Şimdi Ara

Batarya Sorunlarına Çözüm! 'Android OS' Gibi Görünüp Pilinizi Neyin Tükettiğini Öğrenin!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
8
Favori
3.027
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Geçtiğimiz hafta S6 Edge Plus cihazımda artık dayanılmaz hale gelen batarya sorunum nedeniyle araştırma yaparken daha önceden rootlu cihazlarımdan eksik etmediğim wakelock detector programının rootsuz da kullanılabildiğini öğrendim. Mutlu sona ulaştıktan sonra sizler için de bir rehber hazırlamaya karar verdim. Umuyorum sizin de batarya sorununuzun kaynağını tespit etmenize yarayacak.

Bu rehber çoğunlukla cihazınızın batarya istatistiklerinde çoğunlukla "Android OS" gibi, uygulama ismi yerine böyle üstü kapalı gözüken, cihaz ekranı kapalıyken bataryayı tüketen, ya da arkaplanda işlem yapan uygulamaların tespitinde size yardımcı olacak. Onun dışında bir garanti maalesef veremiyorum.

Kısaca wakelock nedir onun hakkında bilgi verip anlatıma geçelim. Wakelock: kelime anlamı olarak uyanık tutan, uyumayı engelleyen gibi bir manaya geliyor. Programın esas fonksiyonu ise, androidin kendi batarya istatistiklerinde "Android OS", "Android İşletim Sistemi" hatta "Google Play Services" gibi üstü kapalı görünen ve bir türlü neden olduğunu çözemediğimiz sorunların kaynağını tespit etmemize yaraması. Örneğin android os girdisinin orada olma nedeni, bağzı uygulamaların kernel komutları ile cihazı uyanık tutmasıdır. Mesela benim cihazında maps uygulaması "NLPWakelock" komutunu çağırarak (nlp= ağ konum sağlayıcısı) sürekli konum bilgisi istiyordu. Totalde 3 saate yaklaşan android os tüketiminin %90ı bu yüzden kaynaklanmaktaydı.

Programı rootsuz kullanabilmek için bilgisayara ihtiyacınız var. Ve bilgisayarla yapacağınız işlemi her yeniden başlatmadan sonra tekrarlamak gerekli ancak bir kere sorunu çözdüğümüzde bir daha kolay kolay geri gelmeyeceği için bu bir sorun teşkil etmeyecek umuyoruz. Bunları not ettikten sonra artık anlatıma geçebiliriz. Rootlu arkadaşlar play storedan Wakelock detector root uygulamasını kurup direkt anlatımın sonuna ilerleyebilirler.

1) İlk olarak uygulamamızı play storedan indirelim. Uygulamanın linki :https://play.google.com/store/apps/details?id=com.uzumapps.wakelockdetector.noroot&hl=tr
    Telefonundan girenler için uygulamanın adı: Wakelock Detector [LITE]

2) Ardından telefonumuzun geliştirici seçeneklerinde bulunan USB Hata Ayıklama seçeneğini aktif ediyoruz. Telefonumuzu bilgisayara bağlıyoruz ve varsa driver yüklemesinin bitmesini bekliyoruz.
     Batarya Sorunlarına Çözüm! 'Android OS' Gibi Görünüp Pilinizi Neyin Tükettiğini Öğrenin!

3) Sonrasında bilgisayarımızı hazır edelim. Bilgisayarımızda telefonumuza komut göndermek için kullanacağımız ADB arayüzünün driveri kurulu olmalı. Bunu kontrol etmek için için başlat/çalıştır a cmd yazıp enter'lıyoruz. Açılan pencereye:
    adb devices
    yazıp enter'lıyoruz. Resimdekine benzer bir çıktı almamız gerekiyor, bu çıktıyı alanlar 4. adıma geçebilirler. No devices found tarzı bir mesaj alırsak bu demektir ki adb driverlarımız kurulmamış.

3-B) ADB driverı için 15 seconds ADB Driver Installer isimli programcığı kullanacağız ve gerçekten de 15 saniyede işimiz hallolacak :)
    https://drive.google.com/open?id=0B0MKgCbUM0itNVB1elljU2NPR0k Linkinden programı indirip;
    1. Yönetici olarak çalıştırıyoruz.
    2. Do you want to install ADB and Fastboot yazısını görünce Y diyip enterlıyoruz.
    3. System-wide sorusuna, sadece açık olan kullanıcı hesabı için N, bütün kullanıcılar için kurulum için N diyoruz.
    4. Device drivers sorusuna geldik, eğer cihazımızı bilgisayarımız hiç görmüyorsa(dosya atmak için vs) bu soruya da Y diyoruz. Yoksa N diyip enterlayın, eğer sorun yaşarsanız bu adıma tekrar dönüp Y demeyi de deneyebilirsiniz.
    5. 15 saniye sonra driverlarımız hazır!

4) Şimdi sıra geldi programa gerekli izni vermeye. Bunun için tekrar çalıştıra cmd yazıp komut istemini çalıştırıyoruz.

adb devices

yazıp adb nin cihazımızı tanıdığını tekrar onayladıktan sonra:

adb tcpip 5555

yazıp enterlıyoruz.

Ardından:

adb -d shell pm grant com.uzumapps.wakelockdetector.noroot android.permission.BATTERY_STATS
    yazıp enterlıyoruz. Cihazımızın ekranında resimdeki gibi bu komutu onaylamızı isteyen bir diyalog görünebilir, bunu da onayladıktan sonra hazırız!

Bu adıma alternatif olarak aynı işlemi yapan bir chrome eklentisi mevcut,https://chrome.google.com/webstore/detail/unlocker-for-wakelockdete/bgeplmmblegmdackkcemjkpngngocgjp linkinden eklentiyi kurup cihazınınız gözüktünten sonra Connection mode logosunun USB logosu olduğuna emin olup ( değil ise tıklayın 1 kere) , grant battery stats logosuna tıklarak da aynı işlemi yapabilirsiniz.

5) İşte o büyük an geldi. Artık uygulamamızı açabiliriz.
     Batarya Sorunlarına Çözüm! 'Android OS' Gibi Görünüp Pilinizi Neyin Tükettiğini Öğrenin! Batarya Sorunlarına Çözüm! 'Android OS' Gibi Görünüp Pilinizi Neyin Tükettiğini Öğrenin! Batarya Sorunlarına Çözüm! 'Android OS' Gibi Görünüp Pilinizi Neyin Tükettiğini Öğrenin!

Uygulamanın veri toplaması için uygulamaya ne kadar çok süre verirsek o kadar sağlıklı dönüş alacağız. Bazen 10 dakikada sorun tespit edilebileceği gibi, günlük veya daha uzun süreli kullanımınızı da incelemeniz gerekebilir.

Programın WLD yazısının sağındaki ikona tıklayarak seçebileceğimiz 4 ana fonksiyonu bulunmakta. Onun dışında her ekranda cihazın ne kadar uyuyup ne kadar uyanık kaldığını yüzde ve saat dakika cinsinden görmek mümkün.

a) İlki ekran wakelockları. Bu wakelocklar cihazın ekranının kapanmasını önleyen uygulamaları gösterir. Çoğu zaman olacağını zannetmiyorum, hangi uygulamanın yaptığını anlamak zaten çok kolay.

b) İkinci ve en can alıcı, bize en çok faydası olacak bölüm CPU Wakelockları. Burada listenenen uygulamalar sağ tarafında belirtilen süreler boyunca cihazımızın "deep sleep" moduna geçerek neredeyse 0 güç tüketmesini önleyip, işlemcinin çalışır halde kalmasına neden olan uygulamalardır. Dahası sadece uygulama adlarını değil hangi komutu çağırdıklarını da görmemiz ve hatta hangi komutun cihazı ne kadar uyanık tuttuğunu da ayrı ayrı görmemiz mümkün. Uygulamayı ve uyanık tutan komutu tespit ettikten sonra ise gerisi basit bir google aramasıyla çözülebilecek duruma geliyor. Örneğin bendeki NLPWakelock 'u çoğunlukla Google Konum Geçmişi kaynaklı olduğu için bu ayarı kurcalarak sorunun önüne geçtim. Sizde benzer şekilde 1 aramayla çözüm bulmanız mümkün, bulamadıklarınızı da buraya yazarsanız elimden geldiğince yardımcı olurum.

c) Üçüncü bölüm uyanma tetikleyicileri. CPU'dan sonra bir diğer önemli bilgi kaynağımız da burası. Burada da ekran kapalıyken hangi uygulamanın kaç kez cihazı uyandırma talebinde bulunduğunu görebiliyorsunuz. Genelde whatsapp facebook gibi uygulamalar en üstte yer alacaktır. Bilginiz dışında çalışan bir uygulama varsa silmeyi düşünmenizi tavsiye ederim.

d) Son bölüm ise kernel wakelockları. Açıkçası rootsuz burada yapabileceklerimiz çok kısıtlı, sadece google araması ile wakelockun içeriğini öğrenip önlemler alabiliriz. Örneğin BT_Host_Wake wakelock unu görüp, bluetoothu açık unuttuğumuz için cihazın tüketim yaptığını görebiliriz. Şöyle bir parantez açayım, yazılımsal bir sorun olmadığı sürece %90 olarak buradaki wakelockların cihaz üzerinde gözle görünür bir etkisi olmaması gerekiyor. Tabii ki arka planda milyon türlü işlem burada görünecek, ancak bunlar cihazınız sıfırken de çalışan zararsız işletim sisteminin temelini oluşturan işlemler.

B bölümüne yani CPU wakelocklarına çok dikkat edelim arkadaşlar biz telefonumuzu kullanmazken arka plandaki canavarlar burada gizli. Umarım sizlere faydası olur, herhangi bir sorunuz ya da anlaşılmayan bir yer varsa yazarsanız icabına bakarım.

Sevgiler, bol ekran açık süreli günler!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wade96 -- 21 Temmuz 2016; 19:55:41 >

• İngilizcesi iyi olan arkadaşlarımız wakelocklar ile ilgili detaylı bilgiye ve çoğu wakelockun ne anlama geldiğine buradan bakabilir. Sizin Wakelockunuz burada varsa translate yardımıyla da bilgi almak mümkün. Link:http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1827676
  • Gerçekten ise yariyor kullanmaya başladıktan sonra ekran suremde artis oldu tavsiye ediyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eline sağlık

• Bendede benzer sorun var ancak pc kendime ait değil bu yüzden üstte yazdıklarınızı yüklüyemiyorum.Cihazım rootsuz uygulamanın full satın alsam rootsuz kullanabilir miyim ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: enchanted

Eline sağlık

Teşekkürler umarım işinize yarar :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: boltman34

Bendede benzer sorun var ancak pc kendime ait değil bu yüzden üstte yazdıklarınızı yüklüyemiyorum.Cihazım rootsuz uygulamanın full satın alsam rootsuz kullanabilir miyim ?

Maalesef hayır, rootsuz başka bir yöntemi bildiğim kadarıyla yok
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  •  Batarya Sorunlarına Çözüm! 'Android OS' Gibi Görünüp Pilinizi Neyin Tükettiğini Öğrenin!

Hocam cevap için teşekkürler.Bazı sorularım olacak ;

1- Samsung Kies kurdum pc telefonu kies üzerinden görüyor.
    2-Wakelock telefona kurdum pc ye mi kurmamız gerekiyor.
    3- 3. maddenin 3. sekmesini anlamadım
    4- 3. maddenin 4. sekmesinde benim telefonu pc samsung kies üzerinden görüyor. Belirttiğiniz gibi hem Y hem N denedim diriver oluşturdu fakat bu seferde ekran alıntısı aldım

4.maddeye geçemedim.Nerde hata yapıyorum ?

• quote:

Orijinalden alıntı: boltman34

Hocam cevap için teşekkürler.Bazı sorularım olacak ;

1- Samsung Kies kurdum pc telefonu kies üzerinden görüyor.
    2-Wakelock telefona kurdum pc ye mi kurmamız gerekiyor.
    3- 3. maddenin 3. sekmesini anlamadım
    4- 3. maddenin 4. sekmesinde benim telefonu pc samsung kies üzerinden görüyor. Belirttiğiniz gibi hem Y hem N denedim diriver oluşturdu fakat bu seferde ekran alıntısı aldım

4.maddeye geçemedim.Nerde hata yapıyorum ?

Hocam adb devices yazdığınızda deamon not running ve deamon started yazdıktan sonra, tekrar yazar mısınız konudaki resimde olduğu gibi device yazan bir çıktı gelmezse bilgisayar telefonunuzu görmüyor demek adb arayüzünden.

2- Wakelock telefona kurulacak [LIGHT] versiyon olmasına dikkat edin.
    3- O madde çok önemli değil, bilgisayarı kullanan diğer kullanıcılara da kurulup kurulmamasıyla ilgili.

Yani buradan çıkardığım sonuç adb cihazınızı algılamıyor. Cihazın geliştirici ayarlarından USB Hata ayıklamanın açık olduğuna eminseniz yazacağımı deneyin lütfen:

1) Bilgisayarım'a sağ tık/yönet.
    2) Aygıt Yöneticisi
    3)Burada telefonunuzu bulup sağ tık/ sürücü yazılımını güncelle diyoruz
    4) Alttaki sürücü için bilgisayarımı tara seçeneğini seçiyoruz
    5) Bilgisayarımdaki sürücülerden seçmeme izin ver diyoruz
    6) Android Aygıtı kategorisi altında"Android ADB Interface" ya da "Android ADB Aygıtı/Arayüzü" olanı seçip kurulumu yapıyoruz. Bu şekilde adb devices komutunu tekrarlayıp telefonunuzun tanındığını kontrol edin lütfen.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wade96 -- 20 Temmuz 2016; 14:56:41 >

• Hocam tekrardan selam bilgisayar sorunum oldugunu soylemistim bu yuzden son yazdiklarinizi yapamadim. Telefonu sarj edip beklemeye aldim 8 saatte %12 azalma oldu.Kullanimlar su sekilde  Batarya Sorunlarına Çözüm! 'Android OS' Gibi Görünüp Pilinizi Neyin Tükettiğini Öğrenin!
    [IMDB=]
    Sebekeden kaynakli fazla bir harcama oldugunu dusunuyorum.
  • boltman34 B kullanıcısına yanıt
    Şebeke kaynaklı gibi gözüküyor hocam Google Play dışında.
  • adb device komutunu girdiğimde note 3 telefonumu görmediğini anladım. Ama bilgisayar telefonu görüyor içindeki her şeyi kopyalıyorum. işletim sistemim Xp ve program filesta android klasörü yok. Yaklaşık 1 gb büyüklüğündeki adb exe dosyasını indirdim. Kurulum aşamasında javanin 7 inci sürümü veya üstünü istedi. Javayı kurmama rağmen Adb exe kaça kurulu değil diyerek kendini kurmadı ve ben de vazgeçtim. Sanırım işletim sistemi windows 7 ve üzeri olmalı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi avantis -- 1 Ağustos 2016; 23:19:41 >
  • bilir_kisi_07 kullanıcısına yanıt
    Light sürüm olduğuna emin misinz? Öyleyse ve adb işlemini doğru takip ettiyseniz maalesef çözümü bilmiyorum
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.