Şimdi Ara

bilgisayarı direkt plc olarak kullanmak 'elektrik' 'otomasyon'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
3.462
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Elektrik kumanda ve otomasyonla ilgilenen arkadaşlar,

Bildiğimiz gibi PLC (Programlanabilir Lojik Controller) ler kabaca, bir sistemi kontrol edebilmek için bilgisayarla program yüklenen ve yuklenen programa göre ve inputların durumuna göre , çıkışlara sinyal veren elktronik kumnada elemanlarıdır. Çok karmaşik kumanda devre programlarını sorunsuz uygulayabilirler. Programi işletebilmek için küçük çaplı mikroişlemci , bellek vb. birimleri vardır. Ancak boylece bilgisayardan bağımsız programı işletebilir yani ne yapacağına karar verebilir.

Benim yapmak istediğim ise, Plc nin yapabildiklerini, bilgisayarın işlemci ram vb. ni kullanarak ,direkt bilgisayar üzerinden dış birimleri kumanda edbilmek(aç-kapa yapabilmek şimdilik). bunun yapılabildiğini duymuştum. Tabi onemli olan nasıl yapılacağı .

Bunun için basit bir yazılım ve çıkış sinyali için bir ünite gerekli. Bunun için şu yazıcının bağlandığı portu falan kullanabiliyoruz sanırım ama tabi çıkış ünitesi ile bilgisayarı tamamen izole edebilmemiz gerekir.

Bu konuda fikir alışverişi yapmak istiyorum. Fikri olan var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi istanbulutu -- 20 Ekim 2005, 0:23:52 >

• Yapilmamasi icin hic bir neden yok. Sadece bilgisayara I/O kart takacaksin ve bir de program yazacaksin.

Bilgisayar icine kart takmak yerine paralel port kullanayim dersen, portta sinirli sayida I/O oldugu icin bunlari genisletecek harici kart yapman gerekir.

Port erisimine izin veren herhangi bir dil ile kendi programini yaparsin, ancak PLC ler gibi esnek programlanabilir bir sey yapmak istersen oncelikle yorumlayici yazman gerekir. Buda projeni uzatir.
  • Benim naçizane şimdiik yapmak istediğim bir ampul yakıp söndürebilmek. sonuçta çıkışlar çoğaltılır,kartlar değiştirilir veya geliştirilir, yazılım uygulaması yapılır. vs. olayın basıt bir iişleyişini görmek yeticek.
    o zaman karşımıza iki yol var bu işin en basitini en ucuz yoldan yapmak istersek paralell port kullanacağız sanırım.

1 "inci yol : I\o kartlarla yapmak bayağı basit sanırım kartı bilgisayara takıcaz . ok. peki kartınasıl kontrol ediyoruz yazılımı vardır herhalde yeterli olur mu? bi de hangi kartı seçmek gerekli basit bir uygulama için dijital giriş , 12bit, 64 kanal, bunlar için ayrı bi konu açmak mı lazım?
    http://www.gsl.com.tr/8255_8254.htm
    bu sitedeki kartların hangileri ne işe yarar bilmek lazım mesela..

2"nci yol: paralel porttaki ınput outputlar kaç tane dir? ve kaç voltluk sinyallerle çalışırlar? bu portu kullanırken ne yapmak anakartımıza zarar verebilir ?

bu arada yardımın için teşekkür ederim..

• senin söylediğin işlemi endüstriyel pc'ler yıllardır yapıyor PCI olarak I-0 birimleri de satılıyor.
    Ama mutlaka kendim yapacağım diyorsan basit bir program yazıp(pascal basic yada c++)portları kontrol edeceksin
  • quote:

Orjinalden alıntı: cncrd

senin söylediğin işlemi endüstriyel pc'ler yıllardır yapıyor PCI olarak I-0 birimleri de satılıyor.
    Ama mutlaka kendim yapacağım diyorsan basit bir program yazıp(pascal basic yada c++)portları kontrol edeceksin

EVET ÇOK DOĞRU... ÖZELLİKLEDE BASİC VE C OLABİLİR.
  • sanırım bu iş benim için extra large.
    paralel porttan bir alıcı calıştırabilmek için gerekli olan program yazmadan anlamam.
    bunun herhangi bi iş için yapılmış örneğini bulabilir miyim?
    paralel portta kactane giriş çıkış elde edilir onu da öğrenemedim.oradaki sinyal kaç volttur. bir röle sürebilir mi?
    .

he bu arada forum yöneticileri: elektronik forumunuz çok güzel .
    şunun bi de elektrik baslıklı olanı açın da biz de kendimizi iyi hissedelim.

veya iyi elektrik hakkında forum adresi bilen varsa o da olur.

herşey için teşekkür ederim.

• İnan benimde yıllardan beridir yapmak istediğim bu ama işten güçten bir türlü bu işe ayıracak zaman ve konsantrasyon bulamadım.Yaparsa nasıl yaptın bana da söyle bende yapayım..
    quote:

Orjinalden alıntı: istanbulutu

Benim naçizane şimdiik yapmak istediğim bir ampul yakıp söndürebilmek. sonuçta çıkışlar çoğaltılır,kartlar değiştirilir veya geliştirilir, yazılım uygulaması yapılır. vs. olayın basıt bir iişleyişini görmek yeticek.
    o zaman karşımıza iki yol var bu işin en basitini en ucuz yoldan yapmak istersek paralell port kullanacağız sanırım.

1 "inci yol : I\o kartlarla yapmak bayağı basit sanırım kartı bilgisayara takıcaz . ok. peki kartınasıl kontrol ediyoruz yazılımı vardır herhalde yeterli olur mu? bi de hangi kartı seçmek gerekli basit bir uygulama için dijital giriş , 12bit, 64 kanal, bunlar için ayrı bi konu açmak mı lazım?
    http://www.gsl.com.tr/8255_8254.htm
    bu sitedeki kartların hangileri ne işe yarar bilmek lazım mesela..

2"nci yol: paralel porttaki ınput outputlar kaç tane dir? ve kaç voltluk sinyallerle çalışırlar? bu portu kullanırken ne yapmak anakartımıza zarar verebilir ?

bu arada yardımın için teşekkür ederim..

• bu işin paralel porttan alıcı kontrolu kısmına bu baslık altında devam edelım bakalım ne ılerleme kaydedeceğiz.

IO kart boyutu da su linktehttp://forum.donanimhaber.com/m_4478074/tm.htm

• Allah Allah bu kadar zor bişey miymiş yani. Melih abi sen böyle diyorsan bayağı zormuş demek ki. ben de anlamadığım için kötü hissediyordum. Ama illa ki birileri yapmıştır bunu...
    benim tek derdim su paralel porta bir röleyı sürecek kadar sinyal gönderebilmek.bu sinyal hangi pin den ve kaç volt olur o muallakta...
    ondan sonrası kontaktör falan.
    ama yazıcı felan bağlandığında buna illa ki hatrısayılır bi gerilimde sinyal ulaşıyordur. biz de benzerini yapmaya çalışıyoruz o kadar..
    yine de haylı şey öğrendim bu forum la.. sonuca ulasamadıkca daha da hırslanıyorum . hadi bakalım...
  • bu tip endustriyel uygulamalar için PC kullanmak
    eskiden daha uygundu
    çünkü PLC ' ler çok pahalıydı ve yetenekleri sınırlıydı

ama bugün piyasada 75 dolara PLC var
    ustelik endustriyel ortam için uretilmis oldukları için
    elektriksel parazitlerden etkilenmiyorlar
    oysa PC buro ortamı için uretilmiş bir cihaz
  • Endüstriyel pc'ler hala çok yaygın kullanılıyor PLC'lerin yetenekleri hala kısıtlı(scada.vb)
    ama endüstriyel pc'lerde paralel yada seri port değil pcı kartı üzerindeki I-O kartları(digital girişinden hızlı sayıcısına analog giriş çıkışlara kadar)
    esasen sahada herikisi de kullanılıyor.ama plc'ler ortam şartlarından pc'ye oranla çok daha az etkileniyorlar

paralel port pinlerine gelince(IEEE-488 BUS STANDARDINA GÖRE)
    1- 1.veri hattı
    2-2.veri hattı
    3-3.veri hattı
    4-4.veri hattı
    5-end or identiy
    6-data valid
    7-not ready for data
    8-not data exected
    9-interface clear
    10-service request
    11-attention
    12-blendaj
    13-5.veri hattı
    14-6.veri hattı
    15-7.veri hattı
    16-8.veri hattı
    17-remote enable
    18-gnd
    .
    .
    .24=gnd

Paralel portla röleyi direk süremezsin(genelde çıkış 5 voltluktur 12 volt olanlarıda var bildiğim kadarıyla)
    12 volt çıkış alsan bile röle sürerek portu yakma ihtimalin çok yüksek
    paralel portun herbirinden sinyal almak için verinin byte şeklinde olması gerektiğini söylememe gerek yok sanırım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cncrd -- 25 Ekim 2005, 10:08:06 >

• Biz yaptık çalışıyor ... Programcılığını bilmem ama port çıkışından devre girişine
    1 sinyalini gönderdiğin zaman role çekiyor.. Hızlı bir sistem yapacaksan "solid state röle kullan...
    330 ohm luk dirençleri dene şu kafamdan çiziverdim... devre okulda ... 220 ohm luk ta olabilir dene...

• YAPTIĞIMIZ KARTTA YUKARIDAKİ DEVREDEN 8 ADET VAR 8 DATA ÇIKIŞI İÇİN 8 AYRI DEVRE
  • elbette plcler le bu iş için daha kolay da. 75 dolarla iş bitmiyor ki . bununbi de kablosu güç kaynağı yazılımı arabirimleri derken derken astarı yüzünü geçiyor. Ben evde kullandığım bilgisayardan odanın lambasını söndürmek istiyorsam plc mi alayım yani. (Kalkıp söndürmemi tavsiye edeni vururum)
    kardes canım sıkılmıs kafa yoruyorum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mesutelb

Biz yaptık çalışıyor ... Programcılığını bilmem ama port çıkışından devre girişine
    1 sinyalini gönderdiğin zaman role çekiyor.. Hızlı bir sistem yapacaksan "solid state röle kullan...
    330 ohm luk dirençleri dene şu kafamdan çiziverdim... devre okulda ... 220 ohm luk ta olabilir dene...

/>

kardes programcılığını bılmem derken bilmiyormusun ? yoksa yardım edemem mı demek istiyorsun?
  • http://wm.sdu.edu.tr/~seyit/seras/dlog.htm

acaba burda kı bı el yapımı IO kart mı oluyor?
  • adamlar yapmış helal olsun. beğenmez olur muyum ? aradığım şey buydu. Tesekkür ederim . konu kapanmıştır. kendimiz yapmak istersek (ki gayet ucuz ama olsun)o başka.
    aşağıdaki linklerde parelel port a dair pldukca iyi bilgiler mevcut..

http://dijitalbilgi.tripod.com/paralel.htm
    http://www.aeren.com/ParalelPorts.html

quote:

Orjinalden alıntı: melih.yanardağlar

http://www.denizelektronik.com/pc8out.htm
    http://www.denizelektronik.com/pc24out.htm

Umarım beyenirsin..

• Konuyu kaçırmışız..... Biraz geç kaldık anlaşılan fakat arkadaşıma şu şekil yardımım olabilir,yüksek okulda hobi olarak,paralel porttan I/O kontrolü devresi yapmıştık,82c55a I/O chip ile fakat devrenin kurulmasından ziyade paralel portun atanması için temel olarak delphi,visual basic yada c programlama dillerinden birini bilmek gerekir...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.