Forum ortaminda sunun farkina vardim: Kendi disindaki herkesi cahil olarak goren birindense gercekten cahil biriyle tartismayi tercih ederim. Birinde umut var iken digeri umutsuz vakadir...
Gel tartışalım kanka.
quote:
Orijinalden alıntı: metalok
quote:
Orijinalden alıntı: neverlate
quote:
Orijinalden alıntı: metalok
İyi bir şekilde ölmek için yaşıyoruz.
ölmek icin yasamak cok sacma. ölmek icin ölunur, yasanmaz.
Saçma değil. İyi bir hayat sürmek için yaşıyoruz demek istemiş orada adam.
Ölmek için değil, ölmek gerektiği için ölünür.
quote:
Orijinalden alıntı: sgrafik
İnsanın cahilliğini insan öğretemez.
Zira en zeki olduğunu düşündüğümüz insanların dahi cahil olmadığını kimse iddia edemez.
Cehaletin tersinin, yani bilginin terazisi gereklidir ve bunu icat etmek de insanın işi değildir.
Bilginin kaynağı ve terazisi yaratıcının katından gelir.
O terazide cehaletin ölçüsü belirtilir ve insanlar cahilliği ölçerken yaratıcının katından gelen teraziyi kullanmak zorundadır.
Gayet de öğretebilir.
Bu da iddia edilir. Her şeyin bir ilmi var. Tarafsız ve profesyonel insanlar bunu yapabilir. Buna kime göre profesyonel, neye göre profesyonel sorusunu sorarsan anlaşamayız.
Bilginin terazisini de insan yapabilir, o kadar da imkansız değil.
quote:
Orijinalden alıntı: Doppelgangbanger
quote:
Orijinalden alıntı: sgrafik
İnsanın cahilliğini insan öğretemez.
Zira en zeki olduğunu düşündüğümüz insanların dahi cahil olmadığını kimse iddia edemez.
Cehaletin tersinin, yani bilginin terazisi gereklidir ve bunu icat etmek de insanın işi değildir.
Bilginin kaynağı ve terazisi yaratıcının katından gelir.
O terazide cehaletin ölçüsü belirtilir ve insanlar cahilliği ölçerken yaratıcının katından gelen teraziyi kullanmak zorundadır.
Gayet de öğretebilir.
Bu da iddia edilir. Her şeyin bir ilmi var. Tarafsız ve profesyonel insanlar bunu yapabilir. Buna kime göre profesyonel, neye göre profesyonel sorusunu sorarsan anlaşamayız.
Bilginin terazisini de insan yapabilir, o kadar da imkansız değil.
Alıntıları Göster
İnsanın başka bir insandan öğrendiği ancak zanna dayalıdır.
Buna "kerameti kendinden menkul" denir.
İnsan bir şey öğrendi mi, bu ona doğanın yani ilahi yasaların izin vermesidir.
quote:
Orijinalden alıntı: mr.respect
cahil insana cahil olduğunu anlatmaya calışmak zaman kaybıdır çünki o zaten cehaletinde inat ettiği için cahildir
Alıntıları Göster
Mevlana'nın sözünü yazacaktım ama yazmışlar.
ben de kendi sözümü yazayım :)
"Akıllı adama yapılacak en büyük kötülük, onu bir cahilin yanına oturtmaktadır."
sear
quote:
Orijinalden alıntı: sear
"Akıllı adama yapılacak en büyük kötülük, onu bir cahilin yanına oturtmaktadır."
sear
Oturtmaktadır diye yazınca Mevlana tarzı olmuş ama, bu kelime o söze olmamış. "maktadır" dersen, şöyle olması gerek. Akıllı adam, cahil adamın yanına oturunca ciddi derecede sorunların çıkması gerekir. Bu sorunların sadece bireysel değil, genel anlamda olması gerekir. Sanki akıllı adam cahil adamın yanına oturunca çok büyük kötülük olacakmış gibi bir anlam çıkar böyle dersen. Senin "oturtmaktır" diye yazman daha uygun olur bu söze.
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: sear
sear
Oturtmaktadır diye yazınca Mevlana tarzı olmuş ama, bu kelime o söze olmamış. "maktadır" dersen, şöyle olması gerek. Akıllı adam, cahil adamın yanına oturunca ciddi derecede sorunların çıkması gerekir. Bu sorunların sadece bireysel değil, genel anlamda olması gerekir. Sanki akıllı adam cahil adamın yanına oturunca çok büyük kötülük olacakmış gibi bir anlam çıkar böyle dersen. Senin "oturtmaktır" diye yazman daha uygun olur bu söze.
teşekkürler hocam yanlış yazmışım zaten. :)
düzeltiyorum: Akıllı adama yapılacak en büyük kötülük, onu bir cahilin yanına oturtmaktır.
quote:
Orijinalden alıntı: alpay86
Yıllar önce bir takvim kağıdının arkasında bir yazı okumuştum; --Hz. Ali; "Ne zaman bir cahil ile tartışmaya girsem her daim yenilen ben olmuşumdur" Bu cümlenin doğruluğu yaradanın doğruluğu kadar esastır
Kanıt gösterilmeden, delil olmadan yapılan her iddaaya inanır, evet bu doğru mantıklı geliyor deyip araştırmayı, öğrenmeyi bırakırsak, bu insanlığı cahilliğe iter, hiçbir zaman hiçbirşeye tam olarak inanmadım hep şüphe ettim, tanrı dahil hiçbirşey için vardır yada yoktur diyemiyorum, bu nedenle devamlı araştırıyorum bilgim artıyor.
quote:
Orijinalden alıntı: mr.respect
cahil insana cahil olduğunu anlatmaya calışmak zaman kaybıdır çünki o zaten cehaletinde inat ettiği için cahildir
Alıntıları Göster
Karşısındakini cahil olarak görüyor ve bunu ona anlatamaya çalışıyorsan aslıl cahil insanın kendidir.Muhtemelen karşıdakide senin cahilliğini naısl anlatacağını düşünüyordur. Siz bir konu hakkında açık kalplilikle anlattığınız zaman karşıdaki sizi mutlaka dinler.O an inkar etse bile... zamanla söyledikleriniz mantığına oturmaya başlıyacaktır...
Cahille muhabbet ederim. Sohbette ederim. Ama karşısındakini cahil olarak gören birine selam vermek dahi zoruma gidiyor. Kibirli insanları sevmem...
quote:
Orijinalden alıntı: kaos25
Karşısındakini cahil olarak görüyor ve bunu ona anlatamaya çalışıyorsan aslıl cahil insanın kendidir.Muhtemelen karşıdakide senin cahilliğini naısl anlatacağını düşünüyordur. Siz bir konu hakkında açık kalplilikle anlattığınız zaman karşıdaki sizi mutlaka dinler.O an inkar etse bile... zamanla söyledikleriniz mantığına oturmaya başlıyacaktır...
Cahille muhabbet ederim. Sohbette ederim. Ama karşısındakini cahil olarak gören birine selam vermek dahi zoruma gidiyor. Kibirli insanları sevmem...
Alıntıları Göster
Kim cahil kim değil ?
Fikirlerinden ve düşüncelerinden dolayı bir insanı Cahil olarak yargılamak büyük ayıptır. Nice bilim adamları ve insanlar zamanında cahil veya deli olarak nitelendirildiklerini unutmamak gerekir.
Cehalet dinlememek, sormamak, araştırmamak, bir düşünceyi veya bir şeyi araştırmayı red etmektir.
Evrim teorisini ret eden benim gibi cahil birisi muhtemelen, Bırakın şu forumu belki Türkiye'de tvlere çıkan bir çok öğretim görevlisinden daha fazla kaynağı okusa da, teoriyi kabul etmediği için cahil olarak nitelendirilebilir.
Veya bir takım kimselerin bu böyledir dediklerine inanan kişilerden olmayın diyen bir başka kısım, aslında bu böyledir diyen birilerinden duydukları şeyleri, diğerlerine bu böyledir diye kabul ettirmeye çalışabilirler. Onlara göre de cahil olabilirim.
CaHİL adam, kendi görüşlerini kabul ettirmeye çalışır. Lafı kişi ile tartışır ortada ilim meclisinde anlatmaktan çekinir. Onlara göre de cahil olabilirim.
Ve cehaletin en büyük ölçüsü iki yüzlülüktür. Kendi değerlerindeki, düşüncelerindeki iddiaları bir yöntem üzerine inşaa ettiği gerekçelerle kabul eder, anlatır diğer tarafta karşıt görüşü aynı gerekçelerle düşüncelerini ispatını kabul etmez...
Ben cahilim daha... 35 senelik ömrümde her nefesimde bir kitap bitirmiş olsam da daha bu evrende öğrenilmesi gereken o kadar çok şey var ki. Derinliğini ve mesafesini bilmediği bir ilim hakkında kim ben biliyorum derse o adama soracak çok şeyim vardır.
Bilmemek değil cahillik, öğrenmek istememektir...
quote:
Orijinalden alıntı: X Files
Kim cahil kim değil ?
Fikirlerinden ve düşüncelerinden dolayı bir insanı Cahil olarak yargılamak büyük ayıptır. Nice bilim adamları ve insanlar zamanında cahil veya deli olarak nitelendirildiklerini unutmamak gerekir.
Cehalet dinlememek, sormamak, araştırmamak, bir düşünceyi veya bir şeyi araştırmayı red etmektir.
Evrim teorisini ret eden benim gibi cahil birisi muhtemelen, Bırakın şu forumu belki Türkiye'de tvlere çıkan bir çok öğretim görevlisinden daha fazla kaynağı okusa da, teoriyi kabul etmediği için cahil olarak nitelendirilebilir.
Veya bir takım kimselerin bu böyledir dediklerine inanan kişilerden olmayın diyen bir başka kısım, aslında bu böyledir diyen birilerinden duydukları şeyleri, diğerlerine bu böyledir diye kabul ettirmeye çalışabilirler. Onlara göre de cahil olabilirim.
CaHİL adam, kendi görüşlerini kabul ettirmeye çalışır. Lafı kişi ile tartışır ortada ilim meclisinde anlatmaktan çekinir. Onlara göre de cahil olabilirim.
Ve cehaletin en büyük ölçüsü iki yüzlülüktür. Kendi değerlerindeki, düşüncelerindeki iddiaları bir yöntem üzerine inşaa ettiği gerekçelerle kabul eder, anlatır diğer tarafta karşıt görüşü aynı gerekçelerle düşüncelerini ispatını kabul etmez...
Ben cahilim daha... 35 senelik ömrümde her nefesimde bir kitap bitirmiş olsam da daha bu evrende öğrenilmesi gereken o kadar çok şey var ki. Derinliğini ve mesafesini bilmediği bir ilim hakkında kim ben biliyorum derse o adama soracak çok şeyim vardır.
Eğer ben evrensel düşünüyorsam, çok yönlü düşünüyorsam, düşüncemi kabul ettirmeye çalışırım arkadaş. İnsanların nasıl düşünmesi gerektiğini bilmediği bir dünyada, doğru bildiğimi kabul ettirmeye çalışırım. Çünkü ben taraf tutmam, evrensel düşünürüm. Karşımdaki kişi doğru şekilde düşünemez, bunu görürüm. Bu yüzden söylediklerimi kabul ettirmeye çalışırım. Çalışırım ki doğru olanı anlasın. Tabii ki kişi ile konuşurum. Birçok kişinin saçma bulup alay edeceği bir düşünceyi topluluk içinde söylemem.
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: X Files
Kim cahil kim değil ?
Eğer ben evrensel düşünüyorsam, çok yönlü düşünüyorsam, düşüncemi kabul ettirmeye çalışırım arkadaş. İnsanların nasıl düşünmesi gerektiğini bilmediği bir dünyada, doğru bildiğimi kabul ettirmeye çalışırım. Çünkü ben taraf tutmam, evrensel düşünürüm. Karşımdaki kişi doğru şekilde düşünemez, bunu görürüm. Bu yüzden söylediklerimi kabul ettirmeye çalışırım. Çalışırım ki doğru olanı anlasın. Tabii ki kişi ile konuşurum. Birçok kişinin saçma bulup alay edeceği bir düşünceyi topluluk içinde söylemem.
Yukarıda yazdıkların çok doğru. Üstelik ben inançlarıma da kesinlikle laf söyletmem hatta bu konuda gerekirse seninle de çok ciddi yarışırım.
Fakat günümüzde her şeye su kattıkları bir dönemde, hele ki suya bile su katıldığı bir dönemde neyin doğru olduğunu ve neyin peşinden koştuğumuzu sabit fikirli olmakla göremeyiz.
Bir bakarız ki, Allah yolunda koşarken başka bir mecraya çıkmışız. Veya ilim yolunda koşarken farklı bir yerde soluğu almışız.
Kişileri değiştirmek kimin haddine arkadaşım ? Neden fikirlerimi kabul ettirmek için çalışayım ki. Bu yönde bir bilgi var da biz mi bilmiyoruz.
Geçen bir konuda oruç meselesi ile ilgili bazı bildiğim şeyleri aktardım. Sağolsun Alikuşçu hemen özel mesajla uyardı ve söylediklerimin bir alim görüşümü yoksa kendi fikirlerim mi diye sordu. Kendisine maksadımı anlatan bir cevap ile beraber, kaynak belirtmesi halinde konuyu araştıracağımı da ekledim.
Üstadım, bizim bir şeyleri değiştirmeye gücümüz olsa, zaten değiştirmez miydik ? Bize sorulacak olan soru, kaç tane adam değiştirdik kaç kişiyi doğru yola mı sevk ettik olacak ? Yoksa yapman gereken şeyi, doğruyu ve hak bildiğini söylemek midir emir ? Gönderildiği kavminde kendisine hiç inanmayan peygamberi hatırlamaz mısın ? Yoksa o başaramadı mı verilen görevi. ?
Tekrar sormakta fayda vardır. Kişileri değiştirmeye neden çalışalım ? Veya ne kadarına gücün yetecek ?
Burada "cahil cahilliğini kabul etmez" diye ahkam kesenler, ya sizlerde aynı konumdaysanız? İnsanoğlundaki bu egodan nefret ediyorum (kendimde dahil olmak üzere).
quote:
Orijinalden alıntı: Batu
Burada "cahil cahilliğini kabul etmez" diye ahkam kesenler, ya sizlerde aynı konumdaysanız? İnsanoğlundaki bu egodan nefret ediyorum (kendimde dahil olmak üzere).
Cahillikle alakalı eski fars atasözü var meşhur...
An keski nedanet ve nedanet ki, nedanet, Der cehl-i mürekkep ebd üd-dehr bimanet
(Bir kimse ki bilmez ve bilmez ki, bilmez, Zamanın sonuna kadar tam bir cehalet içinde kalır)
Cahilliğin değil ama cahil olduğunun da cahili olan kişinin bu hastalığının çözümü ölümdür.
quote:
Orijinalden alıntı: mishem
Cahilliğin değil ama cahil olduğunun da cahili olan kişinin bu hastalığının çözümü ölümdür.
Eğer bu sözün dine dayalı olsaydı (hadis,ayet vb) ve yıllarca bozulmadan yayılsaydı cahil öldürmek günah değildir diyen cahiller çıkacaktı ve kendisinden olmayanları öldürmeye çalışacaklardı...
quote:
Orijinalden alıntı: KeanAtay
quote:
Eğer bu sözün dine dayalı olsaydı (hadis,ayet vb) ve yıllarca bozulmadan yayılsaydı cahil öldürmek günah değildir diyen cahiller çıkacaktı ve kendisinden olmayanları öldürmeye çalışacaklardı...
Alıntıları Göster
her konuda bir yanılma payı olabileceğinin bilincindeysek sanırım cahillikten bir adım da olsa uzak olabiliriz. şüpheci olmak bu bilinci kazandırıyor insana. her olguya, her duruma ucu açık bir yaklaşım sergilemeli. belki de yanılıyorumdur. neyse keseyim ben bunun sonu yok galiba.
quote:
Orijinalden alıntı: Timurlénk
her konuda bir yanılma payı olabileceğinin bilincindeysek sanırım cahillikten bir adım da olsa uzak olabiliriz. şüpheci olmak bu bilinci kazandırıyor insana. her olguya, her duruma ucu açık bir yaklaşım sergilemeli. belki de yanılıyorumdur. neyse keseyim ben bunun sonu yok galiba.
Hayir bence kesinlikle haklisiniz. Hatta bir dönem bu kavramin turkce karsiligini aramistik ama adam gibi bir karsiligini bulamamistik. "Benefit of the doubt" olarak geciyordu. Henuz adini koymaya bile ugrasmamisiz, o yuzden kullanimda olmasini beklemek garip tabi
not: yalnizca türkcede degil bir cok dilde adam gibi bir karsiligini bulamadik. Deja-vu kelimesi gibi düsünün. Asagilik kompleksinden vs. gelen birsey degil yani.
quote:
quote:
Lafı nereden anlıyorsunuz anlamıyorum. Ölümdür derken öldürülmesi lazımdır mi diyorum.
Ancak bu hal ölene kadar devam eder ölünce biter deniliyor orda. Ayrıca Evet bu söz dine de dayalı hem de çok uzun zaman değişmeden gelmiş bak.
cahilliğinden dolayı da öldürülen kimse yok gördüğün gibi
quote:
quote:
quote:
Lafı nereden anlıyorsunuz anlamıyorum. Ölümdür derken öldürülmesi lazımdır mi diyorum.
Ancak bu hal ölene kadar devam eder ölünce biter deniliyor orda. Ayrıca Evet bu söz dine de dayalı hem de çok uzun zaman değişmeden gelmiş bak.
cahilliğinden dolayı da öldürülen kimse yok gördüğün gibi
Ben de zaten onu diyorum lafı farklı yerlerden anlayacak insan sayısı çok fazla o sözün öyle olmadığını elbette ki biliyorum sadece böyle bir olay da yaşanabilir diyorum
bir insana cahil olduğunu gösterebilmenin yolu var mı bilmem ama ikiyüzlü olduklarını göstermenin çok yolu var.cahil kelimesinde 4 gün hakaret cezası aldım,2 senedir konu var kimse ellememiş.onu geçtim her gün cahil yobaz gibi söylemlere maruz kalıyor insanlar bu bölümde günün 24 saati...