intel'in sitesinde işlemcilere dair tüm bilgiler yazar. Bahsettiğimiz Core i7-640M işlemcinin sayfası:
    https://ark.intel.com/content/www/tr/tr/ark/products/49666/intel-core-i7-640m-processor-4m-cache-2-80-ghz.html

    Maksimum Bellek Boyutu (bellek türüne bağlıdır) 8 GB
    Bellek Türleri DDR3 800/1066

    İki tane 4 GB DDR3 veya 1 tane 8 GB DDR3 bellek modülü aramaya başlamadan önce, frekans, voltaj, rank gibi konulara da bakmak gerekmektedir.

    Frekans konusu: 800 Mhz veya 1066 Mhz'lik modül takabilirsiniz, daha üstünü de takabilirsiniz, bir sorun olmaz, işlemci onu 1066 Mhz'de kısıtlar sadece. Bir slota 800, diğerine 1066 Mhz'lik takılırsa, işlemci bu sefer daha yavaş olana göre bir ayarlama yapar.

    Voltaj konusu: 1.35 voltluk "DDR3L" olanların pin yapısı ile 1.5 voltluk DDR3'larinki aynı. Yani aynı slotlara cuk diye oturuyorlar. DDR3L, voltaj konusunda da "uyumlu" olarak piyasaya sunuldu. Eski bir laptoptaki DDR3 yerine DDR3L takabilirsiniz. Problem şudur: 4.nesilden itibaren Intel işlemcilerde maksimum 1.35 voltaj desteği var (DDR4'te 1.2 volta düşüldü). İşte bazıları 4.nesil işlemcinin yanına DDR3L yerine DDR3 modül taktığı için, sistemleri çalışmıyor. Biz Core i7-640M gibi 1. nesil bir işlemciden bahsediyoruz, sorun yok.

    En karışık olanı, rank kısmıdır.

    Bellek modüllerinin üstünde kare şeklinde küçük yapılar görürsünüz, bunlar DRAM çipleridir (Dynamic random-access memory).

    Bellek modülü ararken "SAMSUNG 4GB 2Rx8 PC3-10600S 1333 MHZ 1.5 V NOTEBOOK RAM" diye yazılarla karşılaşırsınız. PC3 = DDR3 demektir, 10600S'deki 10600 değeri, modül frekansının 8 misline (1333 x 8) karşılık gelen değerdir, S = SODIMM, yani laptop bellek slotu tipidir.

    2RX8 teriminde baştaki 2R, bu çiplerin tasarımını ifade eder. Çip tasarımı Single (1R), Dual (2R) veya Quad Rank (4R) yapısında olmakta... X8, X4, X16 gibi ifadeler ise, çipteki bank konfigürasyonunu (işlemcinin tek seferde erişebileceği veri miktarı) ifade eder. (Modülün üstündeki çip sayısı değil)

    Bahsi geçen modül, 2R, yani bir "dual rank" modüldür. İki tarafta 8'er tane, toplamda 16 DRAM çipi vardır. Çiplerin her biri, 2 gigabitlik (256 Megabit x 8) bir bant genişliği sağlar. Bu da toplamda 32 gigabit etmektedir (yani 4 Gigabayt).

    8 GB 2RX8 dual rank modülde de iki tarafta 8'er tane, toplam 16 DRAM çipi vardır. Her biri, 4 gigabitlik genişlik sağlamaktadır (512 megabit x 8). Toplamda 64 gigabit (yani 8 GB).

    Peki, iki tane 4 GB yerine bu tek 8 GB'lık dual rank modülden takabilir misiniz? Hayır. Çünkü, bu noktada devreye Intel HM55 anakart girer, "256 megabit x 8" yapısının üstündeki DRAM'ları tanımayan bir anakarttır kendisi.

    Aynı anakart, 8 GB 1RX8 single rank modülü de tanımayacaktır. Böyle bir modülde, tek tarafta 8 DRAM çipi vardır. 8 çipin her biri, 8 gigabitlik bellek bant genişliği sağlamaktadır (1 gigabit x 8).




  • Merhaba arkadaşlar bende işyerindeki laptopa ssd ve ram takviyesi yapmayı düşünüyorum ssd olarak samsung 860 evo 250 gb fazlasıyla yeterli olacaktır görüşündeyim. Pc yi genellikle babam kullanıyor. Çok yavaşladı diye yakınıp durmaya başladı

    Ben daha öncesinde bu laptopa 2 gb ram takviyesi yaptım ama ram den midir anakarttanmıdır nedir iyice yavaşladı pc Yukarıdaki en sok atılan mesajı detaylıca okuduktan sonra anladım nerde hata yaptığımı bakalım inş upgrade den sonra makinada gözle görülür bi fark olur.

    Sonuçları buraya yazarım artık...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar merhaba 5742g i5 3gb ram olan bilgisayarıma hepsi burada sitesinden Kingston 4GB 1333MHz DDR3 Notebook Ram (KVR13S9S8/4) bu rami aldım ama bir turlu çalışmıyor mavi ekran veriyor açılışta ram alanların yorumlarında 5742g de sorunsuz çalışıyor diye yazan 1 kişi var acaba sorun ne olabilir sizce
  • Arkadaşlar merhaba 5742g i5 3gb ram olan bilgisayarıma hepsi burada sitesinden Kingston 4GB 1333MHz DDR3 Notebook Ram (KVR13S9S8/4) bu rami aldım ama bir turlu çalışmıyor mavi ekran veriyor açılışta ram alanların yorumlarında 5742g de sorunsuz çalışıyor diye yazan 1 kişi var acaba sorun ne olabilir sizce
  • Bende aldım 4gb ram hepsiburadn ama mavi ekran sorunu açamadım bir türlü bios ayarlarında ramleri görüyor açılışta mavi ekran ve yeniden başlatma oluyor geçmiyor sonrasına

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • zebanny çözebildin mi sorunu
  • Eosmanca E kullanıcısına yanıt
    Hayır orda kala kaldım . tanıyor ama açılmıyor

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Konu eski ama bu laptop'ı hala kullananlar mevcuttur. Şuan kardeşim günlük işler, Chrome, film ve online dersler için kullanıyor.


    SSD upgrade için şunu almayı düşünüyorum.


    Sandisk SSD Plus 240GB 530MB-440MB/s Sata 3 2.5" SSD (SDSSDA-240G-G26)

    https://www.hepsiburada.com/sandisk-ssd-plus-240gb-530mb-440mb-s-sata-3-2-5-ssd-sdssda-240g-g26-p-BD805682?magaza=Nethouse


    Bir de aşırı ısınıyor laptop. Chrome'da 1-2 sekme açıkken kendi kendine kapanmaya başlamış.

    Temizleme yapacağım ama macun işine falan girmek istemiyorum tecrübem yok hiç. Videolara baktım çok karmaşık geldi. Fan temizliğinin kolay bir yönetimi var mı?





  • quote:

    Orijinalden alıntı: ofamof

    Konu eski ama bu laptop'ı hala kullananlar mevcuttur. Şuan kardeşim günlük işler, Chrome, film ve online dersler için kullanıyor.


    SSD upgrade için şunu almayı düşünüyorum.


    Sandisk SSD Plus 240GB 530MB-440MB/s Sata 3 2.5" SSD (SDSSDA-240G-G26)

    https://www.hepsiburada.com/sandisk-ssd-plus-240gb-530mb-440mb-s-sata-3-2-5-ssd-sdssda-240g-g26-p-BD805682?magaza=Nethouse


    Bir de aşırı ısınıyor laptop. Chrome'da 1-2 sekme açıkken kendi kendine kapanmaya başlamış.

    Temizleme yapacağım ama macun işine falan girmek istemiyorum tecrübem yok hiç. Videolara baktım çok karmaşık geldi. Fan temizliğinin kolay bir yönetimi var mı?

    Tabii ki aşırı ısınır. Mikroişlemciler, yani CPU ve GPU gibi bileşenlerin üretim teknolojisi eskidir çünkü. 28 nm ile 12 nm üretim işlemciler arasında uçurum var. Güç tüketimi, ısınma, performans, her konuda.


    Eski laptoplarda yılda bir kez fan temizliği yapıp macun tazelemek ve de harici bir USB soğutucu kullanmak şart. Yaz aylarında ise kesinlikle klimalı odalarda kullanılmaları gerekir.


    Temizlik çok basit. Tecrübe şart değil. Islak mendili bir kulak çöpüne dolayıp fan aralarındaki tozu alıyordum. Elektrikli süpürge de tutabilirsiniz. Termal macun ise CPU ve GPU üzerine incecik katman olarak sürülüyor. Kasa içinde toz bırakmadınız mı, fan gürültüsü azalacaktır.


    SSD olarak Crucial veya Samsung öneririm.


    SSD'leri asla veri depolama alanı olarak kullanmayın. Dosyalarınızı HDD'de saklayın.


    SSD'lerin bir toplam yazma ömrü vardır.


    Bazıları SSD'lere film yazıp siliyor, disk 1 yılda bozuldu diye şikayet ediyorlar sonra.





  • Laptop için videoları izleyerek yavaş yavaş yapacağım hocam teşekkürler. Crucial markada 250 lik uygun fiyatlı buldum bir tane onu alırım.


    Konudan bağımsız olarak benim yıllardır biriken arşivlerim, çalışma dosyalarım vs şuan harici HDD'de saklı. Ama bad sectorler oluşmaya başladı. Bunun için harici HDD de olan tüm verilerimi taşınabilir SSD alıp ona aktarmayı düşünüyordum. HDD mekanik bir yapı sonuçta içinde hareketli parçalar var. SSD sadece bir kart. Bu cevabınız şaşırttı beni :/

  • quote:

    Orijinalden alıntı: ofamof

    Laptop için videoları izleyerek yavaş yavaş yapacağım hocam teşekkürler. Crucial markada 250 lik uygun fiyatlı buldum bir tane onu alırım.


    Konudan bağımsız olarak benim yıllardır biriken arşivlerim, çalışma dosyalarım vs şuan harici HDD'de saklı. Ama bad sectorler oluşmaya başladı. Bunun için harici HDD de olan tüm verilerimi taşınabilir SSD alıp ona aktarmayı düşünüyordum. HDD mekanik bir yapı sonuçta içinde hareketli parçalar var. SSD sadece bir kart. Bu cevabınız şaşırttı beni :/

    Harici HDD'lere iyi bakmazsanız da o sorunlarla karşılaşırsınız. Harici HDD'lerin kaliteli bir kasa içinde muhafaza edilmesi, sallantıya, düşmeye, çarpmaya, toza, kire maruz kalmaması çok önemli.


    SSD'ler veri depolama ve arşiv amaçlı kullanıma uygun değildir. Öyle kullanan kişi, 1 yıl içinde TBW değerini tüketip SSD'sini öldürebilir.





  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.