Şimdi Ara

biraz garip gelebilir ama lütfen yardım edermisiniz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
34
Cevap
0
Favori
1.541
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • kurmak istediğim ufak ve basit bir elektronik devre sistemi var.

elektronikçi değilim bu yüzden terimler vs.. yanlış olabilir kusra kalmayın..

minimum akım ile istediğim dakikada elektrik çarpılmak istiyorum.
    mesela gece saat 3 kolumda bantla yapıştırdığım bir kablo var ve bu kablo elektriğini pilden alsın ki- ne acıtsın ne de yaksın.

tek koşul bu çarpan elektrik beni uykudan zıplatacak
    ne güçlü ne de sinek ısırığı kadar zayıf olmasın..

timer ile çalışmasını istiyorum ki istediğim saate sonuç alabiliyim. ve
    bildiğim kadarıyla timerlar 1 er dakikadan oluşan aralıklarla dizayn edilmiştir.
    benim istediğim ise en fazla 2 saniyelik yada 5 saniyelik bir çarpma.
    (çünki kaç voltaj olursa olsun 20 saniyeden sonra nereye temas ediyorsa kızartma yapar gibi geliyor bana)
    bunu lütfen ne için kullanacağımı sormayın eğer olabiliyorsa yardım ederseniz sevinirim

işe yararsa bütün foruma anlatabilirim.

• bole bişi yaparsın saate takıp ama günde 2 kere carpar . Mesela saat 7 de kalkarsan aksam olduğunda bir daha carpar ne yazik ki
  • bence sen piyasasda bullunan titreşimli saatlerden al casionun çok güzel modelleri var biraz araştır bulursun...
  • Çok orijinal bir fikir bence , ama bir o kadar da riskli! Elektrik bu ne yapacağı belli olmaz. Üstelik o sırada uykunuzdasınız, bir anda elektrik çarpılması şoka sokabilir insanı, sağılığınıza zararlı olabilir, aman dikkat edin sakın denemeyin bence!

Ama yine de nasıl tasarlanabileceği hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Zamanlama konusu en kolay kısmı, basit bir 555 devresi ile 2 yada 3 sn lik yada istediğiniz sürede bir zamanlama yapılabilir, bunun çıkışı da mesela bir 555 li kare dalga üretecini yada herhangi bir osilatörü tetikler, yada direk zamanlayıcı çıkışındaki dc işareti de alabiliriz. Ama çıkıştaki akıma da bakmak gerekir, bu en önemli nokta! 50 mA ve üstü akım insanı öldürmeye yeter, 5-10 mA arası kasların kasılmasına sebep olur. Bu yüzden 2-5 mA arası yeterlidir sanırım. Bunu da kullanılan elemanın datasheet inden source akımına (yani çıkışta verdiği max. akıma) bakarak ayarlayabiliriz. Buna göre de çıkış akımını bu değere getirmek gerekir, çıkışta transistörlü bir devre ile bu işi de halledebiliriz. Buraya kadar tamam diyelim. Sorun zamanlama yapan 555 i tetiklemekte. Belli bir satte tetiklenmesini istiyorsunuz. Bunun için de herhangi bir dijital satten alacağınız bir bilgi olabilir, ancak bu noktada saattin iç yapısını bilmek gerekiyor. Olay şu yani: mesela dijital saat 07:00, yani birinci display 0, 2. display 7, 3. 0 ve 4. 0 değerini aynı anda gösterdiğinde 555 tetiklensin zamanlama yapsın o da osilatörü tetiklesin. Böyle bir tasarım yapılabilir. Bu portatif bir sistem olur, elemanları beslemek için de bir tane pil işinizi görür. Yada şöyle de olabilir, bu daha kolay gibi görünüyor: bilgisayarın saat bilgisinden de alabilirsiniz ilk tetiklemeyi. Ufak bir yazılım yaparsınız, saat 07:00 olduğunda seri porttan bir bilgi sinyali gönderir ve 555 tetiklenir.

Bu anlattıklarım genel ve kaba bir tasarım, yapmaya kalktığımızda birçok sorunla karşılabilir, çok dikkatli olmak gerekir. Ancak yine dediğim gibi çok riskli birşey bence hiç denemeyin. Direk akımla temas halinde olmak çok tehlikeli, değeri ne olursa olsun çok küçük bir akım bile olsa asla vücut üzerinde denenmelidir. Ama eğer merak ettiyseniz hobi amaçlı deneyip çalışıp çalışmadığına bakabilirsiniz, mesela çıkışa bir LED yada speaker koyarak deneyebilirsiniz. Bunun yerine mekanik bir sistem düşünebilirsiniz, mesela elektriksel titreşimleri mekanik titreşimlere çeviren bir sistem. Şu kas geliştirmek için kullanılan tv lerde gecenin bir yarısında reklamı yapılan aletler tarzı birşey. Bu da çok karmaşık bir sistem olur, tasarımı zor. @salagil 'in bahsettiği saat de aynı görevi yapıyor zaten.

• sakın deneme böyle bişey..akşam seni çarpmayan akım sabah öldürebilir..vucuduna bağlayacağın elektrotlar temas yüzeyine ,sıcaklığa, terlemeye bağlı nem miktarına hatta uyurken vucudun elektirik direncinin değişmesine kadar, bir çok faktore kadar değişim gösterebilir ve sen bunları kontrol edemeyebilirsin..
  • Abi aklıma gelmişken söyliyeyim.Benim amplinin çıkışı 2N3055H transistörlü.
    Ben bunla baslı bir müzik açıp ses çıkışlarını parmaklarımla tutunca bas vurdukça elektrik çarpıyordu belki böyle bişiy de olabilir.Hatta insanın elini bayağı bi etkiliyodu kabloyu filan attırıyordu elden.Daha da yarı gücünü bile verdirmiyodum.
    Aslında bu ampliyi işkence aleti olarak bile kullanabiliriz.
  • bir tane alarmlı saat al.(şu 1 ytl olanlardan)
    içini aç,bie buzer göreceksin.(sesin çıktığı parça.)
    o parçanın iki ayağı vardır.bu ayaklardan birer paralel bağlantı al.
    220/6 volt bir tranformatorün 6V ucuna bağla.
    220v ucundan ilginç voltajlar alabilirisin..!
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Garip bir sorun yardım lütfen
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • zarkabul
    ufacık 2 voltluk elektrip çarpılması neden insanı şoka soksun ki?

555 devresini elektirk spotçularına gidince istesem bilirler demi?

bunun çıkışı da mesela bir 555 li kare dalga üretecini yada herhangi bir osilatörü tetikler, yada direk zamanlayıcı çıkışındaki dc işareti de alabiliriz
    hangisini seçicez?
    ve hangisi daha sağlıklı olur.

Bunu da kullanılan elemanın datasheet inden source akımına (yani çıkışta verdiği max. akıma) bakarak ayarlayabiliriz=
    bu ayarı nasıl yapıcaz? devrenin üzerin de 2-5 amp die yazar mı ayarlamak için?

çıkışta transistörlü bir devre ile bu işi de halledebiliriz= bunu elektirikçi abiye ne diye açıklıyacam
    ben çıkışta transistörlü bir devre mi istiyorum dicem?

Bunun için de herhangi bir dijital satten alacağınız bir bilgi olabilir, ancak bu noktada saattin iç yapısını bilmek gerekiyor. Olay şu yani: mesela dijital
    saat 07:00, yani birinci display 0, 2. display 7, 3. 0 ve 4. 0 değerini aynı anda gösterdiğinde 555 tetiklensin zamanlama yapsın o da osilatörü tetiklesin.
    Böyle bir tasarım yapılabilir.

dijital saaten bigileri nasıl alıcaz?yani display değerleri nasıl alıcaz?

bilgisayardan saat bilgisini almak tehlikeli olmaz mı -elektrik bu akar kaçar bi yerden çarpar 220 volt...!!!
    Uranium
    temas yüzeyi el yada burun(beyne daha yakın iletmesi açısından) olabilir!

uyurken vücudun elektrik direnci günlük hayattan daha düşük seyrediyor olsa gerek?bu konuda ek bilgisi olan var mı?

DiabloXT
    amplinin çıkışı 2N3055H transistörlü= bu tür bir çarpma sakatlama durumlarına sebep olabilir.yinede saol..

Arkadaşlar bu tasarımı gerçek yapıcam ve bu konuda gayette ısrarlıyım.
    bütün risk bana aittir.
    En kısa zamanda cevaplarınız ile birlikte devre ve osilatörü alıcam.
    Tasarıma start vericez.
    Ve bu tasarım başarılı olursa patent'i dahi alınabilir.
    Patent olayında değilim ben- tasarım çalışırsa yapıcaklarım hayalgücünüze sığmıyacak kadar uçuk olucak.
    hepimiz bundan faydalanıcaz:)
    hepinize çok çok teşekkür ediyorum.
    cevaplarınızı ve yeni fikirler bekliyorum.
    yaşasın 01001010100101;)

• quote:

Orjinalden alıntı: nowanda

bir tane alarmlı saat al.(şu 1 ytl olanlardan)

quote:

ayaklardan birer paralel

tekrardan mrb
    dediğin gibi yaptım- masamda duran Kansai marka saati direk parçaladım.
    ilk başta alarm yeri nerdeydi die şüpheye düştüm açar açmaz anladım zaten
    neyse yere düşsee bozulur-aksar sarkar - içini açmak için resmne parçalamam gerekti.bayada sağlam yapmışlar.
    buzer'ı gördüm. gümüş renk'te incecik parlak bi metal tüp
    bu mu yoksa
    üzerinde + işareti olan plastik yuvarlak minihoparlör gibi duran bi hırdavat var o mu?
    bence 2.
    2.'ne giden 2 kablo var.kırmızı ve siyah.
    sanırım yapmamı istediğin bu kabloların çıplak yerlerinden birer tane kablo bağlantısı kurmak.
    yalnız geri kalanı nasıl olucak?onu anlayamadım.
    belkide hiiiç tranformator görmediğim için olabilir mi?

hem neden tranformator kullanıyorum-direk o buzer'ın paralleri beni çarpmaz mı?

tabiii 1 dakika çarpar o da ayrı mesele!!
    uykumda feleğim şaşar!!

saatin kalem pili çarpmaya yetmez mi?
    önerin için teşekkür ederiz.

• @salvador_dali :::" ufacık 2 voltluk elektrip çarpılması neden insanı şoka soksun ki? "
    diye sormuşşun,aşağıda bu forumdan bir link var , iyice oku istersen..
    http://forum.donanimhaber.com/m_2675207/tm.htm
    2voltluk elektrik diye bişey yoktur..2v ama kaç amper olduğu önemlidir.
    kazağını çıkarırken veya piezzo çakmaklardan vucudunda akan akım binlerce volt olabilir ama microamper seviyesinde olduğu için sana bişey yapmaz..aynı zamanda 12v 300A araba aküsünüde tutsan sana bi şey yapmaz ..ama şunu bil ki.. insanların coğu için zararsız olan arabasının kapısını acarken oluşan statik elektrikten kalp krizi geçirenler de vardır...ısrar ediyorsan kendin deneyebilirsin ama buna patent için binlerce dolar harcasan bile üretim izni alamayacağının garantisini veririm..
    benim bahsettiğim yüzey alanı,basınc ,sıcaklık nem ve vucut direnci ilgili konuyu anladın mı bilmiyorum ...bunlar değiştiği sürece zararsız elektirik miktarını ayarlamakta zorlanırsın..en düşük değeri göre hesap yaparsan bazen senin devre hiç işe yaramayabilir..

• quote:

Orjinalden alıntı: uranium

@salvador_dali :::" ufacık 2 voltluk elektrip çarpılması neden insanı şoka soksun ki? "
    diye sormuşşun,aşağıda bu forumdan bir link var , iyice oku istersen..
    http://forum.donanimhaber.com/m_2675207/tm.htm
    2voltluk elektrik diye bişey yoktur..2v ama kaç amper olduğu önemlidir.
    kazağını çıkarırken veya piezzo çakmaklardan vucudunda akan akım binlerce volt olabilir ama microamper seviyesinde olduğu için sana bişey yapmaz..aynı zamanda 12v 300A araba aküsünüde tutsan sana bi şey yapmaz ..ama şunu bil ki.. insanların coğu için zararsız olan arabasının kapısını acarken oluşan statik elektrikten kalp krizi geçirenler de vardır...ısrar ediyorsan kendin deneyebilirsin ama buna patent için binlerce dolar harcasan bile üretim izni alamayacağının garantisini veririm..
    benim bahsettiğim yüzey alanı,basınc ,sıcaklık nem ve vucut direnci ilgili konuyu anladın mı bilmiyorum ...bunlar değiştiği sürece zararsız elektirik miktarını ayarlamakta zorlanırsın..en düşük değeri göre hesap yaparsan bazen senin devre hiç işe yaramayabilir..

verdiğin linki daha öncede okumuştum
    tekrar gördüm ki haklısın

yüzey alanı,basınc ,sıcaklık nem ve vucut direnci ilgili konuyu anladın mı bilmiyorum

anlamadım-
    anlatırsan sevinriz

yada anladığım kadarıyla tutup yatağıma işersem- nem'den ötürü elektrik beni çatır çatır çarpa..
    ama vücut direnci -yüzey alanı ve basınç derken neler kasetmek istedin
    bi fikrim yok açıkçası:(

• dostum carpilmak yerine sana baska bir fikir onerecegim yukarda da arkadaslardan biri bahsetmis titresimle uyari olayini ancak bunu basit sekilde kendinde yapabilirsin oncelikle sana lazim olan su cep telefonlarinda titresimi saglayan mini motorlardan bul piyasada cok bolca var veya eski bir cep telinden sok basit bir timer devresi yardimiyla ya da alarmli saat devreleri var onuda kullanabilirsin bunlar yardimiyla o motoru sur bileklik seklinde tasarla bilegine tak kur saati istedigin anda tehlikesiz sekilde seni titresim yardimiyla uyandirsin ugrasma hic carpilmayla filan.... saygilar
  • Bir insanın irkilmesine neden olacak elektrik gücü ne kadardır bilmiyorum ama çarpan şey aslında güçtür. Güç = Enerjinin harcanma hızı.. Yani siz elektrik enerjisini kısa bir süre içerisinde aniden verirseniz güçlü bir şekilde irkilirsiniz. Önemli olan güç olduğuna göre çarpılmanın şiddeti ne sadece voltaja ne de sadece akıma bağlıdır.. İkisine birden bağlıdır:

Güç = Volt x Akım olduğundan 2 voltluk düşük bir gerilimde bile eğer vücuttan yüksek akım geçiririlirse çarpım büyüyeceğinden büyük etki oluşabilir. Ama tabi yüksek akımın geçmesi için vücudun süperiletken gibi bişiy olması lazım ki 2 voltluk gerilimde bir irkilme olsun :) Ama aslında normal şartlar altındaki bir insanın iç direnci bilinirse voltaj ona göre ayarlanabilir, ayrıca tehlikelere karşı sigorta sistemi yapılarak yüksek akımdan kaynaklanan ve genel çarpımın artmasına sebep olan değer sabitlenebilir..

• şimdi dielimki şehir şebekesinden 220v iki kablo çıkardınız..sigortada mesela 5 amperlik olsun (yani 220v 5 amp güç kaynağı var) hafifce ucunu tuttunuz ..bişey olmadı fakat irkildiniz..eğer kabloyu sıkıca tutarsananız daha fazla çarpacaktır..çünkü kablonun size değen ucu ile parmaklarınız arasında bir hava tabakası iletime karşı fazladan bir direnç oluşturuyordu ..buda daha fazla akımın akmasını engelliyordu..daha sıkı tutunca bu direnç azaldı . sonuçta daha fazla akım akarak vucutta daha fazla tesir oluşturdu..(şimdi akşam bileğine tasarladığın cihazı taktığını varsayalım..eğer uyurken bileğin altta kalırsa basınc yüzünden daha fazla iletken olacaktır..kabloyu sıkıca tutmak gibi..)
    şimdi 220v kabloyu birde ıslak elle sıkıca tuttugunu varsayalım ,bu durumda daha fazla akım akacak daha fazla çarpılacaksın çünkü kablonun temas alanı arttı sonuç olarak aradaki direnç azaldı (gece uyurken terlediğini düşün) ..birde psikolojik etki var..sen 220v olduğunu bildiğin kabloya korkarak elini dokundururken vucudun buna kasları gererek hazırlanır..sen farkında olmadadan biri sana aynı elektriği verince daha fazla çarpılırsın (uyurken daha fazla çarpılırsın vucudun tepki göstermediği ,kendisini hazırlamadığı için..)

.. belki şöyle bir çözüm olabilir..piyasada elektirik şoku veren aletler var ..yasal durumunu bilmiyorum ..yani birine karşı savunma amaçlı kullanırsanız ve o elektrik şokuyla kalp krizinden ölürse ne olur bilmiyorum...ama devleti ali-amerika bunu düşünmüştür herhalde..gerekli araştırmalarr yapılmıştır tahmin ederim..o tür bir aleti saatli hale getirirseniz sorumluluğu üzerinizden atmış olursunuz..
    birde hastenelerde kullanılan elektro şok cihazı..pahalıdır..niye bizim doktorlarımız o kadar parayı dökerde alır onları..direk amperi ayarlı şehir elektriği verseler olmaz mı?.. ??.. herhalde içerisinde fazla akım çekmeyi önleyen ..vucudun direncine göre kendini ayarlayan bir devre olmalı..

• Kaptan ya uğraşma titreşimli telefonunu koy cebine yat allah aşkına. Maksat genel kültür olsun diyosan orasını bilemem. İnsanın kendisine karşı sadist davranmasına ne diyorlar bilemiyorum ama sen yavaş yavaş dozu artırırsın bu gidişle bağımlılık yapmasından korkar oldum yani. Neyse çalışmalarında başarılar sana saati parçaladım demişsin bende bir tane fazla var yolliyim istersen.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esenlik -- 12 Haziran 2005, 11:18:25 >
  • Maksat genel kültürden'de öte bir proje.
    ZEvk için elektrik çarpılmak değil...

Ya neden herkes titreşimli tel olayına kaydı onu anlayamıyorum,
    titreşimle -elektrik çarpılmak arasında çarpıcı bir fark var!

titreşim belli bir bölgeyi uyarır- uykuda ise ne kadar fark edersin ayrı bir konu.
    elektrik ise an itibariyle beyne ulaşır..

yinede teşekkür ederiz..

Nowanda isimli arkadaşın söylediği saatten elektrik alma fikri gerçekleşebilir mi?
  • Alarmlı saatin buzzer'ından alacağın tetiklemeyle herşeyi yapabilirsin. Ama projen yine de tehlikeli. Küçücük bir çakıl taşı uygun zamanda gelirse koskoca bir sığırı öldürebilir. Organizmanın sınırlarını bilmeden "Risk benim!" diyene proje vermek sakıncalı bence..

Amaç ağır uykudan uyanmaksa, bir filmde gördüğüm düzeneği önerebilirim:

Adam sağır, o tarihlerde titreşimli saat ya da tel henüz yok. Kendisi bir yatak yapmış: Saatin alarmı çalmaya başladığında yatak bir motorla yavaş yavaş havaya kalkıyor. 15-20 cm yükseldikten sonra birden ilk konumuna düşüyor. Seni uyandırır sanırım.

Bir diğer projeyi de üniv. arkadaşım yapmıştı. Malum uykusu ağır. Saatin alarmına bir anahtar bağladı. (Kurulan saatlerdendi.) Bu anahtarla bir oyuncak motorunu sürdü. Motorun miline bir serum lastiği bağladı, ucunda da metal bir ağırlık. Alarm çaldığında motor dönmeye başlıyor, ucundaki ağırlık da bir tencere kapağında davul çalıyordu. Uyanmayan beri gelsin...

• yok baba
    amacım uyanmak deil
    dediğim gibi elektrik olması şart..
    yoksa her sabah saat 6 da uyanırım;)
  • quote:

Orjinalden alıntı: salvador_dali
    bilgisayardan saat bilgisini almak tehlikeli olmaz mı -elektrik bu akar kaçar bi yerden çarpar 220 volt...!!!

merak etme, bilgisayardaki maksimum volt 12dir zaten.

quote:

Orjinalden alıntı: nowanda
    bir tane alarmlı saat al.(şu 1 ytl olanlardan)

abi naptın ya, minicik saatten elektrikli sandalye mi çıkarıcan

• Arkadaşım birde manyetolu çakmaklar var.Ona bir düzenek yapıp öyle denesen.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.