Şimdi Ara

Bufferbloat Test Sonuçları Paylaşımı (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
165
Cevap
9
Favori
9.914
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
3 oy
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Baflıbulot testide bir nevi, tansiyon ölçümü gibi.Küçük büyük tansiyon bir nevi.

12-8 A+ oluyorda. Herkes aynı çıkmayabilir, çıksada tolerans farklı olabilir.

Test ne kadar stabil ve güvenli. Her ölçüm cihazı, kullanım senaryosu, bağlanan cihaz yükü gibi.

Youtube'de, iptv de, oyunda sorun yoksa pek takmamak lazım.

Birazda planlı cihaz alımına yönlendirme gibide.Bufferbloat Test Sonuçları Paylaşımı 

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Yönlendirici ZTE H3600P

Hiç bir ayar yapılmadı.

Tek sorunumuz yüksek ping, millet fiberde 5-10ms alıyor ben 30... Bir türlü çözemiyor Türknet ekibi..

Bufferbloat Test Sonuçları Paylaşımı

hattının internete çıkış yaptığı santral/POP, senin ilgilenmen gereken yer olabilir. cihazda sorun yok görünüyor. windows'da tracert komutunu kullanarak, paketlerin hangi rotayı izlediğine bak ve hangi hop'da gecikme olduğunu gör.

ilk hop, modem/ont. (genelde 1 ms)

ikinci ve üçüncü hop, isp yerel ağ/santral. ( ? ms)

orta hoplar, isp backbone/tt omurga. ( ? ms)

son hop, hedef sunucu olsun örneğin 1.1.1.1 ( ? ms)

tracert 1.1.1.1 (ilk hoptan sonra durursa enter yap..)

örnek:

C:\Windows\System32>tracert 1.1.1.1

Tracing route to one.one.one.one [1.1.1.1]

over a maximum of 30 hops:

1  <1 ms   2 ms  <1 ms OpenWrt [192.x.x.x]

2  15 ms  13 ms  14 ms 100.x.x.x

3   *    *    12 ms 81.x.x.x.static.turktelekom.com.tr [81.x.x.x]

4  12 ms  12 ms  13 ms 00-fatih........-fatih-sr.....[81.x.x.x]

5  13 ms  12 ms  14 ms 00-gayrettepe-sr14s-t2-1---00-fatih-.....[212.x.x.x]

6   *    *    15 ms 00-eb....---00-gayrettepe-sr14s-t2...[81.x.x.x]

7  14 ms  13 ms  13 ms 86.106.122.97

8  15 ms  20 ms  24 ms 86.106.122.122

9  14 ms  14 ms  14 ms 172.71.185.13

10  13 ms  13 ms  13 ms one.one.one.one [1.1.1.1]

Trace complete.

1 openwrt router

2 turknet cgnat (örnek tabi Bufferbloat Test Sonuçları Paylaşımı )

3 tt omurga

4 istanbul fatih santrali tt router

5 istanbul gayrettepe santrali tt router

6 gayrettepe çıkışı (bende bu iyiymiş bu arada çünkü EBGP → external BGP)

7 cloudflare'in tr/avrupa pop'una geçiş.

8 cloudflare'e ait ara router

9 Cloudflare edge router. (cloudflare edge router ve CDN noktaları)

10 hedef dns 13ms. benim vdsl için gayet iyi. Bufferbloat Test Sonuçları Paylaşımı 

• The souls migration kullanıcısına yanıt
    Nereye denersem deneyim hep 6. Hop’tan sonra ping artışı oluyor.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • PehliOne- kullanıcısına yanıt

valla bu değerler yine çok iyi. sen diyorsun ya hani başkaları 10 ben alıyorum 30ms, online oyun oynuyor olsan bile ne bileyim sıkıntı çekmezsin bence. uğraşmaya değmez gibi geliyor bana. o bahsettiğin noktadan sonra tekrar 8ms gibi düşük değere geçiş olsaydı, o noktada düşük icmp politikası uygulanıyor derdik. ne işe yaradığına sen bakarsın artık. 19ms sonradan yine 4ms fark da atıyor. yani konuda buna sorun gözüyle bakıyorsan ve sorun yaratıyor diyorsan eğer, turknet'e talepte bulunman gerekir görünüyor. bu çıktıda %100 izlenen rotanın uzaması sorunu var çünkü son hopda yine yüksek ms sonucu var. turknet seni eskisehir pop merkezinden çıkarıyor. sen nerdesin, eskişehir'de mi? böyle ise turknetin kendi dahili ağında dolaşıyorsundur. Bufferbloat Test Sonuçları Paylaşımı ama yok istanbuldayım diyorsan, istanbul'dan eskişehire yani.. şimdi baktım da turknet'in açıklamalarında bu bilgi var görünüyor.

Resmi açıklamalar: TurkNet genelde “POP/BNG ataması sistem tarafından otomatik yapılır, kullanıcı tarafında değiştirilemez”

yani bireysel başvuruya istinaden değişiklik yapılması bununla kimse uğraşmaz. belki çok yüksek haytıflanmalar olur da anca o zaman optimize etmeye çalışırlar. bence değerler güzel. sıkma canını.. Bufferbloat Test Sonuçları Paylaşımı 

ben de paylaşayım vdsl2 Bufferbloat Test Sonuçları Paylaşımı 

C:\Windows\System32>tracert 1.1.1.1

Tracing route to one.one.one.one [1.1.1.1]

1  <1 ms   2 ms  <1 ms OpenWrt [192.168.5.1]

2  15 ms  13 ms  14 ms 100.93.128.1

3   *    *    12 ms 81.212.73.55.static.turktelekom.com.tr [81.212.73.55]

4  12 ms  12 ms  13 ms 00-fatih-sr12e-t2-1---00-fatih-sr7s-t3-2.statik.turktelekom.com.tr [81.212.214.144]

5  13 ms  12 ms  14 ms 00-gayrettepe-sr14s-t2-1---00-fatih-sr12e-t2-1.statik.turktelekom.com.tr [212.156.109.196]

6   *    *    15 ms 00-ebgp-gayrettepe-sr12e-k---00-gayrettepe-sr14s-t2-1.statik.turktelekom.com.tr [81.212.220.238]

7  14 ms  13 ms  13 ms 86.106.122.97

8  15 ms  20 ms  24 ms 86.106.122.122

9  14 ms  14 ms  14 ms 172.71.185.13

10  13 ms  13 ms  13 ms one.one.one.one [1.1.1.1]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The souls migration -- 24 Şubat 2026; 1:55:48 >

Değerler fena değil tabi ama, sonuçta yarım saat ötede oturan TT abonesi kuzenim ve arkadaşlarım Türk Telekom sunucularına 10MS ile ping atarken benim 30Ms atmam biraz garip. Turknetle iletişime geçtim ancak onlara göre her şey normal, sorun bulamıyorlar. Muhtemelen tek çözüm TT’ye geçmek sorun TurkNet’in yönlendirmelerinden kaynaklanıyor herhalde.

• PehliOne- kullanıcısına yanıt

ipv6 dener misin 1.1.1.1 için

C:\Windows\System32>tracert -6 2606:4700:4700::1111

Tracing route to one.one.one.one [2606:4700:4700::1111]

1  <1 ms  <1 ms  <1 ms 2a00:1d34:78c2:9c00::1

2  15 ms  15 ms  15 ms 2a00:1d34:7800::

3  23 ms  14 ms  13 ms 2a01:358:2010:69::

4   *    *    *   Request timed out.

5  13 ms  13 ms  19 ms ip6-2a02-2720-1009-10--1.euroweb.ro [2a02:2720:1009:10::1]

6  24 ms  13 ms  14 ms ip6-2a02-2720-1009-23--2.euroweb.ro [2a02:2720:1009:23::2]

7  14 ms  16 ms  13 ms 2400:cb00:983:3::

8  19 ms  14 ms  13 ms one.one.one.one [2606:4700:4700::1111]

Trace complete.

vay be tt'deyim ama turknet ipv6 router'omurga görünüyor. Bufferbloat Test Sonuçları Paylaşımı 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The souls migration -- 24 Şubat 2026; 2:43:52 >

Transmit error: code 1231.

Bu hatayı veriyor hocam.

Edit: ipv6 kapalıymış Turknet’e açın dedim bekliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PehliOne- -- 24 Şubat 2026; 15:43:25 >
  • açtır bakalım belki rota değişir de ms'e etki eder ama çok etkileyeceğini söyleyemeyiz sanki. bak bakalım ne olacak..

Mikrotik hAP AX2. 200Mbit fiber Turk Telekom. Zte 601 ONT.

SQM cake ve tree ayarı açık değil daha. Onu da açarsam ünlemler olmuyor. Dilediğimiz gibi oynayabiliyoruz.

• ünlemler sunucunun sana olan coğrafi uzaklığı veya anlık olarak ağ yolundaki değişkenlikle alakalı. sqm'yi açman (açık değil demişsin ama bal gibi de açık.) o ünlemleri kaldırmaz. vpn açarsan kaldırman mümkün olabilir. Bufferbloat Test Sonuçları Paylaşımı  o cihazı almak için biraz çaba gösterdim ama alamadım. fakat beni mikrotik osx86 sahibi yaptı yani. şimdi bakıyorum, o cihazın hiç al benisi yok. fakat itiraf ediyorum bana hala çok seksi görünüyor. Bufferbloat Test Sonuçları Paylaşımı 

Bunun dışında bufferbloat sizde 0 (sıfır) görünüyor, yani kusursuz. SQM/cake muhtemelen işliyor, yoksa mümkünatı zor.

Bir de bufferbloat sıkıntılarında router dışında ayrıca Telekom'un verdiği ONT'ye çok kabahat buluyorlar, bunun gerçekliği nedir bilemiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 4 Mart 2026; 3:36:8 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ISP: Turknet,

Stok TT router,

SQM yok,

Download hızı burda iyi güzel çıkıyor ama Steam'de çok dalgalanıyor 600-300-500-700 Epikte ise daha kötü sürekli 400-500'de.

1Gbps kullanıcıları için, bufferbloat, hız testı sonuçlar, fiyat kıyaslamaları için bir konu açmayı düşünüyorum. Ne dersiniz, gerek varmı böyle bir konuya ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PehliOne- -- 4 Mart 2026; 19:15:22 >

Evet mesajı biraz geç okudum. Sqm bal gibi de açık demişsin.

Sqm Açık değil. Öyle bir sqm ayarı hazırda yok. Ayarı yazan benim zaten. ( Que tree cake ) mikrotik’e biraz yabancıyız galiba ama istersen video çekimi yaparım sana ama bal gibi açık olmadığını gördüğünde ne yapmayı düşünüyorsunuz arkadaşlar orayı anlamadım.

Muhtemel elinizde asus hadi bilemedin tplink falan var sizin. direk çöp o derece.

ros7 arayüzünü gördünüz mü bilmiyorum ama kalbinizi kırar çocuklar :)

Bu arada udp 53 değil 443 direk doh ile çıkıyoruz wan’dan.

/tool sniffer quick interface=pppoe-out1 port=53 terminalde dinleme yaparsan udp 53 ‘e gelen istekler direk drop. Firewall kuralıdır. Sadece ipv4 ipv6 icmp paketleri görürsün.

Aşağıdaki resim Mikrotik Hap Ax2 ; Ont 601 Zte 50Mbit Fiber Turk Telekom bağlantı. ipv6 slaac aktif. cloudflare doh (dns over https) aktif.

Cat6a ile eth3 Sony AF9 Oled TV bağlı. Tv browser ‘ı üzerinden test.

Televizyon 2019 üretim olduğu için 100mbit ile sınırlı eth hızı.

Şu an Ros7 Sqm que tree - cake açık sonuçlardır.. Bak açık olduğunda tablo bu.

NOT: RouterOs konusunda akademik anlamda bilgili değilseniz zaten Mikrotik kullanma şansınız yok arkadaşlar.

Siz tak-çalıştır router kullandığınız için firewall ayarları gibi pek çok önem arz eden ayar hazır geliyor size. Tik ile açıyorsunuz en fazla. Ros üzerinde kuralları kendiniz yazıyorsunuz sırası var. Sıralamada hata yaprsanız diğer kuralları yok sayar. Sonra banka hesaplarınız, mail şifreleriniz falan elveda. Mesela ipv6 iss size veriyorsa siz yine gui üzerinde tik ile açıp kullanıyorsunuz. Bunda nerde öyle kendin tek tek yazıyorsun ayarı. Satın almamakla iyi yapmışsınız yani söylemek istediğim. Ubiquiti falan olur size 6-7 bin TL bandına. O gui mesela. Yani yanlış anlaşılma olmasın, ünlemlerin coğrafi konumla alakasını da anlamadım. Allah allah yani low latency gaming ünlemlerinden bahsediyoruz. Kaldırdım işte. Konum aynı .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hugo_ramirez -- 5 Mart 2026; 2:4:14 >

• hugo_ramirez kullanıcısına yanıt

o active değerlerinin 0 olması sqm ayarı olmaksızın "imkansız". bu sebeple ben sqm ayarı yapmışsındır diye hüküm verdim ama yapmadım diyorsan yapmamışsındır. kesin bir sorunun var ama nedir bilmiyorum. fast track ile ilgili olabilir. bir yapılandırma hatası vb. nşa'da 0 olamaz. ayar olmaksızın 0 görüyorsan eğer, o değere inanma. mikrotik'te fq-codel var ama sqm çok daha iyi. lakin mikrotikte, openwrt'de sqm ile alınan değerleri görmek mümkün olmuyor. sqm de mikrotikte openwrt'deki gibi çalışmıyor bu kesin. ayrıca bufferbloat ayarı yapacaksan eğer: "up-bulk, up-ack, down" queue tree ayarı yapmaya çalış. daha iyi netice veriyor.

Şimdi geçmiş mesajları okudum. Bir yanlış anlamayı gidermek isterim. Daha önceki testlerde kablosuz yapanlar olduğu için benim ilk yayınladığım test ; kablosuz ve sqm kapalı. 5ghz AX Wifi6E bağlantı. 200 Mbit fiber.

İkinci yayınladığım kablolu sqm ayarı açık. Firewall ipv4 ve ipv6 fasttrack kuralları kapalı.

50Mbit fiber bağlantı değerleridir.

Kablolu şekilde sqm ayarı kapalı olduğunda sonuç sıklıkla B Gelir. Firewall Fasttrack açıkken.

Ros7’de fq-codel yerine cake öneriyor. fq-codel yok artık.

cake-tt-down

cake-tt-up

CAKE queue ve bufferbloat için FQ-CoDel’den daha gelişmiş.

_ Bir üstteki test sqm yani que ayarı yapılmış kablolu test.

ipv6 slaac aktif ve cloudflare doh aktif. ipv4 ve ipv6 firewall fasttrack kapalı testlerdir.

sqm ayarı 50mibt fiber bağlantı baz alınarak yaptığım ayar aşağıdaki şekilde.

test sonucu yukarıda son paylaştığım testtir.

MikroTik RouterOS 7.21.3 (c) 1999-2026

Press F1 for help

[admin@MikroTik] > /que simple print 

Flags: X - disabled, I - invalid; D - dynamic

0 X name="SQM" target=pppoe-out1 parent=none packet-marks="" priority=8/8 queue=cake-tt-down/cake-tt-up limit-at=0/0 max-limit=45M/9M burst-limit=0/0

burst-threshold=0/0 burst-time=0s/0s bucket-size=0.1/0.1

[admin@MikroTik] > /que type print 

Flags: * - default

0 * name="default" kind=pfifo pfifo-limit=50

1 * name="ethernet-default" kind=pfifo pfifo-limit=50

2 * name="wireless-default" kind=sfq sfq-perturb=5 sfq-allot=1514

3 * name="synchronous-default" kind=red red-limit=60 red-min-threshold=10 red-max-threshold=50 red-burst=20 red-avg-packet=1000

4 * name="hotspot-default" kind=sfq sfq-perturb=5 sfq-allot=1514

5 name="cake-tt-down" kind=cake cake-bandwidth=0bps cake-overhead=22 cake-mpu=84 cake-overhead-scheme="" cake-rtt=25ms cake-diffserv=diffserv4

cake-flowmode=triple-isolate cake-nat=yes cake-wash=no cake-ack-filter=filter

6 name="cake-tt-up" kind=cake cake-bandwidth=0bps cake-overhead=22 cake-mpu=84 cake-overhead-scheme="" cake-rtt=25ms cake-diffserv=diffserv4

cake-flowmode=triple-isolate cake-nat=yes cake-wash=no cake-ack-filter=filter

7 * name="pcq-upload-default" kind=pcq pcq-rate=0 pcq-limit=50KiB pcq-classifier=src-address pcq-total-limit=2000KiB pcq-burst-rate=0 pcq-burst-threshold=0

pcq-burst-time=10s pcq-src-address-mask=32 pcq-dst-address-mask=32 pcq-src-address6-mask=128 pcq-dst-address6-mask=128

8 * name="pcq-download-default" kind=pcq pcq-rate=0 pcq-limit=50KiB pcq-classifier=dst-address pcq-total-limit=2000KiB pcq-burst-rate=0 pcq-burst-threshold=0

pcq-burst-time=10s pcq-src-address-mask=32 pcq-dst-address-mask=32 pcq-src-address6-mask=128 pcq-dst-address6-mask=128

9 * name="only-hardware-queue" kind=none

10 * name="multi-queue-ethernet-default" kind=mq-pfifo mq-pfifo-limit=50

11 * name="default-small" kind=pfifo pfifo-limit=10

[admin@

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hugo_ramirez -- 5 Mart 2026; 20:23:2 >

• TTNet Altyapısı Turknet 1Gbit/50Mbit

EdgeRouter-4 SQM Disabled

SQM Enabled

Download hızı düştükten sonra ne anladım bu işten EdgeRouter eskidi anlaşılan :)

• testi sunan taraftaki ayarların hassasiyeti de önemli ama. mesela hız fiber yani. bir anda trafik patlaması oluyor ve buffer anında doluyor. bazı paketler kuyrukta takılı kalıyor ve bekliyor. düşünsene sadece 1 paket takılı kalsa o testte ünlem işareti yine çıkar. test, oyun için düşünürsek eğer bu tek paketi bile lag spike yapar diye kabul eder ve sana ünlem işaretini gönderir. sendeki o hız fedakarlığı, rekabetçi onlinbe oyunlar için bir anlam ifade eder. böyle fanatik bir hobin yoksa eğer, yüksek hız senin için daha anlam ifade eder ve bu durumda da paketlerin kurukta sıra beklemesine ve takılı kalmasına göz yumarsın. kısaca router'ını değiştirmeye gerek yok bence. ama mesela gömülü vpn ayarların vardır kullanıyorsundur. bu durumda router güncelleme almazsa bu ayarların versiyonu geri kalır. ya da güzevnlik açıkları çıkar vs. bu durumda yenilersin. senin tek sorunun var o da yüksek bir hızın var. Bufferbloat Test Sonuçları Paylaşımı 

• İnternet: Netspeed

Modem: Keenetic Hopper DSL AX3000 Wi-Fi Mesh VDSL2/ADSL2+

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ttbarracuda -- 8 Mart 2026; 2:29:26 >

• ttbarracuda T kullanıcısına yanıt

VDSL olmasına rağmen gayet güzel gözüküyor hocam. Benim de vdsl var millenicom kullanıyorum C'nin üstünü göremedim.

For the Alliance
    Discord: Zaris#7582
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.