Şimdi Ara

bit byte??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.474
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaslar bu bit byte kavramı nedir?yani 1001112 sayısında '0' sıfır voltajını '1' de belli bir voltaj değerini mi gösteriyor?yani bizim bilgisayarda okuduğumuz karakterler nasıl olstuğunu tam olarak anlayamadım.

• 1 üst voltaj değerini, 0 ise 0 voltu gösterir. 8 bit 1 byte eder.
  • öncelikle 2 kullanılmıyo,zaten 2 lik sistem.muhtemelen yanlışlıkla yazdın:)
    dediğin gibi voltaj var:yok mantığı geçerli-->>0 volt-->0, 5 volt--->1

ascii karakteri seti var duymuşsundur.256 karakterden oluşuo.her karakterin 2 lik düzene göre karşılığı var.
    mesela A nın karşılığı 65---> bu da ikilik düzende 01000001 demek.bütün karakterler bu düzene göre oluşturuluyor.--->bakınız--->google.com.tr--->ascii
  • quote:

Orjinalden alıntı: astral32

1 byte 8 bitten olusur
    ve bütün analog sinyaller sayısala bitler karsılıgı cevrilir bunun yanında lojik sistemde 1 yüksek voltajı 5v gibi
    0 ise 0v degerindedir
    senin yazdıgın bilgide 2 lik taban gecerlidir yani 2 kullanılmaz 0-1lerden olusur
    örnek bir analog sinyal
    1v=00000001
    2v=00000010
    3v=00000100
    4v=00000101
    .
    .
    .
    gider böyle

Milleti yalnış bilgilendirmeyelim biliyorsanız yazın bilmiyorsanız susun

Yukarıda yazdığın şey yalnış 00000001 --> 1v değil decimal "1" bilgisini ve diğerleri 255'e kadar olan değerleri ifade eder.Ama sen analog sinyallerin sayısala göre değerlendirilmesini yazdım diyorsan onuda yalnış yazmışsın çünkü bir ADC'nin bit çözünürlüğü ne kadar ise voltaj değerini bit çözünürlüğe bölerek her bir bitin değerini yani 2'lik düzende artışını buluruz. Örnek 5/1024 = 0,0048828125 volt bu her bir bitin değeridir ve 1024 bit 1024 x 0,0048828125 = 5v yapar umarım anlaşılmıştır

• normalde elektronikte 1-0 diyede bişey yok elimizde olan tek şey birbirinden ayırabildiğimiz iki durum bu durumlarda şunlar bi transistör ya cut-off konumunda olur ya saturation eğer üzerine voltaj verirsek transistörün bu cut-off saturation konumları kendisini voltaj olarak gösterir yani üzerindeki voltaja bakarak transistörün konumunu buluruz eğer transistörlü logic devrenin çıkış devresi "totem pole output" şeklindeyse çıkış transistörü cut-off ta ise çıkış ucunda yüksek (high-H) bir voltaj görürüz eğer saturation da ise düşük (low-L) bi voltaj görürüz düşük yüksek sadece birbirine göre yani ölçülüyor referansları karşılıklı harici bişeye göre yüksek düşük demiyoruz işte elimizdeki L voltajı matematikte 0 ile sembolize ediyoruz H voltajı 1 ile sembolize ediyoruz bunun terside yapılabilirdi hiç sorun değil önemli olan elimizde iki birbirimizden ayırabildiğimiz durum olması.
    mesela bir and kapısı şöyle çalışır
    ABC
    LLL
    LHL
    HLL
    HHH

AB giriş C çıkış

yani senin 8 bitin 8 tane transistörde saklanıyor (1 biti saklamak için 1 den daha fazla transistör gerekiyor 4 transistör sanırım buda SRAM lerin temeli yada 1 transistör 1 kapasitör buda DRAM lerin temeli) yani mesela sayın

10000011 ise

yukarda anlattığım mantığa göre
    1.Transistör
    Cut-off
    2.Transistör
    Cut-off
    3,4,5,6,7.Transistörler
    Saturation
    8.Transistör
    Cut-off

durumlarında

bu yüksek düşük voltajlar için çeşitli standartlar getirilmiştir
    mesela TTL devrelerde High 5V Low 0V (aslında 0.2V) tur
    seri portta mesela RS232 de yani
    High 0V Low -12V (yanlış biliyor olabilirim bunu)
    standarta göre değişir mesela intel işlemcilerde kendi iş işinde kullanırken daha düşük seviyelerede çeker high voltajı ki güç kaybı olmasın sonuçta High Low un belli değerleri yok standartlara göre değişiyor aslında

ve 8 bit 1byte yapıyor

• Yorumlara bakınca kafam bayağı karıştı açıkçası. Yani elektronikçi olmasam kafayı yiyebilirdim. Ben de biraz ortalığı karıştırayım bari Tabii şaka diyorum. Çünkü herkes de tabii ki doğruluk payı var.

Bit olayı sayısal sistemlerde en temel bilgi parçasıdır. Bir cisimdeki atom gibi. Mantığı ya 0 yada 1. Diğer bir deyişle ya var ya yok. Kullanılan sisteme göre referans seçilen nokta (diğer bir deuişle nötr/ toprak) sıfır seviyesi kabul edilir ve karşılığı "0"dır. Bu referans noktasına göre belli bir voltaj seviyesi de 1 seviyesi yani vardır. Var ya da yok. Bunun sayısalda karşılığı bittir.
    Byte ise bitlerden oluşmuş en küçük anlamlı parçadır. Yani 1 bit bir harf ve 1 byte bir kelime gibi düşün. 1 byte = 8bit. Sayısal sistemin temeli budur.

!!!!!!!!! NOT : Burada kullanmış olduğum "kullanılan sistemden kastım" temelde 0V, 5V kullanılırken bazı sistemlerde 0V, 24V veya 0V, 12V olabilir. Yanlış bilgi verip sizi iyice allak bullak etmek değil.)

• Kardeşim benimle bilmediğin bir konuda inatlaşma birde dediğim doğru diyosun 00000001 1v edermi hiç bu nasıl bir mantıktır sen ne işle uğraşıyorsun ya hem ben sana 5V çözünürlüğe kadar işlem yapan bir ADC'yi örnek verdim sana yukarıda yazdığı şeyi ben elektronik yaşamımda duymadım zaten yok böyle birşey

Bu nedir ya

00000001 1V

00000010 2V 8 bitin 255 faklı durumu fardır 11111111 verdiğin zaman 255V mu elde ediyoruz şebeke gerilimi he o zaman ben bu yaşımda birşey öğrendim arkadaşlar "1 BYTE İLE AMPUL YAKACAĞIZ" daha sayı sistemlerinin ne anlama geldiğini bilmiyorsun

Yukarıda bir adamda 1024 bit "1 byte" dır demiş ne biçim adamlar doldu site ya 8 BİT 1 BYTE'dır ne yaptınız siz yaa

Hala hayret içindeyim adam 00000001 bilgisine 1V diyor ya bu sayısal elektronikte binary kodlama biçimidir ve 1 sayısını temsil eder ASCII 65 decimal bir sayıdır ve bilgisayara "A" göndermek istediğimizde onun anlayacağı "65" yani 01000001 bilgisini göndeririz 65 VOLT DEĞİİİİLLLL

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    1 gb Gigabyte gtx 460oc 256 bit
    13 yıl önce açıldı
    128 bit 256 bit arasındaki fark?
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bu arada yazdığın şeyin saçmalığına bak 255V verirsek ne olur.ADC'nin referans gerilimi ne kadarsa ve bit çözünürlüğü ne kadarsa sen 255 volt versen bile o 5 volta kadar değeri gösterir sen daha yazdığın şeyi bilmiyorsun misal PIC'in adc'si 5 V ref gerilimi ve 1024 bit çözünürlüktedir ADC kanalından birine 20 volt uygularsan adc sonucu 1024 olacaktır yani tepe değer 5 volttan fazlasını göstermez daha yüksek değerleri göstereceksen başka seçenekler kullanacaksın ama sayısal için bu yeterlidir konu neydi nereye geldi işte çıkıyor böyle adamlar ben topici açan arkadaştan özür diliyorum dostum özelden bana mesaj at istediğin şeyi sor
  • quote:

Orjinalden alıntı: PanDa

Bu arada yazdığın şeyin saçmalığına bak 255V verirsek ne olur.ADC'nin referans gerilimi ne kadarsa ve bit çözünürlüğü ne kadarsa sen 255 volt versen bile o 5 volta kadar değeri gösterir sen daha yazdığın şeyi bilmiyorsun misal PIC'in adc'si 5 V ref gerilimi ve 1024 bit çözünürlüktedir ADC kanalından birine 20 volt uygularsan adc sonucu 1024 olacaktır yani tepe değer 5 volttan fazlasını göstermez daha yüksek değerleri göstereceksen başka seçenekler kullanacaksın ama sayısal için bu yeterlidir konu neydi nereye geldi işte çıkıyor böyle adamlar ben topici açan arkadaştan özür diliyorum dostum özelden bana mesaj at istediğin şeyi sor

al sildik mutlu oldun mu?trip yapmanı anlamadım ya?anladık biliyosunda milleti ne asagılıyosun

• adc lerde bir referans voltajı vardır ve adc nin kaç bitlik olduğu verilir. Yani referans voltajı 10V ise ve misal olarak 10 bitlik bis adc ise 1111111111 değeri maksimum 10V olur diğer şekilde binlerce volt elde edilirdi. Bunu kaldırabilecek entegre varsa adamlar gerçekten teknolojiyi aşmışlardır. 5V'la çalışan bir entegreye 10V verirsen entegre havaya uçar.!!!!!!!!!!!!!! Bu arada soruyu soran arkadaşımız şu anda erimiş bitmiş olması lazım. konu o kadar karıştı ve yön değiştirdi ki. Bence en iyisi mimox arkadaşımızın "dijital elektronik" kitabı alması ve oradan okuması. Böylece en doğrusunu öğrenmiş olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bbesbas -- 1 Ekim 2005, 13:29:58 >
  • 1!i oluşturmak için ~5V verildiği doğru ama 0 için 0 V verilmez. eğer öyle olsaydı bilgisayar kapalı iken hep sıfır işlerdi. 0'a yakın bir voltaj bulunur.
  • @astral32

Bak dostum ben kimseyi aşağılamam bana bir sürü adam mail atıyor soru soruyor ve bende hiçbirini aşağılamadan yardımcı oluyorum ama onlar bilmedikleri konu hakkında inatlaşmıyorlar benim sinir olduğum bu şu anda hemen savunma moduna geçiyorsun ama yazdıklarımı araştır ve düşün!! 00000001 bilgisi "1V" değil decimal "1" sayısının bilgisayarın anlayacağı binary sayı sisteminde kodlanmış şeklidir varsa dediğin yalnıştır diyen çıksın konuşalım konunun uzamasını ben istemedim ama yalnış yazılmış birşeye eyvallah etmek yalnışların en büyüğüdür!!

Bu arada @bbesbas

Ben daha büyük voltaj verirsek chip patlamaz demedim başka seçenekler denemelisin dedim yazdıklarımın aynısını sende yazmışsın zaten tepe değer ne ise o kadar ölçülür bir yalnışlık olmasın

Tartıştığım arkadaştan eğer çok sert çıktıysam özür dilerim fakat bilmediği bir konu hakkında yorum yapması ve inatlaşması aşırı tepki vermeme neden oldu seni asla aşağılamadım gerçekten ilmiyorsan sana sonuna kadar yardımcı olurum

Bu arada topic'i açan arkadaşa başlangıç için HARUN BAYRAM'ın DİJİTAL ELEKTRONİK kitabını tavsiye ederim başlangıç için iyi bir kitap

• @suslu76

Dediğin bir bakıma doğru belleklerde ve yonga mantığında "1" bilgisi hücrenin elektrik (5v) uygulanarak %50 nin üstünde pozitif seviye almasıdır.%50'nin altında bulunan seviye "0" olarak kabul edilir.0 bilgisi göndermek %50 pozitif olan hücrenin "şase " seviyesine çekilmesidir.Daha detaya girmiyorum atamlar eletronlar filan bulanmasın ortalık
  • Benim anlatmak istediğim böyle yazılar geçince yeni meraklı arkadaşlarımızın kafasının iyice karışmasını istemeyiz, o amaçla dedim. Kesinlikle yanlış birşey söyleyip kimseyi de kırmak istemem.
  • amatör arkadaşların bilgisi olmayabilir diye bir not da benden...

ECL - Emitter Coupled Logic
    A quick definition for general consumption
    The output logic swing of ECL gates varies from a LOW state of Vol = -1.75 V to a HIGH state of Voh = -0.9 V with respect to ground.

If positive logic is used when refering to logic "0's" or "1's". Then Typically

"0" = -1.75 V = LOW = False

"1" = -0.9 V = HIGH = True

Common terms used when refering to ECL circuits:
    Vee: Negative power, typically -5.2 V.

Vbb: Switching threshold, typically -1.29 V.

Vtt: Termination voltage, typically -2.0 V.

Vcc: CAUTION On most ECL circuits VCC is ground. On TTL-ECL translator circuits VCC is +5 V, and or ground.
    Bu bilgiler de ECL tipindeki lojikte kullanılan 0 ve 1 seviyelerini göstermektedir. Ve bu sistem genelde hızlı olması gereken entegre veya devrelerde kullanılşır ( RF ve yüksek frekanslı dijital devreler gibi ! ) . Ayrıca resmimde de bazı seviyeler belirtiliyor.
    Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 2 Ekim 2005, 20:52:47 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.