Şimdi Ara

Bitmeyen araç yenileme bağimliliği (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
196
Cevap
2
Favori
10.747
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
104 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Bence bu gonderiyi yazan arkadasin derdi siz degilsiniz zaten. Insanlar alim gucuyle orantisiz bir sekilde satin alma hastaligina kapılmış. Paraniz vardir ve dediginiz gibi kotu ve pahali servis ve ustalarda çar çur edeceğinize yeni araca yatirabilirsiniz. Bence sıkıntı gelecek 3 yilini bir kutu civata için ipotek edenlerde. Araba alip yakit koyamayan arkadaslarim oldu. Iphone sahibi ama data tarifesi olmayan insanlar gördüm.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkiye şartlarında aracı taksitle bile alsanız. Yinede karda oluyorsunuz. 7 Ay önce aracımı indirimle 183 liraya aldım. Ozaman listesi 192bindi şimdi listesi 215bin 14bin km yaptım aracımı 185e satabiliyorum.. Ne kadar tuhaf bir ülkede yaşadığımız ortada.. Başka ülkelerde yıl geçince arabanın fiyatı düşer bizde yükseliyor

• erdoganb E kullanıcısına yanıt
    Boşverin en güzelini yapıyorsunuz onların ömrü kredi ödemekle geçiyor hani ev kredisi ödenir anlarımda araba kredisini 5-6 sene ödemek bana dogru gelmiyor. Maksimum 2-3 sene oda ülkemize has yoksa yurtdışında karı-koca öğretmen çift burda 2-3yilda alınan arabayı 1yilda çok rahat alabilir. Turkiyede artık sıfır araba almak lüks olucak yakında böyle giderse.

• Elindeki aracı işini görürken model yükseltme için sıfır araba alanların ve bunu savunanların araba fiyatların, fahiş vergiler hakkında konuşmaya hakları yok. Sen ve senin gibiler durmaksızın sıfır araba alıp bu düzeni beslemeye devam ettikçe vergi zamları asla kesilmez. Hükümet senin refah seviyene bakmaz, "ben bu otomotiv sektöründen vergi toplamaya devam edebiliyor muyum" diye bakar ve vergi toplayabildiği sürece zam yapmaya devam eder.
  • Normalde gelişmiş ülkelerde otomobil bir yatırım aracı değil ulaşım aracı veya direk ihtiyaç olduğu için ve fiyatları da düşük olduğu için insanlar çok takılmıyor.Arabam 10 yaşında ama sağlam ve götürüyorsa beni yeter mantığı var.Ama bizde öyle değil.Bizde otomobil fiyatları çok yüksek olduğu için ihtiyaçtan çok yatırım aracı gibi oluyor.50 ye alayım 55 e satarım kafasıyla hareket ettiğimiz için fiyatlar sürekli artıyor ve bir sonraki alan adam piyasanın yükseldiğini görünce ben bunu satayım da gidip daha iyisini alayım diye düşünüyor.Zaten bizim milletimizde bir tüketim hastalığı var.Fiyatlara şikayet etmeden koyun gibi harcama hastalığı.
  • Bu durumu engellemenin bir yolu kimseye yemek içmek masrafı dışında maaş vermemek, en azından vasıfsız olan, vizyonu ve misyonu olmayan kimselere. Çünkü bizim milletin karnı doyunca başlıyor savurganlığa. Adam vasıfsız abi ne demesini bekliyorsun? "Kredi çektim ve yeni bir elektrikli motor teknolojisi projesi üzerinde çalışıp mühendisliğimi konuşturacağım." demesini mi? Hiç bir vasıfı olmayan adama para verirsen ev alır araba alır boş beleş dedikoducu çevresi konuşsun, kendisi gündem olsun biryerlerde. Kendinin de hayatta başka bir başarısı olmadığından o da içten içe bu tarz şeylerle ego tatmini yapsın.

• quote:

Orijinalden alıntı: erdoganb

quote:

Orijinalden alıntı: Nejoz

Bunun cevabı çok basit aslında aldigin araç 1 yıllık maaşını geçmemeli, ben aldığım araçlarda buna dikkat ederim böyle oluncada sıkıntı yaşamıyorum herkesede onerim budur . Bu sayede hem geziyorum aracımin masrafları beni üzmüyor hani ayağını yorganına göre uzat deyimi tam uygun. Yurtdışına gidin bakin kimse son model arabalara binmiyor, turkiyede asgari ücretlinin elinde iphone x 3-4bin tl ile geçinen 100binlik araçları almaya çalışıyor hal böyle olunca mutsuz insalar çoğalıyor ülkede insanlar artık gösterişe çok takılmış durumda kimse ben neyim kimim napiyorum demiyor.

Aynen katılıyorum hocam.

Yeni evliyiz ve karı koca memuruz.

Eşimin micrası vardı, evlendikten sonra değiştiririz dedik ama şu an çok pahalıya her şey.

İkimiz de doğuştan kiracı olduğumuz için şu an ikimizin de aklında ev almak var. 500.000₺lik evlerden değil tabi ki.

Ama etrafımdaki arkadaşlar, akrabalar hep araç alın diye tavsiye veriyor, hatta baskı yapıyorlar. Arayıp şu araba var, bu araba var diyenler var ya hu.

Öyle böyle arabalar da değil, asx, passat, superb, 1 serisi, Cherokee falan...

Lan ne kadar rahat insanlar diyorum kendi kendime.

Ben passata binecek adam değilim. Kendimi biliyorum. Olsa olsa c sınıfı bir araba. Onu da en az 10 yıl kullanırız diye düşünüyorum.

Ama insanlar ne kadar rahat. Karı koca öğretmen olsa gidip bir Passat bir Cherokee alacaklar resmen.

Allah'ım sen koru.

Ha bir de şu tavsiye var, neymiş efendim 8-10 yıl krediyle azar azar ödermişim...

Deli dana hastalığı bence bu :)

O micrayi satmayin hocam.

Yeni evliyseniz 2 cocuk ile bile cok rahat sigarsiniz.

Eger bagaja cocuk arabasi sigmazsa bastonlu tip bebek arabasi alin o buyuk ihtimalle sigar.

Evinizi alin bence. Hatta evi bitirdikten sonra bile satmayin.

Kazancinizi ya bi ticari bildiginiz bir ise cevirin ya da yiyip icin gezin. Yurtdisi tatilleri vs yapin.

Yani hayatiniz bitmeden hastaliklar baslamadan yasayabildiginiz kadar yasayin.

Eger ideal yani hayatinizda hep yapmak istiyorum dediginiz birsey varsa onuda yapin.

Tabi bunlar evi odedikten sonra.

• Yahu ben 0-100 7.6sn olan aracımla millete egzoz gazimi yediriyorum dikiz aynasindan bakinca heosi agliyor 3sn ama o 3 sn adami erkekliginden eder.

Direk yanindaki manitayi kendi arabama almisligim var milletin siz hala takilin 3sn 5sn hatun bende

• Günümüz Türkiye’sinde böyle bir bağınlılık artık söz konusu değildir, olan kesimin zaten para ile işi olmayan nispeten küçük bir bölümü temsil eden kesimdir.

• quote:

Orijinalden alıntı: flyer_mig

Navim oyle bir dedin ki dokundurdun bana

Bende de ayfone 5s vardi ekran kucuk ve sarji az gidiyor diye 6s plus a gectim 5s te isimi goruyormuydu ? Goruyordu ama gunun yarisinda biten sarj ve ufacik gozu yoran ekrani olmasa gecmezdim.

senin yine sebeplerin var sayılır arkadaşım, şarz falan. senede 2 kere sebepsiz değiştiren var parası olmadığı halde. mesela kardeşim. işsiz ama bulur buluşturur telefonu yeniler.

elbette ekonominin dönmesi, piyasaların canlanması için harcama şart. ama bizim gibi gelişmemiş ülkelerin vatandaşlarının tasarruf etmesi de şart. tasarruf oranımız yukarıda bahsedilen nedenlerle çok düşük. borçlanarak, harcayarak, inşaat yaparak gelişemeyiz.

dünyaya bir kez geliyoruz, yaşamak eğlenmek hakkımız ama bunu gücümüz ve imkanlar dahilinde yapmak lazım. ben şimdi evimi arabamı satıp üstüne borçlanarak bir Q7 alsam ne kadar mantıklı olur örneğin.

burada bunları konuşuyoruz ama tabi toplumdaki harcama alışkanlıkları kolay değişmez maalesef.

• quote:

Orijinalden alıntı: cesur_0342

quote:

Orijinalden alıntı: erdoganb

quote:

Orijinalden alıntı: Nejoz

Bunun cevabı çok basit aslında aldigin araç 1 yıllık maaşını geçmemeli, ben aldığım araçlarda buna dikkat ederim böyle oluncada sıkıntı yaşamıyorum herkesede onerim budur . Bu sayede hem geziyorum aracımin masrafları beni üzmüyor hani ayağını yorganına göre uzat deyimi tam uygun. Yurtdışına gidin bakin kimse son model arabalara binmiyor, turkiyede asgari ücretlinin elinde iphone x 3-4bin tl ile geçinen 100binlik araçları almaya çalışıyor hal böyle olunca mutsuz insalar çoğalıyor ülkede insanlar artık gösterişe çok takılmış durumda kimse ben neyim kimim napiyorum demiyor.

Aynen katılıyorum hocam.

Yeni evliyiz ve karı koca memuruz.

Eşimin micrası vardı, evlendikten sonra değiştiririz dedik ama şu an çok pahalıya her şey.

İkimiz de doğuştan kiracı olduğumuz için şu an ikimizin de aklında ev almak var. 500.000₺lik evlerden değil tabi ki.

Ama etrafımdaki arkadaşlar, akrabalar hep araç alın diye tavsiye veriyor, hatta baskı yapıyorlar. Arayıp şu araba var, bu araba var diyenler var ya hu.

Öyle böyle arabalar da değil, asx, passat, superb, 1 serisi, Cherokee falan...

Lan ne kadar rahat insanlar diyorum kendi kendime.

Ben passata binecek adam değilim. Kendimi biliyorum. Olsa olsa c sınıfı bir araba. Onu da en az 10 yıl kullanırız diye düşünüyorum.

Ama insanlar ne kadar rahat. Karı koca öğretmen olsa gidip bir Passat bir Cherokee alacaklar resmen.

Allah'ım sen koru.

Ha bir de şu tavsiye var, neymiş efendim 8-10 yıl krediyle azar azar ödermişim...

Deli dana hastalığı bence bu :)

O micrayi satmayin hocam.

Yeni evliyseniz 2 cocuk ile bile cok rahat sigarsiniz.

Eger bagaja cocuk arabasi sigmazsa bastonlu tip bebek arabasi alin o buyuk ihtimalle sigar.

Evinizi alin bence. Hatta evi bitirdikten sonra bile satmayin.

Kazancinizi ya bi ticari bildiginiz bir ise cevirin ya da yiyip icin gezin. Yurtdisi tatilleri vs yapin.

Yani hayatiniz bitmeden hastaliklar baslamadan yasayabildiginiz kadar yasayin.

Eger ideal yani hayatinizda hep yapmak istiyorum dediginiz birsey varsa onuda yapin.

Tabi bunlar evi odedikten sonra.

Aynen öyle düşünüyoruz hocam.

Teşekkürler :)

Evden sonra ya da zorlamayacak şekilde daha geniş ve güvenlikli bir araç düşünebiliriz ama ikinci planda.

• Bu memlekette 80 milyon insan yaşıyor, bu sene 750.000 sıfır araba ancak alınmış. Bu düzeyde ülkelerde senede 3 milyon altı satılmaz. Sağolsun hükümetimiz o kadar çok vergi koyuyor ki aklı selim insanlar bu paraya araba alınmaz diyor, piyasa da sadece gözünü karartıp en lüks ne alabilirim, ne beni şaşalı gösterir diyen, - çünkü o kadar büyük bir para ki verdiği sadece arabaya vermiş olamaz, yanında şan şöhret getirmeli - memur dediğin ancak borçlanarak birşey alabilir diyen çılgınlara kalıyor.

Böyle çarpık çarpık yaşayıp gidiyoruz. Başımızdakiler memlekette üretilenlerden vergiyi az alsa en azından, hem cari açığa hem bu piyasanın büyümesine ve doğal olarak memleketin büyümesine kesin çözüm.

Ve bu piyasada araba satıldıkça kendi içimizden babayiğit çıkması da kolaylaşır, 3-4 milyonluk pazar nere 750.000 lik pazar nere. Biraz düşünen bizlerin aklına geliyorken işi bu olanlar da düşünse keşke biraz.

• 1- sıfır araç almam

2- kredi, borç v.b. ile araç almam.

Bu kıstaslar dışında beğendiğim arabayı alırım, burada bi mantık hatası ya da savurganlık var mı?

Cidden merakımdan soruyorum bunu?

• Dediklerin ülkemizdeki mevcut durum için son derece haklı ve doğru. Yurtdışı için değil.
    -Adam kışın arabaya bindiğinde senin 1.2 lpgli aracında 2 büklüm klimanın 5 dakikada ısınmasını beklemek istemiyor. 2.5 motorlu aracıyla 30sn de ısınmak istiyor.
    -Kaza anında ölmek istemiyor alıyor D-E segmenti lüks aracını kendini daha güvende hissediyor.
    -Alıyor 190 beygir arabasını senin gibi istinye bayırında arabayı bağırtmak istemiyor, çabucak çıkıyor.
    -Otoban açıkken senin gibi sağ şeritten gitmek istemiyor (Sağ şeritten gitmiyorsan da ya sallanarak gidiyorsun yada kendini riske atarak)
    vsvs daha inan çok geçerli sebep var üst segment araba almak için. Ve bunlar keyif değil. Benim babam yılda 60 bin km yapıyor gününün mutlaka 1-2 saati arabada geçiyor mesela ama Dacia Duster sürüyor. X5'e binmek hem kendi sağlığı(malzeme kalitesi ve koltuk için konuşuyorum çünkü kendisi 52 yaşında) hem de güvenliği için çok daha elverişli olurdu. Otomobil lüks değil ihtiyaçtır. Bırakın bu 5.20ye ne gerek var abi uno neyine yetmiyor laflarını. Biz fakiriz ve vergi yükünden dolayı alamıyoruz diye otomobil lüks olmuyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ReaLGz -- 8 Ocak 2018; 17:35:49 >

• Araba yenileme bağımlılığı parası olmayan adamı aşar zaten siz sanıyorsunuz ki adam 150 bin tl lik passatı komple kredi çekip alıyor yılda 1 araba değiştiriyor ömrü kredi ödüyerek geçiyor.

Aslında genellikle çoğu kişi alsat yapıyor sürekli yılda 1 arabayı değiştiriyor 10 a alıp 15 e satıyor arada kalan 5 bin in üstüne de kredi çekip 25 bin yapıyor 30 binlik arabayı pazarlıkla 28 bine indiriyor bir yıl sonra 28 e aldığı arabayı 35 e satıyor böyle böyle sürekli hem araba değiştiriyor hemde birikim yapıyor.

Arabaya özentilik olarak bakmak cidden çok sığ bir düşünce bana sorsalar türkiye de ki daireden bile iyi bir yatırım aracı araba ben 42 ye opel astramı aldım şuan ilana koysam 55 bin e dakikasında satılır sıfırdan gram farkı yok arabamın fabrika boyasının üstünde şeffaf film var koltuklarının şofor koltuğu hariç hiçbirine oturulmadı mis gibi 1 yıldır biniyorum.
    Ben bu zamana kadar 8 araba değiştirdim birinde kâr etmedim sadece o da illet bir bmw ydi onuda aldığım fiyata sattım zaten.

Ek olarak araba değişimi için 0-100 mantığı üstte arkadaşların dediği gibi doğru bir yaklaşım değil. İnsanların araba değiştirmesinde ki en önemli sebep masraf çıkarmaları ve kmlerinin yükselmesi bunu da memlekette bilmeyen yoktur misal 50 bin tl verip bir araba aldın 60 bin km de 100 bin e geldi araba baktın turbodan ses geliyor ufak tefek arızalar çıkarmaya başlıyor hemen ilana koyuyor adam neden çünkü bir masraf açsa 5-10 bin lira kaçacak bi tarafına günümüz araçların masrafları o kadar az değil. Adam ben gider daha temizini alırım ikinci el alanda arıza çıkarırsa yaptırır diyor.

Nasıl sen sıkıntılı mal almak istemiyorsan sahibi de sıkıntılı mala binmek istemiyor. Sırf sanayi stresi kazıklancam mı korkusu bile bir insanın araba satması için geçerli sebeptir bence. Kısacası kimse keyfinden özentiliğinden araba değiştirmiyor. Özentilikten araba değiştiren insanında parası vardır zaten o adama koymaz 6 ayda 1 araba değiştirmek.
    Arabalar türkiye de hiçbir zaman değer kaybetmiyor bi 5 yılda böyle gider zaten. Herkes üstüne ekleye ekleye araba alıyo kimse sıfır tl birikimi varken 150 bin tl lik arabayı kredi çekerek almıyor.

• Türk milleti erkeği kadını arabaya tapar.Bunun tespitini yapmak çok da zor değil.
  • 2009,2001,1994 tarzı bir şey yaşanırsa bankalar araba çöplüğüne döner.Ama bunları düşünerek hayat yaşanmaz bir daha mı geleceğiz Dünyaya bas bas paraları arabaya.
  • Araba yenilemek demek dha çokaktif ve pasif güvenlik önlemleri demektir
  • quote:

Orijinalden alıntı: konkaww

quote:

Orijinalden alıntı: jac0B0

Araba bir yatirim araci oldugu icin aliyor insanlar.

48 ay kenara para koy desen koyamaz ama araba alinca mecbur taksit odeyecek birikecek.

Bence çok mantıklı değil söylediğiniz. Araç alım satım fiyatlarını TL bazında karşılaştırıp kar ettiğini sanan oldukça insan var gerçi.

Hem faiz ödeyeceksiniz, hem aracın yürütme giderlerine katlanacaksınız, hem de enflasyondan dolayı aracınızın değeri döviz bazında sürekli düşecek..

Mantıklı değil kardeşim ama araba almazsan parayı yiyosun...

En azından paranın bi kısmı elinde kalmış oluyor

• 28 yasindayim ilk arabami Allah c.c. 2017 senesinde nasip etti. 2.el Opel corsa 1.3 aldim neredeyse 1 yil olacak. Araba isi de ayni telefon gibi. Araba bir aractir ama amac haline getiren cok fazla kisi var. Tamam sellektor yiyorum arabam hizli gitmiyor ama beni istedigim yere goturuyor. Bu arabayi secme sebebim hem alman ve amerikan muhendislerinin ortak calismasi olmasi, mtv ve yakitinin az olmasi parcasinin bol olmasi. O beni birakana kadar devam artik 😊

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.