Şimdi Ara

Bir insana cahil olduğunu gösterebilmenin bir yolu var mıdır? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
117
Cevap
0
Favori
17.025
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: ilkerinanç

aydın deyince de kim neye göre aydın sorusu akla geliyor,bilmenin öğrenmenin bir sınırı yokki.her gün yeni birşey öğrensen ömrün yetmez gene herşeyi bilmek için...

Ben de bu aydınlar meselesini anlamamışımdır hep. Bu adamlar kim ?
    Ne yapmışlar da aydın sıfatını alıyorlar ?

Cahillik sabit fikirliliği de beraberinde getiriyor. Onun için hiçbirşeyi kanıtlamaya lüzum yok.

@-BoZ- ,

+1
  • Bir insana cahil olduğunu gösterebilmenin bir yolu var mıdır?

Var!..

Ben cahil olduğumu gördüm. Ama bunu, şöyle yapılabilir diye anlatabilecek kadar bilgili değilim.
  • bir sayfa/içerik yüzünden yüzbinlerce sayfa/içerik sahibi youtube un sansürlenmesini eleştirip,

bir mesaj yüzünden bir konuyu kapatıp bütün mesajları sansürleyen zihniyet cahilliktir.

• Tecrübeyle sabittir. Cahile cehaletini anlatmak, Namümkün bir hadisedir.
  • Karanlığı mum ile aydınlatamazsın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 60kc3

Bir insana cahil olduğunu gösterebilmenin bir yolu var mıdır?

hangi konuda kime göre neye göre cahil o kişi. soruda bi cahillik var bence

cevap budur, çok beğendim bu cevabı. aslında bu mesajdan sonra jordanf1, fofo ve sarıemir06' nın mesajlarını da beğendim.

bir de mevlana ve gazalinin cümlelerini kırpıp tek cümlelik alıntılar yapmak çok yanlış. mesela cahili kendi başına bırakın şeklinde benzer mesajlar var. o yüzden ben 60kc3' ün sorusunun cevabına bakarım önce ki bu konuda cevap verebilelim. cahil, bildiğimiz manada cahilse yani bilgiden mahrum ise sarıemir06' nın tek cümlesindeki mesaja uymak lazım. yani tek mum yakmak yetmez. mumu yakacaksın, devamını da getireceksin. mum sayısını çoğaltacaksın demek istiyor yani. ancak bu şekilde cahilin cahilliğini ortadan kaldırırsın. zorlama yok yalnız dikkat, zorlama yapılırsa konu bir tartışma ortamının oluşmasına yönelir. ya da yine yukarıda değinen olmuş yine cahili istediğin şekile sokarsın. bunu da kimse yapmak istemez diyeceğim ama kabul edilebilir bilgiler içerisinde en üstün olan bilgi ortyada yoksa, bu durumda cahil değilim diyen birini düşünürsek eğer, ortada gizli cahiller dolaşıyor olur. kimse de farkına varmaz.

• Cahil ile etme sohbet fıttırsın alma cam kırığıyla t.haret yırttırırsın

Hala nasıl cahil olduğunu belli ederim diyorsan sende cahilsin demektir
  • Örnek: Eline kızgın yağ dökülen bir insana çevredekiler oy birliğiyle biraz diş macunu biraz da yoğurt sürmeye kalkıyorlar.

Böyle bir durumda bu davranışın yanlış olduğunu tıbba dayanarak bilmenize rağmen "bu da sizin görüşünüz" der ve saygı duyarak oradan uzaklaşır mısınız?

"Neye göre, kime göre" her zaman geçerli bir argüman mıdır?
  • ''Cahille tartışmaya girmeyin,ben hiç yenemedim!'' demişti,ünlü biri.
  • quote:

Orijinalden alıntı: feylesof

Örnek: Eline kızgın yağ dökülen bir insana çevredekiler oy birliğiyle biraz diş macunu biraz da yoğurt sürmeye kalkıyorlar.

Böyle bir durumda bu davranışın yanlış olduğunu tıbba dayanarak bilmenize rağmen "bu da sizin görüşünüz" der ve saygı duyarak oradan uzaklaşır mısınız?

ozaman cahil olan veya olmayan diye ayrım olamaz herkes cahildir. siz tıb bilginizle orda yanığa müdahale edersiniz cahil dersiniz onlara. bi gün arabanızda giderken arzılanır. siz kendı çapınızda sorunu anlamaya çalışırken hiç okula gitmemiş hayatında 1 tane kitap okumamış bi araba tamircisi gelir gaç ordan cahil der arabayı tamir eder yani kime göre neye göre cahillik hepimizin cahil oldugu binlerce konu var

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: feylesof

Örnek: Eline kızgın yağ dökülen bir insana çevredekiler oy birliğiyle biraz diş macunu biraz da yoğurt sürmeye kalkıyorlar.

ozaman cahil olan veya olmayan diye ayrım olamaz herkes cahildir. siz tıb bilginizle orda yanığa müdahale edersiniz cahil dersiniz onlara. bi gün arabanızda giderken arzılanır. siz kendı çapınızda sorunu anlamaya çalışırken hiç okula gitmemiş hayatında 1 tane kitap okumamış bi araba tamircisi gelir gaç ordan cahil der arabayı tamir eder yani kime göre neye göre cahillik hepimizin cahil oldugu binlerce konu var

Cehalet demek, doğru olanı bilmemektir. Doğrunun kaynağını sorgulamaz.

• Çoğunluğun cahil olduğu toplumda sen cahil onlar bilgili durumuna dönüşür.

Çoğunluğun psikolojik sorunları olan bir toplumda sen akıllı davranırsan sen deli damgası yersin.

Yani eğer birine cahilliğini ıspat etmek istiyorsan bunu başaramazsın. Ben bu zamana kadar başaran görmedim.

Ayrıca sanat, kültür, birikim ve kavramların esas manaları konusunda çok cahil bir toplumuz.

İşin zor vesselam.
  • quote:

Bildiğiniz ve bu bilginin kaynağından emin olduğunuz ya da tecrübe ettiğiniz bir konu hakkında savunduğunuz şeye, "bu da benim görüşüm, hem neye göre kime göre" şeklindeki bir karşı çıkışın ne kadar anlamlı olabileceğine vurgu yapmak istemiştim. Her konuda bilgi sahibi olmak gibi bir konumda değiliz elbette. Bu çok ayrı bir konu. Yeni Türkü'nün de bu bağlamda konuyu irdelemek istediğine eminim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi feylesof -- 8 Eylül 2010; 23:37:21 >

• Ben arkadaşın bu konu başlığını neden açtığını tahmin edebiliyorum..

Yaklaşık 3-4 sene boyunca bu durum yüzünden depresyonda kaldığımı belirtmek isterim. Yüzde yüz doğru bildiğimden emin olduğum bir konunun aksini aptal aptal savunan insanlar yüzünden ruhi dengem bozulmuştu..Ve eminim ki, benim o doğru olduğuna emin olduğum konuyla,konu başlığını açma sebebi duyan arkadaşın sıkıntısı aynı..

Tek bir çözüm yolu var;Pollyannacılık oynamak.Onun,senin savunduğun konuyla zıt düşmesinin avantajlarını düşüneceksin. 'İyi ki böyle cahil' diyeceğin birşeyler düşünmeli ve mutlu olmalısın..yoksa takarsan , geleceğin TIMARHANE :) Geniş davranmak en iyi çözüm..yoksa dünyada engel olamadığın ve olamayacağın trilyonlarca yanlış olay,olgu,düşünce vs. var. Baksana herkes bu konuda ahkam kesilmiş. 'Ben kültürlüyüm,cahile şöyle yap,böyle yap' modunda herkes. Buna ben de dahilim,konuyu açan arkadaş da.Artık iğneyi kendine batırmıyor kimse.Direkt çuvaldızı karşısındakine...

• cahil insan demişsinde herhalde varsayımdan gidelim;

bir yerde bir tartışma konusu bilgiye dayalı karşıdaki bilmiyor ama biliyormuş gibi diyor ve sizin dediğinizede yanlış diyor.
    fikirler siz ve o kişi arasında.

bu fikir düşünce neyse artıkın doğruluğunu 3. ve 4.kişiyle ispat ederseniz söyleyecek söz bulamaz daha doğrusu yinede söyler ama kafasında ''acaba benmi bilmiyorum'' sorusu uyanır ve sizin haklı olduğunuzu düşünür fakat ona rağmen bilmediğini kabul etmez..
  • Cahil insana bulunduğu durumu anlatmanın bir yolu yoktur çünkü karşınızdaki kişi sizin dediklerinizi anlayabilkecek bir kapasitedeki bir insan olsa ''cahil '' sıfatını almazdı ve kendinizi yorduğunuz ile kalmış olursunuz. Cahil insana ve dinlemesini bilmeyen insana ne bir şeyler anlatmak için çaba harcarım nede onu dinlemeye çaba harcarım.
    '' Okumak cehaleti götürür eşeklik baki kalır '' buda ayrı bir konu tabi...
  • Bak sana çocukluk hikayemi anlatim.. Mahallede tolga diye bir çocuk vardı.. Ve saklambaç oynardık.. Okadar kişi sorun çıkarmazken hep bu sorun çıkarırdı ama bilinçli değil..
    Örneğin Tolga gördüm seni çık derdim..
    Verdiği cevap çok şaşırtıcıdır:
    -Nerden bileyim gördüğünü?
    Peki ben bu şahsa onu gördüğümü nasıl açıklardım ?
    Deve kuşu misali kafasını kuma gömen yok olduğunu sanıyor..
    Bu tür insanlara kesinlikle birşey açıklayamazsınız..
    Ve şu söz muktedirdir..
    Bildiklerin karşındaki insanın bildikleri ile sınırlıdır..
    Ve karşınızdaki insana onun anlayabileceğinden daha fazlasını anlatamazsınız..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Morphinz

Bak sana çocukluk hikayemi anlatim.. Mahallede tolga diye bir çocuk vardı.. Ve saklambaç oynardık.. Okadar kişi sorun çıkarmazken hep bu sorun çıkarırdı ama bilinçli değil..
    Örneğin Tolga gördüm seni çık derdim..
    Verdiği cevap çok şaşırtıcıdır:
    -Nerden bileyim gördüğünü?
    Peki ben bu şahsa onu gördüğümü nasıl açıklardım ?
    Deve kuşu misali kafasını kuma gömen yok olduğunu sanıyor..
    Bu tür insanlara kesinlikle birşey açıklayamazsınız..
    Ve şu söz muktedirdir..
    Bildiklerin karşındaki insanın bildikleri ile sınırlıdır..
    Ve karşınızdaki insana onun anlayabileceğinden daha fazlasını anlatamazsınız..

Süper bir örnek ve süper bir açıklama!

• cahil insana cahil olduğunu anlatmaya calışmak zaman kaybıdır çünki o zaten cehaletinde inat ettiği için cahildir
  • Gösterin bakalım, aciz insanlar.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.