Şimdi Ara

Bir insana cahil olduğunu gösterebilmenin bir yolu var mıdır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
117
Cevap
0
Favori
16.921
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bir insana cahil olduğunu gösterebilmenin bir yolu var mıdır? Özellikle kişi kendisinin konuya hakim olduğunu ve herşeyi bildiğini düşünüyorsa ne yapılmalıdır?



  • Karşısındaki insanın cahil olduğunu ispatlamaya çalışan kişidir esasında cahil olan,çünkü bilmesi gerekirki böyle birşey mümkün değildir,cahille sohbeti kesiniz.
  • Peki bu cahilliğin yayılmasının önlenilmesi ve iki görüşten birinin cahillikten kaynaklandığının kanıtlanılması, gösterilmesi gerekiyorsa ne yapılmalıdır? Bu konuda bir fikriniz (sizin veya konuyu okuyanların) var mı?
  • Tartışmadaki katılımcıların hepsi tarafından kabul edilen, gerçekten konuya hakim olduğuna inanılan bir hakem yardımıyla belki bu sağlanabilir.
  • Cahile cahil olduğunu kanıtlayamazsın, çünkü kanıt olarak sunacağın şeyler cehalet ürünü olmayacaklarından bunların cahilin kavrama alanına girip müdahil olabilmeleri, cahil, cahil olduğundan mümkün değildir.
    En iyisi Amadeus'un önerisidir, tabii cahil ile tartışıp insanın kendini aşağılaması seçeneği her zaman vardır.
    Cehaletin yayılmasını cahil olanla tartışmayı izleyenlerin çoğunluğu cahil değilse bir ölçüde engelleyebilirsin.
    Cahil ile tartışacaksan ilk yapman gereken cahilin iddialarını en cahil şekilde ifade etmesini sağlamak olmalıdır. Basit ve kendisinin bile inkar edemeyeceği önermeler almalısın cahilden, cahil görüşlerini ilk olarak ifade etmeli.
    Sonra bunların üzerinden kendi görüşlerini savunabilirsin. Yine açık ve net olarak cahilin önerilerini çürütebilirsin.
    Ama her şeye rağmen cehaletle uğraşmak zordur bilesin!




  • Cok zor birsey bu
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Yeni Türkü

    Peki bu cahilliğin yayılmasının önlenilmesi ve iki görüşten birinin cahillikten kaynaklandığının kanıtlanılması, gösterilmesi gerekiyorsa ne yapılmalıdır? Bu konuda bir fikriniz (sizin veya konuyu okuyanların) var mı?


    Günümüzde cahil olmayan hatta ''aydın'' diye adlandırılan zümrenin bile karşı karşıya geldiğinde iki farklı görüş için tek bir noktada buluşamadığını görüyoruz.

    Bu bilgi ışığında taraflardan birinin cahil(belirli bir düzeyde bilgi birikimi olmayan) olduğu bir mecliste ortak nokta bulunması veyahut bir tarafın yetersiz olduğunu kabul etmesi çok zor görünüyor, imkansız demiyorum ama çok zor diyorum.

    Cahilliğin yayılması hususu ise farklı bir kulvar,uzun ve geniş sohbetler gerektirir.




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • cahil olduğundan bihaber olan, en büyük cahildir. dolayısıyla, cahillere laf anlatmak ve ikna etmeye çalışmak boştur. inanır gibi görünürler; öyle de sanabilirsiniz. ama asla vazgeçmezler cehaletten. çok okumak da, çok dinlemek de çözüm değildir. okuduğunu anlamayan, anladığını kavrayamayan, kavradığını yorumlayıp üzerine birşeyler katamayan adamın hayatı da boştur.

    kara cahiller ise, sadece toplum içinde duyduklarını doğru sanarak yaşayan cahil kesimidir. her iki taraf da, bunu kabullenmez ve öyle dvam ederler.

    bu soru, gen haritasının çıkartılmasından daha zor aslında
  • gerçekten zordur ancak cahil olanın körü körüne inandığı bir kimse yada birşey yardımıyla olabilir.
  • Cahillikten kastımız sadece bilgisiz değil diye kabul ederek yazıyorum.

    "Çoğunluğa bakmak" ve "beyin yıkamak" gibi cümleleri söylemek bile bu işin mümkün olabildiğini gösterecektir. Fakat ne kadar zaman alacağı, ortama, yaklaşım tarzına göre değişebilir. Eğer teke tek bir oturumdan söz ediyorsak, mümkün olma ihtimali sizle konuşmadan evvel önceki belirttim yöntemlere ne kadar maruz kaldığına bağlı. Eğer sizin cahillik dediğiniz şey başkaları tarafından sürekli beyin yıkama metodlarıyla öğretiliyorsa , onların bu konuda ne kadar başarılı oldukları da önemli. İnsan hep aynı fikirlerle yoğurulunca onun dışına çıkamıyor veya zor veya yavaş çıkıyor. Bu gayet normal, çünkü beynimiz öğrendiklerimizle ve kullandığımız düşünsel metodlarla fiziksel olarak şekilleniyor.

    Geçende yazdım yine yazayım. Bir deney var. Bir kişiye deneyin asıl amacından haberdar olan kişilerle beraber bir teste sokuyorlar. Sorular soruyorlar bu grupa. Fakat gruptaki elemanlar bariz doğru olan şıkkı seçmek yerine sürekli yanlış cevapları seçiyorlar. Bu böyle devam edince bizim zavallı elemanda bunların dediklerine uymaya başlıyor. Kayda değer sayıda kişide bu eğilim gözlemlenmiş. Fakat şuda var, eğer ki gruptan birisi bu zavallının başta desteklediği gibi cevap verirse. Ancak o zaman ötekiler ne derse desin, bizim eleman esas fikrine sadık kalmış. Özet: Yalnız bırakılmanın etkisi ve Çatlak seslerin önemi.

    Bu konuya dahil olabilecek durum sayısı fazla ve etki eden fazlaca değişken var. Oturaklı bir yol söyleyemeyeceğim. Verdiğin bilgileri tarafsız olarak değerlendirebilecek insana zaten cahil demezsin sanırım, fikir ayrılığı der geçersin. Cahilliği sadece bilgisiz insanlar için kullanmıyoruz. Sanıyorum sen de o anlamda kullanmıyorsun şu an. Düşünme yeteneklerinin de gelişmediği bir insanla tartışmak zordur. Bir de güven meselesi var. verdiğin salt bilgiler akıl yoluyla teyit edilemiyorsa güvenme konusu ortaya çıkar ama bir çok tartışmada sorun bu değil, düşünme yetisi.

    Beyni anlamak önemli bu noktada. Beyin yapılanıyor, yeni bağlantılar veya bağlantıların şekli, hatta bağlantıların kopması. Bariz bir örnek korku verilebilir. Birisi travmatik bir saldırıya uğruyor ve saldıya uğradıktan aylar sonra bile oraya gidemiyor. Orası daha güvensiz olduğundan değil. Adamın beyni yeniden yapılandı ve orada olduğunu anladığı anda ordan kaç diye karar veriyor. O yüzden beyni yıllar boyu aynı kısıtlı çerçevede kalmış insanların beş dakikada değişeceğini sanmayın. Ve bu iyi bir şey değil. Bu böyle olmalı diyebilirim. Düşün ki bu fikirler hayatımızı etkileyen din gibi bir konuya ait. Yıllarca bütün davranışları işleyişleri buna göre ayarlamışsın. Birden bu dinin yanlış olduğunu anlasan ne olur. Yaşanacak şoku ve boşluk hissi ne büyük olur. Yeni hayatını nasıl oluşturacan. Neyseki bu pek mümkün değil.

    Cahillik dışında da geçerli olan tartışma yönteminde dikkatli davranmak gerekir. Şahsi bir tartışmaya düştük diyelim, kim olursa olsun karşımızdakini hedef alarak konuşmak direk savunma pozisyonuna sokuyor insanı. Bu konuma geçen insanda karşısındakini dinlemekten çok kaynaklarını bu durumdan nasıl kurtuluruma ayıracaktır. Sürekli görüyoruz, mantıklı kabul edip etmemek önemsiz kalıyor o noktada. O yüzden benim yukarda yapmış olduğum gibi dolaylı dolaylı fikirlerinizi açıklayabilirsiniz ve şu anda yaptığım gibi sözlerimle birilerini hedef göstermekten kaçınmalısınız ;)

    Konu gerçekten geniş. Bazen mümkün, bazen az mümkün, çok az durumda da na mümkün.




  • söyleyenini hatırlayamıyorum özlü sözler topicinde okuduğum bir söz vardı:
    "cahillerle tartışmayın önce sizi kendi seviyelerine çekerler sonra tecrübeleriyle alt ederler" diye...
  • Kişi cahil olabilir. Kimi bunu kabul eder öğrenmek için çabalar kimi de öğrenmeye kapalıdır. 2. İçin yapacak bir şey yoktur.
  • Cahil kimsenin yanında kitap gibi sessiz ol…
    MEVLANA...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Coldpl4y

    Cahil kimsenin yanında kitap gibi sessiz ol…
    MEVLANA...


    ben de tam bunu yazacaktım görmesem.

    şahsen bu tür durumlarda muhabbete bile girmiyorum. biliyorum ki konu uzayacak kalpler kırılacak. hele konu siyaset ve tarih oldumu ülkemizde 70 milyon profesör olduğunu bilmeyen yoktur.
  • Yıllar önce bir takvim kağıdının arkasında bir yazı okumuştum;
    --Hz. Ali;
    "Ne zaman bir cahil ile tartışmaya girsem her daim yenilen ben olmuşumdur" Bu cümlenin doğruluğu yaradanın doğruluğu kadar esastır
  • Cahillik bilinçli yada bilinçsiz bir şekilde doğruyu kavrayamamaktır diye düşünüyorum. Buna sebep olan şey; kişisel ihtirasın yada kapalı mantığının sağduyunun önüne geçmesi ve kişinin bundan haberdar olmaması. Herşey beyinde bittiğine göre ve beyindeki gerekli bağlantılar kurulamıyorsa yapacak bişey yok.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: -BoZ-


    quote:

    Orijinalden alıntı: Coldpl4y

    Cahil kimsenin yanında kitap gibi sessiz ol…
    MEVLANA...


    ben de tam bunu yazacaktım görmesem.

    şahsen bu tür durumlarda muhabbete bile girmiyorum. biliyorum ki konu uzayacak kalpler kırılacak. hele konu siyaset ve tarih oldumu ülkemizde 70 milyon profesör olduğunu bilmeyen yoktur.




    +1
  • quote:

    bir insana cahil olduğunu gösterebilmenin bir yolu var mıdır? Özellikle kişi kendisinin konuya hakim olduğunu ve herşeyi bildiğini düşünüyorsa ne yapılmalıdır?


    İlk mesajla konuyu ele alırsak; "bilmek" ve "konuya hakimiyet" kelimeleri baz alınırsa, bilgisizliğe cehalet denildiği sonucuna varıyorum. Bu bilginin mutlaka akademik branşla ilgisi olması gerekmiyor. toprağı ekip-biçme , kontrat, sosyal olaylar gibi mevzular da birikim, tecrübe denilebilecek bir bilgiye dayanabilir. Lakin öyle sanıyorum ki, kültür-bilimde cehalet konusu açıldıysa bu formal eğitimle gelen branşla ilgili bir sual olmalı.

    Eğitimle gelen "konuya hakim olmak", bilgiyi bir kaç ucuyla -ki bunlar değişken olabilir- değerlendirmeye yöneltir kişiyi. Salt bir bakış açısı sunulmaz, çokludur. Eğitimle gelmeyen "konuya hakim olduğunu düşünmek" ise, sağdan soldan toplama veriler arasında bir bütünlük kuramamaksızın fikir sahipliğine götürür kişiyi. İlk şahsa, şayet tartışanlar aynı eğitimi almışsa ve belli kalıplarla yaklaşım söz konusu değilse bilgideki açmazları, eksiklikleri göstermek kolaydır. İkinci şahsa ise mümkün değildir. Onun dediği "senin elindeki fermanı ben tanımam, ne dersem odur " yaklaşımından öteye gidemeyeceği için çookkk zordur.

    Bu forumda pek çok konuda uyuşmazlığın çıkmasının nedenlerinin esasını bu oluşturur.




  • sizden başka herkesin cahil olduğunu düşündüğünüze göre bence kasmanıza gerek yok mevzuyu... bu ben bilgiliyim sen cahilsin mevzusu neden uzatılır bu kadar anlamıyorum,karşındakini cahil görüyorsan anrei nin dediği gibi kes ilişkini bitsin gitsin... hoş onun da umrundamıdır olmalımıdır bu da ayrı bir tartışma mevzusuya neyse...
  • Aslında herkes bazı konularda cahildir. Mutlaka bir sürü bilmediği konu vardır.
    Fakat aydın insanla cahil insan arasındaki fark, birisi bilmediğinin farkındadır, diğeri bildiğini sanır.
    Ya da şöyle diyeyim,
    Cehaletinin farkında olan cahil değildir.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.