Şimdi Ara

Bayramdaki kazaların cogu gurbetçiler yuzunden (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
177
Cevap
2
Favori
4.896
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
19 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Adamdaki azme bak. Hava atacam diye Lambo ile "sözde" memleketine karayolu ile geliyor. Bin uçağına gel burada da mütavazı bir araba kirala hatta 3 serisi falan kirala olmuyor mu? Yok illa o Lambo gelecek.

Yurtdışında yaşayan "çoğu" gurbetçi için memleket kavramı akrabalarına, eşlerine ve dostlarına hava atabildiği "tek" yer. Avrupa'da kimse iplemiyor çünkü. O egoda bir yere kadar tabi şişer şişer burada patlar.
  • İstanbul'dan 34 plakalı araçla önce birkaç balkan ülkesini ardından da Avusturya ve Çek Cumhuriyetinde kalarak Almanyanın kuzeyine kadar gittim, orda gayet muntazam kullanıyorlar gurbetçilerimiz araçlarını tabi cezalar ağır, dönüş yolunda gurbetçilerin yoğun zamanına denk geldim yollarda gayet dikkatliler, sollamalarını yapıyorlar sağ şeride geçiyorlar ama kapıkuleden girer girmez bu adamlara bir şey oluyor 3-4 şeritli Kapıkule'den İstanbul'a kadar uzanan otoyolda sabahın 5'inde yollar bomboş olmasına rağmen bu arkadaşlar 10 yaşında MPV araçlarıyla sol şeridi 120 yle işgal etmek konusunda çok ısrarcılar bunlara selektör yapmaktan parmaklarına ağrılar giriyor insanın.

Çekememezlik gibi gören arkadaşlar da dünyadan bir haberler gitsin görsünler ordaki gurbetçilerin dramını hepsi vatansız, orda yabancı, Türkiye'de alamancılar, çok büyük kısmı vasıfsız, yeni nesli bile okumuyor orda sosyal devletin sağladığı avantajlarla aç kalmadan yaşıyor biriktirdikleri 3 kuruş parayla 10.000 euroya miladını doldurmuş x5 alıp Türkiyeye geliyorlar döndüklerinde o yıldan geriye hiçbir birikimleri kalmamış oluyor, çoğu yaşam konusunda almanlaşmış bizim türkiyedeki gibi hiçbiri birikim yapaym bir daire daha alayım derdinde değil, bugün aç kalmım derdinde gençliği ne Türkçeyi ne Almancayı doğru düzgün konuşamıyor İsmail YK gibi tipler ortaya çıkıyor

• Avrupada yapamadıklarını burada yapıyorlar olay bu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gurbetçileri yadırgıyoruz tamam ama bu görmemişlik huyu kendi ülkemizde de aşırı derecede mevcut, ayrıca ne yazıkki şöyle bir gerçek de var ki dünyanın neresinde olursa olsun istisnalar hariç çoğu toplumlardaki insanlar daha medeni bir ortama geçtiklerinde seviyeleri giderek yükselir, ilerleyen nesillerle bu daha da ilerler, ancak bizimkiler bulundukları ortamları da daha aşağı seviyeye çekme halindeler, bu yüzden de avrupada da hor görülüyorlar, bu yüzden avrupada herhangi bir ülkede gurbetçilere olan tavra göre şu an buradan iş için veya eğitim için gitmiş daha kültürlü insanlara tavır farklı
  • 1. Almanya asfalt kalitesi ile bizim otobanlari kiyaslarsak bence ikiside sıfır asfaltsa Türkiye daha iyi. Yalnız Almanya da standart var. Belkide 50 tane otobani var ve hepsi aynı standartta.
    2. Almanlar çok iyi Şoförler. Gerçekten iyiler. Trafik bizden çok daha hızlı akıyor. Sağ şeritte sinyal yaktığı anda sol şerit hemen bosaliyor veya yer açılıyor. Sol şeritteki isterse çok hizli olsun yol veriyor.
    3. Eğitim çoğu zaman belirleyicidir insanlar için. Almanyada üniversite okuyan Türk ile köyden ilkokulu bitirip almanyaya giden insanları aynı kefeye koymayın. Fark çok.
    4. Türkiyenin farklilastigini değiştiğini görmeleri uzun zaman alıyor veya hiç algilayamiyorlar. Nestle çikolatanın Turkiyede satıldığını bile söylemek gerekiyor.
    5. Bir ay gecirdim almanya ve Hollanda'da. Geleli beş gün oldu. Tarih, sosyal devlet insana değer vb. kavramlarin somut hale büründügu yer avrupa. Ama yemekler tatsız, insanlarda sicaklik yok veya bizdeki gibi sicaklik yok.
    6. En çok ozledigim şey taharet musluğu oldu :)
    7. Bu arada bizdekilerden çok daha fazla eski araba var. Yani pejo 106, clio 2 vb. Sokakta elinde telefon olanların çoğu yabanci...

• Up

• Daha öncede bu kiralama işini duyuyordum ama inanmıyordum, fakat iki hafta önce memlekete giderken dinlenme tesisinde muhabbet ettiğim bir gurbetçi abime bu soruyu yönelttiğimde kendi kullandığı aracın kiralık olduğunu ve birçok kişinin bu uygulamayı yaptığını söyledi. Sebebini sormadım çünki amaç hava atmak mı yoksa konforlu seyahat etmek mi bu bunu yapan kişiyi bağlar.
  • yazik yaa yemin ederim su nefrete bakin sanki biz turk degilde alman fransiz vs vs yiz :) ama buradaki almancilari kotuleyenlerde eminimki cebinde parasi olmayipta evkurdan veya kredi karti ile 20 taksitle telefon alipta buraya yorum atan insanlardir ironi nin dibine vurun arkadaslar TURK'un TURK 'den baska dostu yokmus TURK'u TURK'den baska yok neyse siz kiralik vs vs deyin almanyada fransada hollandaki is veren TURK leri gorseniz veya hastanelerde bashekimlerden doktorlardan hayret edersiniz ama siz devam edin beyler cok guzel :)
  • Emirio kullanıcısına yanıt
    kardesim lutfen biraz yalan soylerken olculu davranin avrupada kimse arac kiralamaz avruupada arac kiralama sistemi km uzerindendir tr ile avrupa arasi 2.500 km gidis donus 5 bin eder 1.15 ay tr den gez toz 6.500 7 bin eder bu adam o araba parasi kadar kira vermesi demek buda o arabanin asla kiralik olmamasi demektir sirf kuculteceksiniz ya nasil olursa olsun sen bana araba soyle ben sana fiyatini soylim ve kac ayda alacagini soylim diyelim ki bmw 530d 2005 2006 model 8 bin € 9 bin € ya rahat alirsin vede bunu kucuk capli kredi ile ayda 500 € odeyerekde alabilirsin oda zorlanmadan
  • Turkiye'yi ve Turkiyedeki insanlarin trafikte nasil otomibil kullandigini bilmeyen zannedecek ki Turkiyedekiler muhtesem soforler

Yahu once siz bi kendinizi duzeltin. Kendinize bir ceki duzen verin ondan sonra gunah kecisi arayisina girersiniz.

Arkadas demis ki "kazalarin cogu" bu iddada bulunmak icin verilerin gosterdigi kanitlar ortaya konulur benim bildigim. Var mi bayram suresince meydana gelen kazalarin sayisi ile bu kazalara sebebiyet veren gurbetcilerin yuzdesini gosteren veri? Tabiki yok. Ama ben birtane gurbetci gordum yeterli degil mi?

Ha simdi zannedeceklerki ben gurbetcilerden tarafim vs. Yok oyle birsey. Gurbetci dediklerimizde senle benle ayni kisiler. Yani onlar ne ise sende aynisisin.

Yani diyorum ki hepimiz medeniyetten nasiplenmemis kisileriz. Turkiyenin havasindanmidir nedir bilinmez bu millet kadar bes para etmez, utanc abidesi baska bir millet-halk ile henuz karsilamadim.

Ha sunuda soyleyim. Meslegim geregi bircok ulkede uzun zaman kalma durumlari var ve bir cok milleti yakindan tanima firsatina sahip oldum. Zaten milletim dogru durust olsa Turkiye bugunki konumundan cok farkli yerde ve imajda olurdu.

Siz yinede gurbetciler tuh kaka biz sutten cikmis ak kasik. Herkes kotu bir biz iyiyiz mabtiginda gun gecirmeye devam edin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TrMhMt -- 8 Ağustos 2014; 8:06:57 >

• 14 yıllık ehliyet sahibiyim, 6 sene Ankara'da, 1 sene işim gereği istanbulda ve geri kalan sürede de Danimarka'da araba kullandım.

Ama Türkiye'den uzakta geçirdiğim ilk senenin sonunda Ankara trafiğinden çok korktum, şerit yok, ışık yok, kural yok. Sürücüler çok agresif ve herkes kafasına göre kullanıyor. İstanbul daha beter geldi gözüme.

Artık Türkiye'de bulunduğum düre içerisinde araba kullanamıyorum, taksiye biniyorum ama yavaş git, sakin ol demekten gideceğin yeri unutuyorum.

Yurt dışından tr'ye gelip kaza yapanların en büyük sorunu dinlemeden, uyumadan bir an önce sevdiklerine kavuşmak için acele etmeleridir.

Avrupa'da gitmediğim ülke kalmadı ama Türkiye'nin sözde kendini pilot sanan şöförleri kadar bilinçsiz ve kural tanımayan başka bir ülke görmedim.

Belki de hala bu yüzden 3. Dünya ülkesidir.

Edit: bu konuya mesaj yazanların kaçı düzenli emniyet kemeri kullanıyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi er-soy -- 8 Ağustos 2014; 8:56:46 >

• Konu cok karisik ve kapsamli aslina bakacak olursaniz. Oyle oturup kahvehane agziyla insanlari rencide ederek konusmak genellemek cok yanlis olacaktir.

Almanya Romanya Bulgaristan ve Turkiyede uretim tesislerim var. Devamli yollardayim desem yeri var. Hemen her ay Almanya - Aydin arasinda en az bir kez seyahat ediyorum. Almanyadan cikinca bukres sofya ve plovdiv e ugramam gerektigi icin %90 kara yolunu kullanmak durumundayim. Avrupa da kurallara harfiyen uymak zorundasin. Bu da cahil kultursuz insanlar uzerinde buyuk bir baski olusturuyor. Kurallar ve kanunlar o tarz insanlar icin her zaman ilk firsatta delinecek, yok sayilacak seylerdir.

Mesela Bulgaristan uzerinden yurda girmek cok stresli. Trafik kurallari ozellikle hiz limitleri cok sert sekilde uygulaniyor. Azami hiz 30 yazan bir tabela gorurseniz ona uymak zorundasiniz. Heleki yabanci plaka bir arac suruyorsaniz. 35 le gitseniz polis sizi aninda durdurur. Hic ummayacaginiz yerde pusudadirlar :) Ayni seyi Turkiyede yapsaniz eminim onunuzu kesip doverler. Devamli goruyorum 30-40 vs tabelalari henuz o limitlere uyan insan gormedim. Gurbetciler Bulgaristan dan zaten korkudan konvoy halince ve asiri stresli olarak giriyorlar Edirnede otobana cikincada ipini koparmis azgin bogaya donuyorlar :)

Izmirde trafik lambasi olmayan bir gecitte bekleyen yayaya yol verdim. Normal olan bu degil mi, oncelikli olan yaya cunku. Yanimdaki Turkiyeden olan arkadas abi alistirma bunlari boyle yarin bir gun birisinin onune atlar ezdirir kendini demisti. Gulmustum :)

Turkiyede ki trafik kaosuna alismak icin gercekten 2-3 gun oryantasyon suresi lazim. Alamanci tabir ettiginiz insanlarin kazalara karisma nedenlerinin aslin onemlisi bu surectir. Otobanda sollama seridinde giderken onune 80 le giden birisi hic aynaya bakmadan cikabilir. Aha adamlara sari yandi benim isik kirmizida olsa dur yola atlayim diyen bir gerzek yandan sana gecirebilir. Sinyal vermeden serit degistiren mi makas atanmi dersin. Turkiyede trafik kurallari sadece kaza yaptiginda gecerli. Ki trafik kazalarindan olenlerin sayisida bunu dogrular.

Isin bir diger yonu Turkiyede kilerin almancilara bakisi gercekten bu devirde cok yuzeysel. Artik Avrupada her kesimden her sektorde insan var. Politikacisindan biliminsanina muhendisinden isverinen doktorundan avukatina. Bunlarin yaninda cahil kesim yok mu hic olmaz mi surusune bereket. Ama bu surusune bereket guruhtan emin olun Turkiye de daha cok var. Durum aslinda kulturel fark ve yasam seklinin degisik olmasi. Anlayacaginiz artik avrupada wc temizleyen sonrada araba kiralayip hava atmaya gelen insanlar yok. Cok agir islerde calisan insanlarimiz var fakat bunlarda haklarini aliyorlar ve sosyal haklar konusundan Turkiyede ki doktorlardan daha iyi konumdalar (yanlis anlasilmasin sosyal haklar konusunda).

Araba kiralama konusu cok dert edilmis anlasilan. Benim gordugum genel gurbetcilerin cogu
    mb c serisi w203-204 e serisi w211-w212
    bmw 3-5 serisi
    audi a5-6

yahu bunlar para etmiyorki kim neden kiralasin. zaten 10-20k euro arasina istedigini alirsin. Sadece gozlemledigim soyle bir kesim var: kendisini arabasi ile ozleslestirmis onunla yatip onunla kalkan. Eee normal olarakta bu kesim icin araba cok hava atilacak ogunulecek bir meta. Ayni durum Turkiye de de var.

Hem de daha kotu bir sekli ile. Kanun gucleri karsinda. Meshur videolar var hepimiz biliyoruz. Kus serisi ile drift yapani ''dur lan serefsiz" diye kovalayan polis luks bir arac ile drift yapani "beyfendi lutfen yapmayin" diyor. Kanun gucleri onunde bile arabaniz olcusunda deger goruyoruz.

Neyse lafi cok uzatmiyayim. Biraz karisik ve imla hatalarim olduysa affola.

Degerli buyuklerim sevgili kucuklerim isin ozu; genellemek her zaman kotu ve hatali sonuclara goturur.

• Turkiyede sadece bir kere arabayi stop ettirmeden sinavi gecenlerin elestirmeside cok ilgincmis en ufak ørnek edirneden disari cik sana bisiklet bile surdurmezler :) yayalara tahammulu olmayan kirmizi isik beklemeyen ( gazetede okudum adami neden kirmizi isikta durdun diye døvmuslerdi) øndeki araci stop ettirene kufur eden motorsikletli surucukerini yok sayan etc etc

• Konuda katıldığım çok mesaj var. Zıt görüşteki kişilere ait

Evet, şu an hepimiz Almanya'da ehliyet sınavına girsek, belki de içimizde geçebilen olmaz.

Ama herifler memleketin oksijenini soluyunca reset atıyorlar resmen. Kırmızı ışık bozulsa 3 gün bekleyecek adam canavar kesiliyor.

Eski bir gurbetçi olarak çok görmüyorum. Berlin Duvarı'nın dibine gecekondu yapmış, vali konağının bahçesinde mangal yakmış adamların çocukları bunlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: cacala2727

kardesim lutfen biraz yalan soylerken olculu davranin avrupada kimse arac kiralamaz avruupada arac kiralama sistemi km uzerindendir tr ile avrupa arasi 2.500 km gidis donus 5 bin eder 1.15 ay tr den gez toz 6.500 7 bin eder bu adam o araba parasi kadar kira vermesi demek buda o arabanin asla kiralik olmamasi demektir sirf kuculteceksiniz ya nasil olursa olsun sen bana araba soyle ben sana fiyatini soylim ve kac ayda alacagini soylim diyelim ki bmw 530d 2005 2006 model 8 bin € 9 bin € ya rahat alirsin vede bunu kucuk capli kredi ile ayda 500 € odeyerekde alabilirsin oda zorlanmadan

Ben duyduğumu söylüyorum, üstelik mesajımda hiç bir iğneleme veya aşağılama yokken ve sözlüsü yurtdışında doğmuş ve hala yurtdışında yaşayan biri olarak niye yalan söyleyeyim?
  • bak kardesim sozlu burada olmus olabilir ama ben kendim buradayim sen bana araba soylede ben sana fiyatini gostereyim sen olsan kiralarmisin
  • Yav bizimkiler menheimda öyle bir Türk özerk devleti kurmuşlar ki arkdaşımın dedesi 40 seneden beri menheimda almanca öğrenme ihtiyacı hissetmemiş
  • Basit bir örnek vereyim yurtdışında yaşayan birisi olarak,
    bundan 10 sene öncesine kadar tüm Avrupa Ülkeleri Türk ehliyetini koşulsuz kendi ehliyetleriyle değiştiriyorlardı ama artık sıfırdan eğitim alınması gerekiyor. Çin, Brezilya, Kore'den gelip Avrupa'nın herhangi bir ülkesinde oturma izni olan birisi kendi ülkesinden aldığı ehliyetini çok rahat kullanabiliyor ama bu Türkiye için geçerli değil. Bizim Türk şoförlerimiz kendilerini "pilot" sandığı için olsa gerek.

Ilk Danimarka'ya gelen gurbetçiler nüfus cüzdanlarını ehliyet diye yutturup Danimarka ehliyeti almışlar.

Edit:

Aklıma geldi de, ilk zamanlar idrak edemediğim bir mevzu vardı.
    Kırmızı da dururken eğer tesadüfen bir polis arabası da trafikteyse yeşil yanar yanmaz durdurdukları araçlar olurdu, anlamazsın. Meğerse sarıda ayağını frenden çekip 1-2 cm ilerleyen araçlarmış onlar.

Ve son günlerde çıkan çocuk vakaları, araç kullanırken çocuğunu kucağına alıp direksiyon tutturan yada aracın arka cam önüne çocuk yatıran bir sürücü vardı, burada 136 cm'den kısa bir çocuğu kendi yaş, boy ve kilosuna uygun olan koltuk haricinde araç içinde seyehat etmesine izin verirseniz yandınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi er-soy -- 8 Ağustos 2014; 16:34:05 >

• Bir çoğu apaçi orda bizi nasıl temsil ediyor bu herifler yazık.
  • Imam oss. Cemaat sı.

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.