Şimdi Ara

Bilgisayar mühendisi özele mi girmeli devlette mi çalışmalı ? (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
187
Cevap
15
Favori
63.918
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • thenemne1 kullanıcısına yanıt
    ikinci öğretim, uzaktan eğitim ya da aöf öğrencisi olmazsan o iş yaş, memura mesai saatleri içinde izin verilmez, istisnai durumları anca sınavların için yaratabilirsin
  • bu arada en yakın atamalar ne zamana?
  • memur çalışma saatleri 08:00-16:30 olmuş
  • up up rezerved bu arada mühendislik fakültesinde kız aramayın bilgisayar yazılım falan :D

    https://tr-tr.facebook.com/koumuhendislikfakultesi
  • Bir up çekek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • konu açılalı 4 yıl geçmiş ozamanlar lise 2ymiş ve fikrimin değişmediğini gördüm tabi o zmanlar ilk mesaj dışında fikrim yoktu ne iş yapar eder.ama kendim için diyorum kendimi hep geliştirme hayalim var devlet buna özel kadar fırsat vermiyor maaş konusu da ayrı mesele nedense hep özelde çalışma fikrini savundum
  • Hortlatığınız iyi olmuş konuyu, ben hala kamudayım ve 2.5 sene öncesine göre çok daha mutluyum. Devlette kimse kendini geliştiremez gözüyle bakıyor ama yanlış. Şuanda yeniden yapılanmaya gidiyoruz, microsoft ürünlerinden vazgeçip tamamen linux ve açık kaynak koda yöneliyoruz ve aldığımız eğitimler, yazılım, donanım,sistem, veri tabanı olsun özelde hayal dahi edemeyeceğiniz eğitimler. Yani o eğitmenleri tutmak için o kadar para dökmez hiçbir firma. Özel size işi verir, siz onunla debelenirken öğrenirsiniz. Şuan bizde kendini geliştirmeyen personel tamamen kendisi istemediği için gelişmez, o da devlete gireyim de gerisi çok önemli değil mantığında insanlar. Şuan ki en büyük sıkıntımız yöneticilerin de çok tecrübeli olmayışı, iş yönetimini ve planlamasını çok iyi yapamamaları.
    Bu saydıklarım en azından TEİAŞ için geçerli.
    Çalışma ortamına gelince zaten özelle kıyaslamaya bile girmem.




  • teiaş'ta maaşlar ocakta 4000 biraz üzerinde , aralığa doğru vergi diliminden dolayı 3500 3600 civarı olur.
  • Ben özelde çalışıyorum devlette şuan aldığım maaşı hiçbir zaman alamam daha doğrusu devlet vermez.Özelde 2 katından daha fazla alıyorum net maaşta.

    Ayrıca kendini daha fazla geliştirme imkanı buluyorsun.Yeni diller, yeni teknolojiler, yeni dizayn patternler , yeni methodlar, yeni tecrubeler vs vs vs.
  • arkdaşlar bilgisayar mğhendisi sadece gk gy den mi kpss ye girer? ve ankara için kaç puan almak gerekir? bilgisi olan var mı ?
  • İşi seviyosan ilerleyim yüksek yerlere gelmeyi hedefleyip kendimi geliştiriyim diyosan özel öbür türlü ise devlet (önerim ÖZEL)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Genel kültür, genel yetenekten giriyorsun. 87-88-89 dan başlıyor alımlar genelde. 90 falan alırsan sanırım atanma şansın artar

    http://osym.gov.tr/belge/1-24794/kpss-20152-devlet-personel-baskanligi-bazi-kamu-kurum-v-.html buradan bakabilirsin. Mühendis olarak geçiyor devlette.
  • peki genel kültür genel yetenekten güzel bir puan aldım diyelim. daha sonra ne zorlukta nasıl sınavlarla karşılaşıyoruz ?
  • Aristona_ kullanıcısına yanıt
    konunun ozeti

    Türkiye'de bilgisayar/yazılım mühendisi == 2 sene fazla okumuş programcı, ötesi değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • beyler bu kpssde ne soruyolar, algoritma mi, data strucctire sorarlar mi mesela



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi funky-nd -- 27 Ağustos 2016; 5:11:53 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunun cevabı herkes için farklı olacaktır.

    Bir bildiğim bilgisayar mühendisi arkadaş var. Bildiğim bir tane daha var. Dur bir daha bakayım, şurada da bir tane daha var. Aaaa... Her yanım bilgisayar, elektronik mühendisi filan kaynıyor, enteresan. Bir nefes alayım, gidiyorum özel sektöre bir sebeple. İşte dev bir özel sektör kuruluşu, ASELSAN. Orada da bir sürü mühendis arkadaş tanıdığımız var. HAVELSAN'da şalışan şu şu arkadaşlar zamanında bizimle çalışan, beraber çalıştığımız arkadaşlar değil mi, evet, ta kendileri. Türkcell'de şu arkadaş, Gonca grupta bu arkadaş, şu adı bilinmeyen yerde ötekisi. Kısaca, sektörün hemen her noktasında tanıdığımız mühendis arkadaşlar var.

    Peki devlet mi, yoksa özel sektör mü? Bu noktada çok çok büyük ve yanlış bir genelleme yapılıyor. Devlet daireleri aynı değil. Atıyorum Belediye'de işe girerseniz çalışma ortamınız farklı. Öyle ki, hangi belediye olduğu bile çok şeyi değiştirir. Değişmeyecek bir kaç şey şudur.

    1. Devlet dairesinde,bilgisayar işi her zaman bir destek hizmetidir. Yükselme beklemeyin. İmkansız demiyorum, ama olası değildir. En fazla olsanız olsanız, bilgi işlem daire başkanı olursunuz, onunda özellikle maddi açıdan getirisi, potansiyelinize göre çok çok düşük olur. Elbette, bu, yükselme istediğinizi düşünerek yapılan bir tespit. Bir kaç istisna kurum söz konusu olsada, yükselip başkan vs. olmanız pek olası değil. Kısaca, yerinizde saymanız yüksek ihtima.

    2. Devlet dairesinde iş yapmanız gerekmez. Sizden beklenen sıradna, basit ve ehven işlerdir. Büyük bir iş varsa, ihale hazırlar birilerine yaptırırsınız. Çalışmak derdiniz pek yoktur.

    3. Siyasi görüşünüz, oturuşunuz, başkalarının beceriksizlikleri, fitne fesatlar vs. vs. hepsi etrafınızda olacaktır. İşi gücü olmayan insanların birbirlerinin ayağının altına karpuz kapuğu sürmekten başka işleri pek olmayacaktır. Huzur, rahatlık ve maddi tatmin içinde olamazsınız genellikle. Başınıza çok zaman işi bilmeyen biri gelir, bir sunucu kurmak bile çile olur. Size dikte edilenleri yapmak zorunda olursunuz hep, genelde. Mesleki tatmininiz pek olumlu gelişmez. Ama etliye sütlüye karışmazsanız bilhassa, ömür boyu orada idare eder gidersiniz.

    Özel sektörde ise, değişimler şirketten şirkete çok dramatik şekilde değişir. Fakat, değişmeyen bir kaç husus vardır. Öncelikle bizdeki özel sektör, teknoloji geliştirme ve bilgi üretme noktasında sakattır. Böyle bir yaklaşımları yoktur. Bu en küçükten, en büyüğe kadar sektörün genelinde gözlenen bir problemdir. Yaklaşım, üretmekten ziyade alıp satmaya yöneliktir. Yazılım üretmek noktasında kendini gören şirketlerin çoğu da, bu bilgi biriktirme tecrübesine sahip değildir. Bilgisayar, yazılım işinin gücü olan, yeniden kullanılabilirlik, modülerlik vs. gibi hususlardan zerre kadar anlamazlar, genel olarak. Sonuçta, özel sektör şirketlerini üç gruba, ite kaka, zorlayarak, indirgemek mümkün olur.

    Birinci grup olarak, bir şeyler alıp satarak, bazen o şeylere destek vererek ticaretini yapan ve kendini teknoloji şirketi ilan edenler gelir. Bunlar için mühendis demek aslen pazarlamacıdır demektir. Böyle şirketlerde önemli olan networkunuzdur. Yani ne kadar çevreniz var. Kimlerle irtibata geçebiliyorsunuz? Karşınızdakinin ihtiyacını ne kdar görüp, o ihtiyaca uygun diyerek elinizdeki ürünü okutabiliyorsunuz? Sizden beklenecek performans budur. Ücretler çok iyi olmaz, ama genelde açta bırakmaz. Kendinizi geliştirmek filan, böyle şeyleri, mesleki olarak unutun. Ama acayip piyangolar vurabilir. Yurtdışı eğitimdi, seminerdi falan derken, sürpriz hediyelerin arkası pek kesilmez.

    İkinci grupta, arkasında ciddi bir sermaye desteği olan, kurumsallığa önem veren ve genelde devletle vs. iş yapan büyük şirketler gelir. Bunların işleyişi devlet dairesi gibidir. Ama yükselme sizden beklenen bir şeydir ve rekabete girmeniz, bu rekabette olmadık pis davranışlara muhatap olmanız kaçınılmazdır. Bir noktadan sonra, ücretler ciddi şekilde yükselir. Baya ciddi şekilde. Çeşitli farklar olsa da, sizden beklenti aslen iş değil, gösteriştir. Basitçe, doktora yapmanız vs. bilgi ve birkiminzden daha önemlidir. Bu gibi kurumlarda genellikle iki tür insanlar olur. Birisi, işin hamallığını yapan mutfaktakiler denen tayfa, mesaisi bitmez, derdi tükenmez, ücreti tatminkar, yıpratıcı bir grup. Birde iş güç yapmadan, daha doğrusu yönetici vs. gibi pozisyonlara gelmiş ve artık işi yaptırmayı iş olarak gören, ücretleri katmerli grup. Gruplar arası geçişler, performansınıza bağlı olacaktır, ama genelde, dolap çevirme, kendi pazarlamanızı iyi yapma, nankör olma, ufak işi büyük gösterme kabiliyeti gibi hususlara bağlı olacaktır. Bu gruba giren ve genelde kendini kurumsal olarak niteleyen şirketleri düşünüyorsanız, ne kadar diploma, sertifikanız falan olduğu genelde daha önemli olacaktır.

    Son grup olarak, kalanları gösterebiliriz. Bunlar genellikle daha küçük ölçekli amele firmalarıdır. İlanlarında genellikle Javacı, C# cı falan aranır. Dertleri, basit ve anlaşılırdır. Öncelikle, insana yatırım yapmak istemezler. İlan verip kolayca, hemen ve ucuza bulunabilecek, amele mühendislerle, yani hiç bir konuda uzman olmayan insanlarla çalışmayı tercih ederler. Ücretler, asgari ücret ila fakirlik seviyesinin hizası, az biraz üstü arasında değişebilir. Esnek çalışma saatleriniz olur, ama genelde hep işyerine doğru esner, hiç size doğru uzamaz. Yükselme imkanınız her zaman vardır, bu noktada kurumsal denen o şirketlerdeki gibi ayak oyunlarından çok kabiliyetleriniz önem kazanır. Ama yükselmeniz derken, hazır amele şartlarıyla eşek gibi çalışan ve acayip para kazandıran kodcuyu (!?) neden müdür yapıp daha çok para versin adam? Siz genelde, tersini umar, çok verimli iş yapınca, yükseleceğinizi zannedersiniz, havanızı alırsınız. Yükselme, ne kadar patroncu olduğunuz gibi başka kabiliyetlere bağlıdır.

    Sektördeki kurumların genel görünüşü, kaba bir genelleme ile böyle. Sonuçta teknoloji üretmeye falan çalışmayan bir sektörün çalışanı olursunuz. Ülkemizde bilgi işlem ürünlerinin ne durumda olduğuna bakarak, şirketlerin performansını görebilirsiniz.

    Peki durum bu kadar sakat mı? Ne yapmak lazım?

    Tavsiyem başka sektörlere bakın. Bilhassa bilgisayar mühendisi olarak. Örneğin, otomasyon sektöründe, biraz ihtisas sağlayarak çok iyi pozisyona gelebilirsiniz. Otomotiv sektörü, çeşitli elektronik cihaz üreticileri gibi asli işi bilgi işlem olmayan sektörlere bakın. Ha, oralarda C# yada Java biliyor olmanız, genelde işe yaramayacaktır, hoş, C bilsenizde aynı. Sizden embedded programlama, DSP kodu geliştirme, elektronik - yazılım entegrasyonu gibi şeyler beklenecektir. Bugün, gerçekten ciddi paralar harcayan pek çok müessese biliyorum, fakat, heyhat, acıdır ki, o tomarla paralar, doğru düzgün iş yapamadığı için bizim mühendislerimize değil, ukraynalı home office çalışan insanlara filan gidiyor.




  • Devlette çalışmak bu sektörde yapılabilecek en büyük hata. Artısı/eksisi diye tek tek anlatmaya gerek yok.

    1-2 yıl geçer keşke özelde olsaydım dersiniz. Artık geri dönüşü olmaz.
  • gerçekten burada devlette daha çok "yatış" olduğu için devlet önerilmiş . Ben kendimi geliştireceğimi bildiğim için 4 senelik emeğime yazık olmasın diye devlette çalıştığım kadarını özel sektörde çalışıp yarısı kadar maaş almaya razıyım devletteki 3 milyar maaşı övüyorlar burada 4 senelik emeğinizin karşılığı 3 milyar mı . Özel sektörde 2 milyar maaş alırım bakarsın o 20 milyar 30 milyar olmuş bakarsın kendi şirketimi kurarım
  • Daha 2. sınıfa başlayan biriyim açıkçası çalışmayıda çok seven biri değilim genellikle zora gelince çalışırım özellikle zaman konusunda çok takıntım var tüm hayatımı işime adamak istemiyorum ailem ve kendim her zaman daha önde olmalı o yüzden devlette çalışmak daha mantıklı geliyor bir yerde okuduğum bir yazıyı da buraya ekliyorum açıkçası dedikleri doğruysa bana devlette çalışmak daha mantıklı geliyor


    Devlette mühendis olursanız, Allah korusun, olduğun gibi kalırsın, gittikleri nokta çok kötü vs vs vs. Gaydara gubbak palavralarla kendinizi kandırmaya devam edin,

    Her ayın 15'inde maaşını düzgün şekilde alırsın

    Sigortan düzgün şekilde takır takır ödenir

    Lojman, servis, kreş, kamu personeline indirimler

    Kurumların tatil yerlerinde ucuza kalmak

    Yeşil pasaport kazanırsın

    Haftada 5 gün 40 saat çalışır, ondan sonraki zamanda istersen keyif istersen ek işte yapabilirsin

    Ömür boyu iş garantin var

    Bir kaza geçirdin mi, devletten her türlü sağlık masrafı ile mallulen emeklide olursun

    2 yıl boyunca doğum izni ücretsiz, 8 haftada ücretli izin alabilirsin. Ayrıca süt iznide günde 3 saat vardır

    Cumartesi pazarın tatil olduğu gibi, 30 gün yıllık iznin + 10 gün mazeret iznin vardır yani 8 hafta iznin vardır

    9 günlük bayram tatilleri, resmi tatilleri

    Bir bankaya gittiğinde istediğin kadar kredi çok düşük faiz ve uzun vade ile alabilirsin

    Hiç bir zaman ekonomik kriz tabirini düşünmezsin, birilerine şirin gözükmek durumunda olmazsın

    Maaşlara gelince artık kamuda ücretler özel sektörün ortalamasının üstünde. Eskiden memur standart altı yaşarken şimdi standart üstüne çıktı.

    Siz devlette mühendisi masa başında çürümeye yüz tutmuş, örümcek ağlarılarıyla çevri boş boş masada oturan biri olarak algılıyorsunuz sanırım. :-) sizin o olduğunuz gibi kaldınığı zannettiğiniz adamlar haftasonları paint ball ve kayak sporlarıyla uğraştıkları internette bunlar için grup kurduklarının bile farkında değilsiniz. Ben devlete giripte durumu kötü olan mühendis görmedim ama özel sektörde 50 sine gelip hiç bir altı olmayan tonla adam gördüm. Piyasada köle gibi çalıştırılan kapitalist sistem varken hala bu devirde devllette çalışanı küçük görmek sadece kıskançlıktır. Bu arada devlette mühendis sadece memur ya da sözleşmeli personel değil, işçi olarakta çalışabilir, botaşta türpraşta çalışan mühendislerin ücretleri ve primlerle şartlarınıda özeli seven arkadaşlar araştırsın. Naçizane olarak 5 yıllık devlette çalışan başmühendisin bir evi ve arabası şu an mevcut olabileceği gibi, mayıs ayında Doğu Karadeniz turu ve ağustos ayında ise Kuzey Amerika turunu katılabileceğini, üstelik bu ücretlerde liste fiyatların %40 indirimle katılacağını, çünkü kamu personeline indirim yapar tatil turları anladınız mı benim güzellerim? Yılbaşında takvimi alarak tatil planı yapmak ne kadar güzel bir duygudur bir bilseniz.




  • devlette işe girmek için bilgi düzeyimizin ne olması gerekiyor, sınav dışında aranan kriterler nedir ?
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.