Şimdi Ara

BUCK CONVERTER HAKKINDA YARDIM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
3.463
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Hocam benden bir DC-DC Buck Converter tasarlayıp simulasyonunu yapmamızı istedi. İnternette araştırdığım devrelere göre bazı simulasyonlar yaptım fakat tam istenilen sonucu alamadım. Acaba bizden istenen değerleri verebilen bir devreye sahip misiniz?

Değerler şu şekilde:

Vinput=24V
    Voutput=12V
    Ioutput=2A
    Voutput ripple =10%
    Iripple=10%

• quote:

Orijinalden alıntı: xenon92

Herkese merhabalar,

Hocam benden bir DC-DC Buck Converter tasarlayıp simulasyonunu yapmamızı istedi. İnternette araştırdığım devrelere göre bazı simulasyonlar yaptım fakat tam istenilen sonucu alamadım. Acaba bizden istenen değerleri verebilen bir devreye sahip misiniz?

Değerler şu şekilde:

Vinput=24V
    Voutput=12V
    Ioutput=2A
    Voutput ripple =10%
    Iripple=10%

zaten buck converterin kendi topolojisi vardır.yani devrenin şekli bellidir.hocanın senden istediği kapasitör ve bobinin değerlerini bulman.anahtarlama frekansınında verilmesi lazım.
  • Duty %50 olacak zaten kayıplar ihmalse.
    Ripple hesapları zaten formülde yerine koymaca.

L = V/(di/dt)
    C= dI/(8*f*dV)

Frekansı 100kHz alınca 300uH ve 0.21uF değerleri çıkıyor.
    LTSpice sonucu şöyle oluyor:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pea. -- 11 Ocak 2014; 18:10:19 >
  • Hocam istediğin değerleri aşağıdaki sitede yerine yaz calculate a tıkla. Sana grafikleri falan versin, ayrıca sol üst köşeden help tıklayarak hangi formülleri kullandığını görebilirsin.

http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_e/abw_smps_e.html

Duty cycle 50% den fazla seçilebilir kullanılan entegreye bağlı, arkadaşın verdiği L hesaplaması yanlış, L hesaplanırken bir çok değer göz önüne alınır, kapasitör hesabında da öle.

Buck converter bobin hesabında aşağıdaki formüller kullanılır. İlk sayfadaki design equations başlığı altındaki formülleri kullanacaksınız. n gibi yazan şey verimdir. Mesela yüzde 90 sa verim 0.9 olarak yazacaksınız. Bu hesaplar continuous sürekli akım içindir.

Kapasitör seçerken ise aşağıdaki formüller kullanılır.

1) dI = peak to peak ripple genliği = istenilen ripple yüzdesi x I

2)Vrr = istenilen peak to peak ripple voltajı

3)Ro = Vrr / dI

4)Son olarak C = 50 x 10^(-6) / Ro

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolf351 -- 11 Ocak 2014; 19:56:22 >

• quote:

Orijinalden alıntı: wolf351

Hocam istediğin değerleri aşağıdaki sitede yerine yaz calculate a tıkla. Sana grafikleri falan versin, ayrıca sol üst köşeden help tıklayarak hangi formülleri kullandığını görebilirsin.

http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_e/abw_smps_e.html

Duty cycle 50% den fazla seçilebilir kullanılan entegreye bağlı, arkadaşın verdiği L hesaplaması yanlış, L hesaplanırken bir çok değer göz önüne alınır, kapasitör hesabında da öle.

Buck converter bobin hesabında aşağıdaki formüller kullanılır. İlk sayfadaki design equations başlığı altındaki formülleri kullanacaksınız. n gibi yazan şey verimdir. Mesela yüzde 90 sa verim 0.9 olarak yazacaksınız. Bu hesaplar continuous sürekli akım içindir.

Kapasitör seçerken ise aşağıdaki formüller kullanılır.

1) dI = peak to peak ripple genliği = istenilen ripple yüzdesi x I

3)Ro = Vrr / dI

Peki hocam bu ripple değerleri tam olarak nedir ve bu değer sonuçlarını nasıl kullanmam gerekir? Aynı zamanda göndermiş olduğunuz linkte bu değerleri kullandığını ben göremedim.

• Ripple değerleri bobindeki akım dalgalanması, kapasitördeki de voltaj dalgalanmasıdır ve genelde üçgen dalgaya benzer. Vermiş olduğum kocaman resimli olan bobin hesabıdır orada sadece bobin için akım dalgalanmasını yani ripple kullanacaksın. Orada üçgenI şeklinde yani delta I şeklinde yazan şey ripple dır. Oradaki kutucukların üstüne gel orada açıklaması yazar. Eğer senin akım dalgalanması 10% ise 0.1 ile çıkış akımını çarpacaksın ama tavsiyem verdiğim formülleri kullan onlar daha kesin.

Kapasitörde ise daha önce vermiş olduğum formülleri kullanmalısın.

1) dI = peak to peak ripple genliği = istenilen ripple yüzdesi x I, ripple yüzdesi %10 ise 0.1 x I olur.

3)Ro = Vrr / dI

Bu arada frekans bilmeden bobin hesaplaması yapamazsın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolf351 -- 12 Ocak 2014; 12:53:20 >
  • quote:

Ripple değerleri bobindeki akım dalgalanması, kapasitördeki de voltaj dalgalanmasıdır ve genelde üçgen dalgaya benzer. Vermiş olduğum kocaman resimli olan bobin hesabıdır orada sadece bobin için akım dalgalanmasını yani ripple kullanacaksın. Orada üçgenI şeklinde yani delta I şeklinde yazan şey ripple dır. Oradaki kutucukların üstüne gel orada açıklaması yazar. Eğer senin akım dalgalanması 10% ise 0.1 ile çıkış akımını çarpacaksın ama tavsiyem verdiğim formülleri kullan onlar daha kesin.

Kapasitörde ise daha önce vermiş olduğum formülleri kullanmalısın.

1) dI = peak to peak ripple genliği = istenilen ripple yüzdesi x I, ripple yüzdesi %10 ise 0.1 x I olur.

3)Ro = Vrr / dI

Bu arada frekans bilmeden bobin hesaplaması yapamazsın.

Frekansı belirleyecek olan transistörün açılıp kapama olayı değil mi? Simulasyon programında şu şekilde ayarlamaya çalıştım frekansı. Demiş olduğunuzu yapmış mıyım?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Evet öle. Frekans genelde kHz mertebesinde seçilir, eğer Hz mertebesinde seçersen bobinin değeri tavan yapar hesapta. Frekansı 21 kHz ile 100 kHz arası seç. 20 den yukarı seçilir genelde çünkü insan kulağının duyacağı en yüksek frekans 20 kHz olduğu için bu değerler arası seçilir. İdeal olarak 50 kHz seçilebilir. Tabi pratikte güce göre vs değiştirilebiliyor. Simülasyonlara pek güven olmuyor hele hele proteus bu tarz devreler için pek iyi değil. Arkadaşın göstermiş olduğu ücretsiz LTSpice daha iyidir. Bobin ve kapasitörü verdiğim formüllerden çıkartın sonra proteus yada LTSpice da simülasyonunu yapın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolf351 -- 12 Ocak 2014; 13:55:49 >
  • quote:

Evet öle. Frekans genelde kHz mertebesinde seçilir, eğer Hz mertebesinde seçersen bobinin değeri tavan yapar hesapta. Frekansı 21 kHz ile 100 kHz arası seç. 20 den yukarı seçilir genelde çünkü insan kulağının duyacağı en yüksek frekans 20 kHz olduğu için bu değerler arası seçilir. İdeal olarak 50 kHz seçilebilir. Tabi pratikte güce göre vs değiştirilebiliyor. Simülasyonlara pek güven olmuyor hele hele proteus bu tarz devreler için pek iyi değil. Arkadaşın göstermiş olduğu ücretsiz LTSpice daha iyidir. Bobin ve kapasitörü verdiğim formüllerden çıkartın sonra proteus yada LTSpice da simülasyonunu yapın.

Kapasitör hesabının mantığını anlayamadım. Zaten direncin 6 ohm olması gerekiyor çünkü çıkış akımının 2A olması ve çıkış voltajının da 12V olması gerekiyor. Durum böyle olunca da matematik hesabına göre kapasitör değeri sadece R değerine göre bulunuyor. Fakat simulasyonda başka değerlerle deneyince grafiklerde değişimler oluyor. Mesela çıkış akımı 2A in biraz altına düşüyor ya da tam tersi. Tam olarak doğru değeri nasıl bulacağımı anlayamadım.

• Hocam kapasitor hesabi ole basit bi hesap degil, verdigim formullerin hepsi smps kitaplarindan trafo kitaplarindan alinmistir. Senin dedigin r cikisa baglanan direnc, yuk ama buradaki Ro ise kapasitorun esr si yani equiavelent series resistance diye yani kapasitörün seri eşdeğer direnci diye geçer. Yani oradaki Ro ripple i belirliyor ama senin r orada cekilecek akimi belirliyor ikisi farkli. Sen proteustaki simulasyona gore yorum yaparsan isin zor:) çünkü proteus ta bu devreler çok sıkıntı çıkarır. Tabiki tüm kapasitörlerin esr si bilinemediğinden kitap yaklaşım yaparak buluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolf351 -- 12 Ocak 2014; 19:43:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Hocam kapasitor hesabi ole basit bi hesap degil, verdigim formullerin hepsi smps kitaplarindan trafo kitaplarindan alinmistir. Senin dedigin r cikisa baglanan direnc, yuk ama buradaki Ro ise kapasitorun esr si yani equiavelent series resistance diye yani kapasitörün seri eşdeğer direnci diye geçer. Yani oradaki Ro ripple i belirliyor ama senin r orada cekilecek akimi belirliyor ikisi farkli. Sen proteustaki simulasyona gore yorum yaparsan isin zor:) çünkü proteus ta bu devreler çok sıkıntı çıkarır. Tabiki tüm kapasitörlerin esr si bilinemediğinden kitap yaklaşım yaparak buluyor.

Şimdi anladım tamamdır. Az daha uğraşayım bakalım. Çok teşekkür ederim yardımın için. Buradan sorumu cevaplayan diğer arkadaşlara da teşekkür ederim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: xenon92

quote:

Hocam kapasitor hesabi ole basit bi hesap degil, verdigim formullerin hepsi smps kitaplarindan trafo kitaplarindan alinmistir. Senin dedigin r cikisa baglanan direnc, yuk ama buradaki Ro ise kapasitorun esr si yani equiavelent series resistance diye yani kapasitörün seri eşdeğer direnci diye geçer. Yani oradaki Ro ripple i belirliyor ama senin r orada cekilecek akimi belirliyor ikisi farkli. Sen proteustaki simulasyona gore yorum yaparsan isin zor:) çünkü proteus ta bu devreler çok sıkıntı çıkarır. Tabiki tüm kapasitörlerin esr si bilinemediğinden kitap yaklaşım yaparak buluyor.

Şimdi anladım tamamdır. Az daha uğraşayım bakalım. Çok teşekkür ederim yardımın için. Buradan sorumu cevaplayan diğer arkadaşlara da teşekkür ederim.

Rica ederim Ro, sadece voltaj ripple ını belirliyo ona da dikkat et. Normalde atıyorum hesaba göre 500uF az ripple için yetecekken, ripple hesaplamasını bilmeyenler bide yüksek ESR li kapasitör alınca döşüyolar yüksek kapasiteli bolca kapasitörleri sırf ripple ı azaltmak için. Böylece ESR ler paralel oldukları için nispeten azalıyor.

Bu arada Ro direncini kapasitöre seri olarak bağlayıp, simülasyonda deneyebilirsin daha gerçekçi olur. Pratikteki devreye daha yakın olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolf351 -- 12 Ocak 2014; 20:23:13 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.