Şimdi Ara

Bir ülkenin iflas etmesinin sonuçları nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
30
Cevap
0
Favori
6.496
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • NTV Yunanistan'ın iflasa hazırlandığına yönelik bir haber yapmış. Link

Dükkan gibi kapatıp gidemeyeceklerine göre bir ülkenin iflas etmesinin sonuçları ne olabilir? Geçmişte örnekleri var mıdır?

Bir Ülkenin İflas Etmesinin Sonuçları

Bir ülkenin iflas etmesi, "devletin iflasını ilan etmesi" anlamına gelir. Bu, hükümetin borçlarını artık ödeyemez duruma gelmesi ve yükümlülüklerini yerine getirememesidir.

Bir ülke iflas ederse ne olur?

Bir ülkenin iflası, ciddi sonuçlar doğurabilecek önemli bir ekonomik olaydır:

• Kamu Hizmetlerinin Kesintisi: Hükümetler artık borçlarını ödeyemediklerinde, eğitim, sağlık ve altyapı gibi kamu hizmetlerini finanse etmekte zorlanabilirler. Bu, vatandaşların yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir.
    • Ekonomik Çöküş: Ülkenin iflası, işletmelerin ve yatırımcıların güvenini sarsabilir ve ekonomik büyümeyi boğabilir. Bu, iş kayıplarına, enflasyona ve para biriminin değerinin düşmesine yol açabilir.
    • Siyasi İstikrarsızlık: Bir ülkenin iflası, sosyal huzursuzluğa ve siyasi istikrarsızlığa yol açabilir. Vatandaşlar, hükümetin kendilerine temel ihtiyaçları sağlayamamasından dolayı öfkelenebilir ve protestolar veya ayaklanmalar meydana gelebilir.
    • Uluslararası itibarın zarar görmesi: İflas etmek, bir ülkenin uluslararası itibarına zarar verebilir ve diğer ülkelerden yardım veya yatırım çekmesini zorlaştırabilir.

Ülke iflas ederse ne yapılmalı?

Bir ülkenin iflasını önlemek veya bunun sonuçlarını azaltmak için atılabilecek adımlar şunlardır:

• Borçların yeniden yapılandırılması: Uluslararası Para Fonu (IMF) veya diğer uluslararası kuruluşlar, bir ülkenin borçlarını yeniden yapılandırmaya ve yükünü hafifletmeye yardımcı olabilir.
    • Kemer sıkma önlemleri: Hükümetler, harcamaları azaltarak ve vergileri artırarak bütçelerini dengelemek için kemer sıkma önlemleri alabilir.
    • Ekonomik reformlar: Hükümetler, işletme ortamını iyileştirmek, yolsuzluğu azaltmak ve ekonomik büyümeyi teşvik etmek için ekonomik reformlar yapabilir.

Bir ülkenin iflası ciddi bir olaydır, ancak doğru politikalar ve uluslararası işbirliği ile sonuçları hafifletilebilir ve uzun vadede ekonomik toparlanma sağlanabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • up
    fonksiyon, proporsiyon, konstrüksiyon
  • Belki uzun yıllar içinden çıkamayacağı bir duruma gelir.Borç alır, kemer sıkma politikası uygular, özelleştirme ve arazi satmaya kadar gider

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: erkurt02

Belki uzun yıllar içinden çıkamayacağı bir duruma gelir.Borç alır, kemer sıkma politikası uygular, özelleştirme ve arazi satmaya kadar gider

önceden izlanda benzer bir durum yaşamış ama avrupa ülkeleri ve imf para vererek kurtarmışlar. bu bir seçenek. peki kimse yardım etmezse o zaman ne olacak?
    Karavana bakırdandır kışla yolu çamurdandır zengini bedel öder askerimiz fakirdendir...
  • Merak ettim ben de, şunu buldum.

------------------------------------------------

Peki bir ülke iflas edince ne olur?

Ülkenin malları haraç mezat satılır mı?

Alacaklılar ne yapar?

İşte bir ülkenin iflasından sonra yaşananlar...

Bir ülkenin iflas etmesi o ülkenin yükümlülüklerini yerine getirememesi anlamına geliyor.

Yani bir ülke memur maaşlarını, borçlarını ödeyemiyorsa teknik anlamda iflas etmiş olarak kabul ediliyor.

Bugüne kadar hiçbir ülke memurlarına maaş ödemeyle, alacaklılarına borç ödeme arasında seçim yapmak zorunda kaldığında alacaklıları tercih etmedi. Yani aralarında silahlı kuvvetlerinde yeraldığı memurlara maaşları öyle ya da böyle ödenirken, diğer alacaklılara para yok deniliyor.

Bir ülke ben borçlarımı ödemiyorum dediğinde, banka ya da kişilerde olduğu gibi alacaklılar kapısına gelip, mallarına haciz koyamıyor. Yani eskiden Osmanlı İmparatorluğu ya da Çin'in başına geldiği gibi savaş gemilerinin gelip o ülkenin varlıklarına el koyması bugün için mümkün değil.

Peki iflas eden ülkenin başına neler geliyor? Bugüne kadar ülke iflaslarının hiçbirisinde devletler alacaklılarına size hiç para ödemeyeceğim demedi. Genelde yapılan 'Ben iflas ettim, size olan borçlarımın bir kısmını sileceğim. Kalanını da uzun bir vadede ödeyeceğim' şeklinde bir dayatma oluyor.

Örneğin Arjantin 2003 yılında 'Ben iflas ettim' dediğinde borçlarının dörtte üçünü sildi. Arjantin'e borç veren dev bankalar ve bu ülkenin bonolarını alan 500 bin yatırımcı paralarının yüzde 75'ini kaybetti.

Ancak bir ülkenin 'Ben borçlarımı ödemiyorum' demesi öyle kolay değil. Böyle bir şey yapan ülkeye yatırımcılar bunun faturasını daha sonra mutlaka ödetiyor.

O ülkenin bir daha dünya piyasalarından kolay kolay borç bulması mümkün olmuyor. Bulunan borcun faizi de son derece yüksek oluyor.

http://www.cnnturk.com/2011/ekonomi/dunya/09/13/bir.ulke.iflas.edince.ne.olur/629109.0/index.html

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Muhakkak birilerinden yardım alınır. Türkiyeye uyguladıkları faizi onlara uygulamazlar. Çünkü onlar hristiyan. İngiltere başta olmak üzere Almanya ve diğerleri sürekli para yardımı yapıyorlar.

Aşırı derece kriz olursa en son çare toprak satarlar heralde. Ama öncesinde ordu yönetime el koyabilir.

Orijinalden alıntı: YukarıBakanKaraAyYüzü

quote:

Orijinalden alıntı: erkurt02

Belki uzun yıllar içinden çıkamayacağı bir duruma gelir.Borç alır, kemer sıkma politikası uygular, özelleştirme ve arazi satmaya kadar gider

önceden izlanda benzer bir durum yaşamış ama avrupa ülkeleri ve imf para vererek kurtarmışlar. bu bir seçenek. peki kimse yardım etmezse o zaman ne olacak?

Özelleştirme ve toprak satma askeri ve devlet harcamalarını minimuma indirme.
    İlla yardım eden çıkacak zorunlu olarak.
    Bir ülkenin batması oradaki yatırımcıların zararına dolayısıyla diğer ülkelerede zararı büyük olur

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Hamza Tzortzis

Muhakkak birilerinden yardım alınır. Türkiyeye uyguladıkları faizi onlara uygulamazlar. Çünkü onlar hristiyan. İngiltere başta olmak üzere Almanya ve diğerleri sürekli para yardımı yapıyorlar.

Aşırı derece kriz olursa en son çare toprak satarlar heralde. Ama öncesinde ordu yönetime el koyabilir.

bankaların ve borçları veren ülkelerin hristiyan ve diğerleri diye bir ayrım yapacaklarını sanmıyorum. herkes verdiği paranın karşılığını bir şekilde almak ister, kimse hayrına para vermez.
  •  Bir ülkenin iflas etmesinin sonuçları nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi e_capkan -- 29 Mayıs 2015; 21:45:53 >
  • Bir ülke esnaf gibi dükkan kapamaz ,kapayamaz çünkü o zaman ülkenin bütün hizmetleri ve faaliyetlerini durdurması gerekir bu da o ülkenin tükendiğini gösterir, hizmetler ve yerel temel faaliyetler durdurulamayacağına göre
    şöyle olur ;

- Borçlarını ödeyemeyen ülke dış borçları erteler ve faizlerin bir kısmını siler.(%25-%75)
    - Parası kısa sürede devalüe olur (%20-%50)

İthal olarak alınan ürün ve hizmetler birden aşırı pahalı hale gelir.

Türkiye gibi enerjisi ve akaryakıt ithali yapan ülkelerde bunun etkisi fena olur çünkü evleri ısıtan, sanayiye enerji veren doğalgaz santralleri o kadar pahalıya mal eder ki hammaddeyi ülkede ki vatandaşların orta - alt tabaka olan çoğunluk
    kısmı bedelini ödeyemez ve tabii ki üretim yapan sanayi de üretim yapamaz hale gelir çünkü bu kadar pahalı enerji girdisiyle yapılan üretimden elde edilen mallar aşırı pahalılanır.

Üretim çökmeye başlar - işsizlik tırmanır ve asayiş bozulur, iç huzursuzluk başlar.

Enflasyon ve faizler tırmanır gider.

Güvenlik sorunları başlar ve yağmalama olayları başlar.

Ülke gerilemeye başlar eğer kötüye gidiş durdurulamassa sonunda ülke kendi içine çöker..Hükümet iç kargaşayı bastırmak için ordu ve polisi devreye sokar veya ordu yönetime el koyar sıkıyönetim ilan eder.

Ekmek ve temel gereksinimler karneye bağlanır ülke düze çıkıncaya kadar.

Zaten sıkıyönetim bir ülkenin yapabileceği son noktadır ondan sonra da düzelmiyorsa o ülke dağılır, başka ülke / lerin yönetimi altına girmeye razı olabilir bir ihtimal.

Çünkü batan ülkenin halkı sefalet ve yokluğa daha fazla dayanamayıp ülkenin topraklarını satıp başka bir ülkenin yönetiminin altına girmek isteyebilir bir ihtimal.

Milliyetçilik , batmış bir ekonomisi ve tırmanmış bir enflasyonu olan bir ülkede ne kadar direniş gösterebilir tartışılır.

Bir ülkenin en büyük zenginliği yetişmiş insan gücüdür gerisi çok önemli değildir.Yetişmiş insan gücü elden giderse o ülkede gider.

Bunun en basit örneği Almanya'dır.

1945'te yerle bir olduktan sonra tekrar ayağa kalktılar ve avrupa'nın üretim devi oldular.

Neden ? Çünkü işte aşağıdaki tankı tasarlayabilecek kadar iyi yetişmiş mühendisleri vardı :

Savaşta belki kaybettiler ama yetişmiş insan gücünü kaybetmemişlerdi..İnsanlığın aya inmesinin sebebi almanlardır.İlk roketi yapan ve geliştirenler almanlardır.

Bir ülke yetişmiş insan gücünü kaybettiği zaman, kaç milyon nüfusu olursa olsun kaybetmiş demektir.

Bir ülkenin iflas etmesinin sonuçları nedir?

• quote:

Muhakkak birilerinden yardım alınır. Türkiyeye uyguladıkları faizi onlara uygulamazlar. Çünkü onlar hristiyan. İngiltere başta olmak üzere Almanya ve diğerleri sürekli para yardımı yapıyorlar.

paranın dini yoktur güzel kardeşim. Yunanistan iflasını açıkladığı anda Euro'nun zarar görmemesi için Yunanistan'ı birlikten çıkartacaklar ve İzlanda modelinde uygulanan para verme politakası Yunanistan'a uygulanmayacak. ekonomisi en az 25yıl düzelmemek üzere dibe vuracak. Ordunun yönetime el koyması da bir şeyi değiştirmez, sadece düğümü pekiştirir. Osmanlı'ya yapılan Düyun-u Umumiye'nin bir benzeri Yunanistan'da kurulacak. Borç ve Maaşları ödemek arasında seçim yapmak zorunda kalacak. Şu an ki tutumlarına bakarsak, maaşlarda kesintiye gidip borçları ödeyecekler. işin sonunda Yunanistan 1960-85 arası Türkiye'si gibi olacak. T

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LGR9 -- 30 Mayıs 2015; 4:00:45 >

AMD Ryzen İşlemci Kullananlar Kulübü

AMD Ryzen 9 3950X @4.7Ghz / Asus x570 TUF / Corsair Vengeance LED 4x16GB 3200Mhz CL16 / PNY Tesla P100 AI GPU / Nvidia Titan Volta / EVGA 750W P2 80+ Platinum / Corsair 400C / Corsair H115i / Corsair ML140 x4 / Corsair RapidFire RGB / Corsair M65 Pro RGB / Corsair Void USB RGB / Corsair MM300 Medium / ASUS VG248QE 144Hz / Samsung Evo 970 1TB / Samsung Evo 840 120GB x2 / WD Green 1TB

• LGR9 kullanıcısına yanıt
    sonuçta Almanya alacağını söke söke alır..
  • Almanya alacağını aldı zaten, geçmişteki Germanic imparatorluklara bak istersen, kısaca adları; 1. Reich (Frank İmparatorluğu) 2. Reich (Kutsal Roma İmparatorluğu) 3. Reich (Nazi Almanyası) ve 4. Reich yolda. ilk 3 imparatorlukta silah ve kaba güç kullanıldı ancak eninde sonunda hepsinin sonu aynı oldu. Günümüz Almanyası çağa ayak uydurdu, ekonomi yoluyla bütün AB'yi elinin altına aldı.

AMD Ryzen İşlemci Kullananlar Kulübü

AMD Ryzen 9 3950X @4.7Ghz / Asus x570 TUF / Corsair Vengeance LED 4x16GB 3200Mhz CL16 / PNY Tesla P100 AI GPU / Nvidia Titan Volta / EVGA 750W P2 80+ Platinum / Corsair 400C / Corsair H115i / Corsair ML140 x4 / Corsair RapidFire RGB / Corsair M65 Pro RGB / Corsair Void USB RGB / Corsair MM300 Medium / ASUS VG248QE 144Hz / Samsung Evo 970 1TB / Samsung Evo 840 120GB x2 / WD Green 1TB
  • quote:

paranın dini olmaz, tayyo iyi bilir bunu
  • Almanya'nın bu kadar iyi toparlamasının sebebi sadece kendi başarıları değil. Abd'nin Sovyetler Birliği yakınlarında kendine yakın bir güç isteyip Almanya'yı tekrar güçlendirmesi de etkili. Bugün Almanya hala Abd'nin müttefiği ve bu kolay kolay değişecek gibi görünmüyor. Aynı şey Japonya ve Güney Kore için de geçerli. Hatta Nato'ya sonradan katılan ülkelere bakın (Türkiye dahil) hepsinin Sovyetler Birliği ve sonradan Rusya'yla ilgili olduğunu görürsünüz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
    "Bismillahirrahmanirrahîm"
  • quote:

Orijinalden alıntı: Scorpion28

Chp nin bedavaya sattığı vatan topraklarını geri alırız belki

Edirne antlaşmasında chp vardı zaten

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.