Şimdi Ara

Bilgisayar mühendisi özele mi girmeli devlette mi çalışmalı ? (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
187
Cevap
15
Favori
63.908
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • klavyekoltuk K kullanıcısına yanıt
    Benim tecrubelerime gore torpil en buyuk faktor.
    Bilgili olup da KPSS, sinav minav kastirip da giremeyenler gordum, hello world u zor yazip devlet web sitesi kodlamaya calisanlar da gordum.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • skoylu S kullanıcısına yanıt
    O kadar sayfa okuduktan sonra, tam olarak yazmayı düşündüğüm gönderi.

    Kim ne derse desin, gereksiz politika ile, birilerine şirin gözükmeye çalışarak sizin önünüze geçmeye çalışan insanlar olacaktır. Sırf bu yüzden hazırlık ile beraber harcadığım 5 yıldan sonra, Bilgisayar Öğretmenliği(Teknik Eğitim Fakültesi) yapamayacağımı düşündüm ve özel sektörde 3 yıldır çalışıyorum. Gayette memnunum. Nasıl ki devlette hem gelişmek hem geliştirmek için şansınızın olması gerekiyorsa, aynı şans özel sektörde de gerekli. İşe başladığınız şirketin iç ve sosyal yapısı bu konuda çok önemli.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rigsby

    Daha 2. sınıfa başlayan biriyim açıkçası çalışmayıda çok seven biri değilim genellikle zora gelince çalışırım özellikle zaman konusunda çok takıntım var tüm hayatımı işime adamak istemiyorum ailem ve kendim her zaman daha önde olmalı o yüzden devlette çalışmak daha mantıklı geliyor bir yerde okuduğum bir yazıyı da buraya ekliyorum açıkçası dedikleri doğruysa bana devlette çalışmak daha mantıklı geliyor


    Devlette mühendis olursanız, Allah korusun, olduğun gibi kalırsın, gittikleri nokta çok kötü vs vs vs. Gaydara gubbak palavralarla kendinizi kandırmaya devam edin,

    Her ayın 15'inde maaşını düzgün şekilde alırsın

    Sigortan düzgün şekilde takır takır ödenir

    Lojman, servis, kreş, kamu personeline indirimler

    Kurumların tatil yerlerinde ucuza kalmak

    Yeşil pasaport kazanırsın

    Haftada 5 gün 40 saat çalışır, ondan sonraki zamanda istersen keyif istersen ek işte yapabilirsin

    Ömür boyu iş garantin var

    Bir kaza geçirdin mi, devletten her türlü sağlık masrafı ile mallulen emeklide olursun

    2 yıl boyunca doğum izni ücretsiz, 8 haftada ücretli izin alabilirsin. Ayrıca süt iznide günde 3 saat vardır

    Cumartesi pazarın tatil olduğu gibi, 30 gün yıllık iznin + 10 gün mazeret iznin vardır yani 8 hafta iznin vardır

    9 günlük bayram tatilleri, resmi tatilleri

    Bir bankaya gittiğinde istediğin kadar kredi çok düşük faiz ve uzun vade ile alabilirsin

    Hiç bir zaman ekonomik kriz tabirini düşünmezsin, birilerine şirin gözükmek durumunda olmazsın

    Maaşlara gelince artık kamuda ücretler özel sektörün ortalamasının üstünde. Eskiden memur standart altı yaşarken şimdi standart üstüne çıktı.

    Siz devlette mühendisi masa başında çürümeye yüz tutmuş, örümcek ağlarılarıyla çevri boş boş masada oturan biri olarak algılıyorsunuz sanırım. :-) sizin o olduğunuz gibi kaldınığı zannettiğiniz adamlar haftasonları paint ball ve kayak sporlarıyla uğraştıkları internette bunlar için grup kurduklarının bile farkında değilsiniz. Ben devlete giripte durumu kötü olan mühendis görmedim ama özel sektörde 50 sine gelip hiç bir altı olmayan tonla adam gördüm. Piyasada köle gibi çalıştırılan kapitalist sistem varken hala bu devirde devllette çalışanı küçük görmek sadece kıskançlıktır. Bu arada devlette mühendis sadece memur ya da sözleşmeli personel değil, işçi olarakta çalışabilir, botaşta türpraşta çalışan mühendislerin ücretleri ve primlerle şartlarınıda özeli seven arkadaşlar araştırsın. Naçizane olarak 5 yıllık devlette çalışan başmühendisin bir evi ve arabası şu an mevcut olabileceği gibi, mayıs ayında Doğu Karadeniz turu ve ağustos ayında ise Kuzey Amerika turunu katılabileceğini, üstelik bu ücretlerde liste fiyatların %40 indirimle katılacağını, çünkü kamu personeline indirim yapar tatil turları anladınız mı benim güzellerim? Yılbaşında takvimi alarak tatil planı yapmak ne kadar güzel bir duygudur bir bilseniz.

    Bu düşünce yapısıyla zaten özel sektörde birşey yapamazsınız, devlette olmanız sizin için daha iyi. Yeni birşeyler öğreniyim, kendimi geliştiriyim demek yerine 4-5 yıl bilgisayar mühendisliği okuyup geneli senden +10 yaş büyük insanlarla dolu bi devlet dairesinde gün boyu boş boş yatıp,solitaire oynayıp arada klavye/mouse değiştirme vb. gereksiz işleri yaptığın bi hayatı istiyorsan devlete gidebilirsin.

    Özel sektördeyim. 8-5 çalışıyorum, maaşım her ayın 28-30 u yatıyor, sigortam takır takır ödeniyor, neredeyse tüm hastanelerde geçerli tamamlayıcı sağlık sigortam var, cumartesi/pazar çalışmıyorum, şirketin anlaşmalı olduğu yüzlerce kurum var (spor salonu, restoran, eğlence yeri vs. )., maaş müşterisi olduğum banka kamuyla aynı oranda kredi vs. veriyor, bayram tatillerini hep birleştiriyoruz (hatta 30 ağustos salı gününe denk geliyordu. Pazartesi günü de tatil yapıldı 4 günlük tatil yaptık.).

    Eksik olarak; yeşil pasaportum yok, ucuza tatil yapamıyorum, kaza olunca direk emekli olamıyorum, kreş/lojman yok, yıllık iznim 14 iş günü ( 3 hafta) + mazeret izninde sınır yok istersen 30 gün kullan. Ek olarak ara sıra mesai yapıyorum. Bazen 2 ay hiç yapmıyoruz, bazen ayda 5-10 gün mesai oluyor iş durumuna göre.

    Artılarına geçiyorum;
    -Maaş hakkında hiç bilgin yok. Maaşım, kamuda alacağım maaşın neredeyse 2 katı. Tecrübeye göre ilk 2 yıl kamu maaşı özel sektörden fazladır ama +3 yıldan sonra özel sektör maaşı kamuya fazlasıyla fark atmaya başlıyor. +2/3 bin fazla alırsın özelde.
    -Senede 1/2 kez yurt dışına konferansa gidiyorum. Tüm masraflarımı şirket karşılıyor. Otel/uçak/vize/pasaport vs.
    -Çalışan kişiler yaşıtım olduğu için ortam/geyik/gün boyu vakit geçme vs. daha iyi oluyor.
    -Şartları beğenmezsem iş başvurularında bulunup başka şirketlere geçme şansım var.
    -İşimi severek yapıyorum. Bugün insanların evde hobi amaçlı kod yazdığı bi dünyada, maaş alarak bu işi yapıyorum.
    -Sene içinde Yaza merhaba, yılbaşı partisi, x partisi konseptli şirket organizasyonları var, 2 haftada bir happy hour/ofiste alkol, bi dünya şirket organizasyonu (gezi, kulüpler vs.)
    -Aileme fazlasıyla vakit ayırıyorum.
    -Mesaiye kaldığında mesai ücreti/taksi/yemek param karşılanıyor. Hiç bi emek karşılıksız kalmıyor.

    Her şirketin kendine özgü böyle şartları var. Arkadaşlarımın çalıştığı şirketlerde olupta bizde olmayan kıskandığım yüzlerce farklı şeyler var. İyi kötü her şirkette birşeyler var. Sene sonu 2/3 maaş prim, yurt dışı eğitim, özel günlerde hediye vs. vs.

    Kimseye şirin gözükme gibi bi durumum yok -diğer arkadaşlar içinde durum aynı-. Zaten sen iyiysen şirket mal değil seni kovup yerine başkasını alsın. Şirket kendi topuğuna niye sıksın.

    Yukarıda anlattıklarıma ek olarak; 5 yıl tecrübeli 2500 TL maaş alan özel sektörde saçma sapan bi şirkette çalışan arkadaşım var (2 aydır maaşı yarım yatıyor.) Niye çıkamıyor işten? Kendini geliştirmemiş/bilgi birikimi yok. Hiç bi şirket almaz diye çıkamıyor. Mecbur çalışıyor, şirinlik ediyor.

    Son bir örnek;
    -İlk işimde maaşımı beğenmiyordum ama iş görüşmelerine gitmeye korkuyordum. İşe girsem 1/2 aya kovulurum birşey bilmiyorum zaten vs. düşüncesindeydim. Büyük şirketlere hiç başvurmamıştım bile. Zam istesem kovulsam iş bulamam vs. düşüncesindeydim.

    Şu an 3. işimdeyim. Toplam 6 yıl tecrübem var. Kendime güvenim tam. Yarın canım sıkılsa kovulsam 1 haftaya kesin iş bulurum kafasındayım. Maaşıma zam yapılmasa bırakır giderim rahatlığım var. Ama zaten şirket çalışanı/kendini geliştireni gördüğü için ona göre maaş veriyor. Elemanını kaybetmek istemiyor.

    Son olarak belirtmek isterim; çok iyiyim/bilgiliyim/zekiyim/süperim diye böyle değil. Arkadaşlarımla iyi geçinen, şirketi önemseyen sıradan bi developer'ım.

    Devlette çalışınca 2-3-4 yıl sonra 'gitmek için işe gitme' moduna girmek hayatı daha çekilmez yapıyor.

    Şirketteyken bazen iş olmayınca gün boyu face/twitter/haber vs. 1-2 saat sonra bayıyor zaten vakit geçmiyor. İş yapınca zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsun.




  • Hocam yakin akrabalarimin filan durumunu gorunce korktum acikcasi biraz cumartesi calisirlar hep mesaiye kalirlar bayramda bile dogru duzgun tatil vermezler tabi baska sektorde calisiyorlar acikcasi bilgisayarda ozel sektorude pek bilmiyorum dedigim gibi daha yeni 2.sinifa gectim tek sikintimda zaman nerdeyse tum zamanimi ise vermek istemiyorum zevk aliyor muyum aliyorum gecen sene odevi bitirmek icin 10 saat bilgisayar basindan kalkmadigimi bilirim ama aileme ve kendi hayatimada zamanim kalsin istiyorum senin yazdiklarini okuyunca gercekten mutlu oldum boyle bir is bulsam bende ozelde calismak isterim tabiki dedigin gibi bos yapmaktansa calisarak daha cabuk gecer zaman birde bir sey daha sormak istiyorum peki isin stresli mi geciyor yoksa iste is eve gelince kafan rahat mi oluyor ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rigsby

    Hocam yakin akrabalarimin filan durumunu gorunce korktum acikcasi biraz cumartesi calisirlar hep mesaiye kalirlar bayramda bile dogru duzgun tatil vermezler tabi baska sektorde calisiyorlar acikcasi bilgisayarda ozel sektorude pek bilmiyorum dedigim gibi daha yeni 2.sinifa gectim tek sikintimda zaman nerdeyse tum zamanimi ise vermek istemiyorum zevk aliyor muyum aliyorum gecen sene odevi bitirmek icin 10 saat bilgisayar basindan kalkmadigimi bilirim ama aileme ve kendi hayatimada zamanim kalsin istiyorum senin yazdiklarini okuyunca gercekten mutlu oldum boyle bir is bulsam bende ozelde calismak isterim tabiki dedigin gibi bos yapmaktansa calisarak daha cabuk gecer zaman birde bir sey daha sormak istiyorum peki isin stresli mi geciyor yoksa iste is eve gelince kafan rahat mi oluyor ?

    Stres yapacak birşey yok. Senden istenen işi yapıyorsun. Yapamadığın yer olursa/yardıma ihtiyacın olursa zaten herkes işini bırakıp yardım ediyor. Benzer şekilde sende diğerlerine yardım ediyorsun. Arkadaşlık ortamı bu yüzden iyi.

    Stres yaptığın zamanlar elbet oluyor ama Türkiye şartlarına göre aldığın maaş/yaptığın iş ortalamanın epeyi bi üstünde.

    Doktor olup o kadar hastayla uğraşmaktansa bilgisayar başında kod yazarım daha iyi.

    Şu an dediğin gibi cumartesi çalışsam, her gün 3-4 saat mesai yapsaydım çalışmaya devam ederdim. Bi yandan iş bakardım, daha iyi iş bulunca istifa ederdim. Sonuçta babamın şirketi değil. Zorla kalacak birşey yok.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mvc

    quote:

    Orijinalden alıntı: Rigsby

    Hocam yakin akrabalarimin filan durumunu gorunce korktum acikcasi biraz cumartesi calisirlar hep mesaiye kalirlar bayramda bile dogru duzgun tatil vermezler tabi baska sektorde calisiyorlar acikcasi bilgisayarda ozel sektorude pek bilmiyorum dedigim gibi daha yeni 2.sinifa gectim tek sikintimda zaman nerdeyse tum zamanimi ise vermek istemiyorum zevk aliyor muyum aliyorum gecen sene odevi bitirmek icin 10 saat bilgisayar basindan kalkmadigimi bilirim ama aileme ve kendi hayatimada zamanim kalsin istiyorum senin yazdiklarini okuyunca gercekten mutlu oldum boyle bir is bulsam bende ozelde calismak isterim tabiki dedigin gibi bos yapmaktansa calisarak daha cabuk gecer zaman birde bir sey daha sormak istiyorum peki isin stresli mi geciyor yoksa iste is eve gelince kafan rahat mi oluyor ?

    Stres yapacak birşey yok. Senden istenen işi yapıyorsun. Yapamadığın yer olursa/yardıma ihtiyacın olursa zaten herkes işini bırakıp yardım ediyor. Benzer şekilde sende diğerlerine yardım ediyorsun. Arkadaşlık ortamı bu yüzden iyi.

    Stres yaptığın zamanlar elbet oluyor ama Türkiye şartlarına göre aldığın maaş/yaptığın iş ortalamanın epeyi bi üstünde.

    Doktor olup o kadar hastayla uğraşmaktansa bilgisayar başında kod yazarım daha iyi.

    Şu an dediğin gibi cumartesi çalışsam, her gün 3-4 saat mesai yapsaydım çalışmaya devam ederdim. Bi yandan iş bakardım, daha iyi iş bulunca istifa ederdim. Sonuçta babamın şirketi değil. Zorla kalacak birşey yok.

    Hocam yeniden merhaba ben dediklerinizi düşündüm de kendimi geliştirmek istiyorum ve siz baya bilgili olduğunuz için size sormak istedim. Şuan 2.sınıfı bitirdim bu yazda boş geçecek birkaç yere staj için başvurdum ama geri dönüş olmadı ayrıca bir cv hazırladım ama çok basit oldu belki ondanda olabilir. Neyse ben ileride mezun olduğumda bir işe girmek istediğimde Türkiyede genel olarak hangi dilleri bilmem lazım ? Şuan C ve java biliyorum.(Okulda dil öğretiminden çok algoritma öğretiyorlar ve bu yüzden sanki çok kötüymüşüm gibi geliyor koca 2 senede yalnızca 2 dil öğrendim) C'yi baya öğrendim ama javada o kadar iyi değilim çat pat biliyorum. Bu yaz da boş olduğum birkaç dil öğreneyim dedim siz ileride iş hayatı için hangi dilleri önerirsiniz ?




  • Rigsby kullanıcısına yanıt
    Okul çok dil öğretmez, öğretmesi mantıksızdır zaten. Programlama konseptini öğrendikten sonra dil öğrenmekte hiçbir şey yok. Okul da sana bu konsepti öğretmeye çalışır ve dil öğrenme kısmını sana bırakır.

    Dil zaten okulda öğretilebilecek bir şey değildir. En fazla dilin kuralları ve araçları hakkında bilgi ve birkaç basit örnek verilebilir. Kişinin kendi kendine bile öğrenebileceği bu bilgilerle dil üzerinde pratik yapması ve hatalar yaparak tecrübe kazanması gerekir. Örneğin C öğreniyorsan, basit programlar yazmakla başlarsın. Okulda; veri yapıları, algoritma tasarımı, nümerik analiz, ayrık matematik, lineer cebir gibi derslerde öğrendiğin algoritmaları gerçekleştirerek dilin araçları üzerinde daha derinlemesine tecrübeler kazanırsın. Hatta bu yaptıklarını github sayfana koyarak cv'nde sergileyecek bir şeyler elde edersin.

    Veri yapıları ve algoritmalar, bir programlama dilinden çok daha nitelikli bilgilerdir. Sen bilgisayar mühendisliği okuyorsun, programcılık değil. Senin işin program tasarlamak, yazması inan çok daha basit. Kodlamaya, algoritmadan daha çok önem verirsen iş hayatında da programcı olursun, mühendis değil. Sonra 4 sene mühendislik okuduk, hak ettiğimiz maaşı alamıyoruz, mühendis olmayın doktor olun rahat edin, vs... gibi sitem etmeye başlıyorsunuz. Sen baştan programcı olarak görürsen kendini, zaten kimse sen programcı değilsin mühendissin demez. Bir çoğunuz bilgisayar mühendisliğini, programcılık sanıyor. Halbuki çok daha geniş bir alan. Yapay zekadan tut, makine öğrenmesine; robotikten tut, gömülü sistemlere kadar
    - ki gömülü sistemler bile başlı başına bir mühendislik alanıdır (savunma sanayii, biyomedikal uygulamalar, otomotiv ...) - bir çok mühendislik yapılabilecek alan varken sen ille de "yok ben web sayfası yazıcam, android app yapıcam" diyorsan kendine mühendis deme zaten; programcı de.

    Yanlış anlama, sen böylesin diye demiyorum (zaten tanımıyorum); böyle olma, olmayın demek istiyorum :)

    Dil olarak, şirketin hangi alanda çalıştığına göre bilmeni bekleyeceği diller değişiyor.
    Örneğin gömülü sistemlerde bilinmesi gereken diller: C/C++
    Bir şirketin android uygulamasında falan çalışacaksan: Java (tercihen android api ile uğraşmış)
    iOS ise: Objective-C
    Windows masaüstü arayüz uygulamaları: C#
    Sistem mühendisliği: Python, Perl
    Yapay zeka uygulamaları, görüntü işleme: Python, Prolog
    Web Uygulamaları: PHP, Javascript, HTML
    ...

    Çalışmak istediğin sektörü kendin araştırıp gereksinimlerini öğrenmelisin. Ve dediğim gibi dil öğrenmek o kadar zor bir şey değil. Eğer C'de rahatsan, diğer bütün prosedürel dillerin mantığını çözmüşsün demektir, kurallarını öğrenmek çerez gelir. Java öğrenirsen de nesne yönelimli dillerde rahat edersin. Aslında dili öğrenirken, dilin bağlı olduğu konsepti öğrenmiş oluyorsun. Aynı konseptteki diğer dilleri öğrenmekte zorlanmazsın.




  • gdb G kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkürler hocam baya bilgilendirici yazmışsın
  • Rigsby kullanıcısına yanıt
    Önemli olan nasıl tasarlayacağını bilmek kod yazmak en kolay kısım. Örnek vermek gerekirse ; bi iş görüşmesinde simulasyon istemişlerdi. 'Bi kaç duruma göre hareket eden 2 araç vardı bunların son konumlarını bul' vs. gibisinden bir şey istemişlerdi tam hatırlamıyorum. Kodu yazarken direk arac1, arac2 diye 2 arac için yapmak yerine istediği kadar araç eklenen bi yapıda yapmıştım. Görüşmeye gittiğimde '3. araç eklemek istesek nasıl yapardınız burada sistemi geliştirin diyecektik ama siz zaten yapmışsınız' vs. gibisinden bir şey söylemişlerdi :)

    Kısaca olay kaç dil öğreneyim değil. Mantığı öğren hepsini yaparsın. Hepsinin mantığı %80 aynı. Sadece yazım olarak farklı.

    Kariyer olarak Türkiye'de;
    Web/windows uygulamaları yapacaksan Asp.net Mvc/C# (Türkiye'deki yazılımcıların en az %60-70'inin yaptığı iş),
    Ios için Swift,
    Android için Java.

    Gerisi pek para etmiyor zaten. Php, python, C/C++ vs. neredeyse hiç kullanılmıyor. Ama tabi Türkiye'de böyle. Yurt dışında python falan coşmuş durumda.

    Hedefin yurt dışı değilse zaten Türkiye gibi bi ülkede yapay zeka, gömülü sistemler,robotik falan kasmana gerek yok. Bir işine yaramaz. Şirketlerin %75'i kendi teknolojilerini yenilemekten aciz. Arge yapan firma sayısı yok denecek kadar az. Bilgisayar mühendisi olarak yapacağın işler; şirketin kullandığı programlar, web siteleri, e-ticaret siteleri vs. Bunları yaptın diye programcı olmazsın. Adam gibi bi e-ticaret sitesini her şeyiyle tasarlamak, planlamak, yapmak da en büyük mühendisliklerden biridir. En ufak 2 textbox'dan oluşan login sayfası yapmak için düzinelerce farklı şey tasarlayabilirsin. Sen 5 design pattern kullanırsın, başkası hiç kullanmaz direk yazar vs.

    Malum bizim ülke insanını bilirsiniz. Sorsan herkes dillere plesenk olmuş; robotik, gömülü sistemler vs. vs. der ama kaçı kullanır yapar 0. Görünürde herkes Steve Jobs.

    Keşke her şirket gelirinin bi kısmını argeye ayırsa bunları kullansa ama yok.




  • SiR MaNiaC kullanıcısına yanıt
    5 sene sonunda nerede olduğumuz belli her şey net
    okuyan insan bile devlete gireyim yatarak rahat rahat kazanayım derse kim sahip çıkacak bu memlekete tankın önüne geçen adam bile vergi kaçırmaya çalışıyor
  • uplayalım bakalım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: malchik

    nasil kaçirmişim bu konuyu ben tuh neyse

    bende yeni mezunum şu an kpss ye çalişiyorum, cok ikilemdeyim bende devletmi ozelmi diye

    devlet rahat ve garanti akmasa da damlar ama muhendislik adina kariyer adina pek birşey olmaz benim içimide kemiren o ki ozelde cok başarili olabileceğimi dusunuyorm , yaptiğim stajlarda gorduğum yoneticilerden hiçbir eksiğim yok karakter acisindan liderlik vasiflari açisindan, ama
    mesleki bilgime pek guvenmediğim için ozele gidip iş başvurusuda yapamiyorum,
    şuanda devleti dusunmemin nedeni yolu yordami belli sinavda iyi puan yap atanirsin bu kadar
    ama ozelde neyle karşilaşacağimi hic bilmiyorum
    her iki tarafinda cezbedici noktalari var insan arada kaliyor.
    ...

    neyse sinava 2,5 ay kalmiş puanimiza gore iş tutariz bakalm, Allah kerim ...

    çok merak ettım hocam naptın devletemı gırdın özeldemısın




  • Geçen sene devlete giren biri olarak söylüyorum. Burada özeli övüp, devleti yavan anlatanlara kulak asmayın. Devlet gibisi yok. Bilgisayar mühendisi değilim ama pek çok arkadaşım var, onlar kabul etmese de bence çoğu sürünüyor. Emeklilik yaşı 60 , daha sonra 65 e çıkacak. Hiç bir şirket sizi o yaşlara kadar tutmaz. Öyle işte çok büyük uzmanım vazgeçilmezim demeyin, bu rekabet çağında her zaman alternatifiniz olur. Devlette ki arkadaşlık ortamı ile özelde ki arkadaşlık ortamı ise benim açıdan devlet daha ağır basar.

    Herkesin para hırsı yoktur yada her mühendis illaki bir şeyler bulacak atomu parçalayacak değildir. Benim görüşüm hayatı yaşamaktır. Bu da imkanı ölçüsünde kendine ayıra bildiğin zamanla mümkün olur. Hayat akıp gidiyor. Bu kadar kişi niye öğretmen oluyor, kpss ye milyonlar niye katılıyor. Bunun cevabı zaten size bir mantık verir.

    Ekleme yapayım:

    -Kamuda mühendis maaşlar düz 657 li 4- 4.500 tl, genel olarak kitlerde 5-5.500 arasında, Devlet hava meydanı gibi kitlerde bölümüne göre 6-8 bin, trt gibi özerk ayrı kitlerde 8 bin tl, belediyelerde sosyal denge tazminatıyla 6.500 tl civarı. Botaş gibi işçi statülü mühendis maaşı 7-8 bin tl bandına.

    -Kamuda çalışma saati genel olarak 40 saattir. Fazla mesai ve nöbet olursa ek ücret alınır.

    -Yabancı dil tazminatı 657 li memurlukta düşük iken, sınavda aldığın puana göre kitlerde %10 kadar maaşı artıra bilirsin.

    -Yıllık izin ilk 10 yıl için 20 gün, 10 yıldan sonra 30 gün dür. 10 Gün mazeret izni+ 40 gün rapor izin+görev izni+ ölüm izni (yakın akrabalar için ) + doğum izni (16 hafta ücretli+ ek olarak istersen 24 ay ücretsiz izin) + raporlu mazeret izni ise sınırsız+ babalık izni 7 gün+ süt izni + bayramlarda ve resmi tatillerde hafta sonu ile arada kalan günler için idari izin.

    - Maaşın yanında eşin çalışmıyorsa eş yardımı (250 tl civarında) + her çocuk için ek ödeme + banka promosyonları+görev tazminatları+ üye isen sendika katkısı.

    - Ücretsiz yabancı dil kursu + ücretsiz eğitimler (eğitimler genelikle sezon dışı kış mevsiminde lüks hotellerde verilir)

    - Yüksek lisans vb. eğitim durumlarında saatlik izinler verilir. Bazı kurumlarda yurt dışı eğitim ( 2 yıl ve daha fazla) ücreti devlet karşılar.

    - 10 yılı doldurduğunda 6 ay ücretsiz izin hakkında vardır.

    - Kreş, misafirhane ve lojman imkanı vardır.

    - Yeşil pasaport ve gri pasaport hakkınız vardır. Yeşil pasaport için 3/1 kademesine gelmek lazımdır. Gri pasaportta görev süresi için verilir. Sanıldığının aksine özellikle teknik kurumlarda yurt dışına görev icabı gitme yaygındır.

    - Özel sağlık sigortası yoktur, lakin özel sağlık sigortası sağlayan firmalar kamu personeline oldukça avantajlı ve kapsamlı paketler sunar. Aynısı turizm sektörü içinde geçerlidir. Kamuda tatil planı daha önce yapılabildiği için erken rezervasyon indirimi imkanı vardır.

    -Bankadan kredi için maaş bordronuz ve kurum kimlik kartı yeterlidir. Emlak sahipleri için kiralık ev adayı memur olmak önemli bir avantajdır.

    - Cumartesi pazarın tatil olması, hafta içi de makul saatte çıkabilmenin avantajı.

    - Çalışma arkadaşların ise yaş gruplara göre dağıtılması yapılır, genellikle benzer yaş grupları ile birlikte olursunuz.

    - Resmi bir kurumda çalışmanın verdiği saygınlıkta vardır.

    - İlerde daha iyi kazanç için özele geçmek isteyen kişi için çevre edinme şansıda sunabilir.

    Aklıma gelenler şu anlık bu kadar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi murat gülen -- 14 Mart 2018; 14:12:18 >




  • 2018 Kpss nasıl geçti? Okuduklarımdan memur olmanın mantıklı olduğunu fark ettim. Oysaki bu bölüme girerken ne hayallerim vardı.
  • devlet tabiki
  • denizbirsin D kullanıcısına yanıt
    sizin nasıl gecti

    bir de nerden mezunsunuz
  • Mephalay M kullanıcısına yanıt
    torpıl mı uydurmayın ne torpii bu yıla geldik torpıl mı kaldı
  • ben bu yıl girmedim, özelde çalışma planım var. Gebze mezunuyum.
  • Özelde devletten çok daha iyi paralar kazanılıyor ama sadece diplomasına güvenen devlete gitsin. Özel sektör fazlasını istiyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaşlar merak ettiğim şeyler var, 657 4a için farklı 657 4b için farklı bir sistem mi uygulanıyor? Merkezi atamalarla açıktan atamalar arasında da böyle bir fark var mı? DSİ, KGM ve DHMİ için mülakat var mı? Eğer kesin olarak bilginiz varsa , paylaşırsanız çok sevinirim.
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.