Şimdi Ara

Bedelli Askerlik - 6 Ay Askerlik Hk.

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
256
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba hocalarım. Bedelli askerlik ve normal askerlik arasında kaldım. Fikirlerinizi merak ediyorum.


    Öncelikle 24 yaşındayım üni bitmedi(alttan dersim varı bu sene bitiyor) kendi mesleğimde de yaklaşık 2 yıldır çalışıyorum. Maaşım da şuanki durumuma göre iyi (2 asgari ücret). Okul bittiğinde askere gitmeyi planlıyorum ancak bedelli mi gitmeliyim yoksa 6 ay mı kararsızım. 6 ay askere gitmenin benim açımdan bir kaç avantajı şu, işten ayrılırken tazminat alabilirim ki 2 yılım olduğu için 2 maaş diye biliyorum yani bugünün şartlarında 70k civarı yapıyor. Ek olarak bedelliye vereceğim 180k cebimde kalmış olacak ve içerde biriktirdiğim yıllık izinlerimde (şuan sadece 2 günü kullandım 26 gün izin param var. gün sayısı * (net maaş / 12) diye bir hesap var sanırım 75k gibi bir para ediyor) yani toplamda 300-325k gibi bir para elime geçmiş olacak. Bu parayı uzun vadeli yatırıma çevirip işten ayrılıp 6 ay askere gitmek bana mantıklı geliyor. Hem de şuanki çalıştığım yerde pek mutlu olmadığım için işten ayrılıp home office bir iş bulmak için de ön ayak olmuş oluyor ancak bu kısımda muhtemelen 2 - 3 ayım gitmiş olacak çünkü iş arama süreçleri belli olmuyor.


    Bedelli askerlik için ise maddi yönden 2 yıllık bütün birikimimi neredeyse oraya vermem gerekiyor ama şuanki maaşımla 5 ay çalışarak geri yerine koyabiliyorum. Bu seferde işten ayrılmak istesem tazminatım yanacak ve 70-75k gibi bir paradan da olmuş olacağım. Ancak hayatımda boşa giden bir 5 ayım olmayacak. Bu noktada kararsızım. Ufaktan evlilik süreçlerine girmeyi planlıyorum. 6 ay askerlikte elime geçen para bana can suyu gibi gelecek ancak beni işimden ve hayattan 6 ay koparacak. Diğer türlü de elime geçecek olan toplu para fırsatını geri çevirmiş olacağım.


    Sizin yorumunuz nedir fikir verir misiniz ?








  • Bedelli askerlik ücretini 5 aylık maaşının kuruşuna dokunmadan ödeyebiliyorsun bu da teoride tutar uygulamada yatar. 6 ay askerliğe git cebine kalan parayı da değerlendir, borsaya at geldiğinde daha sürpriz bir rakam görürsün. 180.000 tl 5 ay için değmez. (bedelli askerliğe gittim)

  • Yeni mezunlar bu şekilde askere gidip geliyor geldiklerinde ile iş bulma stresi yaşıyor. Buradaki asıl soru iş bulma konusunda sorun yaşayacak mısın eğer kendine güveniyorsan ben 6 ay askere gider gelirim geldiğimde iş bulurum işsiz kalmam diyorsan mantıklı 2 yıl iş tecrübesi de gayet iyi yeterli iyi bir referansla ayrılabilirsen geçerli bir sebeple belki daha iyi bir iş bile bulabilirsin.Çalıştığınız sektör pozisyonunuz yetkinliğiniz diplomanız uzmanlık alanınız nedir kısacası cvnizi paylaşırsanız yorum yapabilirim :D

  • Baran.471 kullanıcısına yanıt

    evet hocam doğru o kısmı atlamışım. Şuan İstanbul'da yanlız yaşıyorum. 6k kira, yemek ıvır zıvır masraflarım oluyor. sadece kirayı sayarsak 6 aydan (askerde de ev sahibinin evden atmaması için ödeme yapmam gerekecek) 36k yapıyor bedelli gittiğimde. Bende 6 ay gitmeye biraz daha yakınım şuan.

  • rayli82 kullanıcısına yanıt

    Merhaba hocam. it sektöründe çalışıyorum veri analisti olarak. İşsiz kalacağımı sanmıyorum şuanki işimi bile 6 aylık staj tecrübesi ile üniversiteden mezun olmadan bulmuştum. Çalıştığım sektör hızlı ilerliyor. 6 ay it sektörü için fena bir zaman değil aslında. Çok kayıp olacağını sanmıyorum ama. İş bulma sürecine takribi 2 - 3 ay gibi bir süre diyebilirim.

  • Askerde erken terhis diye bir olay var onu da hesaba katabilirsin.


    Bu arada ben sözelciyim yaptığın matematik hesabını da hiç anlamadım (linçleyebilirsin hiç sorun yok  )

  • Askerlik konusu konuya nereden baktığınıza göre değişir. Eğer konu kişiselleştirilirse herkesin birçok nedeni vardır, ancak ülke yararları göz önüne alındığında her erkeğin -hatta kadının- askeri eğitim alıması kanaatimdeyim. 3.Dünya Savaşının çıkacağını öngörmek için -ki bazılarına göre bu savaş çoktan başladı- çok üstün bir askeri deha olmaya gerek yok.


    Bugün birçok erkek hayatında gerçek anlamda bir zorluk görmüyor, yaşamıyor. Öyle ki kız arkadaşından ayrıldığı için intihar edenler, 6 ayda çalışıp ödeyebileceği borcu düşünmekten kendini alıkoyamayıp psikolojisi bozulanlar, madde bağımlıları vs.vs. Askere gidilmeli ve hayatın zorlukları ile karşılaşılmalı. Bugün askerlik yapmayanlar yarın çocuklarını da askere göndermeyecek; biz ordu-millet bir toplum olarak bu durumdan zararlı çıkarız.



    Askerliğinizi yapın. Zaten eskisi gibi kimseyi de zorlamıyorlar. Bende networkçüyüm, askerde şansıma asteğmenlik geldi. Muhabere sınıfında askerlik yaptığım için kendime de çok şey kattım. Bakarsınız sizinde şansınıza asteğmenlik gelir, 12 boyunca subay olarak askerlik yaptığınızda hem yöneticilik kabiliyetleriniz gelişir hem de para da biriktiririsiniz.





  • crazyfriend712 kullanıcısına yanıt

    Merhaba hocam öncelikle yorumunuz için teşekkürler. Şunu başta belirteyim 12 ay askere gitmeyi düşünmüyorum. Sektörün içinden birisi olarak siz de doğrularsınız bizim sektör çok hızlı değişiyor. 1 sene bence ciddi kayıp. Yani en azından ben öyle düşünüyorum deneyimlerinize göre bu konu hakkında yorumunuz varsa yazarsanız çok sevinirim :)


    Bir de eski zamandaki gibi üni mezunu rütbeli olur vs gibi bir muhabbet yok diye biliyorum. Lise mezunu da er, üni mezunu da. 12 ay giderseniz rütbe veriliyor.


    Askerlik konusunda söylediklerinize de %100 katılıyorum. Zaten 6 ay askere gitme fikri kafamda ilk başta hem 6 aylık inziva hem de kişisel gelişim için iyi geleceği için oluşmuştu çünkü bişeyleri yoluna koyabilmek için ne kazandığım parayı yiyebildim ne de kafamı dinleyebildim. Okul bitmeden direkt çalışma hayatına atılmak mental olarak biraz yordu diyebilirim(Şımarıklık olduğunu kabul ediyorum bu noktada ülkedeki yaşıtlarıma göre baya şanslıyım :D) . Malum beyaz yaka hayatı sıkıcı. En büyük eğlence genelde arkadaşlarla bara gidip bira içmek oluyor. Bence gerçek hayat bu değil askerlik kesinlikle yapılmalı ve hayatın - insanların plazadaki yamuk ağızlı tipler olmadığını da tekrardan görmek gerekiyor. Yorumunuz 6 ay askerliğe karşı biraz daha olumlu bakmama yardımcı oldu hocam teşekkür ederim :)





  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Estağfirullah hocam ne linci :)


    Özetle şöyle, benim içerde 26 gün birikmiş yıllık iznim var. İşten ayrılırken izne çıkmadığınız günlerin parası günlük brüt maaş üzerinden hesaplanıyor. Şuanki maaşıma göre günlük brüt kazancım 2920 tl civarı oluyor (aldığınız maaş / 12). Bunu da izin günümle çarpınca (26 * 2920) 75k civarı bir para ediyor. Ekstradan da 2 yıllık tazminatım var. O da çalışılan yıl * son net maaş diye gördüm internette. Yine yaklaşık 75k civarı yapıyor. Bir de bedelli askerlik için vereceğim ama gitmezsem cebimde kalacak olan 180k para var. 3'ünü toplayınca 320k civarı bir para ediyor elime geçecek olan :)


    Umarım anlatabilmişimdir  

  • .Statistics. kullanıcısına yanıt

    Bu durumu iki açıdan değerlendirmek gerekir. 1) Yönetim becerisi açısından 2) Teknik olarak


    1) Düştüğünüz yere göre değişmekle birlikte büyük eğitim birliklerinde bir takım 80 kişiden oluşur. Eğer benim gibi okul komutanlığı birliğinde görev yapıyorsunuz ortalama bir bölük dört takımdan oluşur. Acemi askerlerinizin yanısıra, kıdemli erleriniz(onbaşı, çavuş, sözleşmeli), uzman çavuşlarınız vs.350 kişiyi geçer. İlk başlarda 80 kişiden sorumlu olursunuz, en kıdemli siz olduğunuzda bölük komutanı çoğu işi size verir(eğitim planlama, evrakların oluşturulması/takibi vs.). Burada acemi askerinden tut sizinle aynı rütbede olan daha az kıdemli arkadaşlarınızı bile siz idare edersiniz ki normal şartlarda 350 kişiyi idare etmeniz için sizin çok büyük bir şirkette müdür filan olmanız gerekir. Hatrı sayılır bir iş tecrübem var, şu ana kadar 25 - 26 yaşında 300 küsür kişiden sorumlu tutulan bir müdüre, mühendise vs.rastlamadım. Ha illa ki böyle kişilerde vardır belki ama çok nadirdir. 300 - 350 tane her çeşit kültürden gelen insanı idare etmek gerçekten hatrı sayılır bir beceri gerekiyor ki bu beceriyi orada -mecburen- kazanıyorsunuz

    2) Ben muhabere sınıfında görev yaptığım için tam tersine teknik açıdan kendime çok şey kattım. Zaten asteğmen olduğunuzda meslekçi olursanız bir ay, takım komutanı olursanız iki buçuk ay eğitim alıyorsunuz. Bu iki buçuk aylık zaman zarfında telli sistemler, telsiz sistemleri, kriptoloji, elektronik harp gibi bir çok ders aldık. Tabii ki iki buçuk ayda çok üst düzey seviyeye ulaşamazsınız ama en azından belli bir seviyeye geliyorsunuz. Ayrıca acemilikteki asker arkadaşlarımda mühendis olduğu için çok güzel bir çevre edindim. İlaveten asteğmen olacağınız için zaten mesai sonrası evinize gidebiliyorsunuz. Düştüğünüz yere göre değişmekle birlikte büyük şehirde olursanız orada da kurslara gidebilirsiniz -ki ben Ankara'da askerlik yaptım. Hem askerlere özel indirimlerden faydalanarak bazı kurslara gittim hem de bazen acemi askerler arasında ingilizce öğretmeni oluyordu. Sağolsunlar ingilizcemi ilerletmek konusunda bana bayağı yardımcı oldular.




    Rütbe işi biraz şans meselesi. Temel unsursa ordunun size ne kadar ihtiyacı olduğudur. Mesela kalekol inşaatları yapılırken inşaat mühendisi ve mimarların hepsi asteğmen olmuştu. Neye ne kadar ihtiyaç varsa şansınız artar. Askerlik başvurusunda soruyorlar olmak istiyor musunuz diye. Evet dediğinizde asteğmenlik çıkacak diye kesin bir şey yok tabii. Kesin istemiyorsanızda formda istemiyorum şeklinde beyanda bulunabilirsiniz.




    Bende yaşıtlarıma göre şanslıydım. Okurken çalıştığım için birçok arkadaşıma göre daha iyi bir konumdaydım ama dediğiniz gibi plaza hayatından çıkıp bazı gerçekleri de görmek gerekiyor. Öyle insanlar oluyor ki tek kelime Türkçe bilmeyenler mi dersiniz, köyünden ilk defa çıkanlar mı dersiniz ne ararsanız var. Ha bir de üniversite mezunu olup excel tablosu doldurmayı bile beceremeyenler olacak. Zor, zor ama çok şey öğretiyor...



    Ne demek, rica ederim. Aklınıza takılan en ufak şeyde dilediğiniz zaman yazabilirsiniz.


    İyi forumlar




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crazyfriend712 -- 20 Mart 2024; 23:28:39 >




  • .Statistics. kullanıcısına yanıt

    Teşekkürler hocam.  

  • Kardeşim zamanında bedelli askerlik yapmış biri olarak diyorum , bedelli yap kurtul derim ben .
  • Bedelli yap. O 6 ay geçmiyor. Gittik biliyoruz. Hem de ben giderken kısa dönemdim en azında rütbe falan haklarımız vardı şimdi o da yok.

    Süründüğüne değmez.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.