Şimdi Ara

Bios güncellemesi ve windows kurulumu flashlarının sırası önemli mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
121
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar ilk defa bir sistem kuracağım sistemimin anakartı gigabyte h610m v2 ddr5 olan anakarttan ve bios güncelleyip windows kurmak istiyorum windows için flashın ntfs formatında olması gerekiyormuş galiba ama gigabyte da güncelleme için fat 32 istiyormuş bu yüzden 2 flasha ayrı ayrı kurup sistemi ilk açacağım zaman 2 flashı da takıp mı kurulumu gerçekleştirmeliyim yoksa önce bios flashını takıp bios güncellemesi yapıp sonra mı windows flashını takmalıyım

• Sorun ve sorunuz yanlış.

PC zaten şuanda ( anakart ) açılıyorsa BİOS güncellemene gerek yok (1)

PC açılıyor , için de windows 10 /11 varsa 2 4 8 16 32 GB lık bir belleği FAT 32 formatlayıp ( Anakart tam modeli ve ddr 4 / ddr5 olan tam koduna bak ) ilgili biosu indir ve .rar daki dosya için deki MB ' ı yüksek olan dosyayı direk flash belleğe kopyala .

Bios güncel , Pc açılıyor ama hdd/ssd/nvme diakte W10/W11 yoksa ve işletim sistemi yükleme yapacaksan,

1 = 8 veya 16 gb bir flsh bellek bul ,

2= W11 orjinal sürümü indir ( 5.3 GB )

3= Rufus 4.9 ile bu imajı ( w10 / w11 yüklü başka bir pc de ) GPT ( fat32 de olabilir yada ntfs o an da belli olur ) yazdır. 5dk sürer.

Sonra anakart bios a girip USB sıralama ve hdd başlangıç yapacaksın. ( USB boot başlangıç tuşu ile de boot edebilirsin )

PM at yardımcı olayım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eg2077 -- 10 Ağustos 2025; 22:52:12 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • eg2077 E kullanıcısına yanıt
    Hocam şu an daha kurulumda değilim kurulum öncesi bilgi topluyordum zaten rufus ile windows kurulu bellegim de var biosun kurulu olduğu bellek de var benim aklima takilan soru şuydu orda flashimi secebilecegim bir alan bulunuyor mu 2 flashtan birini secebilecegim

• quote:

Orijinalden alıntı: aroemo

Hocam şu an daha kurulumda değilim kurulum öncesi bilgi topluyordum zaten rufus ile windows kurulu bellegim de var biosun kurulu olduğu bellek de var benim aklima takilan soru şuydu orda flashimi secebilecegim bir alan bulunuyor mu 2 flashtan birini secebilecegim
    Ve hocam ayriyeten rufus ile windowsu kurarken sistemim yeni bi sistem tpmi filan mevcut ama ben yine de ilk 3 kutucuğu tiklemistim bir sorun olur mu?

• aroemo A kullanıcısına yanıt
    Evet.

Flash a zaten isüm vereceksin ( GB belli ve yazdırma sonrası isimlenmiş olur )

1 flash bellekte ilgili ve doğru son bios ( bios uyarıları ve sıralamaları oku ) yükle.

2 W10 W11 yüklü bios a zaten rufus iaim veriyor

PC açılırken biosa girip , tools ( araçlar ) menüsün den bios update seçeceksin sonra sana flaah bellek olan bölümü gösterecek orada 2 USB görürsün , sen fat32 olan ve bios dosyası olana gireceksin , sonra tamam deyip gerekli uyarı ve ilerlemelere bakarak ( pc başka işlem yapma ve flash belleklere dokunma ) biosu yükleyeceksin . 3/5 dk sürer , sonra kendisi aç kapa yapar veya sana yeniden başlat der ( ilk açılış yine 3/5 dk sürebilir şaşırma.

Sonra yine biosa girip ( yada boot kısa yol tuşu iie ) w10 w11 olan usb yi öncelik yapacaksın.

Laptop olsa zor olurdu ama , pc kasası ise toplam da 10 dk bios güncellemesi bitmiş ve Win kuruluma geçmiş olursun bence.

Burada bir şey tıklama gerek yok. Eski bir donanım olsa belki olabilirdi.

quote:

Orijinalden alıntı: eg2077

Evet.

Flash a zaten isüm vereceksin ( GB belli ve yazdırma sonrası isimlenmiş olur )

1 flash bellekte ilgili ve doğru son bios ( bios uyarıları ve sıralamaları oku ) yükle.

2 W10 W11 yüklü bios a zaten rufus iaim veriyor

PC açılırken biosa girip , tools ( araçlar ) menüsün den bios update seçeceksin sonra sana flaah bellek olan bölümü gösterecek orada 2 USB görürsün , sen fat32 olan ve bios dosyası olana gireceksin , sonra tamam deyip gerekli uyarı ve ilerlemelere bakarak ( pc başka işlem yapma ve flash belleklere dokunma ) biosu yükleyeceksin . 3/5 dk sürer , sonra kendisi aç kapa yapar veya sana yeniden başlat der ( ilk açılış yine 3/5 dk sürebilir şaşırma.

Sonra yine biosa girip ( yada boot kısa yol tuşu iie ) w10 w11 olan usb yi öncelik yapacaksın.

Laptop olsa zor olurdu ama , pc kasası ise toplam da 10 dk bios güncellemesi bitmiş ve Win kuruluma geçmiş olursun bence.
    Teşekkürler hocam

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Bir de hocam bir videoda flashi anakarta takin diyor o dedigi nedir ve onemli mi windows ve bios kurulumunda

FLASH FLASH BELLEK USB DEMEK,

Anakart biosu güncellemek için , ( CPU Z ile bakabilirsin ) anakartının tam model / revizyon koduna uygun ddr4 ddr5 olan seçeneğine bakıp ilgili bios dosyasını indireceksin

BİOS dan da bakılabilir yada CPU -Z ile hem anakart modeli hem de yüklü bios sürümü görüntülenebilir.

Bios uyarı , talimat ve yükleme sıralamasına bakman da da fayda var. BETA BİOS varsa bence hiç yükleme hatta.

Örneğin anakart biosun fabrika çıkışı 2023 2024 veya 2025 ilk ayların biosu varsa ! arada da 3/5 bios çıkmışsa ( sağ tarafta bios içeriği ve uyarılar yazar ) direk son biosu atman uygun olmayabilir.

Bios güncellemesin de direk en son çıkan biosu hemen yükleme bence.

Hocam kontrol ettim galiba gigabyte sistemlerde stabil değilse yaninda mesela F4b tarzi harfler oluyormus onlari indirme dediler ama F4 ise sadece onda sıkıntı çıkmaz diyorlardi ben de ona göre indirmiştim.

• quote:

Orijinalden alıntı: aroemo

Hocam kontrol ettim galiba gigabyte sistemlerde stabil değilse yaninda mesela F4b tarzi harfler oluyormus onlari indirme dediler ama F4 ise sadece onda sıkıntı çıkmaz diyorlardi ben de ona göre indirmiştim.
    Hocam bios güncellemesine kesin gerek vardir diyebilir miyiz daha hazir sistem aldim daha ilk defa açacağım sistemi windows bile kurulu değil daha internetten izlediğim videolarda yapın diyordu ama bazı yerler de gerek yok diyor

Yani ,

Harf olabiliyor ama genel de direk BETA yazar.

A B C D E F oluyor genelde.

GOOGLE GOOGLESS ile de tercüme yapabilirsin yada web çeviri gerekirse.

Hocam ilk kurduğum yerde internet olmayacak ve ben tpm ayarlarini aramakla ugrasmamak icin ilk ucunu isaretlemistim onemli bir sorun yaratır mi

Sanmıyorum.

Rufus a sonra dan gelen bir özellik sonuçta,

Cep telefonunu usb den kablo ile bağlayıp , interneti pc ye verebilirsin.

• Bir şekilde Windows açılıyorsa yani windows altından bios yazdıracak kadar açılıyorsa BIOS ( UEFI ) güncellenebilir.

Normalde önce UEFI ( eski sistemlerde BIOS ) güncellenmelidir. Temel girdi çıktı üzerine iyileştirmeler önceliklidir...

Modeli bilmiyorum artık çoğu windows altında bile BIOS( UEFI ) güncelletilebiliyor.

Rufus taki özelleştirmelere gerek yoktur aksine zararları vardır TPM destekleyip de kapatılması akıl karı değildir.

Sadece mahremiyet için veya kullanıcı adımları seri ilerlesin seçili olsun içinse ilgili kısımlar tercih edilir.

Rufus fena değildir ama onun kadar güzeli bence Ventoy dur ...

Anakartın alt linktekiyse en yeni stabil biosu anakatın sitesinden indireceksin acemiysen gigabayte bios güncelleme videolarına bak derim

Bios güncellemesi ve windows kurulumu flashlarının sırası önemli mi?gıgabyte
    H610M H V2 (Rev. 1.0) - Destek | Anakart GIGABYTE
    http://www.gigabyte.com.tr/products/page/mb/H610M-H-V2-rev-10/support#support-dl

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 11 Ağustos 2025; 2:35:24 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.