Şimdi Ara

bu guc kaynagini onarabilir miyim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
0
Favori
2.226
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Elimde arizali ayarli bir guc kaynagi var. Yanlis hatirlamiyorsam kisadevre korumasi da vardi.bDevrede bir transistor eksik gibi gorunuyor. Bu devreyi onarmam mumkun mu acaba?

bu guc kaynagini onarabilir miyim bu guc kaynagini onarabilir miyim bu guc kaynagini onarabilir miyim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• giriş köprü diyottan,, yanık olan var gibi..
  • Kalpten başka onarılmayan şey yoktur abim onarırsın :) Transistörlere bak onlar çok hassas bozulabilio

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Susamcık -- 13 Mayıs 2013; 13:49:07 >
  • diyot yanık mı bilmiyorum, sökmeden test edebilirsem sonucları yazarım az sonra. transistoru sökmem gerek sanırım. benim merak ettiğim soldaki boş yuva, orada ne vardı acaba ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: M@rKSm@N

Elimde arizali ayarli bir guc kaynagi var. Yanlis hatirlamiyorsam kisadevre korumasi da vardi.bDevrede bir transistor eksik gibi gorunuyor. Bu devreyi onarmam mumkun mu acaba?

bu guc kaynagini onarabilir miyim bu guc kaynagini onarabilir miyim bu guc kaynagini onarabilir miyim

transistör yada entegrede sorun olabilir ölcü aleti ile ölcüm yapın

• quote:

Elimde arizali ayarli bir guc kaynagi var. Yanlis hatirlamiyorsam kisadevre korumasi da vardi.bDevrede bir transistor eksik gibi gorunuyor. Bu devreyi onarmam mumkun mu acaba?

Önce köprü diyot çıkışına vortmetreyi bağla ve ölç. Enerji varsa trafo ve diyotlar sağlamdır
    Kimse de demiyor ki orda sökülen bi transistör var diye :D Darlington bağlanmış transistör grubunun power transistörü sökülmüş. Sökük olan yere BD242 takıp bir dene

• çıkışta sabit 4 kusur volt veriyor. pot ile oynasam da değer değişmiyor. sanırım o sökülü olan transistoru tamamlasam devre çalışır. bd242 evde varsa deneyeceğim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

çıkışta sabit 4 kusur volt veriyor. pot ile oynasam da değer değişmiyor. sanırım o sökülü olan transistoru tamamlasam devre çalışır. bd242 evde varsa deneyeceğim

Bu arada çıkışın orası değil, ilk şekilde sağ üst köşedeki 2 tane lehimli oval yer. üst (-) alt (+), ama çıkış kablolarının sağındaki kablo en üstteki lehim yerine bağlanıyorsa hiç lehimi sökmeye uğraşma.
  • çıkış kırmızı siyahlı kabloların lehimli olduğu yerdi
  • quote:

çıkış kırmızı siyahlı kabloların lehimli olduğu yerdi

BD242 tarzı pnp transistör taktığında muhtemelen çalışacak. orada ölçtüğün 4V, trimpot üzerinde bölünüp diğer elemanlardan atlayan gerilim.. Köprü diyotun çıkışından gelen pozitif kutbu PNP transistörün emiterine verecek, Kollektörden de çıkı alınacak. Bağlantıya bakılırsa oda PNP, onu süren küçük transistörse NPN, BC337 BC237 yada BC547 olabilir.
    Kısacası O Güç transistörünün yanındaki boşluğa PNP transistör takmazsan devren çalışmaz, boşuna uğraşmış olursun, ısrar ediyorum :D
    2. ve üçüncü resimde bacak sıralamasını soldan sağa doğru söyliyeyim, Emiter Kollektör Beyz olacak. Transistörü takmadan önce, Ayakları aşağı sarkacak şekilde ve yazısı sana dönük olacak şekilde tuttuğunda, Sol taraf Beyz, orta kollektör, sağ emiterdir (BD242 )

• bd 139 bulabildim npn, bunu bağlayıp çalıştırma şansım yok mu acaba? küçük transistör dediğiniz gibi bc238c
  • ya da bu devrede nereleri kısa devre yaparsam bana direk 15dc verir, ?
  • quote:

ya da bu devrede nereleri kısa devre yaparsam bana direk 15dc verir, ?

En soldaki resimde; sağ en altta transistör delikleri var. ,Bu deliklerin en sağ tarafındaki ikisini kısa devre et ve gerilimi ölç. Bu gerilim devrenin verebileceği Max gerilimdir. İşine yararsa o şekilde kullanabilirsin. Direk köprü diyot çıkışındaki DC yi kablolarına vermiş olursun
  • kırmızı ile çizdiğim yeri mi ?
     bu guc kaynagini onarabilir miyim
  • aynı voltajı verdi bir değişim yok. acaba boş olan transistör yuvasını mı kastettiniz, muhtemelen öyle, bir de onu deneyim
  • en son yüklediğim resimde sağ üstteki boş olan transistöre yuvasına bakarsak;
    üstteki 2 yuvayı kısadevre yapınca 25V aldım
    üstteki ve alttaki delikleri kısadevre yapınca 8V aldım
    alttakileri kısa yapınca 4V aldım aynı voltaj..

trafonun sargısının çıkışı ise 18.6V AC veriyor
  • pnp transistör olmadan 15V yakalaman zor gibi duruyor :) şöyle birşey yapabilirsin;
    BD866 nın emiter bacağını ( yani son koyduğun fotoda en üstteki bacağını ) boş transistör deliklerinin (soru işareti koyduğu - BD866nın üstünde kalan ) en üsttekiyle birleştirip çıkış alabilirsin. ayarlanabilir voltaj alırsın, yalnız akımın biraz düşük kalabilir. ayrıca transistörü soğutucuya bağlaman iyi olur
  • Aynı devre malzemesini al plaketi sök tak yenilerini calışacaktır uğraşmaya değmez bunu yap derim

• quote:

Orijinalden alıntı: IItwentysixII

pnp transistör olmadan 15V yakalaman zor gibi duruyor :) şöyle birşey yapabilirsin;
    BD866 nın emiter bacağını ( yani son koyduğun fotoda en üstteki bacağını ) boş transistör deliklerinin (soru işareti koyduğu - BD866nın üstünde kalan ) en üsttekiyle birleştirip çıkış alabilirsin. ayarlanabilir voltaj alırsın, yalnız akımın biraz düşük kalabilir. ayrıca transistörü soğutucuya bağlaman iyi olur

Dedigin gibi ayarlanabilir voltaj aldim ama 0-8v arasi voltaj alabiliyorum. Sence bd242 alsam is gorur mu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M@rKSm@N -- 26 Mayıs 2013; 1:34:32 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: senolcu

Aynı devre malzemesini al plaketi sök tak yenilerini calışacaktır uğraşmaya değmez bunu yap derim

Eksik bir eleman var onun ne oldugunu bilmiyoruz

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.