Şimdi Ara

BİLAL ERDOĞAN: GELİŞMENİN ALFABEYLE BİR ALAKASI YOKMUŞ (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
445
Cevap
2
Favori
20.268
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
299 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • AKP içinde çelişkiler zirve yaptı.. Yorumsuz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr.Archangel -- 27 Temmuz 2020; 9:53:49 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Brother ToLGa

    Ben Türküm diyen her vatandaş Arap alfabesinin kullanmaz , Kazakistan geçiyor , Özbekistanda çalışmalar var Kiril alfabesinden çıkıp Latin modern alfabeye geçmek için ama millet gider düzüne biz gideriz tersine hesabı


    Lan Osmanlı diye bir alfabe bile yoktu yok , Arapça ve Fars alfabesinin karışımı garip bir şeydi ve o dil ile konuşan kuzeyli güneyli doğulu ve batılı hiç biri birbirini anlamazdı her yöreye göre farklılık gösteriyordu bunun yanında bu dilde sesli harf olmadığı için bize ters geliyor Tolga adını Arapça nasıl söyleyeceksin ve neden arapça söyleyeyim sesli harf olmadan?


    Benim adım Tolga kardeşimin adı Timuçin bu isimleri boşuna koymamışlar bize yemezler boşuna kıvranmayın en olmadı gider Moğolistan da Türkmenistan Özbekistan Kazakistanda yaşarım yine o bedevi dilini ne konuşurum nede çocuklarıma konuştururum

    vatan ,millet , hesap ,garip,şey,harf,isim bunların hepsi arapça cehalet diz boyu bedevi diyerek kimi aşağılamaya çalıştığını biliyorum ama bugün ki medeniyet o bedevilerin sırtında yükseldi





  • quote:

    Orijinalden alıntı: SISU

    Resim latin harfleriyle uçmuş olan cumhuriyetin sayısız astronotlarından biri olarakta yorumlanabilir...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-41F3DB120

    Bunlar araplardan önce Türk diye bir millet yok zannediyorlar....


    o zaman göktürk alfabesine geçseydik neden latin alfabesi ?

  • pakimeno kullanıcısına yanıt
    BİLAL ERDOĞAN: GELİŞMENİN ALFABEYLE BİR ALAKASI YOKMUŞ

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • asau kullanıcısına yanıt

    bak kardeşim mevzu hangi alfabe değil mevzu şu idi kuran okumayı bilen herkes okuma yazma biliyordu hem cehaleti kaldıracam diyip hemde milleti cahil bırakmanın mantıklı bir açıklaması yok zaten daha sonra eski kitapların hepsi yasaklandı vede toplatıldı ...

  • Hangi sıfat ile konuşuyor bu şimdi ona göre cevap vereceğim . Ama babasının kurduğu partinin ülkeye soktuğu hal belli bugün euro 8 tl ve üstüne gördü.


    Bunun ile gurur duyabilirler ve tabi ilerde sonuçlarına da katlanacaklardır.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hopelesss

    Doğru arab alfabesi olsaydı ingilizce fransızca almanca yazan makaleleri ana dilimiz gibi okuyup anlayıp uzaya çıkabilirdik latin alfabelerinin gelmesinin sebebi batıya uyum sağlamak batının bilimsel konulardan geri kalmamak ve azda olsa alfabe yabancılığı çekmemek ama sen istiyosan arab alfabesi kullanabilirsin arab geceleri ve 1001 gece masallarını aslından okursun artık çok mutlu olursun hem



    Alıntıları Göster

    bakın bir gelişme süreci yaşamak istiyorsanız bu şekilde olmaz mıydı hem osmanlıca alfabe hem latin alfabesi kademeli olarak geçilebilr yada beraber kullanılabilirdi sonuçta 28 harf fazla ezberlemek kimseyi gerici yapmazdı...kuran okuyan herkes okuma yazmada bilirdi... o insanlar neden ertesi gün cahilliğe itildi okuma yazmaları istenmiyormuydu okusunda hangi alfabeden okursa okusun demek daha güzel değil miydi neden eski kitaplar toplatıldı bu basın özgürlüğüne müdahele değilmiydi dileyen dilediğini okumakta neden özgür değildi ?





  • Zaten halk okuma yazma bilmiyordu devrim seri şekilde uygulandı bu sayede... çok büyük adamsın atam


    BİLAL ERDOĞAN: GELİŞMENİN ALFABEYLE BİR ALAKASI YOKMUŞ



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazer__ -- 27 Temmuz 2020; 10:15:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • CÜHELA TROLL TAKIMI!


    Geçen sene okuma ve yazma seferberliği yapılmadı mı? Cumhurbaşkanı yayına bağlanıp destek vermedi mi? Orada öğretilen alfabe günümüz alfabesi değil mi?


    Neyin tatavasını yapıyorsunuz? Herkes çatır çatırda öğrendi demekki zor değilmiş!

  • pakimeno kullanıcısına yanıt

    İyide kimsenin latin alfabesine gectik diye ucup kaciyoruz dedigi yok ki, siz alfabe degisince bir gecede cahil kaldik gibi absurt bir iddiada bulunuyorsunuz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    • Çocuklarımızın anne/babası düşük gelirli yada işsiz
    • Çocuklarımız yeterince ve sağlıklı beslenemiyor.
    • Çocuklarımız iyi bir eğitim alamıyor.
    • Çocuklarımız ayrıca müzik, sanat eğitimi alamıyor, yeterince spor yapamıyor. Hobi edinemiyor.
    • Çocuklarımız güvenli ve sağlıklı bir sosyal çevrede yetişemiyor.


    Çözüm: Arap alfabesine geçmek BİLAL ERDOĞAN: GELİŞMENİN ALFABEYLE BİR ALAKASI YOKMUŞ 

  • Yıl 2020, halen nelerle uğraşıyoruz...

  • Ülkede at koşturuyorlar

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Zerathull kullanıcısına yanıt

    peki tam tersini düşünelim.yarın sabah alfabeyi arapçaya döndürsek sabah kalktığında gazeteleri,yoldaki tabelaları, hatta eline arapça adını yazıp verseler adını dahi okuyamacaksın.dolayısıyla bir gecede cahil kalmayacakmısın?

  • pakimeno kullanıcısına yanıt

    Yahu Osmanli’da %4 ile %10 arasinda okur yazarlik varmis. Zaten cahillermis yani. Sen bugunun Turkiye’si ile karsilastiriyorsan cahil olman icin alfabenin degismesine gerek yok zaten.


    Sen daha Turkce yazmayi beceremiyorsun ki yeni bir dil ogren, soru ekini ayri yazamayan adamlar gelmis bir gecede cahil kaldik diyor. Osmanli’da senin gibi tiplerin okur-yazarligi yokmus zaten merak etme.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zerathull -- 27 Temmuz 2020; 11:24:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Alfabeyi değiştirdikten sonra ülkemiz süper güç oldu ve hala da dünya da bir numara olarak........

    Biranda rüyada olduğumu fark etmemişim kusura bakmayın.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • druen kullanıcısına yanıt

    İlk paragrafı okuduğun belli.Ben Osmanlıcaya ayrı bir 'dil' demedim.Osmanlıca dediğimiz alfabenin Türkçe,arapça ve farsça gramer yapısından oluşan bir yapısı vardır dedim.Bugün okullarda latin harfleriyle Türkçeyi yazabilmek-okuyabilmek için öğrenmen gereken tek gramer yapısı Türkçedir.Bu Osmanlıcada yoktur.Osmanlıca okuyup-yazabilmek için arapça-farsça isim tamlamaları dahil birçok gramer yapısını öğrenmen ve özünsemen gerekir.Bu nedenle de öğrenilmesi zordur.Latin harfleri ile yazılan Türkçeyi yılın birkaç ayı içerisinde öğrenilebilirken Osmanlıcada yazabilmek ve okuyabilmek için minimum 2-3 seneni sadece buna vermen gerekir.Buna nedenle elverişsiz olduğu için ve öğrenilmesi çağının hızına uymadığı için latin harfleri kabul edildi.Latin harfleri sadece Türkçe gramer yapısı ile yazmanızı ve okumanızı sağlar kolaylığı budur ve öğrenilmesi hızlıdır.


    Dahası tarihinde alfabesini değiştiren ilk ülkede Türkiye değildir.Mesela yorumlarda bir arkadaşın belirttiği gibi Koreliler 15.yüzyıla kadar Çin harflerini ve Çin gramer yapısı ile Koreceyi yazmaya-okumaya çalışıyorlardı.Bu duruma Kral Sejong son vermiş ve Kore diline uygun Hangul alfabesini oluşturmuştur.Korelilerde Kral Sejong tarafından yapılan Hangul alfabesini bugün dahi kullanır.Zira bu alfabe Kore dilini en iyi ve kolay ifade eden alfabedir.Kore'nin tarihi M.Ö dönemlere kadar dayandığına göre Kral Sejong sizin için koca bir tarihi geçmişi çöpe atmış öyle mi?Ayrıca Kore tarih videolarını izlerseniz Korelilerin Kral Sejong ile Atatürk'ü bu konuda karşılaştırdıklarını ve her ikisininde uluslarının dil yapısına uygun alfabeyi kabul ettiklerini söylediklerini görürsünüz.


    Yine Türkiye'den önce Latin harflerine geçen ilk ülkede Azerbaycandır.Dahası onlardan önce 1917'de Yakut Türkleri Latin harflerine geçiş yapmıştır.Yeni devleti kuranlar bu gelişmeleri takip ederek 1928 yılında Latin harflerine geçişi kabul etmişlerdir.Dikkat ederseniz bunu Osmanlıca yazabilen ve okuyabilen devlet adamları yapmıştır.Yani size göre harf değişimi ile bir gecede cahil kalacak olan bu adamlar bunu yapmıştır.Ne tuhaf değil mi?Ayrıca Latin harflerine geçişte öyle bir anda olup bittiye getirilmemiştir.Yani bu kanun mecliste kabul edildikten hemen sonra millet latin harfleri ile yazmaya zorlanmamıştır.Önce gazeteler ve dergiler hem Osmanlıca hem de Latin harfleri ile yazılan Türkçe ile ortak çıkmıştır.Yani mesela gazetenin bir kısmında haberler Osmanlıca onun karşısında da latin harfleri ile yazmış Türkçesi bulunurdu.Latin harflerine geçiş ise minimum beş yıl içinde tamamlanmıştırç.Hali hazırda toplumun okur-yazar olmayışı,nüfusu 11-12 milyon arasında oluşu bu geçişi kolaylaştırmıştır.


    Son olarak Ruslardan bağımsızlıklarını alan Türk devletleri de ilk fırsatta kiril alfabesini bırakarak Türk dil yapısına uygun latin harflerine geçiş yapmıştır ve yapmaktadırlar.Mesela buna ilk örnek yine Azerbaycan olmuştur.Azerbaycan 1992 yılından itibaren latin harflerini kullanmaya başlamıştır.Onu 1999'da Türkmenistan takip etmiştir.2017 yılında da Kazakistan Latin harflerine geçmeye başlamıştır ve bu geçişin 2025 yılında tamamlanması planlanmaktadır.Özbekistanda da mevcut alfabenin latin harfleri yönünde ıslah edilmesi çalışmaları yapılırken,Kırgızistanda da Latin harflerine geçiş süreci tartışılmaktadır.Görüleceği üzere tüm Türk devletleri Türkçeyi daha iyi ifade edebilmek,kolay öğrenebilmek,yazabilmek ve okuyabilmek için latin harflerine geçiyor ya da geçmeye hazırlanıyor.Size göre herhalde bütün bu uluslar tarihlerini çöpe atıyor ya da bir gecede cahil olmaya gönüllüler öyle mi?


    Ayrıca buyrun Osmanlıca derslerini bir inceleyin.Hala daha Osmanlıca ile latin harfleri arasındaki farkı anlamıyorsanız ya ideolojik saplantı içindesinizdir ya da anlamamakta ısrarcı bir kişiliksinizdir.Buyrun;




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Long Nightt -- 27 Temmuz 2020; 11:58:42 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sonmadenci

    bakın bir gelişme süreci yaşamak istiyorsanız bu şekilde olmaz mıydı hem osmanlıca alfabe hem latin alfabesi kademeli olarak geçilebilr yada beraber kullanılabilirdi sonuçta 28 harf fazla ezberlemek kimseyi gerici yapmazdı...kuran okuyan herkes okuma yazmada bilirdi... o insanlar neden ertesi gün cahilliğe itildi okuma yazmaları istenmiyormuydu okusunda hangi alfabeden okursa okusun demek daha güzel değil miydi neden eski kitaplar toplatıldı bu basın özgürlüğüne müdahele değilmiydi dileyen dilediğini okumakta neden özgür değildi ?



    Alıntıları Göster

    Cahillik mi ? Derdimi anlatamıyorum sanırım osmanlı dünyanın bilim merkezi falan mı sanıyosunuz mezar taşı okumaktan başka ne yapılıyor doğru düzgün bilim yapamazsın isim yazsan karışır grammar desen harfle alakası yok ayrıca kademeli geçiş demişsin buda reform ile devrim arasındaki farkı bilmediğini açık bir şekilde ortaya koyuyor devrimler bir anda yapılır reform ise belirli bir süre alır 5 yıl 10 yıl bırakıldığı anda etkisini yitirmeye başlar devrim ise çok kısa sürede yapılan kalıcı değişikliklerdir 1 defa yapıldımı geriye dönüşü çok zordur. Ne yani o dönemin aydınları değerli vatandaşlar biz bi alfabe bulduk 28 harf falan var isteyen bunu kullansın bu daha mı güzel diycekti 3 ay içinde yapıldı bu geçiş ve bitti şuan ister arabça öğren ister başka bi dil bunda özgürsün çünkü bu artık devrimi etkilemez devrim gerçekleşti ve TÜRK MİLLETİ okuma yazma öğrendi insan olmayı öğrendi bu topraklarda hayatın dedesinin mezar taşından farklı olduğunu dünyanın kitap okuduğunu öğrendi osmanlının da bilime ne kadar önem verdiğini söyliyim sana maatbayı 150 200 sene sonra getirdi kafir gavur icadı diye ibrahim müteferrika 17 kitap bastı sonrada iflas edip dükkanı kapattı özetle trt de abdülhamit izleyip gaza geliyo kültürümüz alfabemiz diyor olabilirsiniz ama alakasız oluğunu görüceksiniz benim bu alfabenin gelmesinde emeği geçen ve başta MUSTAFA KEMAL ATATÜRK olmak üzere herkese minnet borcum var ondan dolayıda her zamana ATATÜRK'ÜN kitap okuyan resimlerini koyarım profilime asıl lider asıl okumaya kitaba bilime önem vermek nasıl olur millet görsün diye.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Zerathull kullanıcısına yanıt

    osmanlıdaki okuma-yazma oranının 4% olduğunun kaynağını gösterebilirmisin?kaynağın üstünde oturduğun için oturduğun yerden kalkmak zorunda kalacaksın rahatını bozdum kusura bakma.

    bana cahil diyerek kendini yerin dibine sokma istersen yazım kurallarını imla kurallarını senden daha iyi bildiğime eminim ama internet ortamında dikkat etmiyorum diye bilmediğim anlamına gelmiyor.kaldı ki üslubundan cahil ve eğitilemeyecek biri olduğun anlaşılıyor dolayısıyla ha arap alfabesi olmuş ha latin senin için hepsi bir.

  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.