Şimdi Ara

Bir insanın farklı renkleri gördüğünü test edemeyiz. [BENCE] (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
440
Cevap
20
Favori
9.870
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: jose55

yazılı veya sözel olarak evet dediğiniz doğrudur anlatılamaz fakat şimdi...

Bir insanın farklı renkleri gördüğünü test edemeyiz. [BENCE]

Herkesin gördüğü renkler farklı fakat isimler aynı ozaman herkes gördüğü deniz rengini resimdeki renk rakamlarına göre yazsın 1 - 2 - 3 hangi renk

(varsayalım deniz halk dilinde mavi isimli renk... X Kişi yukarıdaki resimde 1 numaralı rengi görüyor,Y kişi 2 numaralı rengi görüyor ama ikisiin öğrendiğide isim olarak mavi işte burada gösterin görüğünüz rengi dediğimizde ikisinin gösterdiği farklı çıkacaktır.

Arkadaş biraz düşündüm de yine olmuyor ya.

Şimdi ben denizi kırmızı olarak görüyorum.

Numaralı olanlardan kırmızı olan zaten ortada ki benim gördüğüm.

Ortadakini işaretleyeceğim.

Anladın mı?

Gel kardeş. @bRaVo!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hawloo -- 9 Nisan 2014; 0:23:51 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Sajuuk

quote:

Orijinalden alıntı: *siteci*

Mesela kırmızı kağıt üreten bir makineyi ele alalım. Bu makine kağıt üzerine beyaz lazer ışığı yolluyor ve yansıyan ışığa göre oradaki kağıdın renginin kırmızı olduğunu onaylayıp çıkartıyor(bkz her rengin belirli dalga boyu vardır). Oraya 500 kişi götürsek ve bu makineden çıkan kağıtların hangi renk olduğunu her birine tek tek sorsak bile hepsi bu kırmızı diyecektir. Eğer birisi hayır ben bunun adını yeşil olarak biliyorum derse o zaman haklı olursunuz ama günlük hayatta denk geldiğim kadarıyla herkes aynı renklere aynı isimle hitap ediyor Hala şüphesi olan böyle bir şeyi paintle deneyebilir

Tamam da senin yeşil dedigini aslinda kirmizi gorup de yeşil diyen gene olur. Gerçek kirmizi diye bir kavram da yok ki demek istedigim dalga boyu ölçülür ancak bir insanin o dalga boyunu yeşil gorup de kirmizi demesi olabilir. Cunku mesela kirmiziyi tanimlayamayiz, domates gibi dersin ama belki yeşildir, belki siyah. Yahu cidden kanıti yok bunun

Pardon ben sadece isimleri farklı biliniyordur'a göre cevapladım. Siz direk ben kırmızıyı kırmızı görürken sen mavi görüyorsundur belki diyorsunuz.

Dediğiniz mantıksız çünkü isimleri geçip dalga boyuna girersek sadece belli uzunluklar ölçü birimidir. Işığın kırılması ise insanlardan bağımsızdır, yani sen ister algıla ister algılama 760 nm hep en az kırılan olacak ve 380 nm en çok kırılan olacak.
    />
    Yani bir prizma deneyi yaparsak en az kırılan en yukarıdaki lazer kırmızı olacaktır. Ve bu durumda 500 kişi toplayıp en üstteki lazerin rengi ne diye sorarsak bu sefer herkes 700nm uzunluğundaki ışığın rengini söyleyecektir. Böylece algılarımız farklı mı işliyor anlayabileceğiz. Benim 700nm gördüğümü kimse 400nm görmeyeceğine göre buradan bir deney düzeneği kurabiliriz demek oluyor bu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *siteci* -- 9 Nisan 2014; 0:26:07 >

• Siyah en koyu renk olduguna göre hesapla hadi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sen yesilin ismini kirmizi diye biliyorsan sana arkadaslarin "bak yesil yaprakli agaclar" dedigi zaman morarmaya baslarsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nicki büyük -- 9 Nisan 2014; 0:30:26 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • bu 1-2 yıl önce benimde aklıma gelmişti hocam

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ata giren bahtsız kovboy

sen yesilin ismini kirmizi diye biliyorsan sana arkadaslarin "bak yesil yaprakli agaclar" dedigi zaman morarmaya baslarsin.

/>
  • Kanıtlanamıyor zaten.Ayrıca benim iki gözüm arasında hafif ton farkı var. Sağ gözüm hafif daha sarımsı görüyor. Başka birkaç kişidende duymuştum aynısını.
  • quote:

Orijinalden alıntı: hawloo

quote:

Orijinalden alıntı: Ata giren bahtsız kovboy

sen yesilin ismini kirmizi diye biliyorsan sana arkadaslarin "bak yesil yaprakli agaclar" dedigi zaman morarmaya baslarsin.

/>

Açıkça anlat.Sen bile şaşırmışsin ilk mesajda.

• _bluescream_ kullanıcısına yanıt
    Senin profil resmin ekranı yalıyodu bi ara niye yalamıyor artık

• Git tekrar oku.

Yanlız buraya yazdığım iyi oldu. Benim fikrimde bir çok kişi varmış. Aileme anlatsam sinirlenirdim. Bende daha önce düşünmüştüm ama ilk buraya anlatmak aklıma geldi.
  • dostum bunların belli bir dalga boyu var nasıl herkes renkleri farklı görüyor diyorsun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: -NightFLY

renk körleri nasıl tespit ediliyor? Bunu birisi cevaplarsa sorunun cevabını buluruz.
    Birde herkesin göz yapısı farklı değil ki? Yani farklı canlıların gözünden nasıl gördükleri tespit edilebiliyor. Ör. arılar herşeyi çok renkli görür.
    bebekler siyah beyaz görür, gördüklerini ayırt edemezler gibi şeyler var.

Olay renk körüyle biraz daha farklı şimdi. Bu farklı renk görme olayı bazı renkleri görememe gibi söz konusu yok şuan.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ButtHead

lanet olası federaller.

şikayet ediliyor ve kaldırlıyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: _bluescream_

quote:

Orijinalden alıntı: ButtHead

lanet olası federaller.

şikayet ediliyor ve kaldırlıyor

Benimkini de etmişlerdi 15 gün uzaklaştırma aldım

• Denizi kırmızı gören adam demek deniz ve deniz gibi renktekileri demek değil mi?

Sende hala hayır diyorsan sanada.

Edit: Tamam işte bende başlıkta test edemeyiz demişim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hawloo -- 9 Nisan 2014; 0:47:53 >
  • hawloo kullanıcısına yanıt
    hocam dalga boyu spektrumu denen birşey var ,

bilmem benden önce birileri yazdı mı ama bunu açıklayan olmadıysa ben açıklıyorum :D

ışığın dalga boyu renkleri belirliyor

bu da tamamen maddesel/metasal/fiziki olduğu için insan beynindeki yansıması çok yüksek oranda aynı

yani ortada algısal bir sorun yok
  • kueens K kullanıcısına yanıt
    Ben anlatamıyorum galiba.

Benim gözüm farklı senin gözün farklı algılayamaz mı peki?
  • Sen denizi yada mavi tonlarini kirmizi olarak goruyorsan gozlerin bozuk demektir.Ayrica milyarlarca kisi denize mavi diyor sen kirmizi diyince kirmizimi olacak be adam.

• quote:

Orijinalden alıntı: hawloo

quote:

Orijinalden alıntı: jose55

yazılı veya sözel olarak evet dediğiniz doğrudur anlatılamaz fakat şimdi...

Bir insanın farklı renkleri gördüğünü test edemeyiz. [BENCE]

Herkesin gördüğü renkler farklı fakat isimler aynı ozaman herkes gördüğü deniz rengini resimdeki renk rakamlarına göre yazsın 1 - 2 - 3 hangi renk

(varsayalım deniz halk dilinde mavi isimli renk... X Kişi yukarıdaki resimde 1 numaralı rengi görüyor,Y kişi 2 numaralı rengi görüyor ama ikisiin öğrendiğide isim olarak mavi işte burada gösterin görüğünüz rengi dediğimizde ikisinin gösterdiği farklı çıkacaktır.

Arkadaş biraz düşündüm de yine olmuyor ya.

Şimdi ben denizi kırmızı olarak görüyorum.

Numaralı olanlardan kırmızı olan zaten ortada ki benim gördüğüm.

Ortadakini işaretleyeceğim.

Anladın mı?

Gel kardeş. @bRaVo!

Denizi kırmızı görüyorum, o yüzden 2'yi seçerim diyorsun ya.
    O zaman 1 numaralı kırmızıyı ne olarak görüyorsun ?

• Arkadaşlar nasıl sorular soruyorsunuz ya konuyu açtığıma pişman etmeyin.

Biraz düşünün. Artık anlayanlar anlamayana anlatsın.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.