Şimdi Ara

Bir insanın farklı renkleri gördüğünü test edemeyiz. [BENCE] (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
440
Cevap
20
Favori
9.870
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ayda bir bu konu açılıyor heralde. Gördüğümüz renkler herkese göre aynıdır. Konu kilit
  • 3 yıldır bu forumda takılıyorum hayatımda ve hiç bir konuda böyle bir şeye rastlamadım.

Aynı şekilde. @ShaG

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hawloo -- 9 Nisan 2014; 11:12:04 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Düşünmekten ziyade anlatması dert

• vakti zamanında ben de çok düşündüm bunu. acaba benim tv'de gördüğüm kızılötesi görüşü adam normal olarak görüyor olabilir mi diye. kızılötesi görmesini kastetmiyorum, renk tonlarının kişisel olarak yorumlanmasını kastediyorum.

Bazen bir gözümü çok ovuşturduğumda sağ ve sol gözümün gördüğü tonlar farklı oluyor. atıyorum gökyüzü sağ gözümde biraz daha yeşile çalarken, sol gözümde turuncuya çalıyor. iki gözüm arasında böyle bir fark varsa, iki insan arasında hayli hayli farklar vardır.

birine göre koyu mavi, diğerinin gözünde açık mavi görünüyor olabilir. ancak bakılan obje aynı olduğu için ve toplum tarafından koyu diye adlandırıldığından, açık da görüyor olsa, artık insanlık için bu KOYU'dur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: hawloo

Arkadaşlar biran düşündüm de aklıma şöyle bir soru geldi.

Şimdi örnek veriyorum siz normal gördüğünüz gibi renkler görüyorsunuz kabul edelim ve bu renklerin hepsinin ismini biliyorsunuz/başkası tarafından öyle öğretildi.

Senin gördüğün kırmızı rengi ben yeşil, yeşil gördüğün rengi de kırmızı olarak görüyorum.

İkimizde aynı renge bakıyoruz ve ismi kırmızı. Ama gördüğümüz renkler farklı.

Nasıl ya olur mu öyle şey demeyin.

Sen doğduğumdan beri bayrak, kan gibi şeyleri hep kırmızı olarak görüp kırmızı diye adlandırmış sın. Ama senin gördüğün bayrak ve kanı ben yeşil görüp kırmızı olarak adlandırıyorum.

Böylece hiç karışıklık olmuyor.

Şimdi diyebilirsiniz bayrağı yeşil kanı yeşil görmek mi olur çok itici diye ama nasıl alışırsanız nasıl görmeye başlarsanız öyle olur.

O yüzden kimin hangi rengi nasıl gördüğünü bilemeyeceğimizi düşünüyorum.

Belkide çoğunlukla benzer renkler görüp bazı kişiler farklı görüyor olabilir.

Hepimiz denize bakıyoruz ama hepimiz farklı farklı görüyor ama aynı adla hitap edip karşımızdakinin de öyle gördüğünü düşünüyor olabiliriz.

Sonuçta insanların renk zevkleri birbirinden farklı. ,

Dalga geçmek için açmadım sizde görüşlerinizi belirtin lütfen.

aynı şey yiyeceklerin tadı için de geçerli. ben bir yiyecekten tavuk tadı alıyorum ama aslında tavuktan aldıgım tat herkeste aynı şekilde mi? herkes tavuktan bir tat alıyor sonucta. yarın öbür gün o tada benzer bir tat aldıklarında tadı tavuk gibi diyebilirler ama aynı lezzeti mi alıyoruz :D

• Sıcak, soğuk renkler açık koyu renkler falan var betimlemek istese belli olur. Ayrıca saçma düşünceni çürütmek için rastgele sağlıklı insanı toplayıp renkleri ve altına isimlerini çizmesini ve yazmasını isteyebilirsin şüphelendiğin herkese yap sağlıklı biriyse zaten aynı renkleri gördüğünü anlarsın.

• Orijinalden alıntı: hawloo

Şimdi örnek veriyorum siz normal gördüğünüz gibi renkler görüyorsunuz kabul edelim ve bu renklerin hepsinin ismini biliyorsunuz/başkası tarafından öyle öğretildi.

Senin gördüğün kırmızı rengi ben yeşil, yeşil gördüğün rengi de kırmızı olarak görüyorum.

Sen doğduğumdan beri bayrak, kan gibi şeyleri hep kırmızı olarak görüp kırmızı diye adlandırmış sın. Ama senin gördüğün bayrak ve kanı ben yeşil görüp kırmızı olarak adlandırıyorum.

Şimdi diyebilirsiniz bayrağı yeşil kanı yeşil görmek mi olur çok itici diye ama nasıl alışırsanız nasıl görmeye başlarsanız öyle olur.

Hepimiz denize bakıyoruz ama hepimiz farklı farklı görüyor ama aynı adla hitap edip karşımızdakinin de öyle gördüğünü düşünüyor olabiliriz.

Aynı soru tekrar sorulmasın diye.

Orijinalden alıntı: Blackkan

Hocam peki oyle olabilir fakat bunun olamayacağını anlatabilirim . Mesela benim kirmizi gördüğümü sen aslinda açk mavi görüyorsun ama ismi kirmizi . Bana kirmiziyi betimle desem ne diyceksin? Açık tonlarda diyceksin. Ama benm gördüğüm kirmizi seninkine uymayacak . İşte boyle dusunerek tezini çürütmş olabilirim .

Hayır hiçte çürümüş olmuyor bir kere.

Benim gördüğüm açık maviyi ben halk arasındaki ifade edilen diliyle anlatacağım. Kimse anasının karnında açık renk diye öğrenmiyor bunlar hayattan öğrenimler.

Açık görüyorum evet ama halk arasında verilen isimlerle betimlerim.

Orijinalden alıntı: jose55

yazılı veya sözel olarak evet dediğiniz doğrudur anlatılamaz fakat şimdi...

http://ismailari.com/wp-content/uploads/2008/04/matlab_ile_imge_isleme_08.png

Herkesin gördüğü renkler farklı fakat isimler aynı ozaman herkes gördüğü deniz rengini resimdeki renk rakamlarına göre yazsın 1 - 2 - 3 hangi renk

(varsayalım deniz halk dilinde mavi isimli renk... X Kişi yukarıdaki resimde 1 numaralı rengi görüyor,Y kişi 2 numaralı rengi görüyor ama ikisiin öğrendiğide isim olarak mavi işte burada gösterin görüğünüz rengi dediğimizde ikisinin gösterdiği farklı çıkacaktır.

Arkadaş biraz düşündüm de yine olmuyor ya.

Şimdi ben denizi kırmızı olarak görüyorum.

Numaralı olanlardan kırmızı olan zaten ortada ki benim gördüğüm.

Ortadakini işaretleyeceğim.

Anladın mı?

Gel kardeş. @bRaVo!

:) insanlik onunda caresini bulmus. Renk korleri testi yaz google a karsina renk kumelerinden olusmus icinde rakam yazan seyler cikacak.

Ben kismi renk koruyum (kirmizi-yesil). Ama kirmiziyi herzaman yesil veya yesili kirmizi gorme gibi bir durum soz konusu degil. Olay bilimsel olarak soyle : renk koru insanlarda normal insanlara gore renk pigmenti veya rengi algilamaya yarayan hucrelerin sayisi az oluyor. O yuzden de cok ton farklarina gore kirmizi ile yesili karistirma olabiliryor. Mesela catidaki kiremitleri yesil gorme gibi yada otlari kirmizi gorme gibi bi durum yok. Ama ton olarak bariz olmayan kirmizi ve yesilleri karistirabiliyorum. Karar veremiyorsun beyin tam algilayamiyor. Mesela bu daha cok cihazlarin uzerindeki kucuk led kirmizi -yesil isiklarda oluyor bana uzaktan bakinca anlayamiyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: ShaG

Ulan 1000 yıllık muhabbeti evirip çevirip devam ettiriyorsunuz ya, bi bıkmadınız. Hiçbir önemi olmayan şeyler hakkında kafa yormak çok anlamsız bence, hepimiz o rengi "kırmızı" olarak biliyor muyuz? Evet, o zaman aynı görmemizin, farklı görmemizin ne önemi var? En ufak bir önemi yok. Bir de sürekli dönen muhabbeti ilk kez kendi aklına gelmiş gibi anlatıyor.
    Edit: Bazıları da hiç anlamamış muhabbeti ya, biri diyor pantolona kahve dedim arkadaşım yeşil dedi, biri diyor ben kırmızıda durur, sen geçersen o zaman farklı görüyoruzdur.

Telatabis ler yok mu git onu izlesene sen

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: __BadblooD__

Sıcak, soğuk renkler açık koyu renkler falan var betimlemek istese belli olur. Ayrıca saçma düşünceni çürütmek için rastgele sağlıklı insanı toplayıp renkleri ve altına isimlerini çizmesini ve yazmasını isteyebilirsin şüphelendiğin herkese yap sağlıklı biriyse zaten aynı renkleri gördüğünü anlarsın.

Aynen o hesap kardesim.

• quote:

Orijinalden alıntı: druen

quote:

aynı şey yiyeceklerin tadı için de geçerli. ben bir yiyecekten tavuk tadı alıyorum ama aslında tavuktan aldıgım tat herkeste aynı şekilde mi? herkes tavuktan bir tat alıyor sonucta. yarın öbür gün o tada benzer bir tat aldıklarında tadı tavuk gibi diyebilirler ama aynı lezzeti mi alıyoruz :D

Farklı bir et yedin ve tadını tavuğa benzettin, arkadaşlarında bu benzetmeyi yaparsa aynı tadk aldığın belirlenmiş olur. Dilinde tat alma dokun eksikse zaten onu da doktorlar tespit ediyor testlerle.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: ShaNexxx

Trafikte ben kırmızı görüp durursam sen devam edersen demek ki farklı renk görüyorsun.

Aranan kan bulundu

• yeni mi farkettiniz

bi ara anaokulunda renkleri yanlis ogrenen cocuk vardi

• hawloo kullanıcısına yanıt
    hawloo senin bu düşüncen benim geçen sen aklıma takıldı fazla üstünde durmadım ama çok şaşırdım sanki benim düşündüklerimi okuyup yazmışsın gibi valla çok şaşkınım :D
  • Bi mok anlamadım neyin kafası bu
  • Olabılır de bu senı atayızlıge surukler solım

• Peki renk uyumları ne olacak? Modacılar falan?

• quote:

Orijinalden alıntı: CristalMeth

Olabılır de bu senı atayızlıge surukler solım

Kendi isteğimle mi?

Müslümanım Elhamdülillah.

• hawloo kullanıcısına yanıt
    Bende aynı şeyi düşünüyorum yalnız değilmişim
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: CristalMeth

Olabılır de bu senı atayızlıge surukler solım

Kendi isteğimle mi?

Müslümanım Elhamdülillah.

Cok dusunmek ıyı deıl bence ve bu dusunceler cogalır gıder. Orn. Herkes farklı duyuyor herkes farklı tat alıyor...

• 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.