Şimdi Ara

'Borcu yoktur' kağıdı devri bitti mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
0
Favori
6.340
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hayırlısıyla aileye bir araba alıyoruz. Aracı bulduk fiyatta anlaştık. Kız arkadaşım bu gün notere satış için gitti fakat aracı satan kişi borcu yoktur kağıdı getirmemiş. Vergi dairesi borcu yoktur kağıdının kalktığını artık noterlerin sistemden bunu görüp satışı öyle yaptığını söylemiş. Fakat nasıl bir sistemse 4 saat boyunca çalışmadığı için satışı alamadık. Ülke genelinde noterlerin kullandığı sistem çökmüş.

Yarın sabah tekrar buluşup sistemler düzelmişse aracın satışını alcaz. Fakat bu borcu yoktur kağıdının kalktığına yönelik hiçbirşey duymamıştım. Bir yanlışlık yapıyor olmayalım diye sizlere danışmak istedim.

Şimdiden teşekkürler.

• "Borcu Yoktur" Kağıdı denilen ve kanaatimce bir "Utanç Belgesi" olan bu doküman 01.05.2010 tarihinde yürürlüğe giren ve 1 saat 30 dakika sonra da çöken Noterde Araç Satış sistemiyle ortadan kalktı çünkü noter artık bu bilgiyi online olarak Internet Vergi Dairesinin (www.GIB.gov.tr) web sitesinden görebiliyor. TC Kimlik Numarasını girerek ad/soyad/ana-baba adı/doğum tarihi-yeri/nüfus kaydı/nüfus cüzdanı tanzim makamı-seri numarası-cüzdan numarası ve cüzdan kayıt numarası ile yerleşim yerini görebiliyor ve "enter"e basarak da bunu anında Kat'i Satış Sözleşmesine aktarabiliyor, plâkâyı da girerek aracın tüm bilgileri ortaya çıkıyor.

Sistem kurulu, ama çalışmıyor.

Eskiden evlere renkli televizyon alındığında (BEKO-HITACHI 56 cm tüplü ve işli) oturma odasına değil, salona kurulurdu, sonra üzerine dantel örtürüldü, sebep: kullanılıp eskimesin. Sonra renkli televizyon kullanılmamaktan çürür, demode olurdu. Noterde sistem var, ama daha kullanılmadan çöktü, şöyle bir 5-10 yıl kullansaydık ondan sonra güncellenseydi...

• quote:

Orijinalden alıntı: Taner Göde

"Borcu Yoktur" Kağıdı denilen ve kanaatimce bir "Utanç Belgesi" olan bu doküman 01.05.2010 tarihinde yürürlüğe giren ve 1 saat 30 dakika sonra da çöken Noterde Araç Satış sistemiyle ortadan kalktı çünkü noter artık bu bilgiyi online olarak Internet Vergi Dairesinin (www.GIB.gov.tr) web sitesinden görebiliyor. TC Kimlik Numarasını girerek ad/soyad/ana-baba adı/doğum tarihi-yeri/nüfus kaydı/nüfus cüzdanı tanzim makamı-seri numarası-cüzdan numarası ve cüzdan kayıt numarası ile yerleşim yerini görebiliyor ve "enter"e basarak da bunu anında Kat'i Satış Sözleşmesine aktarabiliyor, plâkâyı da girerek aracın tüm bilgileri ortaya çıkıyor.

Eskiden evlere renkli televizyon alındığında (BEKO-HITACHI 56 cm tüplü ve işli) oturma odasına değil, salona kurulurdu, sonra üzerine dantel örtürüldü, sebep: kullanılıp eskimesin. Sonra renkli televizyon kullanılmamaktan çürür, demode olurdu. Noterde sistem var, ama daha kullanılmadan çöktü, şöyle bir 5-10 yıl kullansaydık ondan sonra güncellenseydi...

Şu örneklemeli yorumlarınızın hastasıyım Taner Göde
    Aynı zamanda soru işareti olan düşüncelerimi de açığa kavuşturduğunuz, bunu yaparken de kimseyi küçük düşürecek tarzda olmadığınız için sizi tanımadan sevmeye başladım.

Borcu yoktur olayının kalkmasına şimdi sevindim. Bilgi çağında bir kağıt parçasıyla işlem yapmak açıkçası beni halimize güldürüyordu.
    Şimdi sistem kuruldu fakat açıklamalarınıza ve yaşadıklarımıza göre çökmüş vaziyette. Peki biz bu durumda bu devir işlemini nasıl yapacağız?
    Satıcının borcu yoktur yazısı bulmasını mı yoksa bir türlü gelemeyen sistemin gelmesini mi beklemeliyiz?

Umarım ikinci bir soru hakkım daha vardır

• Sayın seizure, ikinci sorunuza cevap veriyorum:

İkinci Cevap: İkinci soru soema hakkınız var. (üniversiteden kalma bir anektoddu...)

Esas Cevap: Bu durumda devir işlemi yapamayacaksınız. Başka yolu yoksa ve aracı kesin satmanız gerekiyorsa vekaletname verebilirsiniz ama o da 26-56 TL arasında. Adana'da eti için at veya eşek keserken yakalanırsanız, mesela İsmailiye Köyünün orada, İki Nolu DSİ Doğu Sulama Kanalının kenarında gece saat 03:30'da Jandarmalar tarafından, sizi bırakmaları için vermeniz gereken yegâne cevap "ben at ve eşek etini çok seviyorum, kendim yemek için kestim"... Böyle bir durumda Jandarmalar sizi de, kestiğiniz hayvanların etlerini veya kesmeye yeltendiğiniz at ve eşekleri de bırakıyor. Noterdeki Araç Satış Hizmeti çalışmıyorsa anahtarı ve parayı verirsin, vekaletnameyi alrsın, satıcı olmadan da bir hülleci ile ileride satışı ve devri gerçekleştirebilirsin. Ne demişler? "Ya imamı bulacan, ya imam olacan!"

İyi geceler.

Taner Göde

Not: At eti nefistir, güçlü yapar, savaş ve kıtlıkta sağ arka bacağı yenir ama bence heryeri yenir. Adana'da dişi hayvan eti yenmez, yiyenleri keserler, ona göre. Hele ki Akkapı-Mıdık-Hadırlı Kebap Üçgeni ile Karşıyaka Mahallelerinde (bilhassa Süleyman Vahit Caddesi, üyesi olmamdan gurur duyduğum Güneşli Mahallesi ve Karataş Beldesinin tümü). Dikkat! Burası Adana!

• "Ya imamı bulacan, ya imam olacan!"

Cevabı en güzel özetleyen cümle bu olmuş

Bu durumda yarın akşama kadar yine bekleyelim bakalım, olmazsa artık imam olmaya soyunmaktan başka çare kalmıyor.

At eti konusunda da size katılıyorum. Kazak vadisinde kazakların yöresel yemeklerini yerken at etinin tadına bakmıştım. Biraz sertti ama bildiğimiz dana eti gibi birşeydi
  • İşin garibi madem göremiyorsun, neden vekaletle satışa izin veriyorsun? Ben aracımı vekalet ile sattım. Adam demezmi "borcun varmış" diye. Notere demezlermi niye sattırdın diye? sistem açılınca noter demezmi, borcu varmış bu satış olmaz diye? Yüklü miktarda vergi borcu olup ve paraya ihtiyacı olupta aracını satamayanlara gün (açık doğdu)

Aracını vergi borcu dolayısı ile satamayan kişi şu an aracı kardeşine vekalet ile satar mesela, sistem açılıncada noterin "satıcının borcu varmış bu satış olmaz" demeye hakkı yok. Tamamen devletin hatası. Düşünsenize başka birine vekaletle aracı satıp gidip parayı bir yerlerde yiyip bitirdiğinde karşı taraf ver paramı alamıyoruz üstüme diyecek. Satıcı "yedim paranı" derse çok kötü husumetlerde çıkabilir. Bundan devlet sorumludur. Yanlışım varsa düzeltin.

Pragmatist fırsat kovalar, idealist kural…
    Ama hayat ikisinin de kitabına uymaz.
    Ben gerçekleri seçtim: realistim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Diyelim biz bu araci vekalet yontemiyle aldik. Azza nin dedigi gibi ya arac borclu cikarsa. Satisini alinca dogal olarak borcunuda kabullenmis oluyoruz. Boyle bir durumda zararimi kimden karsilayabilirim. Noterdenmi yoksa ona bu hakki veren devlettenmi

Birde aklima soyle birsey geliyor. Aracin mtv ve ceza borcu varmi dìye internetten baktim yok gorunuyor. Teblig edilmemis ve gorunmeyen cezalarida varmi diye once trafige gidip memurdan sozlu olarak borcu yoktur onayini alsak ardinda noterde vekaletle satisi yapsak olmaz mi?
  • Evet o kağıt tarih oldu artık. Herşey online olarak kontrol ediliyor. Çok da iyi oldu, doğrusu buydu.
    Ayrıca dün bizde satış yaptık yeni sisteme göre. Gayet güzel çalışıyordu sistem.

Orijinalden alıntı: seizure
    Diyelim biz bu araci vekalet yontemiyle aldik. Azza nin dedigi gibi ya arac borclu cikarsa. Satisini alinca dogal olarak borcunuda kabullenmis oluyoruz. Boyle bir durumda zararimi kimden karsilayabilirim. Noterdenmi yoksa ona bu hakki veren devlettenmi

Birde aklima soyle birsey geliyor. Aracin mtv ve ceza borcu varmi dìye internetten baktim yok gorunuyor. Teblig edilmemis ve gorunmeyen cezalarida varmi diye once trafige gidip memurdan sozlu olarak borcu yoktur onayini alsak ardinda noterde vekaletle satisi yapsak olmaz mi?

Tebliğ edilmeyen borç borç değildir. Yani satıştan önce kesilmiş ancak tebliğ edilmemiş bir borç varsa ve bunlar satıştan sonra size gelirse sizi bağlayıcı bir tarafı yok.
  • 2 ayri noterle gorustum biri 1 saate sìstem gelir dedi digeri bugun gelmez dedi.
    Bugun gelmez diyen noter dun aksama kadas 8 devir yapabilmis.
    Varmi bir cozum onerin dedigimde oturup bekliceksiniz sistemin geldigi an satisi yapariz dedi.
    Bende guzel ulkem turkiyem demekten baska bisey diyemedim
  • quote:

Sayın seizure, ikinci sorunuza cevap veriyorum:

İkinci Cevap: İkinci soru soema hakkınız var. (üniversiteden kalma bir anektoddu...)

Esas Cevap: Bu durumda devir işlemi yapamayacaksınız. Başka yolu yoksa ve aracı kesin satmanız gerekiyorsa vekaletname verebilirsiniz ama o da 26-56 TL arasında. Adana'da eti için at veya eşek keserken yakalanırsanız, mesela İsmailiye Köyünün orada, İki Nolu DSİ Doğu Sulama Kanalının kenarında gece saat 03:30'da Jandarmalar tarafından, sizi bırakmaları için vermeniz gereken yegâne cevap "ben at ve eşek etini çok seviyorum, kendim yemek için kestim"... Böyle bir durumda Jandarmalar sizi de, kestiğiniz hayvanların etlerini veya kesmeye yeltendiğiniz at ve eşekleri de bırakıyor. Noterdeki Araç Satış Hizmeti çalışmıyorsa anahtarı ve parayı verirsin, vekaletnameyi alrsın, satıcı olmadan da bir hülleci ile ileride satışı ve devri gerçekleştirebilirsin. Ne demişler? "Ya imamı bulacan, ya imam olacan!"

İyi geceler.

Taner Göde

Not: At eti nefistir, güçlü yapar, savaş ve kıtlıkta sağ arka bacağı yenir ama bence heryeri yenir. Adana'da dişi hayvan eti yenmez, yiyenleri keserler, ona göre. Hele ki Akkapı-Mıdık-Hadırlı Kebap Üçgeni ile Karşıyaka Mahallelerinde (bilhassa Süleyman Vahit Caddesi, üyesi olmamdan gurur duyduğum Güneşli Mahallesi ve Karataş Beldesinin tümü). Dikkat! Burası Adana!

Aynı mahallede otruyormuşuz. Bende geçen hafta aile mezarlıgımıza giderken etin kilosu bu köyde nasıl 12 TL diye şaşırmıştım .

• Noterin basinda yaklasik 3 saatlik sinir bozucu bekleyisin ardindan aracin satisini ustumuze aldik :)
  • Hayırlı olsun,

Esasen 3 saat değil de 15 dakika süre biçilmişti bu işlemler için. Sistem, sonuçlarının açıklandığı günkü ÖSYM ÖSS ÖYS YGS KGS OGS web sitesine taşrada bir köyden 56K modemle bağlanmak suretiyle bilgi almak gibi çalışıyor.

quote:

Noterin basinda yaklasik 3 saatlik sinir bozucu bekleyisin ardindan aracin satisini ustumuze aldik :)

"Borcu Yoktur" Kağıdı denilen ve kanaatimce bir "Utanç Belgesi" olan bu doküman 01.05.2010 tarihinde yürürlüğe giren ve 1 saat 30 dakika sonra da çöken Noterde Araç Satış sistemiyle ortadan kalktı çünkü noter artık bu bilgiyi online olarak Internet Vergi Dairesinin (www.GIB.gov.tr) web sitesinden görebiliyor. TC Kimlik Numarasını girerek ad/soyad/ana-baba adı/doğum tarihi-yeri/nüfus kaydı/nüfus cüzdanı tanzim makamı-seri numarası-cüzdan numarası ve cüzdan kayıt numarası ile yerleşim yerini görebiliyor ve "enter"e basarak da bunu anında Kat'i Satış Sözleşmesine aktarabiliyor, plâkâyı da girerek aracın tüm bilgileri ortaya çıkıyor.

Doğru söze ne hacet.

• quote:

Hayırlı olsun,

Esasen 3 saat değil de 15 dakika süre biçilmişti bu işlemler için. Sistem, sonuçlarının açıklandığı günkü ÖSYM ÖSS ÖYS YGS KGS OGS web sitesine taşrada bir köyden 56K modemle bağlanmak suretiyle bilgi almak gibi çalışıyor.

quote:

Noterin basinda yaklasik 3 saatlik sinir bozucu bekleyisin ardindan aracin satisini ustumuze aldik :)

Gulsekmi aglasakmi bilemedik. Bizim 3 saatlik bekleyisimiz evraklarimizin one alinmasi yuzunden diger bekleyenlere gore rekor hizdaydi.
    4 gundur gelip gideni gordum
  • bu sistemler için ön hazırlık yapılmıyormu bu kadar önemli bir sistem nasıl 3-4 saatte göçer. Ne hallere düştük

Orijinalden alıntı: sezerakin34
    bu sistemler için ön hazırlık yapılmıyormu bu kadar önemli bir sistem nasıl 3-4 saatte göçer. Ne hallere düştük

Sozde yapilmis ama sisteme bir anda yuklendikleri icin sorun yasanmis.
    Yapilan aciklamadada gun icinde kisa sureli aksakliklar yasanabilir denmis. Ama burda bir terslik var. Kisa sureli aksaklik yasanmiyorki. Sistem hic calismadigindan kisa sureli "is" yapabiliyorlar
  • Ülkemizde nedense işler hep böyle yürüyor. Düzgün testini yapıp, yük altında deneyip, yedekli sistemle çalışmak gerekir böyle çok kullanıcılı kurumlarda.

Düzelir bu düzen de ama ne zaman olur orası meçhul.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.