Şimdi Ara

Bir insanın farklı renkleri gördüğünü test edemeyiz. [BENCE] (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
440
Cevap
20
Favori
9.870
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Biraz düşününce anladım o zaman sadece renkler değil açık, kapalı, koyu, aydınlık, karanlık falan bütün algılar değişir ama bence de renk körlüğü bu teoriyi çürütür

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: infom@n

Bir önceki mesajım belki isine yarar

Bana göre ilk mesaj biraz uçuk zaten. Her rengin ayrı görülmesi bana da mantıksız geliyor da bazı hastalıklar, örnek renk körlüğü, renk görüşünde farklılıklara neden olabiliyor. Belki tespit edilmemiş başka hastalıklar da olabiliyordur. Sen sonuçta benim kırmızı dediğimi yeşil görsen dahi kırmızı dersen bu senin teknik anlamda bir zaafiyete uğratmaz. Kişi de, ben farklı görüyorum acaba ne hastasıyım diye baktırmaz kendine çünkü hastalığının farkında bile deiğildir. O hastalıkla doğar yaşar ve ölür.

Zevkler ve renkler ise tartışılmaz. Kimisi denizi sever kimisi ormanı, kimisi gürültülü ortamlardan hoşlanır kimisi sessiz vs. vs. Kimisi belki kırmızı bir orman görmek ister ki sonbaharda sararmış yaprakları yeşil yapraklardan daha çok severim ben. Havada serin olur misal. Kısaca illa yeşil olmalı orman yoksa kimse sevmez demek bana mantıksız geliyor. Ayrıca dediğim gibi ormanlardan hoşlanmayanlar var, vardır. Ne belli onların ormanı başka renkte görmediği Hadi çık işin içinden Mesaja renkler farklı görünmesi mantıksız geliyor diye başladım da önceki mesajın şimdi de böyle bir düşünce oluşturdu bende

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TMoE -- 9 Nisan 2014; 2:28:17 >

• quote:

Orijinalden alıntı: DT Swiss

Ben test edicem şimdi, bu hangi renk beyler ?
     Bir insanın farklı renkleri gördüğünü test edemeyiz. [BENCE]

kırmızı,
  • Geleneksel renk konusu açılmış güzel

• Düşünmüştüm, gayet mantıklı. Asla bilemezsin.
    Ama şöyle açıklayabilirim sanırım. Renk körlüğü gözde koni reseptörleriyle alakalı.
    Bunların tüm insanlarda aynı rengi aynı şekilde algıladığı kanıtlanmış bişey. Ama düşünce mantıklı, merak etme hepimiz bayrağı aynı kırmızı görüyoruz renk körü dışında.

• Göz nakli olmuş bir insan bu olayı fark ederdi demi şimdiye kadar, bunu düşündün mü?

• Hee ben de bu konuyu kiz arkadasimla tartisiyorum paso. Ayni senin dedigini dedim cozu bulamadik. Gorme isleminde olusan ters gorseli gorebilsek bile benim yesilim senin kirmizin olabilir ama kanitlanamaz.

• Bir köre rengi nasıl anlatabilirsin ki?
  • Bu isimlendirme konusuna cok kafa yormustum kucukken.. Ama renk konusunda fazla durmadim. Insanlarin onune renk kataloglarini siraladigin takdirde, parmaklariyla dahi gosterebilirler hangi rengi gorduklerini. Boylece fark ortaya cikar.
  • Benim aklıma şöyle bir şey geldi. Bir çocuğa küçüklüğünden beri yeşil rengini bizim gördüğümüz maviye tanımlarsak yada öğretirsek o çocuk bizim mavi olarak adlandırdığımız renge yeşil diyecektir. Bunun üzerine bir test yaparsak yatağa 2 tane kazak koyalım biri mavi diğeri yeşil. Çocuğa git yeşili getir dersek çocuk bizim mavi olarak adlandırdığımız kazağı getirecektir. Buradan yola çıkmalıyız öncelikle. Her şey adlandırma olayından geçiyor. Bana kalırsa sağlıklı herkes aynı renk tonuyla nesneleri beyninde algılıyor fakat adlandırmayı farklılaştırabiliyor.
  • Yillar once dusundugum biraey.

Peki renk koru testleri nasil olugor?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu ve bunun gibi seyleri dusuneli yillar oldu. Guzel konu.

• Senin yesil gordugun rengi baskasinin mavi gordugu rengi nasil kirmizi olarak ogretilecegini ispatlar misin? Bu kadar insan hep farkli goruyorda OYLE OGRETİLDİGİ icin mi renkleri dogru biliyor? Bir seyi kiyaslarken butun dunyayi dusunun. Eger herkesin rengi farkli gordugu turunden bir iddian varsa birkac kisinin eline verirsin cesitli boya kalemlerini ve herhangi bir renk gosterip ne gorduklerini boyamalarini istersin bu iste cozulmus olur

Edit: Ayni seyi konunun ilk basinda anlatmislar zaten sana. Anlamamakta direniyorsun sadece

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -_-_- -- 9 Nisan 2014; 6:30:14 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: lithiium

quote:

Orijinalden alıntı: hawloo

quote:

Orijinalden alıntı: jose55

yazılı veya sözel olarak evet dediğiniz doğrudur anlatılamaz fakat şimdi...

Herkesin gördüğü renkler farklı fakat isimler aynı ozaman herkes gördüğü deniz rengini resimdeki renk rakamlarına göre yazsın 1 - 2 - 3 hangi renk

(varsayalım deniz halk dilinde mavi isimli renk... X Kişi yukarıdaki resimde 1 numaralı rengi görüyor,Y kişi 2 numaralı rengi görüyor ama ikisiin öğrendiğide isim olarak mavi işte burada gösterin görüğünüz rengi dediğimizde ikisinin gösterdiği farklı çıkacaktır.

Arkadaş biraz düşündüm de yine olmuyor ya.

Şimdi ben denizi kırmızı olarak görüyorum.

Numaralı olanlardan kırmızı olan zaten ortada ki benim gördüğüm.

Ortadakini işaretleyeceğim.

Anladın mı?

Gel kardeş. @bRaVo!

Ben anlayamadım

Diyelim senin denize baktıgında gordugun renk ortadakı ve mavı dıye adlandırıyorsun.

Ben denize bakınca aslında senın kırmızı dıye adlandırgın rengı goruyor olayım.Ama ben ona mavı dıyorum.Yanı senın kırmızı gordugun renge mavı dıyorum.Ama ben mavı olarak gordugun denıze bakınca zaten kırmızı goruyorum.Dogal olarak kırmızı olarak gordugunude ben mavı goruyorum.

Şimdi gittik denize baktık.

Sen mavı renk olarak gordun,ben kırmızı renk.

Sonra geldık kagıda baktık.Sen mavı olarak gordugun rengı gosterdın.Yanı ortadakı rengi.

Bense kırmızı olarak gormustum denızı.Kagıda bakınca kırmızı olarak gordugum renk yıne ortadakı olacak.Yanı senın mavı gordugun renk.

Ikımızde farklı renkler gormus olacagız ama burda ısaret ettıgımız renk yıne ortadakı olacak.

Yanı bunu anlayamayız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nfsworld -- 9 Nisan 2014; 5:21:27 >

• ben de öyle düşünüyorum (konuyu görünce değil iki üç yıl önce aklıma gelmişti böyle bişey olabilir diye)

• quote:

Orijinalden alıntı: nfsworld

quote:

Orijinalden alıntı: lithiium

quote:

Orijinalden alıntı: hawloo

quote:

Orijinalden alıntı: jose55

yazılı veya sözel olarak evet dediğiniz doğrudur anlatılamaz fakat şimdi...

Herkesin gördüğü renkler farklı fakat isimler aynı ozaman herkes gördüğü deniz rengini resimdeki renk rakamlarına göre yazsın 1 - 2 - 3 hangi renk

(varsayalım deniz halk dilinde mavi isimli renk... X Kişi yukarıdaki resimde 1 numaralı rengi görüyor,Y kişi 2 numaralı rengi görüyor ama ikisiin öğrendiğide isim olarak mavi işte burada gösterin görüğünüz rengi dediğimizde ikisinin gösterdiği farklı çıkacaktır.

Arkadaş biraz düşündüm de yine olmuyor ya.

Şimdi ben denizi kırmızı olarak görüyorum.

Numaralı olanlardan kırmızı olan zaten ortada ki benim gördüğüm.

Ortadakini işaretleyeceğim.

Anladın mı?

Gel kardeş. @bRaVo!

Ben anlayamadım

Diyelim senin denize baktıgında gordugun renk ortadakı ve mavı dıye adlandırıyorsun.

Ben denize bakınca aslında senın kırmızı dıye adlandırgın rengı goruyor olayım.Ama ben ona mavı dıyorum.Yanı senın kırmızı gordugun renge mavı dıyorum.Ama ben mavı olarak gordugun denıze bakınca zaten kırmızı goruyorum.Dogal olarak kırmızı olarak gordugunude ben mavı goruyorum.

Şimdi gittik denize baktık.

Sen mavı renk olarak gordun,ben kırmızı renk.

Sonra geldık kagıda baktık.Sen mavı olarak gordugun rengı gosterdın.Yanı ortadakı rengi.

Bense kırmızı olarak gormustum denızı.Kagıda bakınca kırmızı olarak gordugum renk yıne ortadakı olacak.Yanı senın mavı gordugun renk.

Ikımızde farklı renkler gormus olacagız ama burda ısaret ettıgımız renk yıne ortadakı olacak.

Yanı bunu anlayamayız.

Kirmizi gordugun seyi niye mavi isaretliyorsun peki?

Mavi ve Kirmizi bir renk. Renklere isim veren insanlar.

Deniz i mavi goruyorsan Cevap mavidir.

Kirmizi goruyorsan Kirmizidir.

Eger sana mavi renk kirmizi diye ogretilseydi sen sadece ismini kirmizi bilirdin renk yine mavidir.

Dedigim Anlasilmistir umarim. En basit sekliyle boyle anlatilabilir. İsimler sadece onlari niteler, gozumuz farkli birsey gorseydi renk koru olurduk zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -_-_- -- 9 Nisan 2014; 6:37:36 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >

• Ne sacma bir konu arkadaş yaw. Renkler eğer renk körü değilseniz ve gözünüzde fiziksel bir bozukluk yoksa aynıdır. Deniz mavidir herkes öyle görür. Sen istersen mavi yerine abuzer de ama gördüğün renk değişmez. Senin adin ahmetse ahmettir ben çıkıp bence sen fatmasın dersem hstir len dersin aynı bunun gibi nokta.

• Bunu yazmaya gelmiştim, gidiyorum. İsimler sadece isimlerdir aklımızda çoğu şey isimlerle canlanmaz. Maddesel olarak canlanır. Beyin buna daha yatkın çünkü. Hem bu renkler, ışınlar farklılık gösterir. O da tespit edilebilir nitekim. Bundan bahsediyorum:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sucuklukahve -- 9 Nisan 2014; 7:12:36 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ulan herkes felsefeye buradan başlıyor, neden böyle acaba ?
  • Bence bilebiliriz bir insanın önüne farklı renkdeki pastel boyaları koyarız ve bir renk söyleriz gösterdiği bizimki ile aynıysa aynı görüyoruzdur ama ufak tonlama sapmaları olabilr
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.