Şimdi Ara

Bakan Kacır’dan Ay’a sert iniş açıklaması: Takvimde bir erteleme daha

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
1.139
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
2 oy
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bakan Kacır’dan Ay’a sert iniş açıklaması: Takvimde bir erteleme daha
    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin uzay yolculuğuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erzurum Konaklı Kayak Merkezi’nde düzenlenen 27. Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nin açılışında konuşan Kacır, Türkiye’nin Milli Uzay Programı kapsamında yürütülen çalışmalara değindi.

Bakan Kacır, “2026, Ay misyonumuz için hazırladığımız milli uzay aracımızı tamamladığımız yıl olacak ve 2027'nin ilk aylarında inşallah Türkiye, ay yıldızlı bayrağını Ay'a taşıyan bir ülke olacak” ifadelerini kullandı.

Kacır, açılışta yıldızları izlediklerini anlatarak Türkiye’nin uzay bilimlerinde son yıllarda büyük bir ivme yakaladığını söyledi: “İMECE yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydumuz 2023'te uzaya gönderildi. 2024'te milli haberleşme uydumuz TURKSAT 6A'yı uzaya gönderdik. 2024'te ilk insanlı uzay misyonumuzu Alper Gezeravcı icra etti.”

Türkiye’nin Ay hedefi

Kacır, Türkiye’nin Ay hedeflerine de değindi. Bilindiği üzere Milli Uzay Programı kapsamında Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Ay'a sert iniş yapacak AYAP-1 adlı uzay aracının üzerinde çalışıyor. Sert iniş için ilk hedef aslında 2023 yılıydı ancak sonrasında ertelemelerle bu tarih 2026’ya çekilmişti. Şimdi ise Bakan Kacır’ın açıklamaları bu takvimde de bir ertelemeye işaret ediyor. Yumuşak iniş hedefi ise bundan birkaç yıl sonra gerçekleşecek.

Ayrıca Bkz.SpaceX’in Starship testi büyük başarılarla tamamlandı! İşte o anlar

Milli hibrit roket motorunun Ay aracında kullanılacağını aktaran Kacır, ayrıca İMECE 2, İMECE 3 ve TÜRKSAT 7A gibi projelerle uydu teknolojilerinde daha ileri adımlar atılacağını ifade etti.

Öte yandan Türkiye’nin Ay temelli çalışmaları sadece TUA bünyesinde gerçekleştirilmiyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından yapılan açıklamada Çin’in Chang’e 8 göreviyle 2028 yılında Ay’ı Güney Kutbu’na iki uzay aracı gönderileceği ifade edilmişti.

Açıkçası TUA’nın bu iddialı hedeflere ulaşabilmesi için çok daha fazla kaynağa erişmesi gerekiyor. 2024 yılında 1 milyar 702 milyon 764 bin TL bütçesi olan kurumun 2025 yılı bütçesinde sadece yüzde 37’lik artırım yapılarak 2 milyar 344 milyon 764 bin TL bütçe verilmişti.

"Uzay limanı inşa edeceğiz"

Türkiye'nin uzay limanı inşa edeceğini vurgulayan Kacır, şunları söyledi:

"Uluslararası işbirliğiyle bir uzay limanı inşa edeceğiz. Bu uzay limanı sayesinde Türkiye, kendi roketleriyle kendi uydularını uzaya gönderen bir ülke olma yolunda çok önemli bir altyapı kazanmış olacak.Bütün bunlar Sayın Cumhurbaşkanımızın sağlam iradesi sayesinde mümkün oldu. Savunma sanayisindekine benzer şekilde uzay teknolojilerinde de artık Türkiye gerçekten küresel düzeyde bir iddia sahibi. İnşallah bu kazanımlar hem stratejik, hem de ekonomik değer taşıyacak ve Türkiye Yüzyılı'na bizleri çok daha hızlı şekilde eriştirecek. Uzay ekonomisi diyorum çünkü küresel düzeyde yılda 600 milyar doların harcandığı bir alandan bahsediyoruz. Bundan pay alabilmek için bilimde, teknolojide ilerlememiz çok önemli."

Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/sanayi-ve-teknoloji-bakani-kacir-aya-milli-uzay-aracimizla-gidecegiz/3673260

• Bu forumda yurtdışında benzeri projeleri okuyup görüp ayakta alkışlayanlar hatta adamlar yapmış bizde olmaz ne demişler su akar türk bakar diyenlerin benzer porjeleri ülkemde yapılınca önce şunu halledin gereksiz bize zam olarak geri gelecek demesi insanı çileden çıkarıyor.
    Ya eleştirmek değil bu, eleştirme de yapıcı olun.
    Bu yorumu başka bir konu için atmıştım. Ama buraya da lazımmış.
    Hiç gülesim yoktu, o değil de bu cümleyi reisin sesi ile meydanlarda söylediğini hayal ediyorum, öffff meydanlarda elemanlardan da roketinin egzozuyuz diye hüloooğğ diye bağırmalar...

Şaka maka eğlenceli bir ülkeyiz, sürreal bir ortam, akıllıya denk gelmek neredeyse imkansız vs...

O değil de ciddi olayım diyorum ama bizim yapacağımız katkı ne olacak, desem beton olacak hadi neyse, bizimkilerde demir, çimento işleri artık alışkanlık olmuş, ya da bilemedim belki de inşasında beton kullanılacağını düşünüp inşaat/beton lobisi reisi sıkıştırıyordur... Yazık neyse adamların sevincini bozmayalım.

Sonuç; bu işler ilim ile fen ile olur, bizimkiler ise Age of Empires'ta adam üretir gibi paso İmam Hatip basıyor, var olan güzide(Boğaziçi gibi) eğitim kurumlarımızın da içinden geçiyor, sanırım baktılar diğer üniversitelerin seviyesini arttıramıyoruz o zaman diğerlerini aşağı çekelim.
  • Adamlar 1969 da iniş yapmışlar. 56 yıl olmuş

• 50 yıl geriden geliyoruz dedikleri bu olsa gerek.

• hala 1 mb indirme alabiliyorum altyapım onu destekliyor diyorlar ttnet

• adamlar 1000 mbps kullanıyorlar

• xbatmanx X kullanıcısına yanıt
    Güzel kardeşim. Dediklerinde ne kadar haklı olsan da, yazdığın yorumlarla konunun pek alakasını göremedim. Yaşın küçüktür belki bilemiyorum, ama içeriği okuyup ona göre yorum yazarsan belki daha iyi olabilir. Anladığım kadarıyla diğer ülkeler bizden ileri, biz gerideyiz demek istiyorsun. Her şeyin bir başlangıcı var diyelim, umutsuz olmayalım.

hiç gidememekten iyidir. sen yeter ki gitmek iste. 50 yıl 100 yıl fark etmez. gitmek isteyeni takdir ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 1 Eylül 2025; 13:00:50 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kısa yoldan gidiş de bir yere kadar. Bir yandan altyapıyı yapsanız haydi neyse diyeceğiz ama altyapı yapmak gibi bir derdinizi göremiyoruz. Şantaj montaj işleri bir yerde tıkanır en iyi ihtimalle al satçıdan öte gitmez!

• mystiery_ kullanıcısına yanıt
    peki bu nedir.
    en.wikipedia.org
    Spaceport - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Spaceport

cehalet ile senin söylediğin gibi mücadele etmek imkansız. "uzay limanında çaycılık yapan kuzenim" kelimesi halk arasında dolaşırsa kimse uzaydaki liman olarak düşünmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 1 Eylül 2025; 13:29:04 >
    evet Türk dil kurumu işini yapsın ama yapmıyorsa bir zahmet uzay programını ertelemeyelim. önce uzay limanında çaycılar temizlikçiler çalışmaya bir başlasın. kaybedecek zaman yok.

• Atatürk'ün hayali bir iş. "İstikbal göklerdedir".

İnşallah 2027 de başarıyla Ay'a sert iniş yapılır.

• Bu forumda yurtdışında benzeri projeleri okuyup görüp ayakta alkışlayanlar hatta adamlar yapmış bizde olmaz ne demişler su akar türk bakar diyenlerin benzer porjeleri ülkemde yapılınca önce şunu halledin gereksiz bize zam olarak geri gelecek demesi insanı çileden çıkarıyor.
    Ya eleştirmek değil bu, eleştirme de yapıcı olun.
    Bu yorumu başka bir konu için atmıştım. Ama buraya da lazımmış.

• quote:

Türkiye'nin uzay limanı inşa edeceğini vurgulayan Kacır

Hiç gülesim yoktu, o değil de bu cümleyi reisin sesi ile meydanlarda söylediğini hayal ediyorum, öffff meydanlarda elemanlardan da roketinin egzozuyuz diye hüloooğğ diye bağırmalar...

Şaka maka eğlenceli bir ülkeyiz, sürreal bir ortam, akıllıya denk gelmek neredeyse imkansız vs...

O değil de ciddi olayım diyorum ama bizim yapacağımız katkı ne olacak, desem beton olacak hadi neyse, bizimkilerde demir, çimento işleri artık alışkanlık olmuş, ya da bilemedim belki de inşasında beton kullanılacağını düşünüp inşaat/beton lobisi reisi sıkıştırıyordur... Yazık neyse adamların sevincini bozmayalım.

Sonuç; bu işler ilim ile fen ile olur, bizimkiler ise Age of Empires'ta adam üretir gibi paso İmam Hatip basıyor, var olan güzide(Boğaziçi gibi) eğitim kurumlarımızın da içinden geçiyor, sanırım baktılar diğer üniversitelerin seviyesini arttıramıyoruz o zaman diğerlerini aşağı çekelim.

Bakana dm at, benim internet sert inişte diye.

Güzel proje, enin de sonunda başaracak bizimkiler ve Türk bayrağını dikecekler gibi bir niyet var sanırım. Beton önemli.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.