Şimdi Ara

Bilgisayar Ansızın Kapanıyor. (Reset Değil, Kapanıyor)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
2.501
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Masaüstü sisteminde ansızın kapanmalar oluyor. Ne zaman ve ne yapınca kapandığını anlayamamıştım. Sisteme format atamıyordum. Windows XP yükleme ekranı çıkar çıkmaz sistem kapanıyordu ve windows XP yükleyemiyorduk.

Sorunu bulmak için adım adım parçaları değiştirmeye karar verdim.

1- PSU değiştirdim.
    Güç kaynağı Everest marka 400W gücünde olmasına rağmen markasına ve duruşuna güvenmediğim için değiştirmeye PSU dan başladım. Gigabyte Odin GT 800W PSU taktım.
    Sonuç: PSU değiştirdiğimde Windows XP kurulum ekranında sistem kapanması yaşamadım ve winXP sorunsuz bir şekilde kurdum. Sistemi tüm driverlerini kurdum ve çalışmaya başladım. Herhangi bir kapanma sorunu yaşamadım derken aradan 4 saat geçti bir kapanma sorunu daha yaşadım.

Sistemi tekrar açtım ve Benchmark yazılımları ile donanım parçalarımı test etmeye başladım.

*- PC Mark 05 TEST:
    PcMark05 teste başladığında HDD ve 3D testeleri bitti. Sonra bir yerde takıldı ve sistemi aniden kapattı. Hangi aşamada kapandığını takip edememiştim ve sorunu algılayamadım önce. Sonra CPU üzerine düştüm. Sıcaklık 85 Derecelerdeydi. (Celeron D 2,26Ghz.)

*-Super Pi Hesaplaması CPU TEST:
    Super Pi ile 4m hesaplatmaya başladım sistemi ve sıcaklığın 98 derecelere çıkığını gördüm. Sistemde kapanma olmamıştı. Gayet iyi çalışıyordu. Sorunun işlemciden olmadığı belli gibiydi. İşlemcinin üzerine düşmeyecektim artık.

*- RAM TEST:
    Ramlerin stabilliğinden emin olmak için memtest86 programı ile Dos ortamında ram leri test ettim. memtest86 Ram test programında RAM leri geçemiyordu. Sistem kapanma sorunu %34 'e gelince oluyordu. 2x256mb ram var. Her iki rami ayrı ayrı taktığımda bile memtest86 programı Testin %34 lük kısmına gelince sistemi kapatıyordu. Sorun Ram lerde dedim ama iki ramde birden aynı sorun olabilirmiydi?

2- Ram leri başka bir sistemde memtest86 programı ile TEST:
    sistemdeki ramleri çıkartım başka bir sisteme taktım ve memtest86 programını çalıştırdım. memtest86 programında sorunlu dediğim ramler testi %100 başarı ile tamamladı.

Bu durumda sorunlu sistemdeki anakartın arızalı olabileceği ihtimali güçlendi.

*-Anakart O/B VGA vardı. Anakarta AGP VGA kartı taktım ve memtest86 programı ile yeniden ram leri test ettim. Yine sistem kapanması oldu.
    Şu an için sorunu net bir şekilde algılayamadım. Bu mesajı anlattığım sorunlu bilgisayar ile yazıyorum. Sistemin ne zaman kapanacağını bilmiyorum. Aklına estiği zaman kapanıveriyor.

Anakart Gigabyte 8IG1000MK

• Anakartin Islemci Blogu Etrafindaki kapasitorleri bir kontrol etseniz? Belki iclerinden birkaci icindeki siviyi disari akitmis olabilir

Anakart üzerindeki tüm kapasitörleri az önce kontrol ettim. Şişme ve akma yapan bir kapasitör yoktu.

Lenovo IdeaPad Z580 Kullanıcılar Platformu

Lenovo Z580-59347084 8 GB Ram 1 TB HDD NVİDİA GT635M
  • quote:

Orijinalden alıntı: MaViZIPKIN

Büyük ihtimal işlemci soğumuyor yani fan bozulmuş olabilir yada işlemcinin üzerine tam oturmamış olabilir

Cevaplarınız için teşekkür ederim arkadaşlar.

İşlemci ısısıyla alakalı olsa Super Pi hesaplatırken sistem kapanmaz mı? İşlemci kullanımını %10'e getirip sıcaklığı 98 dereceye kadar çıkartıyorum ama sistem kapanmıyor. Ama RAM test programı ile ramleri test ederken sistem kapanıyor.

İşlemci sıcaklığı ile ilgisini açıklarsanız memnun olacağım. Bilmediğimden soruyorum gerçekten. Yanlış anlaşılmasın.

Şimdi işlemci fanını ve termal macunu kontrol edeceğim.
    Daha Fazla Göster
  • RAM slotlarında da bir problem gözükmüyor.
  • 1-RAM ve HDD, ekran kartı doğrudan sistem kapanmasına yol açmayan bileşenlerdir...RAM ve harddisk, ekran kartı sisteme ya BSOD kodu vererek RESET atmasına yol açacaktır, ya da sistem kilitlenmesine sebebiyet verecektir, ancak sisteminizi doğrudan ( sebepsiz, nedensiz ) kapatmayacak bileşenlerdir...

2-Sistem olağan durumun dışında, yeniden başlıyor veya ( Shut Down ) doğrudan kapanıyorsa, olağan şüpheli olarak üç donanımsal bileşen göze çarpmaktadır;

• İşlemci; Aşırı ısınma sorunları genellikle sisteminizi kapatır veya yeniden başlatmasına sebebiyet verir.

Her ne kadar işlemciniz bu soruna neden olmuyor, izlenimini kendinizde yaratmış olsanızda, 98 ◦C azımsanmıyacak bir sıcaklık değeridir. O sebeple kesinlikle termal pastasını yenileyin ve işlemci soğutucu klipslerinin tam olarak anakartın tırnaklarını kavradığına emin olunuz...

• PSU; Sistem güç kaynağınızın taşıyabileceği standart Watt değerinden yüksek bir TDP' e sahip ise sistem kendini kapatacaktır... Yüksek Güç (OPP), Yüksek Akım (OCP), Kısa Devre ( SCP ) koruması bulunmayan güç kaynaklarında anakartta oluşan sorunlardan dolayı sistemde buna bağlı olarak zamanla RESET'leme durumu ile karşılaşabilir...( Anakart düzensiz voltaj sebebi ile zamanla hasar görecektir. )

Kısacası şu aşamada 2. seçenek pek de mümkün bir seçenek olarak durmuyor, orijinal bir kaliteli güç kaynağı ile sisteminizi test etmişsiniz.

• Anakart; Tüm bileşenlerinizini kontrol altında tutan bu kart zamanla, şehir elektriğinden gelen ve bir önceki güç kaynağınızda şayet PSU kısmında bahsi geçtiği şekilde, OCP, SCP, OPP gibi korumaları barındırmayan bir PSU ise zamanla anakartınız düzensiz voltajlar nedeni ile zarar görecektir ve bu da sistemde kapanma ve RESET sorunlarına sebebiyet verecektir, veya elektronik bileşenlerin bozulmasında ( Toz, nem, ortam sıcaklığı vb. ) birçok etken mevcuttur.

Bir sonuca varmak şu anda gözükmüyor, ancak olağan şüpheli anakartınız olarak duruyor. Eğer ki işlemcinizdeki ısınma sorununu çözerseniz, ve bu durumda devam ettiği takdirde kesinlikle sorun anakartınızda bulunuyor demektir...

İşlemcinizin ısınma sorununu ilk olarak çözmeniz gerekmektedir, sonucu bir müddet gözlemleyip yeniden yazarsanız, kesin bir sonuca varmak mümkün olacaktır...

• PowerShuppley De sorun olabilir aga.

• @makedonn;

Verdiğin bilgiler için ve özenli mesajın için çok teşekkür ederim.

İşlemci fanının oturmasını ve termal macunu kontrol edeceğim. Tek şüpheli yer orası ve anakartın kendisi kaldı. İşlemci kontrolümü sonra bildreceğim.
  • Merhaba, aynı sorunu bende yaşıyorum, yaklaşık 1 aydır.. bazen 10 dk da kapanıyor bazen 1 saatte.. çoğunlukla youtube video izlerken kapanıyor diyebilirim. Ama hiç işlemci yormayacak işlerde bile kapanabiliyor.
    Yarın kasa ve işlemci fanını değiştirmeyi düşünüyorum. Gerçi cpu ısısı 75 dereceyi geçmedi ama bu power suplly'a güvenmiyorum, kasada çok gürültülü..

Bir öneri veya fikriniz varsa çok sevinirim.

Selamlar..
  • Konuyu hortlatmış olmayayım , fakat bilgisayar kullanıcılarının başındaki en büyük sorunlardan biridir, kapanma veya reset atma sorunu .Benim de başıma geldiği için paylaşmak istedim. Gördüğüm kadarıyla , ram-hdd -psu dan bilgisayar kapanmıyor , bu donanımlarda bir arıza varsa zaten bilgisayar açılmıyor.

Eğer işlemci ısınıyorsa yani yeterince soğutma yoksa işte o zaman bilgisayar kapanıyor veya kendi kendine reset atıyor. Benim bilgisayarın orjinal soğutucu ayaklarından biri yerinden çıktı , yeni ayak uydurup taktım , sorun devam etti , yeni cpu soğutucu fanı aldım o da yeterli gelmedi , tabi bu arada 4-5 defa format attım , çünkü cpu sıcaklığı sanki normal gibi gözüküyordu . İşte burası yanıltıyor , anladım ki cpu sıcaklığı aniden çıkıyor ve bilgisayarın kapanmasına neden oluyordu. Ben de yeni bir cpu soğutucu aldım , bu sefer sorun çözüldü , 10 gün oldu cpu zorlamama rağmen kapanma ve reset gibi sorunlar yaşamadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FİRUKO -- 14 Mart 2011; 12:22:41 >

• PSU'nun karşılayabileceği yük dışında TDP değerine sahip bileşenler mevcutsa, sistemi kapatabilir. Bahsettiğiniz gibi RAM ve HDD sistem kapanmasına sebebiyet vermez.
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.