Şimdi Ara

Boşaltım Sistemi Sorularım !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
2
Favori
459
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Boşaltım sistemi palmeden ve youtubeki çoğu soru çözüm videosundan temizledim fakat kafama bazı şeyler takıldı . Sizlere sormak istiyorum.

1.Soru : Getirici atardamar mı alttadır yoksa götürücü atardamar mı ? Aşağıdaki şekil biraz kafamı karıştırdı .

Boşaltım Sistemi Sorularım !

2. Soru : Salgılama sırasında penisilin , amonyak gibi maddeler taşınırken niye atp harcanıyor ? Aktif taşıma yapıldığını biliyorum fakat aktif taşıma yapılmasının sebebi ne ? Sonuçta kan kılcallarındaki miktari nefron kanallarındaki miktarından daha fazla . Bu baya aklıma takıldı .

3. Soru : Aort atardamarında mı üre derişimi daha azdır yoksa böbrek toplardamarında mı ? Soruyu sormamın sebebi aort atardamarında daha fazla plazma sıvısının bulunması ? Mantıken derişimi daha az gibi düşündüm fakat cevap böbrek toplardamarıymış .

• 1. Soru: hocam ebada etkileşimli fen lisesi kitabında sağdaki şeklin birebir aynısı seklinde bosluk doldurma etkinliği var ve getiriciyi yukarı götürücüyü aşağıya yerleştirmen gerekiyor anadolu lisesinde de aynı şekilde göstermişler Boşaltım Sistemi Sorularım !

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nietzscheöldüğünde

1. Soru: hocam ebada etkileşimli fen lisesi kitabında sağdaki şeklin birebir aynısı seklinde bosluk doldurma etkinliği var ve getiriciyi yukarı götürücüyü aşağıya yerleştirmen gerekiyor anadolu lisesinde de aynı şekilde göstermişler
    oo harikasınız hocam

• Salgılamanın tanımı yapılırken süzülme ile geçemeyen maddeler deniliyor burda galiba aslında süzüntüdeki zehirli maddelerin aslında kılcal damardakinden daha fazla olduğunu anlatmaya çalışıyorlar ayrıca zaten bir seçicilik durumu söz konusu buda demektir ki kalan o son zehirli moleküllerde idrara atılmak isteniyor bunun için aktif taşıma şart oluyor .

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 3.sorun için şunu söyleyebilirim diyelimki 100 üre var bunun 50 si böbrekten geçti ve böbrek toplarında 50 tane üre kaldı daha sonra bu üreler le birlikte karaviğerdeki ornitin devri sonucu oluşan oluşan ürelerer alt ana toplarda birleşiyor ve bunlar aorta geliyorlar demek ki plazma sı fazla olmasına rağmen karaciğerde üretilen üre miktarı çok fazlaymış ki üre derişimi aortta daha fazla olmuş .
    Sorusu sorulmuşsa muhtemelen böbrekte üre temizlendiğini düşünüp bunu sormuştur .

• BlueEarth kullanıcısına yanıt
    Hocam ama mesela potasyum iyonları süzülüyor sonra tamami geri emiliyor buna rağmen biz idrarla potasyum atıyoruz bunun sebebide salgılanması diyoruz yani bu sırada nefron kanalinda K derişimi sıfır. kılcal damardan derişimi sıfır olan kana geçerken kolayca kolaylaştırilmış difüzyon yapabilmesi gerekmez mi

• Siz de öylesiniz hocam :)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ses Sistemi Nasıl Yapılır?
    5 yıl önce açıldı
    Sistemi yorumlarmısınız
    3 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Potasyumun salgılanması sırasında atp harcanır demiyoruz ama salgılama sırasında atp harcanır diyoruz mesela glikoz ve aminoasit geri emiliminde aktif taşıma olur diyoruz su için osmozla olur üre için difüzyonla olur diyoruz bunu dememize rağmen geri emilim de enerji harcanır diyoruz yani atp harcanır deyince bütün moleküller için geçerlidir diye bir durum yok .

Hocam her türlü sizin dediğinize geliyorum ama bence plazma oranından daha fazla üre olmasına da gerek yok. Yanlış anlamadıysam sizi. Bunun icin aorttan çıkan 100 mol üre 10 litre kanda bulunur desek, 10 molar. Böbreğe gelişi 10 molar, böbrekten çıktı 5 molar. Karaciğer atara aorttan gelen 10 molardi karaciğer toplarda 10 molardan fazla olmalı.Tüm alt ana toplardamara gidecek damarlar 10 molar zaten aorttan çıktığından beri. Böbrek toplarından 5 molar karaciğerden 15 molar kalbe geldi geldi desek (eşit litrede kan geldiğini varsaydım ) aorttan cıkacak kan yine 10 molar olacak. Burada derişimi azaltacak plazma sıvısı diye bahsettiğiniz lenf sıvısıysa yolda kandan dokuya geçtiği için o zaman yol boyunca tüm damarların o bakımdan derişimi artacak 11 molar olsun mesela üst ana toplar damarda da lenf sıvısı gelince molar azalacak 10 dan 6 ya insin.Aorta gelince yine birbirini dengeleyip 10 molar olarak çıkacak umarım yanlış bir yorum yapmamışımdır.

Hocam fen lisesi kitabinda potasyumu aktif taşıma olur diye gösteriyor ama amonyak pasifmiş zaten aktif değilmiş. Boşaltım Sistemi Sorularım !

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.