Şimdi Ara

Bu Nedir? (Bir tür soket sanırım) Bakabilir misiniz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
349
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • İçerikteki bilgiler bizzat denenmediği ve doğruluğu kesin olmadığı için insanları yanıltmamak amacıyla silindi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 4 Ekim 2020; 1:3:15 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Teşekkür ederim. KiCAD kullanıyorum da, kütüphanemde var mı varsa hangi kılıf adıyla aramam gerekiyor bilmediğimden bulamıyorum. Kılıf bilgisi yoksa milim bilgisi verebilir misiniz? En azından ona çok benzeyen bir arduino pini koyayım bari. İnternetten araştırdım net bir bilgi yok.
    PIC, ATMEL, INTEL farketmeksizin mikro işlemciyi devreden sökmeden programlanmasını sağlayan girişe verilen isimdir. Herhangi bir standartı yok diyebiliriz. Pin sayısı uygun olduğu sürece istediğiniz soketi kullanabilirsiniz. Eğer PCB üstünden yapılacaksa 2.54'lük pin header, kasadan yapılacaksa DB9 kullanılır çünkü piyasadan kolaylıkla tedarik edilebilen soketlerdir.
    Çok teşekkür ederim sağolun. Devreye baktığım zaman her ikisinden de kullanılmış ben de her ikisinden de kullanacağım. Geniş zif soket yerine 8'li dip soket koyacağım. Ayrıca 2,54'lük pin header takacağım. Bitince başlık açıp paylaşırım. Ben uğraşmıyorum da, uğraşana lazım olur basar kullanır.
  • bu tip bağlantılarda tunik soket kullanılıyor diye biliyorum, ayrıca bu tip programlayıcıların çok çeşidi var ve bazılarında desteklenen microchip listesi tam bir muamma, listesinde 18f2550 yi programladığı yazılıyor ama yapan insanlar yorumlarında desteklemiyor diyor kimbilir başka hangi picleri de desteklemiyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Baristatales -- 22 Ağustos 2020; 14:54:51 >

Orijinalden alıntı: Baristatales

bu tip bağlantılarda tunik soket kullanılıyor diye biliyorum, ayrıca bu tip programlayıcıların çok çeşidi var ve bazılarında desteklenen microchip listesi tam bir muamma, listesinde 18f2550 yi programladığı yazılıyor ama yapan insanlar yorumlarında desteklemiyor diyor kimbilir başka hangi picleri de desteklemiyor
    Hocam nerden okuduysanız kaynağı link atabilir misiniz?

Aslında kestirmeden "bununla uğraşayım mı?" diye sormam gerekiyor ama boş zamanlarda uğraşmayı seviyorum. Elimde 3 tip var aşağıya onu da ekliyorum:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 4 Ekim 2020; 1:3:51 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: KendiİsteğiyleAyrıldı

Hocam nerden okuduysanız kaynağı link atabilir misiniz?

Aslında kestirmeden "bununla uğraşayım mı?" diye sormam gerekiyor ama boş zamanlarda uğraşmayı seviyorum. Elimde 3 tip var aşağıya onu da ekliyorum:

Alıntıları Göster
    estağfurullah kimseye yapma diyecek konumda görmüyorum kendimi ama devre vaad ettiği işlemcileri programlaya biliyormu? önemli olan durum bence o devreyi paylaşırsın ama arkasında durulmayacak bir pozisyonda bırakabilir insanı

devre bu https://320volt.com/ucuz-basit-pic-eprom-programlama-devreleri/
    18F2550 yi desteklemiyor .PIC i sokete takınca yeşil led sönüyor (kısa devre oluyomuş gibi ) yazmış biri altta yorumlardan

• Merhaba 90No, arkadaşların dediği doğru, bence 2 sini yapma bırakma. Pin başlığı bırak yeterli derim, bu işin içinde olan bilir yapar çözümünü bulur ;).

Örnek burdaki gibi, zaten kablo da oluyor yanında;

Bu Nedir? (Bir tür soket sanırım) Bakabilir misiniz?

Başarısız oluyor diyenler acaba ters mi takıyor kabloyu, Pin1 yönünü karıştırmış olabilirler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi by lent -- 22 Ağustos 2020; 17:42:37 >

• Şemada benmi yanlış görüyorum acaba. 5v hatti ile dsub9 un 5 nolu pini (gnd) ve icsp nin 2 nolu pini (5v) bir birine bağlı.

• @mavi-kaplan, yazar olarak @90numaradan bahsediyorsan onun pişecek tarafı kalmadı sanırım.

Şaka bir yana bu devreyi kullanabilmek için eski kasalardaki seri porta ihtiyaç duyulur. Usb to Rs232 dönüştürücüler de çalışmaz.

Kullanmak isteyenlerin aklının bir kenarında bulunsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 4 Ekim 2020; 1:9:56 >
    DIP malzemeleri ZIF soketle programlamak daha kullanışlı oluyor. Malzemeyi tak/çıkar programla. İşlemcideki pin ler bozulmuyor. Devreye montajda da pic için soket kullanıyorum. Hiç bir işlemciye PIC/ATMEL pinlerine lehim yapmam. MCU nun pinleri her zaman tertemiz.
    Başka zaman başka devreler de de soketten çıkartıp işlemcileri tekrar programlayıp kullanabiliyorum.

Pic programlayıcı yapmak isterseniz orjinal şemasını microchip 'in sitesinden indirip hazırlayabilirsiniz.

http://ww1.microchip.com/downloads/en/devicedoc/30277d.pdf

Önerim ZIF soketli programlayıcı hazırlamanız veya almanız yönünde olur.

@90numaraşanzumanyağı kullanışlı devrelere pcb çizme kabiliyetiniz var.
    Önereceğim siteyi de inceleyin. Analog/dijital çok faydalı devreler bulacaksınız.

https://www.electronics-lab.com/projectcategory/projects/audio/

Kolay gelsin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 23 Ağustos 2020; 18:9:10 >

• quote:

Orijinalden alıntı: muhsin kamer

Bu tür pic devrelerinin zamanı geçti yeni çıkan pic lere uyum sağlamaz.
    Geçmişte bu tip devrelerden hevesle 2 tane hazırladım. 1 kez kullanmadım. Nedeni: Kullanışlı değil.
    DIP malzemeleri ZIF soketle programlamak daha kullanışlı oluyor. Malzemeyi tak/çıkar programla. İşlemcideki pin ler bozulmuyor. Devreye montajda da pic için soket kullanıyorum. Hiç bir işlemciye PIC/ATMEL pinlerine lehim yapmam. MCU nun pinleri her zaman tertemiz.
    Başka zaman başka devreler de de soketten çıkartıp işlemcileri tekrar programlayıp kullanabiliyorum.

Pic programlayıcı yapmak isterseniz orjinal şemasını microchip 'in sitesinden indirip hazırlayabilirsiniz.

http://ww1.microchip.com/downloads/en/devicedoc/30277d.pdf

Önerim ZIF soketli programlayıcı hazırlamanız veya almanız yönünde olur.

@90numaraşanzumanyağı kullanışlı devrelere pcb çizme kabiliyetiniz var.
    Önereceğim siteyi de inceleyin. Analog/dijital çok faydalı devreler bulacaksınız.

https://www.electronics-lab.com/projectcategory/projects/audio/

Kolay gelsin...
    Çok teşekkür ederim.

• Ben genelde ICSP pinini kullanarak programlamayı tercih ediyorum. ZIF soketi neredeyse hiç kullanmıyorum.

Kart üzerindeki işlemci yazılımını geliştirken haliyle çok fazla yazılımda değişiklik yapıp sürekli program atıyoruz. Her seferinde Sök-programla-tak bu döngüye ne sabır nede işlemcinin bacakları dayanır.

Elimde Pickit2 ve Pickit3 orjinali ve Pickit2 ZIF soketli klonu var. Çok nadir durumlarda ZIF soketli olana ihtiyaç duyuyorum.

Hatta Pickit2 nin programlama pinleri uart (rs232) olarakda kullanılabiliyor. Geliştirme aşamasında çeşitli değerleri "print" etmek için çok kullanışlı bir özellik. Bu kullanışlı özellik daha yeni olan Pickit3 de malesef bulunmuyor.

Programlayıcıda ZIF soket olmazsa olmaz değil, ama günümüz bilgisayarları için USB desteğinin olması mecburi.

Verdiğin emek takdire şayan @90numara. Belki birisinin işine yarar kim bilir....

• Normal header de kullanabilirsiniz. 2.54 mm tunik(1070 diye de geçer) de kullanabilirsiniz. Genel olarak 2.54 mm pin aralıklı herhangi bir konektör olur. Jumper kablolar 2.54 mm aralığa göre yapıldığı için...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.