Şimdi Ara

Bu Cümleyi Öğelerine Ayırabilecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
8.290
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Işık, ılık süt iç.

Bugün sabahtan beri bu cümleye taktım. Koskoca sınıfta öğelerine doğru olarak ayıran biri çıkmadı. Bakalım buradan çıkacak mı? Doğru olup olmadığını söyleyeceğim yazana.

• iç;yüklem
    Işık;özne
    ılık süt:nesne belirtisiz
  • quote:

Orijinalden alıntı: ehhiste

iç;yüklem
    Işık;özne
    ılık süt:nesne belirtisiz

Yanlış
  • quote:

Orijinalden alıntı: GuestMember

Cümle şu ;

Işık, ılık süt iç.

Bugün sabahtan beri bu cümleye taktım. Koskoca sınıfta öğelerine doğru olarak ayıran biri çıkmadı. Bakalım buradan çıkacak mı? Doğru olup olmadığını söyleyeceğim yazana.

Ya sizin sınıf çok ileri seviyede ya da soru bir acayip,üstteki arkadaş gayet güzel ayırmış,yanlış mı acaba?
  • Kardeşim,

Bu konuda bilimsel tek bir yargıya varamazsın.

Bu bir emir cümlesidir. Bu nedenle işi yapanla işin yapılmasını buyuran farklı bir kişidir.

İşi yapacak olan Işıl'dır ancak işin yapılmasını buyuran sensin ya da benim, seslendirmede yani nidada bulunan kimse odur.

Emir cümlesi olduğu için, Işıl'a özne diyen de mevcuttur; Işıl'ı cümle dışı unsur olarak değerlendiren de mevcuttur.

İyi geceler.
    Ömer öğretmen. :))
  • Bi kere özne ışık değil çükü cümleye kim iç deyince bir garip oluyor
  • Işık, ılık süt iç

Kim içiyor? ışık

ne içiyor? süt

nasıl süt içiyor? ılık

ışık napıyor ? içiyor.

böyle sorular sor bulursun hacı. Biz böyle yapardık.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ömer

Kardeşim,

Bu bir emir cümlesidir. Bu nedenle işi yapanla işin yapılmasını buyuran farklı bir kişidir.

İşi yapacak olan Işıl'dır ancak işin yapılmasını buyuran sensin ya da benim, seslendirmede yani nidada bulunan kimse odur.

Emir cümlesi olduğu için, Işıl'a özne diyen de mevcuttur; Işıl'ı cümle dışı unsur olarak değerlendiren de mevcuttur.

İyi geceler.

Ne öğretmenisiniz acaba?

Bu arada bu cümleyi ilk bende yanlış dediğim arkadaş gibi yaptım. Ama doğrusu Işık, özne değil bir hitapmış. Yani cümle dışı bir unsurmuş. Kaç senelik öğrencilik hayatımda her sene şu öğeleri işlemişizdir 21 sene sonra ilk defa bugün öğrendim böyle birşeyi. İşin garibi tek ben değil 30 kişilik mevcutta aynı tepkiyi verdi. Hocada affedersiniz kıl kuyruk bir tip olduğundan ne bir açıklama ne başka birşey söylemeden yapıştırdı çekti gitti.

• quote:

quote:

Kardeşim,

İyi geceler.

Ne öğretmenisiniz acaba?

Kardeşim,

Türkçe öğretmeniyim.
    :)

Korkma paşam, nasıl takısız isim tamlamasını sınavlarda sormuyorlar ise emir cümlelerini de soramazlar. Dediğim gibi ortak bir yargı bütünlüğü bulunmadığı için karşınıza çıkmaz.

Gözlerinden öpüyorum.

• Ancak beyaz bir unutkanlık dumanı önüme yıgılır.
    Renkleri siler,şekilleri kaybeder...
    Pek uzun gurbetlerden sonra yurduna dönen bir adam dogdugu yerin ufkunu koyu bir sis altında bulup da sevdigi şeyleri uzaktan bir an önce göremedigi için nasıl üzgün olursa,ben de buna benzer bir üzüntü duyarım.
    O,her akşam sürülerle mandaların,ineklerin geçtigi tozu,taşsız yollar,yosunlu,siyah kiremitli çatılar,yıkılacakmış gibi duran büyük duvarlar,küçük,ahşap köprüler,sonsuz tarlalar,alçak çitler hep bu duman içinde erir...

Bu cümleleri cümlenin ögelerine ayırımısınız cok önemli.......??????????
  • Işık, ılık süt iç.

iç: yüklem, emir kipi
    süt: B.siz neste
    ılık: sıfat
    ılık süt: sıfat tamlaması
    ışık: özne
  • quote:

Orijinalden alıntı: Renkli Sohbet

Işık, ılık süt iç.

iç: yüklem, emir kipi
    süt: B.siz neste
    ılık: sıfat
    ılık süt: sıfat tamlaması
    ışık: özne

aynş...
  • Arkadaşlar merhaba,

Peki,
    "Şu tarihe giden, ararsa, eskilerin bulduğu ebedi hakikatleri yeniden keşfedebilir" cümlesini öğelerine göre ayırabilir misiniz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: fmr

Arkadaşlar merhaba,

Peki,
    "Şu tarihe giden, ararsa, eskilerin bulduğu ebedi hakikatleri yeniden keşfedebilir" cümlesini öğelerine göre ayırabilir misiniz?

Keşfedebilir: Yüklem

Şu tarihe giden: Özne

Eskilerin bulduğu ebedi hakikatleri: Tümleç

Yeniden: Zarf

Ararsa: ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: ǤЅ

quote:

Arkadaşlar merhaba,

Peki,

asıl merak ettiğim kelime de "ararsa" (:

yüklem olabilir mi?
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ǤЅ

quote:

Arkadaşlar merhaba,

Peki,

asıl merak ettiğim kelime de "ararsa" (:

yüklem olabilir mi?

Onu bende bilmiyorum

• quote:

quote:

quote:

Kardeşim,

İyi geceler.

Ne öğretmenisiniz acaba?

Kardeşim,

Türkçe öğretmeniyim.
    :)

Korkma paşam, nasıl takısız isim tamlamasını sınavlarda sormuyorlar ise emir cümlelerini de soramazlar. Dediğim gibi ortak bir yargı bütünlüğü bulunmadığı için karşınıza çıkmaz.

Gözlerinden öpüyorum.

Hocama soralım :)

cümlesini öğelerine ayıramıyoruz, ayırdık da "ararsa" kelimesi ne onu bulamadık. Yardımcı olabilir misin?

• Hort bir konu, 2010'dan kalma.

Işık büyüdü, sütten kesildi. Siz hala öğelerine ayırmaya uğraşın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ABABA2307 -- 30 Ocak 2014; 6:56:54 >
  • Ararsa cümle dışı unsur bence

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ılıklar sizi
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.