Şimdi Ara

bu öğütler yüzyılar öncesinden geldi (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
248
Cevap
2
Favori
8.658
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Ey genç adam, bu düstur sana emanet olsun
    Ötelerden habersiz nizama lanet olsun...

Necip Fazık Kısakürek :) 1975
  • HER GÖNÜL BİR TEK SEVGİLİYE MUHTAÇTIR ASLINDA...
    NE VAR Kİ KIBLESİ YANLIŞTIR..
    BULDUĞUNU SANDIĞI ŞEY GERÇEKTE ARADIĞI DEĞİLDİR...
    KİMİSİ BİR GÖZLERİ AHUYA ZEBUN, KİMİSİ BİR GÜL YÜZLÜYE MEFTUN, KİMİSİ BİR CEYLAN GÖZLÜYE MECNUN'DUR...
    BAZISI DÜNYANIN AĞLAMASINA KANMIŞ,BAZISI DA HAYAL ALEMİNİ GERÇEK SANMIŞTIR...
    OYSA HER BİRİ TEK BİR SEVGİLİ TARAFINDAN SINANMIŞTIR...
  • Konuşma gücüm oldukça, işim gücüm dua etmektir.

Duaları kabul etmeli de sana düşer!

Dua benden, kabul senden!

Duanın kabulü hususunda benim ne hakkım olabilir?

Dualarım senin muma benzeyen kulağının etrafında döner durur.

Bu yüzdendir ki dualarım mumun alevi etrafında dönüp duran pervanenin kanatlar gibi yanıktır.

Hz.Mevlana (K.S)
  •  bu öğütler yüzyılar öncesinden geldi
  • Ey aziz varlık! Sen bir nurun gölgesisin. Biz de cümle cihan senin gölgeniz. Nürun gölgeden ayrı düştüğünü kim gördü?

Gölge, bazen nürun yanında olur. Bazen de onda yok olur, gider. Yanıbaşında ise, onunla beraberdir. Onunla bir sıradadır. Onda yok olmuşsa, onunla buluşmuştur, ona kavuşmuştur.

Onunla buluşup yok olunca, Allah'ın nüru onu alsın, Allah'a çeksin götürsün diye o gölge şaşılacak kadar sıkı bir şekilde istek elini nüra atmıştır.

Gölge iki nürun ayrılıklarını, sonra birbirleriyle buluşmalarını durmadan anlatsam, sen de bana bu hususta daha çok yardımda bulunsan bu konu yine bitmez, tükenmez.

Nur, sebebi yaratandır. Ne kadar sebep varsa hepsi de onun gölgesidir.Allah, sebepsizliği her şeye sebep kılmıştır.

Sebebi yaratan ile sebep birbirinin aynasıdır. Kim ayna gibi tertemiz değilse, aynayı ve aynadakini göremez.

Hz. Pir (k.s)

az kaldı geliyorum...

• Eğer sen güneşten yararlanmak istiyorsan,

Geceleri ay ışığını arzu ediyor isen, iste doğudan güneşi gönderen,

Geceleri ayı göklerde dolaştıranı anla!

Eğer sen ibadet etmek için seher vaktini düşünüyorsan,

Sabahı arzu ediyorsan, onları sana lütfedeni tefekkür et;

Gönlün, minnet ve şükran hisleri ile dolsun!

Ey Ken'an diyarının Yusufu, ey Süleyman'ın canı!

Eğer sen taç ve kemer istiyorsan,

işte sana bir taç ve kemer bağışlayan eşsiz varlık!..

Ey gaza safının Hamzası, ey savaşların Rüstemi!

Eğer kılıç ve kalkan istiyorsan,

işte sana bir kılıç ve kalkan ihsan eden!..

Ey gül koklayan bülbül, ey hoş konuşan papağan!

Eğer tat ve şeker istiyorsan, işte sana tat ve şeker veren!..

Ey aklın ve zekanın düşmanı, ey aşık öldüren aşık!

Eğer kulak ve göz istiyorsan, işte onları sana lütfeden varlık!..

Hz.Mevlana (K.S)

• quote:

Orjinalden alıntı: Tarum

uyan ey gözlerim gafletten uyan
    uyan uykusu çok gözlerim uyan
    azrail�in kastı canadır inan

seherde uyanırlar cümle kuşlar
    dillu dillerince tesbihe başlar
    tevhid eyler dağlar, taşlar, ağaçlar

• quote:

Orjinalden alıntı: KırıkKılıç

quote:

Orjinalden alıntı: Tarum

azrail�in kastı canadır inan

seherde uyanırlar cümle kuşlar
    dillu dillerince tesbihe başlar
    tevhid eyler dağlar, taşlar, ağaçlar

kkm bunu çok seviyor :)

ona gitsin benden :)) bende günde en az 3 kere dinlerim teşekkürler :) sevdiğim güzl bi ilahi ama ben bildiğimiz türdekini daha çok seviyorum :)))

•  bu öğütler yüzyılar öncesinden geldi
  • Tertemiz, lekesiz ruhlar, göklere doğru yükseliyor. Tortulu, kirli olanları da yerin dibine geçiyor.

Gönül gözünü aç da ruhlara bak; nasıl geldiler, ne oldular, ne çileler çektiler, nasıl gidiyorlar.

Madem ki, aşk yoluna düştün gidiyorsun, eteğini topla; çünkü bu yolun toprağı kanla yoğrulmuştur.

Görmüyor musun? Lale, gül renkli etekliğiyle gidiyor. Ama topraktan kanlara bulanmış olarak bitiyor. Baş kaldırıyor.

Benim canım, o gönüle doğru kanat çırpıp gitmede; çünkü o, pek güzel, pek neşeli, pek ölçülü gidiyor.

Çünkü o can, Hakk'tan başka hiç bir şey istemedi. Şu öbür can, hayvanî can ise aşağılara, aşağılıklara gitmededir.

HZ.MEVLÂNÂ (K.S)

Hayırlı Geceler
  • Gerçeklerden haberli olarak ölen Hakk aşıkları, sevgilinin huzurunda şeker gibi erirler!

Ruh aleminde, elest meclisinde ab-ı hayat içenler, bir başka tarzda ölürler!

Ötelerden haberdar olanlar, Hakk sevgisinde derlenip toplananlar, şu insan kalabalığı gibi olmazlar!

Hak aşıkları, letafette melekleri bile geride bırakmışlardır! Bu sebeple, diğer insanlar gibi ölmek, onlardan uzaktır!

Sen sanır mısın ki, arslanlar da köpekler gibi kapı dışında can verir?

Hak aşıkları sevgi yolunda ölürlerse, onları can padişahı karşılar!

Birbirlerinin canı kesilen, aynı emaneti, aynı canı taşıdıklarından haberdar alan Hakk aşıkları, birbirlerinin aşkıyla ölürler!

Aşıklar, gökyüzüne uçarlar; münkirler ise, cehennemin dibinde can verirler!

Ölürken Hakk aşıklarının gönül gözleri açılır da, öteleri, gayb alemini görürler! Başkaları ise, ölüm korkusu ile kör ve sağır olarak ölürler!

Geceleri ibadetle vakit geçirenler, Hakk korkusuyla uyumayanlar, ölüm zamanı gelince korkusuz, rahatça ölürler!

Bu dünyada boğaz derdine düşenler, sadece yemeyi, içmeyi düşünenler öküzleşirler, eşekler gibi ölürler!

Bugün yaşarken, Hakk'ın nazarından düşmemek isteyenler, o nazarı, o bakışı arayanlar, o bakışa karşı neşeli bir halde gülerek can bağışlarlar!

Can padişahı, onları lütuf kucağına alır; onlar, öyle hor ve basit bir halde ölmezler!

Ahlaklarını Mustafa (s.a.v.)'nın ahlakına benzetenler, Hz. Ebubekir gibi, Hz. Ömer gibi ölürler!

Aslında, Hakk aşıklarından ölüm uzaktır! Onlar, ne ölürler ne de yok olurlar! Ben bu sözleri; "Şayet ölürlerse, böyle ölürler!" diye söyledim!

HZ.MEVLÂNÂ (K.S) - DİVAN-I KEBİR

Ramazan-ı Şerifimiz mübarek ola :)

• Gönlüm gözüm Sen'n ile açılır,
    Geçilmezler Sen'n ile geçilir,
    Adın anılınca nurlar saçılır;

Doğ rûhuma beni hasretle yakma!
    Hak aşkına kulun yalnız bırakma!

Âşıklar ararlar Sen'i her yerde,
    Dudağın şerbeti dermandır derde
    Ben bir dertli isem dermanım nerde?

Hak aşkına kulun yalnız bırakma!

Ey Nebi hicranla yandı gönlüm halimi sormaz mısın? ,
    Dil ucuyla olsun melalimi sormaz mısın ? ,
    Bilmemki yoksa dost vefasından şüphen mi var ,
    Lütf-edip bir kerre halimi sormaz mısın ?

Dostlara ülfet yagardı bize iltifat yok mu ?,
    Kebab oldu sinem ahıma itimat yok mu ? ,
    Yüz sürüp izine bekledim ilk günden beri ,
    Yoksa bende senin sevgine istidat Yok mu ? ,

Gözlerim yolunu sinemdeki tepelerde ,
    Gönlümde belirdinde daldım kadıgın yerde ,
    Hayalin agırırken ruhumda perde perde ,
    Gözlerim yolunu sinemdeki tepelerde ,

Sen o ışıktan ikliminle en tatlı rüya ,
    Sen mor pembe renklerle ruhumu saran hulya ,
    Kararır seni duyup seni görmessem dünya ,
    Dostlarımla el ele gezdiğim tepelerde ,

Gördüğüm günden beri eyyy büyülü rana seni ,
    Gözlerim yollarda oll gözleri ela seni ,
    İstemem kalsın artık gönlümde gül arzusu ,
    Ararım heryerde eyy kanat-ı bala seni,

Sarmıştı ruhumu köyünün amber kokusu ,
    Dolastığım heryerde duymustum can-a seni ,
    Bahcenin içinde yemyeşil fistanınla ,
    GÖRDÜM GÜZELLER ARASINDA MÜSTESNA SENİ

Hak aşkına kulun yalnız bırakma

• Ben ölü idim, dirildim; ağlardım, güldüm. Aşkın devleti geldi, ben ebedî devlet oldum.

Benim tok gözüm vardır, cesaretli canım vardır, arslan yüreği gibi bir yüreğim var. Ben parlak Zühre yıldızı oldum.

Dedi ki: "Sen divane değilsin. Bu eve layık değilsin." Ben de gittim divane olup zinciriyle bağlandım.

Dedi ki: "Sen sermest değilsin, git!" Ben de gittim sermest olup neşe ile doldum.

Dedi ki: "Sen öldürülmemişsin, neşe ve müzik ilgin yok!" Can bağışlayan yüzüne karşı şehid oldum.

Dedi ki: "Sen zeki bir kişisin, hayal ve şüphenin sarhoşusun." Ben hemen abdallaştım, hayal ve şüpheden sıyrıldım.

Dedi ki: "Sen mum oldun, meclisin kıblesi oldun." Ben mum değilim!" dedim, yandım, yakıldım, duman oldum.

Dedi ki: "Sen şeyhsin, önde gidenlerdensin, yol gösterensin." "Hayır! Ben şeyh değilim!" dedim. "Önde gidenlerden de değilim. Kimseye de yol gösterdiğim yok. Ben senin emrine kul olmuş bir zavallıyım."

Sen güneşin kaynağısın, ben söğüt ağacının gölgesi düşen yerim. Sen benim başucuma gelince, alçalır, erir, yok olur giderim.

Gönlüm canın parıltısını buldu. Dünyanın nuruna nail oldu. Gönlüm yeni bir atlas buldu da bu hırkaya düşman kesildi.

HZ.MEVLÂNÂ (K.S) - DİVAN-I KEBİR (c. III, 1393)

• Toprağa mensup insan Hak’tan ilim öğrenmiş ve o bilgi ile yedinci kat göğe kadar bütün âlemi aydınlatmıştır.
    Bilgi, Süleyman mülkünün hâtemidir; bütün âlem cesettir, ilim candır.
    Soru da bilgiden doğar, cevap da; diken de toprakla sudan biter, gül de.
    Sapıklık da bilgiden olur, doğru yolu buluş da; acı da rutubetten hâsıl olur, tatlı da.
    (Sahibini) gönül ehli yapan ilim, insana fayda verir. Yalnız tene tesir eden, insana mal olmayan ilim, yükten ibarettir.
    Hevâ ve heves uğrunda o bilgi yükünü taşıma ki, kendi içindeki ilim ambarını göresin.
    Bu doğru, şu yanlış; bunları biliyorsun da kendin eğri misin, doğru musun? (Ona) bir bak!
    Bütün bilimlerin özü şudur: “Mahşer günü ben kimim, ne hale geleceğim?” sorusunu bilebilmek.
    Din usûlünü öğrenmişsin, bilmişsin; ama bir de kendi mayana bak, onu tanı!
    Kitaptan maksat içindeki bilgilerdir; ama dilersen sen onu yastık yapıp başının altına da koyabilirsin.
    Bu, kılıcı çivi yerine kullanıp, zafer yerine mağlubiyeti kabul etmek, demektir.
    Bazı âlimler, bilgilerin yüz binlerce türünü bilir de kendisini bilmez.
    Nice âlimler vardır ki hakiki ilimden, hakiki irfandan nasipleri yoktur. Bu tür âlim ilim hâfızıdır, ama ilim sevgilisi değil.Ey emin kişi, bilgide ne kadar ileri gidersen git onunla gaybı gören gözlerin açılmaz.
    Kendine, aşkı ve bakışı öğret! (İşte) bu bilgi, taşa kazılan nakış gibidir.Tutulmadan, kekelemeden yüzlerce kitap okusan, Allah takdir etmediyse aklında hiçbir şey kalmaz.Fakat Allah’a lâyıkıyla kulluk edersen bir kitap bile okumadan, yeninden-yakandan duyulmadık bilgiler bulursun.Bilgili adamın uykusu ibadetten üstündür. Hele insanı gafletten uyandıran bilgi olursa…Bilgi, uçsuz, bucaksız ve kıyısız bir denizdir. Onu dileyense, denizlerde dalgıçlık edene benzer.Bilgi isteyen kişinin ömrü, binlerce yıl olsa dahi yine araştırmaktan vazgeçmez; bir türlü doymaz.Bilgi, Mü’minin kayıp malıdır; bu sebeple Mü’min kendi yitiğini bilir, anlar.
    Topraktan biten güller yok olur gider; gönülde biten güller ise devamlıdır.Bizim öğrendiğimiz bu tatlı bilgiler, bil ki o gül bahçesinden bir-iki, bilemedin üç demetten ibarettir.Gül bahçesinin kapısını kendimize kapatmışızdır da, onun için bu iki üç demete tutulup, kalmışız.Yazıklar olsun ki, böyle bir bahçenin anahtarları ekmek-boğaz yüzünden elimizden düşüp gidiyor.

HZ.MEVLÂNÂ (K.S) - MESNEVİ ŞERİF

• (:
  • Hz.Ömer(a.s)'ın 10 altın öğüdü:
     bu öğütler yüzyılar öncesinden geldi

Günah ve harama düşme endişesiyle şüpheli şeylerden uzak durmadıkça aklın faydası olmaz.
    İlmin olmadıkça erdemin faydası olmaz.
    Allah’a karşı alçak gönüllü bir duyarlılık sevgi ve ürperti duyguları taşımadıkça kurtulmanın faydası olmaz.

Adalet olmadıkça yönetimin faydası olmaz.
    Edep olmadıkça asaletin faydası olmaz.
    Cömertlik olmadıkça zenginliğin faydası olmaz.

Güven olmadıkça sevincin faydası olmaz.
    Kanaat olmadıkça fakirliğin faydası olmaz.
    Alçak gönüllülük olmadıkça yükselmenin faydası olmaz.
    Allah’ın başarıya ulaştırması olmadıkça çalışmanın faydası olmaz.

• Ferfecir :)

orion :)

Çirkin ve sarı bir yüzün, nazı da çirkindir. Gözün hem kör, hem de hastalıklı oluşu müşküldür.
    Baharların tesiriyle taş yeşerir mi? Toprak ol ki renk renk çiçekler bitiresin.
    Şükret, mağrur olma, ululanma; kulak ver, kendini hiç önemseme!
    Bu ululuk (kibir), bil ki zehirli bir şaraptır. O şarapla (ancak) aptal kişi sarhoş olur.
    Bu bizlik, benlik (davası), halkın merdivenidir. Halk, sonunda bu merdivenden düşer!
    Kim merdivenin daha üstüne çıkarsa daha aptaldır. Çünkü düşünce onun kemikleri daha beter kırılır!
    Hz. Âdem’in işlediği küçücük kusur, midesi ve şehveti yüzünden oldu. Fakat İblisin suçu, ululuktan ve mevki yüzündendi.
    Âdem, çabucak tövbe etti; o melûn ise tövbe etmeye tenezzül etmedi.
    Haddini bil de yukarılarda uçma. Uçma da kötülük çukuruna düşme!
    Halk, makam ve derece için aşağılıklara katlanır, bayağı hallere düşer; yücelik ümidiyle horluktan lezzet alır, hoşlanır!
    On günlük yücelik için zillet çekerler; gam ve kederle boyunlarını iğ gibi ipince bir hale korlar.
    Böbürlenerek başlar kıran kişiye ne Allah’ın merhameti nasip olur, ne halkın!
    HZ.MEVLÂNÂ (K.S) - MESNEVİ ŞERİF

• PEYGAMBER EFENDİMİZ(S.A.V)'İN GÜZEL SÖZLERİ VE ÖĞÜTLERİ

1 Akılca en mükemmeliniz, Allah'tan en çok korkanınızdır

2 Sabah namazına çok dikkat ederek geçirmemengerekir Çünkü sabah namazında çok büyük faziletler vardır

3 Kalplerinizi az gülmek ve az yemekle ihyâ ediniz, açlıkla temizleyiniz ki yumuşasın ve parlasın

4 Çok gülmeyin, çünkü çok gülmek kalbi öldürür

5 Kıyâmet günü Cennete ilk çağırılacak, varlıkta da darlıkta da Allah'a çok hamdedenlerdir

6 Kıyâmet gününde ilk hesaplaşacak kimseler, komşulardır

7 Kıyâmet gününde Âdemoğlu, şu beş şeyden sorguya çekilmedikçe yerinden ayrılmaz;
    aÖmrünü nerede ve ne sûretle harcadığından,
    bYaptığı işleri ne maksatla yaptığından,
    cMalını nereden kazandığından ve nerelere sarfettiğinden,
    dVücudunu, sıhhatini nerede ve ne sûretle yıprattığından

8 Bütün insanlar günah işler, fakat günah işleyenlerin en hayırlısı, tövbe edenlerdir

9 Her kim Ramazan'ı tutar, sonra da ona Şevval'den altı gün ilâve ederse, bütün seneyi oruç tutmuş gibi olur

10 Müslümanların derdini dert edinmeyen onlardan değildir

11 Kişi haksız olarak bir şeye lânet ederse, o lânet kendine döner

12 Dünyânın belâ ve fitneden başka hiçbir şeyi kalmadı

13 Kurban kesiniz Onunla nefsi temizleyiniz Bir kimse, gününde kurbanını alır, kıbleye yatırırsa, onun boynuzu, tersi, kanı, kılı ve her zerresi Kıyâmet Günü o kimse için hazır olur Yere düşen kan, Alah'ın muhâfazasına düşmüş olur Az infak edin, çok ecir alın

14 Sana her ne iyilik erişirse Allah'tandır Sana her ne kötülük gelirse, o da kendi kusurun sebebiyledir

15 Hiçbir farz namazı kasten terk etme Kim namazı kasten terk ederse, İlâhı koruma ve teminattan mahrum kalır

16 Kim, insanların dînî işlerinde Allah'ın faydalı kıldığı bir ilmi gizlerse, Allah, Kıyâmet günü onu ateşten bir gem ile gemler

17 Kim, insanların kalbini çekmek için kelamın kullanılışını öğrenirse, Allah Kıyâmet günü, ondan ne farz ne nâfile hiçbir ibâdetini kabul etmez!

18 Severken itidalden(ölçüden,sabırdan) ayrılma Olur ki bir gün darılırsın, dost iken yaptığın aşırı hareketlerden mahcub olursun Dargın olduğun zamanlarda da itidalden ayrılma Olur ki bir gün dost olursun Dargınken yaptığın hareketlerden mahcubiyet hissedersin

19 Dostunu zaman zaman ziyaret et ki sevgin artsın

20 Nimetleriyle sizi beslediği için Allah'ı sevin Beni de Allah sevgisi için sevin Ehl-i Beytimi de benim sevgim için sevin

21 Fitneden kaçının! Çünkü o esnada dil, (tesir bakımından) kılıç darbesi gibidir

22 Edepsizlik ve çirkin söz girdiği şeyi çirkinleştirir Hayâ ise girdiğin şeyi güzelleştirir

23 Kim her gün farzlar dışında on iki rekat (nâfile) kılarsa Allah onun için cennette mutlakâ bir ev inşa eder

24 Sen bir cemaate akıllarının almayacağı bir şey söylersen mutlakâ bu, bir kısmına fitne olur

25 Allah'a ve âhiret gününe îmân eden kimse Ensâr'a buğzetmesin

26 Şiir vardır ki, hikmettir Beyân vardır ki, büyüdür

27 Kulun dili doğru olmadıkça kalbi doğru olmaz Kalbi doğru olmadıkça da îmânı doğru olmaz

28 Cehennemi kuşatan surun dört (ayrı) duvarı vardır Her duvarın kalınlığı kırk yıllık yürüme mesâfesi kadardır

29 Duâ rahmetin, abdest namazın, namaz Cennetin anahtarıdır

30 Mü'minin niyeti, amelinden hayırlıdır

31 Ümmetimden bir grup insan Kur'an'ı muhakkak sûrette okuyacak Ancak bunlar, okun avı süratle delip geçtiği gibi dinden çıkacaklar

32 Veyl, cehennemde bir vadidir Kâfir orada, kırk yıl batar da dibine ulaşamaz

33 Şeytan tek başına olanla, iki kişi beraber olana sıkıntı verir Eğer üç kişi olurlarsa onlara sıkıntı veremez

34 İnsanlar yalnızlıktaki (mahzuru) benim kadar bilselerdi, hiçbir atlı tek başına bir gececik olsun yol yapmazdı

35 Allah yolunda öldürülmem; bana bütün evlerde ve çadırda yaşayanların benim olmasından daha sevgilidir

36 Mü'min hazırlığı, (malı) avucu içine aldığıdır

37 Ümmetim yağmur gibidir, evveli mi, âhiri mi daha hayırlıdır bilinmez

38 Sattığı zaman, satın aldığı vakit ve (alacağını) istediği sırada kolaylık gösterene Allah merhametle muamele etsin

39 Ne kadar yaşarsan yaşa, sonunda öleceksin; ne kadar seversen sev, sonunda ayrılacaksın; Dilediğini işle muhakkak karşılığını görürsün!

40 Allah gönderdiği her derdin, şifâsını da göndermiştir

41 Her namazın arkasında Âyetü'l Kürsî 'yi okuyanın cennete girmesine ölümden başkası mâni olamaz (ölünce cennete girer)

42 Kanâat, tükenmez bir hazinedir

43 Îmân'ın efdali; nerede olursan Allah'ın seninle beraber olduğunu bilmendir

44 Ticârete devam edin Çünkü rızkın onda dokuzu ticârettedir

45 Ya hayır konuş, ya da sus

46 Müslümanların gizli hallerini araştırmayınız Kim Müslümanların gizli hallerini araştırırsa Cenâb-ı Hakk onun gizli hallerini açığa vurur Evinin içinde bile olsa onu rezil eder

47 Kazancın en hayırlısı, insanın kendi eli ile olan ameli (sanatı, mesleği) ve her bir mebur (hîleden uzak, iyi) ticâret muâmelesidir

48 Pişmanlık, tövbedir

49 Kim bir serçeyi gereksizce öldürürse, o serçe kıyâmet günü arşın altından şöyle seslenerek gelir : Sor şuna Yâ Rab! Beni niçin menfaatsiz yere öldürdü

50 Kim, bir zümreye benzemeye çalışırsa, o, onlardandır

51 Dinde namazın yeri, vücûtta başın yeri gibidir

52 Sirkenin balı bozduğu gibi, kötü ahlâk ameli ifsâd eder

53 Ahlâk güzelliği, kişinin saâdetindendir

54 Kim, dâvet edilmediği bir yemeğe giderse, hırsız olarak girmiş ve yağmacı olarak çıkmış olur

55 Bir iş yapmak istediğin zaman iyice düşün Eğer sonu iyi ve fâideli ise yap Eğer sonu zararlı ve günah ise terk et

56 Ezan ile kâmet arasında duâ reddolunmaz

57 Yazıklar olsun o kimseye ki halkı güldürmek için yalan söyler Veyl (azâbı) ona, veyl (azâbı) ona, veyl (azâbı) ona

58 Sabah (namazı vakti) uykusu, rızka mâni olur

59 Hikmetin başı, Allah korkusudur

60 Mü'min bir mîde ile; kâfir ise yedi mîde ile yer

81 Dilini tutmak hikmettir; ne var ki, yapanları pek azdır

82 Kim bir mü'min kardeşinin ticâretindeki ikâlesini kabul ederse, Cenâb-ı Hakk da âhirette onun hatalarını bağışlar (düştüğü yerden kaldırır) mü'min kardeşine gösterdiği kolaylıktan dolayı onu mağfiret eder

83 Yalan yere yemîn etmek, evleri ıssız bırakır

84 Kim, aza şükretmezse, çoğa şükretmez

85 Duâ ibâdetin ta kendisidir

86 Her ki mAllah'a itâat etmemeye yemin ederse, Allah'a itâat etsin (ve yemin keffâretini versin) ve her kim âsî olmaya yemin ederse Allah'a âsî olmasın (ve yeminin keffâretini versin)

87 Kim bir şey üzerine yemin eder de başka bir şeyi yemin ettiği şeyden daha hayırlı görürse, hayırlı olan şeyi yapsın, yemininden dolayı keffâret versin

88 Kim, iki çenesi (dil) ile iki bacak arası (ırzı)na sâhip olursa, cennete girer

89 Günahtan tövbe ederek dönen, hiç günah işlememiş gibidir

90 İlme mâni olmak helâl olmaz

91 Kim kırk sabah ihlâs (üzerine ibâdete devam) ederse kalbindeki hikmet menbaı lisânında zuhûr eder

92 Dünyâda, gârîb gibi veya yolcu gibi ol ve kendini ashâb-ı kubur (kabirdekiler)den say!

93 Musîbetleri, hastalıkları ve sadakayı gizlemek salihlik hazînelerindendir

94 Bir âlim, şeytana karşı, (ibâdete devâm eden) bin âbidden çetindir

95 Kişinin iyiliği kendini sevindirir, kötülüğü de üzerse, işte o mü'mindir

96 Doğru bir tacir, (kıyamet günü) peygamberler, sıdııklar ve şihitlerle beraber (haşr) olacaktır

97 Ashâbımdan birisi bir yerde ölürse, kıyâmet günü onların nûru ve önderi olarak dirilir

98 Nebî (sav) üzerine salavât okumak köle âzât etmekten efdaldir

99 Kim bir ayıbı (bulunan malı), o (kusuru)nu açıklamadan satarsa, Allah'ın dâimî gazabı içinde kalır ve melekler durmadan ona lânet eder

100 Ya âlim ol, ya talebe ol, ya da onları seven ol, dördüncüsü olma, helâk olursun

121 Kendisine yumuşaklık verilen kimseye, dünya ve âhiret iyilikleri verilmiştir

122 Allahü teâlânın kula en yakın olduğu zaman gecenin ikinci yarısıdır O saatte Allahü teâlâyı zikredenlerden olabiliyorsan ol!

123 Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh”ı çok söyle Çünkü o, Cennet hazinesidir

124 Ekmeğe saygı duyun! Kim sofradaki ekmek kırıntılarını yerse günahları bağışlanır

125 Ekini hasat ettiğiniz zaman, fakirlerin haklarını verin ve israf etmeyin! Allahü teâlâ israf edenleri elbette sevmez

126 Hasta ziyâretine gittiğinizde ona, ömrü ve hastalığı konusunda güzel sözler söyleyip, ümit veriniz!

127 Bir mümin namaz kılmaya başlayınca, Cennet kapıları onun için açılır Rabbi ile arasında bulunan perdeler kalkar Bu hâl namaz bitinceye kadar devam eder

128 Allahü teâlâ, bana farzları yerine getirmemi emrettiği gibi, insanlarla güzel geçinmemi de emretti

129 Gıybet, insanın sevabını ve iyi amellerini, ateşin kuru odunu yaktığı gibi yakar

130 İnsanlar içinde, kadın üzerinde en fazla hak sahibi kocası, erkeğin üzerinde de anasıdır

131 Allahü teâlâ her Cumâ günü 600 000 kişiyi Cehennemden azat eder Bunların hepsi Cehenneme lâyık olup Cumâ gününün bereketi ile Cehennemden çıkarılır

132 Kadınlarınıza eziyet etmeyin! Onlar, Allahü teâlânın sizlere emânetidir Onlara yumuşak olunuz ve iyilik ediniz!

133 İnsanların dünyada endişesi en büyük olanı mümin kimsedir Çünkü hem dünyası, hem de âhıreti için endişelidir

134 Her nemâzdan sonra, üç kerre Estagfirullahel’azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etübü ileyh okuyanın bütün günâhları afv olur

135 İstigfâra devâm edeni, çok okuyanı, Allahü teâlâ, derdlerden, sıkıntılardan kurtarır Onu, hiç ummadığı yerden rızklandırır

136 Yâ Ebâ Hüreyre! Kuşluk namazını terk etme! Cennetin bir kapısı vardır ki, ona “Duhâ kapısı” derler Bu kapıdan yalnız kuşluk namazı kılanlar girer

137 Her kim sabahleyin üç defa "Eûzü billâhissemî'il'alîmi mineş-şetânirracîm" dedikten sonra Haşr sûresinin son üç âyeti (Hüvallâhüllezî) okursa, Allah, ona akşama kadar bağışlamasını dileyerek yetmişbin melek görevlendirir O kimse o gün ölürse şehid olarak ölür Akşamleyin ölürse yine böyledir

138 Gece uyanınca, şu duâyı okuyan, her istediğine nâil olur: “Lâ ilâhe illallahü vahdehü lâ şerîke leh, lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr sübhanellahi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallahü vallahü ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billahil aliyyil azîm

139 Her kim Ramazân-ı şerîf gecesi seher vaktinde kalkıp namaz kılmakla meşgul olsa ve ibâdet etmeğe niyyet eylese, kirâmen kâtibîn melekleri derler ki, Hak teâlâ hazretleri sana rahmet eylesin, ömrünü bereketli kılsın! Döşeği dahî der ki, Hak teâlâ hazretleri senin ayağını sırat üzerinde muhkem eylesin ve selâmet ihsân buyursun Abdest alınca, su dahî der ki, Hak teâlâ hazretleri, senin kalbini temiz eylesin! Nihâyet bu kul namaz kılmağa başlayınca, Hak teâlâ hazretleri azamet-i şânıyla buyurur ki: “Ey benim kulum, ne istersen iste! Dileğini yerine getireceğim

140 Zikrin en hayırlısı gizli olanı, rızkın en hayırlısı da yetecek kadar olanıdır [Ahmed b Hanbel]

141 Bir edepsizliğin cezası bir hayrı işleyememektir

142 Çok kaygı çekme, mukadder olan olur, takdir olunan rızkın da sana gelir

143 Her paslanmanın cilası vardır Kalbin cilası da esteğfirullah demektir

144 Bir kimse riyaya, yaptırdıklarını işittirmeye başlarsa bundan vazgeçinceye kadar Allah'ın gazabındadır

145 Hicretin efdali Allah'ın hoşlanmadığını terketmektir

146 Müslümanla alakayı kesmek onun kanını dökmek gibidir

147 Bir kimse bir mazlumla onun hakkını alıncaya kadar yürüse ayaklarının kaydığı günde Hak Teala onun iki ayağını sabit kılar

148 Erteleyenler helak olmuştur

149 Bir zaman sonra benim ümmetim de 73 fırkaya ayrılır, bunlardan ancak bir tanesi kurtulur

150 Cehennemden kurtulan fırka; benim ve ashabımın gitdiği yolda olanların fırkasıdır

151 Kim ki kurban kesmeye malî kudreti yerinde olur da kesmezse, o kimse namazgâhımıza sakın yaklaşmasın

• Kalpleri kırılmış, gamlara düşmüş kişilere dost olalım.
    Onların gamlarını paylaşalım.
    Hor görülenleri, toprağa düşenleri,
    Ayakaltında ezilenleri gül bahçesi haline getirelim.
    Biz, dünyaya bunun için gelmişiz.

Hz.Mevlana (K.S)
  • hamdım, piştim, yandım.
  • 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.