Şimdi Ara

Bu Kadar Akımı Yaratmayı Nasıl Başardık?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
183
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bundan 5000 sene önce yaşadığınızı düşünün. Para yok dolayısıyla ne sosyalizm , ne liberalizm yok. Kapitalizm diye bir şey de yok , basit bir komün hayatı yaşıyorsunuz. Milliyetçilik , ulusçuluk , hümanizm vesaire yok. Nihilizm , rasyonalizm , idealizm , realizm gibi bilgi , ahlak , varlık üzerine düşünülmüş şeyler yok. Hayvan ve insan hakları yok. Daha devlet diye bir şey yok.

    Şöyle uzaktan bakınca sanki bu adamlar ot gibi mi yaşamış birader diyorsunuz. Biz gün içinde bir karar alırken , düşünürken , haber okurken tüm bu akımların yani 21.yy'e kadar yazılmış , çizilmiş , düşünülmüş şeylerin etkisindeyiz. Çok okumuşlarımız çok daha da etkisinde ama öyle veya böyle herkes ucundan hissediyor bu kültürü. En basitinden bize deseler ki bir Çinlinin mi daha zengin olmasını istersin Türkün mü diye , çoğumuz Türkün deriz. Fakat bu 5000 sene önceki bir insanda olan bir şey değildir.

    Gerçekten düşününce çok etkileyici geliyor. İnsan aynı insan fakat o zamanki insan ile günümüz insanı yan yana gelse epey bir fark görürüz. Tüm bu kültürel birikim gerçekten etkileyici. Belki bundan 1000 sene sonra insanlar öyle şeyler sorgulayacak ; sorular soracak ve cevaplar verecek ki bu sefer biz 5000 sene önceki insan gibi olacağız. Fakat bir yandan da ürettiğimiz tüm bu şeylerin sanal olduğu da ayrı bir tartışma konusu. Mesela para dediğimiz şey üzerine o kadar ekonomik politika kurgulanıyor , binlerce eser verildi hala veriliyor fakat para dediğimiz şey metanın yerini tutan sanal bir şey aslında sadece. Hayret-i mucip.







  • Buna mantıklı bir cevap aramalıyız. Evet durum senin söylediğin gibi ancak nereden çıktı bunlar?

    Ben bunu düşündüm. Şöyle bir sonuca vardım insanlar arasındaki ayrılıkçı düşünce veya rekabet her zaman vardı.

    Belki şöyle bir senaryo kurulabilir.

    Bir topluluk vardı bunlar kavga etti sonra kabilleler devletler kuruldu sonra milliyetçilik sonra yönetim şekilleri ideolojiler vs.. Ama önemli olan bu ayrılıkçı düşünce ya da buna bir şeylere ihtiyaç duyma denebilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • erkurt02 kullanıcısına yanıt
    Belki milliyetçilik , yönetim şekilleri dediğiniz gibi çıkmış olabilir. Fakat hayatı sorgulayan o kadar felsefi akım , gerçekte var olmayan şeyler türetip üzerine bir dolu düşünme vs. bunları nasıl açıklarız bilemiyorum.

    İnsanın bir şeyler üretme isteği olabilir , zekaca gelişmiş olanlarımız da bu şekilde varlıklarına anlam kazandırmış olabilir. Fakat sanırım neden sorusu anlamsız kalıyor. Çünkü arkasında bir neden olmayabilir. Sadece üretmişiz işte. Yani Platon'a neden Devlet diye bir kitap yazdın desek muhtemelen doyurucu bir cevap alamayız. Yazabiliyordu , yazdı.
  • Devir cag vs yok



    Her cag ve devirde bilgi ve basarinin pesinde kosup kendini hirpalayan tuketen zeki insanlarin olusturdugu kulturel ilerleme



    Karin toklugu icin yasayan hareket eden dusunen kendinden ziyade cevreyi tuketen aptal insanlarin olusturdugu bir gericilik



    5000 yil evvel su yoktu bu yoktu deme sansiniz yok.insanin oldugu her donemde bunlarin hepsi az veya cok vardi.

    Tipki akilli ve aptal insanlar gibi.

    Bazilarinin adi konulmamisti.

    Idda ediyorum

    100 yil evvel ki toplumla gununuz toplumundan esit sayida rastgeke insanlar toplayip ayni imkanlar saglansaydi uzun vadede eski insanlar daha buyuk ilerlemeler yapacakti.

    Cunku teknoloji ve bilimin dez avantajlarindan olan bilgi kirligi ile gunumuz insani daha fazla zehirlenmis beyinleri daha az berraktir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.