Şimdi Ara

Benim Gördüğüm Mavi ile Senin gördüğün mavinin aynı olduğunu kanıtla ?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
1
Favori
3.534
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hep kafama takılır bu soru. Yüzeysel baktığımızda saçma gibi gözükse de mantıksal açıdan bu sorunun cevabını halen bulabilmiş değilim.

Şimdi benim gördüğüm mavi renk ile başkasının gördüğü mavi rengin aynı olduğu nasıl kanıtlanabilir ? Tamam ortada bir renk var ben o renge mavi diyorum adam da mavi diyor ama aslında ikimiz de farklı renkleri görüyoruz. Bu mümkün mü yoksa aksini ispat edebilir misiniz ?

Tabi burda kastım sadece mavi ve renkler değil çevrede görülen herhangi bir şey olabilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

BU İMZAYA ERİŞİM ENGELLENMİŞTİR

Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi, 16/07/20XX tarih ve 20XX/40X nolu kararı gereği bu imzaya erişim DONANIMHABER YÖNETİMİ'NCE engellenmiştir.
  • Yok öyle bi dünya fazla düşünmeye gerek yok

Edit: nick mesaj

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erc223 -- 29 Kasım 2013; 1:38:57 >

renk körlüğü hakkında ufak bir araştırma yaparsan, renk körlerininde düşündüğün gibi görmediğini anlayabilirsin.

yani renk körü asla kırmızıyı göremez, evet kırmızıya bakar ve kırmızı der ancak gördüğü kırmızı ile senin gördüğün arasında en ufak bir benzerlik dahi yoktur.

Misal;

yakın çevremde 2 arkadaşımda renk körü, mizah duyguları geliştiği için eğlence konusu haline getirdik diyebilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi !!!Chinogolog!!! -- 29 Kasım 2013; 3:00:01 >

• Varlığı algılardan bağımsız nesnel bir gerçek var olmadığına göre sorun asla cevaplanamaz.
    Eğer insanlar dünyayı ve hayatlarını hayalsiz ve yanılgısız gerçekten olduğu gibi görebilseydiler, bir an önce ölmek için anında bir nedenleri olacaktır. Tanrıya inanmıyorum anlıyor musun, etrafına bir bak adamım acı içerisindekilerin feryat ve figanları kulağına çok hoş geliyor olmalı ben bunlardan tiksiniyorum. Varlığına inanmadığı birşeye küfredip duran köylü ateistlerden... Senin kardeşliğin acının kardeşliğinden başka birşey değil. Eğer bu acı arada bir geçer gibi olmayıp daimi olsaydı, bunun ağırlığı dünyayı evrenin duvarlarından söküp unufak oluncaya dek paramparça edip yaratıldığı ilk güne geri fırlatırdı. Kardeşlik, adalet, sonsuz hayat? Hadi ama adamım bana insanı ölüme ve hiçliğe hazırlayan bir din göster işte o dine katılabilirim ama seninkisi hayallerle, yanılgılarla ve yalanlarla dolu başka bir hayata hazırlıyor, insanı bir gün bile olsun ölüm korkusu olmadan yaşamamaya mahkum ediyor. Diğer hayattan korkmak yerine böyle bir kabusu kim tercih eder?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Albert Enişten

Hep kafama takılır bu soru. Yüzeysel baktığımızda saçma gibi gözükse de mantıksal açıdan bu sorunun cevabını halen bulabilmiş değilim.

Şimdi benim gördüğüm mavi renk ile başkasının gördüğü mavi rengin aynı olduğu nasıl kanıtlanabilir ? Tamam ortada bir renk var ben o renge mavi diyorum adam da mavi diyor ama aslında ikimiz de farklı renkleri görüyoruz. Bu mümkün mü yoksa aksini ispat edebilir misiniz ?

Tabi burda kastım sadece mavi ve renkler değil çevrede görülen herhangi bir şey olabilir.

Abi Allah belamı versin aynı renk .

Şaka bir yana kanıtlanması imkansız.
  • Bir arkadasibi yanina cagir karsindan bir renk sec ve o rengin hangi renk oldugunu aklindan tut. Sonra arkadasina de ki kardes bu hangi renk eger aklindan tuttugun rengi soylerse ikinizin gordugude ayni oluyor.

2. Senin mavin benim mavim diye bir sey yoktur kainat ta renklere bir isim verilmistir ve bu dunyadaki herkez bu isimleri kullanir. Mavi ye mavi degil sari olarak denmis olsaydi maviye sari sariya mavi diyecektik degisen birsey olmayacakti.

• Bunu bazen ben de düşünürüm ama kanıtlanması imkansız. Sonuçta sen gördüğün rengin mavi olduğunu öğrenmişsin, ben de kendi gördüğüm rengin mavi olduğunu öğrenmişim. Bunu anlatması da zor . Mesela bir köre rengi anlatmak gibi.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: ufuk777

Senin gordugun mavi ile arkadasinin gordugu maviyi photoshopta rgb yada cmyk degerleri olarak karsilastirirsin degerler esit ise is biter:)

Öyle bir şey yapamaz. Forumun arka plan rengi mesela ben bunu turuncu görüyorum ya adam da mor görüyo ama moru turuncu diye öğrenmiş turuncu görüyorum diyor o da. Sonra bu rengi photoshoptan buluyoruz ikimiz de. Ben yine aynı turuncuyu seçiyorum. Adam bunu mor gibi görüyor photoshopda da mor gibi olanı seçiyor ama adam zaten turuncuları mor gibi gördüğü için benim seçtiğimi seçmiş oluyor.

Şöyle de anlatabilirim. Mesela ben bir çalışma yapıyordum bilgisayarda geçenlerde. Bir renk tutturdum ama inanılmaz hoşumuza gitti. Mavinin bir tonuydu. Sonra başka bilgisayarda açtık kaydettiğimiz çalışmayı. O da ne bambaşka bir mavi tonu çıktı monitör farkından dolayı. Tabi ki hiç bir şekilde aynı rengi oraya aktaramadık. Çünkü benim bilgisayarımdaki rengi diğer bilgisayar farklı çıkartıyordu ve kod bir işe yaramıyordu.

Bilgisayarları insan gibi düşünürsen bu olayda ikisi de aynı renk kodunu görüyor. #33CCFF olsun. Birisi turkuazımsı bir renk çıkartıyor (görüyor) diğeri açık mavi çıkartıyor. Kod olarak aynı ama bu iki bilgisayar asla kendi aralarında bunu anlayıp da farklı görüyoruz biz diyemiyorlar çünkü biz nasıl isimleri üzerinden anlaşıyorsak onlar da kodları üzerinden anlaşıyorlar. Veya birbirlerine anlatamıyorlar. Benim bilgisayarım diyor ki diğerine bak şu resimdeki #33CCFF dimi. Diğer bilgisayar da evet #33CCFF diyor. Halbuki monitörlerde çıkan renkler çok farklı. Biz ise ikisinin gözünden de görebildiğimiz için farklı gördüklerini karşılaştırarak anlıyoruz ama bilgisayarlara bunu anlatamıyoruz.

Aynı şekilde ben ahmetin gözünden bakabilsem, sonra gidip mehmetin gözünden bakabilsem derim ki lan mehmet senin turkuaz gördüğünü ahmet açık mavi gibi görüyor siz farklı görüyorsunuz, ama insanlarda da böyle bir şey yapamadığımız için kimse bir başkasının nasıl gördüğünü veya aynı mı gördüğünü söyleyemiyor.

Take a look to the sky just before you die, it's the last time you will!

• Senin o ışıgı gormenin sebebi o rengin sana yansittigi elektromanyetik dalganin dalga boyuyla alakalidir renklerin farkli gorunmesinin sebebi dala boylarinin uzunluguyla alakalidir.senin gordugun maviyle benim gordugum mavi aynidir cunku herhangi bir mavi cisimden gelen isini elektromanyetik spektrumdan gecirdiginde dalg boylarinin yaklasik olarak ayni degerde oldugunu gorursun ufak ton farkliliklarida bu araliktan dolayidir

bu ruh ile akalı diye düşünüyorum

eğer yeşili mavi diye çizerse diğeri de kırmızıyı diğeri de farklı renkte vs mavi kelimesine dair renk anlayışı farklı olanlar ortaya çıkacaktır. ki çıkmadığına göre ?

bunun dışında eğer diyorsan herkes aslında o farklı renkleri mavi diye biliyor farkedemiyor vs bu yaptığın mavi adlı mitolojik bir şey oluşturmak olur kimileri ya tek boynuzlu ad görüyorsa demek gibi olur, saçma kendi kendine mitolojik bir öğe oluşturup bunu felsefe sorusu olarak nitelendirmen

There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy.
  • Micro-biyoloji ve fizik ile belki ispatlarsın. Sonuçta bazı renkleri görmek için gereken hücrelerin nasıl olması gerektiği belli. Yine de işin içine beyin girince garantili bir ispat için daha 2000 sene kara fırın ekmek yemesi lazım bilimin.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    Ve hayat, sunulmuş bir armağandır insana
  • Bende hep düşünürüm mesela benim mavi gördüğümü sen pembe görürsün ama doğduğundan beri sana o pembe rengi mavi diye öğretildiği için aynı şeye ikimizde mavi deriz

Orijinalden alıntı: Albert Enişten

Hep kafama takılır bu soru. Yüzeysel baktığımızda saçma gibi gözükse de mantıksal açıdan bu sorunun cevabını halen bulabilmiş değilim.

SA kanki ben buna mavi diyorum sen de mavi diyorsan gördüğümüz şey mavi.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.