arkadaşlar resimde kırmızı kare içine aldığım alanda potansiyometre yanında 5k lin. ( Gain ) yazıyor. bu sanırım lineer potansiyometre anlamına geliyor. bu lineer potansiyometreler her yerde kullanılan potansiyometre değl mi? ve o resimde yazan gain ne demek?
bu resimde gösterdiğim potansiyometreler mi acaba ?
Lineer potansiyometrelerin üzerinde Lin yazısı ya da A harfi bulunur. Logaritmik potansiyometrelerin üzerinde ise B harfi ya da Log yazısı bulunur.
Resimdeki en sagdaki pot liener, ortadaki pot logaritmiktir
gain kazanç anlamında devre v ayarıdır
kullanım alanına göre resimdekini kullanabilirsin linerer potansiyometre doğrusal olarak direnci değişen türdür ve gain de kazanç demektir.
quote:
Orijinalden alıntı: berke2011_2
Lineer potansiyometrelerin üzerinde Lin yazısı ya da A harfi bulunur. Logaritmik potansiyometrelerin üzerinde ise B harfi ya da Log yazısı bulunur.
Resimdeki en sagdaki pot liener, ortadaki pot logaritmiktir
gain kazanç anlamında devre v ayarıdır
lineer potansiyometre kullanmasam ne gibi bir sorun olur acaba ? ve """"""" gain kazanç anlamında devre v ayarıdır """" burayı anlayamadım biraz daha açık anlatabilir misin ?
quote:
Orijinalden alıntı: ahmet__01
kullanım alanına göre resimdekini kullanabilirsin linerer potansiyometre doğrusal olarak direnci değişen türdür ve gain de kazanç demektir.
bu kazancın ( gain ) şekilde yazılmasının amacı ne acaba?
quote:
Orijinalden alıntı: GÖKHANSEVAL55
lineer potansiyometre kullanmasam ne gibi bir sorun olur acaba ? ve """"""" gain kazanç anlamında devre v ayarıdır """" burayı anlayamadım biraz daha açık anlatabilir misin ?
lin.pot kullansan sorun olmaz devren çalışır fakat hassas ayar yapamayabilirsin,,
devrede gain, lm317 entegresinin kazancını( gerilim aralıgını1.2---35v aralıgında degiştiren ) pot olarak isimlendirilmiş
bu devrede kazanç (ingilizcesi gain demek) sanırım gerilimi ayarlıyor ve ayarlı güç kaynağı devresi şeması. yani potu çevirince 1.2volt ile 35volt arasında 4 amper çıkış sağlıyorsunuz.
hepinize çok teşekkür ederim işta şimsi kaptım olayı
bu devredeki gibi normal pot 'da olabilir lineer olayına kafanı takma lineer demek doğrusal demek yani çevirdiğin oranla gerilim artışı olacak kıstığın oranda gerilim azalacak.
bu devreden 4A gibi bir beklentin varsa ;lm317 yi to-3 kılıf seçmeli ve uygun sogutucuya monte etmelisin
quote:
Orijinalden alıntı: berke2011_2
bu devreden 4A gibi bir beklentin varsa ;lm317 yi to-3 kılıf seçmeli ve uygun sogutucuya monte etmelisin
to-3 kılıf derken yani ne demek istiyorsun
bu mu ?
bunlarında kodu aynı mı lm317t ?
quote:
Orijinalden alıntı: kenakord08
Bu devre Şeması çizimi Bana Ait olup TO3 Kılıfında LM317 K kullanılması tavsiye olunur . Orada Yazılı Olan Gain yazısının çizim anında aklıma geldiği için yazmış olmamdır. aslında çıkış voltajı ayarıdır.. Haa bu arada lineer pot kullanılması daha iyi olacaktır voltaj aralığı her kademede dengeli çıkış sağlıyacaktır .. Kolay gelsin.. Not: Burada şemanın üst tarafı görülmüyor burada aslında 2N3055 vardır. ve bu durumda Ayar için kullanılan LM317 to3 kılıflı olmasada olur. plastik kılıf yeterlidir..
evet hocam size ait yalnız şemanın üst tarafında 2N3055 yok. bd243 ve bc327 var siz yanlış hatırlıyorsunuz. ve siz bana bd243 yerine 2SC5200 kullanmamı önermiştiniz.peki ben şimdi LM317 için to-3 kılıf mı kullanim yoksa plastik kılıf mı ? elimde bol miktarda büyük soğutucu var aslında.. plastik kılıf kullanıp bu büyük soğutuculara bağlasam bişey olur mu ?
hocam """ lineer pot kullanılması daha iyi olacaktır voltaj aralığı her kademede dengeli çıkış sağlıyacaktır """ derken yani çıkıştan mesela 1.0 v 1.1v
1.2v 1.3v 1.4v 1.5 v gibi çok hassas ayar yapmamızı mı sağlar?
Selamlar. Plastik kılıf kullanmanız yeterlidir bu şemada. Çünkü entegre sadece gerilimi ayarlamak için kullanılıyor. Güç , transistörlerin üzerinden geçiyor. Lineer pot kullanmanız , gerilimi ufak ufak ayarlayabilmenizi sağlayacaktır. mesela 5 VDC den 10VDC ye 15 derecelik açı çevirerek varmak var , 30 derecelik açı çevirmekle varmak var ! Fark budur. Ayrıca naçizane tavsiyem , 4k7 lik lineer pota seri , 300-500 Ohmluk ( bulabilirseniz pot , bulamazsanız ayar çubuğu takılabilen trimpot ! ) bir ayarlı direnç daha eklemeniz. Emin olun ki çok faydasını göreceksiniz ayar yaparken. Saygılar.
quote:
Orijinalden alıntı: untayk
Selamlar. Plastik kılıf kullanmanız yeterlidir bu şemada. Çünkü entegre sadece gerilimi ayarlamak için kullanılıyor. Güç , transistörlerin üzerinden geçiyor. Lineer pot kullanmanız , gerilimi ufak ufak ayarlayabilmenizi sağlayacaktır. mesela 5 VDC den 10VDC ye 15 derecelik açı çevirerek varmak var , 30 derecelik açı çevirmekle varmak var ! Fark budur. Ayrıca naçizane tavsiyem , 4k7 lik lineer pota seri , 300-500 Ohmluk ( bulabilirseniz pot , bulamazsanız ayar çubuğu takılabilen trimpot ! ) bir ayarlı direnç daha eklemeniz. Emin olun ki çok faydasını göreceksiniz ayar yaparken. Saygılar.
sağolun
Merhaba
Ev sinema sistemimde kullandığım aktif subwooferımın ON-OFF lu potansiyometresi bozuldu. Bir tamirciye devresini götürdüm. Yeni bir düğme taktı .Yaptı. Fakat Eski gücüne getiremeden potans bitiyor. Eskisi kadar üst güce çıkartamıyorum. Araştırdığım kadarıyla taktığı potansiyometre Logaritmik değil ondan dediler . (Emin değilim)
İstediğim şey, aynı zamanda anahtar görevi de gören bu düğme ile kısa aralıklarda daha fazla güç verebilmek veya düşürebilmek. Nasıl bir potans düğmesi almam gerek? Nereden bulurum? Karaköyde elektronikçilere derdimi anlatamadım. Dolayısıyla da bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme