Şimdi Ara

Betimleme ile Öyküleme arasındaki fark

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
12.269
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar şimdi yarın ösym gıcıklık yapıp ikisini de şıklara koyarsa garanti yanlış yaparım.Bunların ikisini nasıl ayırd ediyorduk ?

Betimleme : Resim çizme sanatı felan diyorduk.Dinamiklik vardır , genelde geniş zaman kullanılır ws.

Öyküleme : Genelde geçmiş zaman kullanılır , durağanlık vardır ws.

Eklemek istedikleriniz var mı ? Yanlış hatırlıyor da olabilirim.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Öyküleme ve Betimleme Arasındaki Fark

Öyküleme ve betimleme anlatımın iki temel türüdür ve metinde farklı amaçlar için kullanılırlar.

Öyküleme bir olaylar dizisini, genellikle zaman sırasına göre anlatır. Karakterler, olay örgüsü ve diyalog içerir ve okuyucuları bir yolculuğa çıkarır. Öyküleme, romanlar, kısa öyküler ve senaryolar gibi edebi türlerde yaygın olarak kullanılır.

Öte yandan betimleme, bir sahne, kişi veya nesneyi ayrıntılı ve canlı bir şekilde tasvir eder. Betimleme, okuyucuların zihninde zihinsel bir resim oluşturmaya yardımcı olur ve metnin duyusal deneyimini zenginleştirir. Betimleme, edebiyatın yanı sıra habercilik, teknik yazılar ve seyahat yazıları gibi diğer yazı türlerinde de kullanılır.

Öyküleme ve betimleme arasındaki temel farklardan biri, amaçlarındaki farklılıktır. Öyküleme bir olayı aktarmaya odaklanırken, betimleme bir sahneyi veya öğeyi resmetmeye odaklanır.

Bir diğer fark ise yapılarındaki farklılıktır. Öyküleme genellikle doğrusal bir yapıya sahipken, betimleme sahne veya öğe üzerinde odaklanarak daha durgun bir yapıya sahip olabilir.

Son olarak, dil kullanımındaki farklılıklar da vardır. Öyküleme genellikle aktif fiiller ve zaman dizilerinin kullanılmasını içerirken, betimleme genellikle duyusal ayrıntıları ve sıfatları yoğun bir şekilde kullanır.

Özetle, öyküleme olayları anlatırken, betimleme sahneleri veya öğeleri resmeder. Her iki anlatım türü de metinde farklı amaçlar için kullanılır ve okuyuculara farklı deneyimler sunar.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • betimlemede durağanlık,öykülemede bir hareket vardır diye biliyorum.
  • kesinlik getirsek kesin çıkar sınavda :)
  • Bence boyle kurallara bagli inceleme sonra gecmis zaman kullandigi bi betimleme verir kafan karisir. Olaylar hikayemsi, birbirini devam ettiren nitelikteyse oykuleyici anlatim. Tasvirler, nitelemeler bulunuyor, gozunde bi nesne veya yer canlaniyorsa betimleme dersin
  • Öyküleyici anlatım, olayları bir akış halinde; yer, zaman, kişi ögeleri üzerine kurulmuş bir anlatım biçimidir. Daha çok roman, hikâye, anı, gezi, biyografi, otobiyografi, tiyatro gibi eser türlerinde kullanılır. Olay, eserde yer alan kişi ya da kişilerin yaptıkları işlerdir. Olaylar olağanüstü olabileceği gibi günlük yaşantımızda sık sık karşılaştığımız türden de olabilir. Olaylar yer, zaman ve kişilere bağlı olarak gerçekleşir.

Betimleyici anlatım ise; canlı ve cansız varlıkları en ince ayrıntılarına kadar anlatımıdır. Çevremizde gördüğümüz her şey betimlenebilir.

Betimlemelerde görsellik vardır. Genellikle görülen varlıklar betimlenir. Betimlemelerde görmenin dışında koklama, tatma, duyma, dokunma gibi diğer duyulardan da yararlanılabilir. Betimleyici anlatımın kullanıldığı yazılarda niteleyici sözcüklere sıkça rastlanılır. Betimleyici anlatımı kullanan bir yazar ayrıntılara çok dikkat eder ve varlıkları birbirlerinden ayıran özelliklere bolca yer verir.

Öyküleyici anlatımla betimleyici anlatım arasındaki fark; öyküleyici anlatım betimleyici anlatımdan farklı olarak zaman ve olay kavramlarına sahiptir. Betimleyici anlatımdaki bir resim karesi gibi tek bir zamanın anlatılmasının aksine öyküleyici anlatımda zaman hareket halindedir ve gerçekleşen olaylar barındırır.

Olaylar genellikle geçmiş zaman kullanılarak anlatılır; ancak şimdiki zaman kullanılmış anlatıma sahip eserler de vardır. Olaylar oluş sırasına göre anlatılır. Anlatılmak istenen düşünceler olayların içindedir.

Öyküleyici anlatıma örnek vermek gerekirse;

"Ateş oyunları arasında daha büyükleri, hatta kazalara yol açanları vardı. Baruttan gemiler, kuleler yapılarak şenlik yerine taşınır, burada bunlara ateş verilir, büyük patlamalarla yanıp tutuşmaları zevkle seyredilirdi. Ağzından ateş püsküren ejderhalar, tekerlekler üstünde halk arasında gezdirilir, görenler kaçar, seyredenler gülerdi."

Betimleyici anlatıma örnek verirsek;

"Çoban Mehmet ile evlenecek olan Zehra, insanın rüyasına girse korkutacak kadar acayip bir mahluk, bir nevi delidir. Kına renginde çalı gibi sert, karmakarışık saçları, balmumu gibi renksiz yüzünde yine o renkte çilleri, daracık alnı ile bir hizada korkunç gözleri vardır"

• En Özet Şekli

Betimleme: FOTOĞRAF

ÖYKÜLEME: FİLM gibi düşün.
  • Öykülemede olay hiç kopmuyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Python iki kod arasındaki fark
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Teşekkürler arkadaşlr çok acıklayıcı olmuş.İyice okumak lazım bunları.
  • Betimleme sözler ile izlenim kazandırma hani bilindik birşey varya sözlerle resim çizme diye o, öyküleme ise geldi, gitti, oturdu, kalktı, yemek yedi mantığı.
  • betimleme bir fotoğraf gibi , öyküleme bir film şeridi gibi zamanı belli
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.