Şimdi Ara

Bilgisayarınız için yapacağınız testler nelerdir ? Gerekli midir ? Almadan önce ne yapmalı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
15
Favori
1.565
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
32 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Konuyu daha fazla kişinin görebilmesi ve faydalanabilmesi için öne çıkarırsanız sevinirim.



    Arkadaşlar merhaba.

    Bugün bilgisayarınız için yapabileceğiniz bazı testlerden bahsedeceğim. Belkide çoğunuzun bildiği ama hangilerinin yapılması gerek yada hangileri ne şartlarda yapılmalı, genel olarak bu konu içerisinde toplayacağım , ulaşması da sizler için kolaylık olacaktır.

    Öncelikle bir sistem toplarken dikkat etmeniz gerekenleri yazdığım şu konuyu görmediyseniz göz gezdirmenizi tavsiye ederim.




    * SİSTEM TOPLARKEN DİKKAT EDİLECEK PÜF NOKTALAR ! Bunları Unutmayın






    Sisteminizde kontrol edebileceğiniz yada yeni bir sistem aldıysanız kontrol etmeniz gereken , Windows ortamında benchmark vb. özel yazılımlarla yapabileceğiniz testler var. Bunlar 2 ye ayrılıyor arkadaşlar. Sistemlerinizde siz SICAKLIK/VOLTAJ vb. kontrolü ve PERFORMANS kontrolü yapabilirsiniz.

    Bu kontrolleri yapmadan önce tabiki sizin baz almanız gereken bazı değerler olacak. Test yapacaksınız ve bir sonuç alacaksınız ama bu sonuçları neye göre değerlendireceksiniz sorusu oluşabilir kafanızda doğal olarak. Arkadaşlar aldığınız ürün size gelmeden önce %90 oranla zaten basın tarafından incelenmiştir. İncelemesine ulaşmanız oldukça basit olacaktır. Örnek vermek gerekirse bir ekran kartı aldınız diyelim ki RTX 2060 , RTX 2060 İncelemesi yada RTX 2060 Review diye aratarak, yerli ve yabancı kaynaklarda aramanızı detaylandırıp kendi test sonuçlarınızla karşılaştırabilirsiniz.

    Aslında bu araştırmayı sisteminizi yada bileşeni almadan önce yapmanız gerekiyor ki bir sürpriz ile karşılaşmayın, bilerek alın.


    ● ●KASA / PSU :



    ● Kasa almadan önce hava akışının iyi olup olmadığını mantık yürüterek çözebilirsiniz. Kasanızda hava sirkülasyonu olması lazım yani bir yerden hava girecek bir yerden çıkacak. İnternetteki görsellere bakarak bile bu ayrımı yapabilmeniz gerekiyor. Günümüzde ise ben minimum 2 adet 12'lik fan olmasını öneriyorum. Kasanızı test etmeniz için bir gereklilik yada uygulama bulunmuyor, genel olarak bütçenize göre orantılı ve ideal bir kasa seçmeniz gerekiyor. Psu testi yapabilecek kişi sayısı Türkiye sınırları içerisinde bir elin parmaklarını geçmez bu sebeple gördüğünüz tüm güç kaynağı konularından %99.9 u güç kaynağı incelemesi olamaz hepsi ancak tanıtım olabilir. ( Daha önce benim yaptıklarım da dahil ). Bu sebeple mutlak suretle daha önce yapılan testlere göz atmalısınız ve sisteminize doğru enerji iletmelisiniz. Bunun için aşağıdaki konulardan faydalanabilirsiniz.


    ● GÜNCEL ● Üst Seviye Güç Kaynakları Hangileri ? - Güç Kaynağı Seçimi Rehberi?

    X570 Anakart ile 8PİN ve 8+4PİN Güç ve PSU Değişimi Konusunda Deneyimlerim




    ● ● İŞLEMCİ :



    ● İşlemciniz için yapacağınız sıcaklık ve performans testi yapabilirsiniz. İşlemcinizin tekli ve çoklu çekirdekteki performans kıyası için Cinebench yazılımını kullanmanız yeterli olacaktır. Onun dışında Passmark vb. uygulamalar da kullanabilirsiniz ama çok gerekli değiller. Eğer cinebench sonuçlarınız , aynı işlemciyi kullananlar ile benzer çıkıyor ise sorun yok demektir. Yalnız anakartın ve genel sistemin bu sonuçları etkileyebileceğini unutmayın. Yani internette araştırınca işlemcinizin 3930 Puan aldığını gördünüz diyelim stok kullanımda, siz eğer 3850 puan aldıysanız bu normaldir. Eğer 3000 puan alıyorsanız bu terslikte bir işlik var demektir

    İşlemciniz için yapmanız gereken başka bir testte sıcaklık testi. İşlemcinizin boşta ve yükteki sıcaklıklarını kontrol etmelisiniz. Bu kontrolleri masa üstündeyken HWİNFO / AIDA64 Extreme gibi uygulamalarla kontrol edebilirsiniz. HWinfo Anakarttan alınan sıcaklık verisinin yanında Cpu dan direk alınan veriyi de gösterdiği için biraz daha tercih edilesi bir yazılım. İşlemcinizin hangi sıcaklıklarda çalıştığını internetten araştırabilirsiniz ama söyle söyleyebilirim limitleri 90 derece gibi düşünün. 75-80 derece altında olması her zaman iyidir. Soğutma çözümünüze göre çok daha aşağıda yada bu civarlarda değerler görebilirsiniz bunlar normal.


    ● ● EKRAN KARTI :



    ● Ekran kartı birçoğunuz için dönüm noktası diye düşünüyorum. Ekran kartları baz model yani tasarlanan ve piyasaya ilk sürülen modeller dışında firmaların özel PCB ve Soğutucu tasarımları ile farklı farklı sınıflarda ve fiyatlarda konumlandırdığı bileşenler. Bir ekran kartının farklı performans ve fiyatlarda 4-5 tane modeli dahi olabiliyor. Bunun hangisini seçmeniz gerektiği başlı başına uzun bir konu ama PCB kalitesi ve soğutucu kalitesi yüksek olan modelleri seçmeniz o kartı daha uzun yıllar sorunsuz kullanabilmeniz ve daha kolay satabilmenizin ihtimalini oldukça arttırıyor diyebilirim. Ekran kartında GHZ yada voltaj ile oynayıp Overclock yapmak yada sıcaklıkları anlık olarak görüntülemek için MSI AFterburner uygulaması şuanda en güzel uygulama arkadaşlar. Başka bir uygulamaya gerek duymadan oyun içerisinde anlık olarak sıcaklıkları ve kullanımları gözlemleyebilirsiniz. Bu konuda da sınırı 85-90 derece gibi kabul edebilirsiniz arkadaşlar, GPU bu sıcaklıklara dayanıklıdır ama gönül 80 derece altını ister. 70 civarlarında bir kartınız varsa zaten buna serin diyebiliriz. Sisteminizdeki sıcaklıkları fan ayarlarınızı yaparak ta düzenleyebilirsiniz böylece ses konusunda da kendi profilinizi oluşturmuş oluyorsunuz.



    ● ● DEPOLAMA :



    ● Bu aslında çok basit arkadaşlar. Depolama biriminizi Crystal Diskmark ve Atto Dİsk Benchmark yazılımlarıyla test edebilirsiniz ve aldığınız sonucu , kullandığınız ürünün size vaad edilen hızları ile karşılaştırıp sonuçları değerlendirebilirsiniz. %5 civarı faklılık normal dir.




    ● ● GENEL TEST YAZILIMLARI




    MAXON Cinebench R20 ( İşlemci tek ve çoklu çekirdek için en güncel kıyas testidir. )
    MAXON Cinebench R15 ( İşlemci tek ve çoklu çekirdek için en güncel kıyas testidir. )
    CPUID CPU-Z ( İşlemciniz hakkında tüm bilgileri veren sisteminizde mutlaka olması gereken bir yazılımdır. )
    GPU-Z ( Ekran kartınız hakkında tüm bilgileri veren sisteminizde mutlaka olması gereken bir yazılımdır. )
    AIDA64 Extreme Edition ( Sisteminizdeki tüm bileşenleri detaylarıyla görüntüleyebildiğiniz içerisinde kendi test bölümleri de olan mutlaka sisteminizde olması gereken bir yazılımdır )
    HWiNFO ( Sistemizdeki bileşenleri detaylı olarak görüntüleyebildiğiniz en sağlıklı sıcaklık ve voltaj sonuçlarını veren mutlaka sisteminizde olamsı gereken bir yazılımdır )
    FurMark ( Ekran kartınızı %100 olarak çalıştırıp sıcaklıkları ve stabilitesini test edebileceğiniz bir yazılımdır. Hiç bir oyunda sürekli %100 load çalışmayacağı için ekran kartınız günlerce test etmenize gerek yok. Bir kaç saat yapacağınız test size fikir verecektir. Aynı anda sıcaklıkları da gözlemleyebilirsiniz.
    MSI Afterburner ( Bileşenlerinizin Msi olma zorunluluğu olmadan her sistemde kullanabileceğiniz , hem kolay overclock yapabileceğiniz hemde oyunlarda yada başka uygulamalarda anlık FPS / Sıcaklık / Voltaj / % sel Kullanım vb. detayları monitörde görüntüleyebileceğiniz bir uygulamadır. Sisteminizde mutlaka olmasını tavsiye ederim ama bir şartla, FPS ye kafanızı takmayıp oyunlardan keyif aldığınız sürece )
    Prime95 ( En eski işlemci stabilite uygulamalarından birisidir. Uyguladığı algoritma ile işlemcinize ve anakartınıza yüklenir.Bu sayede işlemcinizin ulaştığı maksimum sıcaklığı ve eğer overclock yapıyorsanız hızlı bir şekilde stabilitesini ölçebilirsiniz. Burada bir uyarı yapayım sisteminizi uzun saatler test etmenize gerek yok özellikle Smallfts bölümünde 10dk lık yapacağınız bir test size maksimum sıcaklığınızı ve çekirdeklerin stabilitesini gösterecektir. Eğer overclock yapmıyorsanız bu uygulamanın sisteminizde olmasına gerek yok. Hiç bir uygulama bu algoritmayla sisteminize bu kadar yüklenmez çünkü. )
    ATTO Disk Benchmark ( Kullandığınız diskin performansına bakabilirsiniz. Eğer bir şüpheniz yoksa sisteminizde durmasına gerek yok , sadece performansı kontrol edip kaldırabilirsiniz. )
    CrystalDiskMark ( Kullandığınız diskin performansına bakabilirsiniz. Eğer bir şüpheniz yoksa sisteminizde durmasına gerek yok , sadece performansı kontrol edip kaldırabilirsiniz. )



    Bunların dışında daha farklı uygulamalarda bulunuyor arkadaşlar , ama bu konuda daha çok yeni bir sistem almayı düşünen yada alan, yada mevcut sisteminin performansını kontrol etmek isteyen kullanıcılar için olabildiğince basitleştirilmiş şekilde anlatmaya çalıştım.

    Umarım faydalı olur.

    Okuduğunuz için teşekkürler.




    NOT : Bu yazılımların büyük çoğunluğu ücretsiz yazılımlar. Yani arama sekmesine XXX donwload yazarsanız sizi yönlendirir zaten, ücretsiz yazılımlar olduğu için sorunsuz indirirsiniz. Ücretli olan yazılımı edinme şekliniz de size kalmış oluyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Muten Baba -- 4 Şubat 2020; 16:56:57 >







  • Elinize sağlık hocam.

    İnventus vb kasa toplama hizmeti veren yerler 1 gün test sürecinde bunları kullanıyor sanırsam. Başka kullandıkları var mıdır?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lurn L kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler. Hangi yazılımlar ile test ettiklerini bilmiyorum açıkçası çünkü yukarıda yazdıklarımı 5 katına çıkarabilirim. Ama 24 saatlik bir testin mantıklı olduğunu düşünmüyorum
  • Hocam gta 5 kaldırıyorsa tamamdır
  • Faydalı konu

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkürler yararlı konu
  • "Ücretli olan yazılımı edinme şekliniz de size kalmış oluyor."

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Veronicaa kullanıcısına yanıt
    Ne diyeyim ben nasıl edindiysem sizde öyle edinin
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Chewy35_TR

    Hocam gta 5 kaldırıyorsa tamamdır
    Güzeldi:) konu sahibi arkadaşın da emeğine sağlık

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TechPowerUp'in MemTest64 programi ile belleginizin stabilitesini test edebilirsiniz.
  • Ahayri kullanıcısına yanıt
    Hocam o overclock sonrası diye eklemedim konuya.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Muten Baba

    Hocam o overclock sonrası diye eklemedim konuya.
    Yalniz yeni bellek alan arkadaslarin dahi stabilite testi yapmasini oneririm. Bellek XMP profilinde bile sikinti cikarabilir.
  • Güzel konu sıfır toplamak zorlaştı 2.elde dikkatli olmamız gereken konular 😀

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Muten Baba

    Ne diyeyim ben nasıl edindiysem sizde öyle edinin
    Hocam ben hakeden yazılıma para verme taraftarıyım. Veya da haketse bile ayda yılda bir lazım olan yazılıma kimse kusura bakmasın para verilmez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Neymiş o 24-1-2 saat test bence testlerde çıkan puanlar gereksiz biraz araştırdıktan sonra sana uygun olup olmadığını anlıyorsun zaten bilgisayarın

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.