evde kullanılacaksa kesinlikle tercih edilmemesi gerekir. bu cihazın tek kullanım alanı karanlık ortamda birkaç kişilik ofis sunumları olabilir.
sagolun arkadaşlar peki soyle ucuz ve goruntuyu biraz iyi verebilecek bi projecksiyon onerebılırmısınız yada neye dıkkat etmelıyım alırken
Pj alırken, sanırım ev sinema için soruyorsunuz. Benimde özellikle yabancı forumlardaki takibimden özetim şöyle,
Çoğu alıcı 2000-3000 vb. lumene bakıyor Bu kadar yüksek olmamalı. Çünkü pj film izlerken yüksek parlaklık da göz yoruyormuş. 2000 ve/veya altı lümen olmalı. Yerleşim konusu da önceden incelenmeli. 3m den ne kadar bir alan verir gibi sonra zoom-keystone gibi özellikler yoksa odada sorun yaşanabilir.
Ev sinemasında önemli olan resim kalitesidir. Kontras ve piksellenme gibi. lcd pjlerde siyah kötüdür deniyor. Ayrıca yakından pikseller belli olduğu karşılaştırmalar var. Dlp de siyahlar iyi. dlp lcd göre daha soluk görünüyor zaten sinematif görüntü daha soluk. Kısaca dlp ev sineması için daha iyi. Çoğu kullanıcıya ne yazık ki sinemadan anlamayan kullanıcılar lcd pj öneriyorlar oysa incelemelerim tam tersi. lcd ler daha çok ofis için uygun gibi. lcd de lambalar kullandıkça görüntü soluyor. Hatta lamba yenilenincede çoğunda ilk zamanki verim olmuyormuş. Oysa dlpde senelerce kalite aynı.
Bir başka husus çözünürlük. Diyelimki iki cihaz var biri 1080p diğeri 720p ama kaynak-film 480p hangisinde daha iyi görüntü verir diye zorduğunuz da cevap 720p olan cihaz. bu 720p fildede aynı. Yani 1080p ile bluray izlenme amacı yoksa 1080p pj almanın da pek anlamı yok.
Dlp lerde renk çarkı var. Bu sebeple gök kuşağı denen bir efekt oluşuyor. Kullanıcılar bundan rahatsız ancak yeni nesil olanlarda yenileme hızı daha iyi olduğundan bu efekti görmek zor deniliyor. Daha çok eski dlp lerde bu sorun var denmekte. Ben yarım saat 1080p viewsonic dlp izlemiştim ama bir sorun algılamadım.
Sonuçta, min 720p destekli, yeni nesil, çok yüksek lümenli olmayan ve objektif özellikleri iyi (zoom vb) bir dlp bakmak gerekiyor gibi gözükmekte.