Merhabalar, malum olduğu üzere voltaj düşürücü yani step down tekniğinde yeni bir teknik olan senkron tekniği türedi, hızla yayılıyor.Yeni teknik olduğundan bu tekniğe has farklı entegreler de sınırlı sayıda. Ben sadece 4-5 farklı firmanın entegrelerini biliyorum ve bunlardan üzerinde çok fazla çalıştığım NCP1034 ve LM25116 entegreleri üzerinde çalışma sonucu gözlem ve aldığım sonuçları paylaşacağım inşallah. LM25116 entegresini şu meşhur 20A step down modülü üzerinde inceleyip sonuç aldım. High ve Low çıkışlarının anlık olarak 2 kanal PC osiloskop ile durumlarını ayrıntılı olarak (duty cycle, Hz., faz farkı vb.) inceledim. Ayrıca entegresini satın alıp kendim devresini kurmadım ama kurmuş kadar gözlemim oldu. LM25116'ya göre datasheet'inde daha süper anlatılan, datasheet'ine göre gerçekten mükemmel ötesi görünen NCP1034 entegresini ise 50 adet satın aldım, sop to dip adaptör tekniği ile devresini kurup günlerce üzerine çalıştım. Öyle ki; en az 5-6 adet entegre yaktım, 6-7 adet mosfet nakavt oldu bu paylaşımımı bir nebze hak edecek noktaya geldik çok şükür.
Bilgi kirliliği, bilen bilmeyenlerin yorum yapması, her konuya bilip bilmeden maydanoz olanlar sayesinde bu bölüm çok şey kaybetti.Adam mekanikçi ama elektronik konusunda ahkam kesiyor, yanlış da kesiyor, yanlış bildiğini de anlayamıyor. Haa birde bu işin öğretmeni, akademisti olup da sadece kendi bildiğini doğru zanneden takozlar sayesinde forumdan iyice uzaklaşmıştım. Buna rağmen böyle önemli konuyu paylaşmanın kapasitem ölçüsünde faydalı olmanın güzelliğini düşünerek paylaşmak istedim. Devam edeceğim... < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 13 Ekim 2022; 17:40:3 > |
Senkron step down (buck) converter devreleri farkı ve diğer ayrıntılar

-
-
-
-
Yani kıyaslama da evet NCP1034'ün üstünlükleri var. Ör; birazdan detaili paylaşımlarını yapacağım bir UC3843 de en az senkron entegre kadar verimli step down devresi olarak yapılabiliyor. Ama alt sınır voltaj koruması bizim istediğimz gibi değil (7-8 volt). Bizim istediğimiz alt sınır voltajı için ayrıca bir devre gerekiyor. Keza yine 3843 wattlı bir direnç'in voltaj farkını gözetleyip akım sınırı yaparken ncp1034 mosfetin iç direncine inmiş. Bir düşünün bir devrede diyelim ki IRFB4110 kullanacağız.
Datasheet'ine baktığımızda bu mosfetin 10V Gate geriliminde 3,7-4,5 mili ohm'a düştüğünü görüyoruz.Yani 0,004 ohm 2x paralel kullandığımızda 0,002 ohm 4xfet kullandığımızda 0,001 Ohma düştüğünü görüyoruz. Yok canım o kadar da değil demeyin 5,5 kw.lık bir güneş enerji sistemi kurulumunda 12 adet paralel IRFB4110 kullandım. Varın siz hesap edin.Az uz değil çok kallavi bir güç mosfeti. Bir tanesi= 100V ve max. 180 amper
-
Bölümümüzdeki defaalarca kere yaşanmış tartışmaların can sıkanları, benlik sıkıntısı ile bulaşanlarıdır. Kısmi bilgisine biat bekleyen kabiliyeti durdurur.
Herkesin farklı uzmanlıkları var ve hata aranıldığında herkesin mesajlara sığmayacak eksiği çıkar.
Diğer taraftan elektronik mekanik ve daha bilumum teknoloji alanında, işin zekasına ve beyin fırtınasına dahil olmayıp ve ya olamayıp sırf ezbere dayananlar o zekayı asla uutamazlar.
Bu sebeplerle; her zaman birbirimizi geliştirelim. Yaşadığımız sorunları yanlış kişilerden dışa vurmayalım.
Alıntı
metni:ahkam kesiyor, yanlış da kesiyor, Gerçek ve kabiliyet geldiğinde tüm ahkamlar kendine çeki düzen verir. Zeka çalışırken tecrübe selam durur.
Mesela bu konudaki regülasyonun enerji harcayarak(yakarak) yapılması ve enerjiyi harcamadan yapılması çook defa konu olmuştur forumda. Yani işin zeka tarafı. inşALlah işin zekasını konuşmak nasip olur forumun her konusunda...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 13 Ekim 2022; 19:1:25 >
-
Karafetva; seni neden engellediğimi burayı takip eden arkadaşlar bana hak vermiştir umarım. Sen işine bak, paylaşmaya niyetlendiğime pişman etme beni. Yaa Sabır.
-
-
Bilen senin ithamını değil bildiğini bilir. Engellemiştin de ney cevap verdin? Mesajımda şahsi hiçbirşey dahi yokken? Maalesef benlik sıkıntısına tahkim bir felsefeye mecbur olanlar karşımızda bu halde kalacaklar. Forumda sen gibi birçoklarını görmüşüzdür. Ne kadar değer vererek muhatap alsak da o kadar seviyesizce cevap almak işten bile değil. Ancak biz herkese karşı itibarla yaklaşırız. sanal alemin sanallığı sayesinde konuşabilmeye muhtaç olmak bir insan için ağırdır.
Ayakta tutulan değerler sayesinde var olup da o değerlere karşı sinsi hisler beslemek.... Forumdaşlarımız insanlardaki problemleri takdir etsinler ve ne kadar karışık bir hayatımızın var olduğunu tespit etsinler.
Velhasıl, içinden çıkılamayan kısır döngülere rağmen fayda faydadır. Konular herkese fayda sunar. Yanlış da yanlışın düzeltilmesi de hep faydaya vesiledir. Bilen bildiğini söyler ve herkesin katılması için cesaret verir. Yanlış bile olsa...
Alıntı
metni:Sen işine bak tam ortasındayız...
-
Her neyse gölge etme,açtığım topiği daha fazla kokutma, uzak dur. Dedim ya kıymeti arbiyen yok. Yazdıklarını vallahi tam okumuyorum çünkü benim için içi boş teneke gürültüsü nezdinde...
-
-
-
-
Bu gün yukarda bahsettiğim UC3843 buck converter devresini de paylaşayım,sözümüzde durmuş olalım. Devre denendi,çok net ve sıfır düzeyinde ripple ile çalışıyor. Yani NCP1034'ün kararlılığını aratmaz düzeyde.Dikkat edilmesi gereken tercih ettiğimiz toroid bobinin henri-amper vb. değerleri ile frekansın uyuşması. İşte burada yok henri hesabı yok şu spirde gibi teferruatla sizleri boğmak istemiyorum. Zaten açıkçası o hesapları bende çok ayrıntılı bilmiyorum. Biraz da UC3843'e güvenin çünkü çıkış voltaj ve akımına göre frekansı ve duty cycle oranı değişerek bir nevi toroide uyum sağlıyor. Tabi abartıp çok kalın yada çok ince bakır tel sarmamak yada spirleri az çok abartmamak gerekiyor. Aslında tercih edilen bakır telin çapı, çok spirli yada tek damar olması gibi konular gerçekten çok önemli ama burada anlatmam sayfalar tutar. Yani en kısa, en özetli ve en açık nasıl anlatılır onun derdindeyim. Elimden bu kadar geliyor. Bir sır paylaşayım; ben bu toroid ferrit trafoları 2,5mm çok telli bakır kabloyu soyup yanmaz ince kâğıt bant ile izole edip sarıyorum ve sonuç gerçekten mükemmel.
Diyelim ki bu paylaşımlarım ışığında bir arkadaş işi ticarete döktü, bir iş yeri kurdu üretime geçti çok güzel para kazanıyor. Benden yana helali hoş olsun. Çünkü sonuçta o arkadaş bu vatanın evladı. Ancak gurur duyarım. Eeee o zaman geriye ne kalıyor? Paylaşmama engel ne arkadaş? İnşallah daha çok arkadaşımız faydalanır yapar da milli servete katkıda bulunur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 3 Mart 2024; 18:49:57 >
-
Devre hakkında; devre resminde TLP250 yazıyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 3 Mart 2024; 18:50:30 > -
Alıntı
metni:Boş değersiz yazılara uyup paylaşımımı keseyim sevabından mahrummu olayım? ... karafetva gibi engelleri, dikenlerin batmasını, zararını sarfı nazar edip, doğru bildiğimiz yolda ilerlemek yiğitlikse, ben yiğitliği tercih edeceğim. İnsanların merhametine ve kaçıp sığınıldığı yere sığınmak yiğitlik? Konu bir defa saldırıyla açılmış ki bana olmasaydı başka forumdaşımıza da olsaydı aynı cevaba sahiptik. Maalesef forumcuları tahkir ile benliğini tatmin etmeyi isteyen sorunlar yaşanıyor. Ancak bu sorunların fevkalade rahat saldırıyla var olması diğer tüm forumcuları soğutuyor. Tam da ortalığın esip gürlesin herkes beyin fırtınası yapsın dediğimiz zamanlarda neden herkesin soğuyup uzaklaşmasını seyredelim?
Daha önceki bir tartışmada senin ezberlediklerine biat edilmesini bekleyerek reddedilmiştin ve tüm gücünle saldırıya geçmiştin. Mana veremeyip seni özelden de konulardan da sağduyuya çekmiştik. Enteresandır ki çok eski genç bir forumdaşımıza da gayet sivri ve sert sözlerine tesadüf ettim. Var olması gereken üstün değerler, insanlar arası samimiyet ve güzel temenniler kişisel hatalara terk edilemez.
Tecrübeyi de bilgiyi de saygıyla dinleriz. DÜşmanlık yapan birisini dahi doğru incelemek isteriz. Hakkına girmek istemeyiz. Ama ezberledikleri ile üstün olanı ezmeye/örtbas etmeye çalışan, iptal olmaya mahkumdur. İptal eden çıkmasa da iptal olacağı bilgisi ona yeter...
Diğer taraftan forumlar tüm insanlığa açık. Fevkalade katılımla değer kazanır. Kimse uzak kalmasın:
-
Karafetva; Haya imandandır hadisi şerifini düstur edinmeni tavsiye ederim. Paylaşımlarıma gölge düşürme, paylaştığıma beni pişman etme, seni bu mübarek cuma günü hürmetine Rabbimizin El Cebbar ismi şerifine havale ediyorum.
-
Hasan Basri Hazretleri kendisinin gıybetini yapan bir kişiye talebesi ile 1 tabak hurma göndermiş şöyle söylemiş talebesine; Git o arkadaşa söyle aynen; dün benim gıybetimi yapmış günahlarımı hafifletmişsin. Teşekkür edebilmem için lütfen bu hurmaları kabul eyle. Maalesef taa Samsun'a buradan bir sepet gül paketi gönderecek maddiyatım olmadığından sadece; Karafetva günahlarımı hafiflettiğin için teşekkür ederim demekle yetiniyorum.
-
Arkadaşlar paylaşım şevkim kalmasa da dün bahsettiğim nüveler hakkında yorumu mu şu resimlerle desteklemek istedim. Bahsettiğim eski tüplü tv yüksek voltaj bobin trafoları eski tip tüplü PC ekranlarından da çıkar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 3 Mart 2024; 18:51:10 > -
Alıntı
metni:Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. Hz. Muhammed Mustafa s.a.v. Hatalarının her ne kadar sen farkında olmasan da takip edip edenlerin takdirindedir. Hakkı duyduğunda şevki kırılanın zaten ne şevki varmıştır ki? Her işi Hak için yapacaksın.
Hasan Basri nerede boyun eğin, kötülüğü methedin hataya sessiz kalın demiştir? Dese ne yazar ki? Ayrıca samimi tavsiyeler, uyarılar ve ya tartışmalar asla gıybet değildir.
Alıntı
metni:Alimlerin ihtilafında rahmet vardır. hadis. Doğru ya da hatalı her katılım değer katar, doğruyu konuşacaklara fırsat cesareti olmayanlara da heyecan verir.
Bu sebeplerle mazideki hatalarından ya da haldeki zaaflarından kimseyi zora düşürmek istemeyiz. Sözlerimiz genel geçer anlaşılsın, yeteri cevabı sunduğumdan ille de cevap verilmeye mecbur sanılmasın...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 14 Ekim 2022; 14:26:37 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X