Şimdi Ara

Bakan açıkladı: Kimlik kartı, banka kartı ve ehliyetler birleşiyor (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
186
Cevap
1
Favori
8.976
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Nesi gereksiz? Cebinde 10 tane (kimlik, ehliyet vs.) kart taşıyacağına bir tane kart taşıyacaksın.. Kimlik kartını kaybettiğinde ebeni nüfus müdürlüğüne getirerekmi ispat ediyorsun? :) Sistem iyi fakat ilk başta yapılsaydı daha iyi olurdu orası ayrı..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sounderland -- 19 Haziran 2020; 12:55:3 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kangroo

    Allah başka dert vermesin bilader.

    Alıntıları Göster
    bunu alıntı yapmakla mı uğraştın sanada dert vermesin
  • En basdan yapilmasi gereken seydi bliyorlardida hadi banka kartini gecdim.Yeni ehliyet yeni kimlige pek ala tanimlanabilirdi (heryerde karekod ile islem yapiyorlar zaten hastane postane) Burdan sunu anliyoruz en kotu 15 tl yine kitleyecekler kasaya girecek rakamida siz tahmin edin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bi’ de düzgün yazsaydın kör olmadan okuyabilirdik.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Eski kimlik neyime yetmiyor? Yenisini almadım bile. Öyle 10 tane kartta taşımam ehliyet varken neden kimlikle gezeyim? Ehliyet ve banka kartı yetiyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uzun saçlı olanlar biyometrik foto çekimine nasıl gitmeli? Saç toplanmalı mı yoksa fark etmiyor mu? Ben almadım daha çipli kimlik.
  • Zaten en başta bunu yapacakları belliydi; ekstra para kazanmak için böyle yaptılar , üzerine de kaybedince dünyanın parasını istediler mi, ohh ne ala!

  • ltrg kullanıcısına yanıt
    Hocam zaten yenilenen kartlarda çip mevcut sadece bu bilgileri kartların çipine aktarılacak. Kademe kademe geçişin nedenide çıkabilecek sorunları kademe kademe fark edip çözmektir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: FreeRun

    bunu alıntı yapmakla mı uğraştın sanada dert vermesin

    Alıntıları Göster
    kötü bir şey demek istemedim.yani diğer yorumları okuyunca sizin mesaj çok naif kalmış
  • Super gelişme. Tek kimlik numarası ile tüm işlemler çözülmeli.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Editör arkadaş şu konuyu açık açık anlatın. Bazı cahiller kimliklerin yenileneceğini zannediyor buradan da hükümetin para koparacağını düşünüyor halbuki tek kimlikte birleşince artık ehliyet kartı masrafı ödemeyeceksiniz bundan sonra. Bu gelişmeler zaten 5 sene önce duyurulmuştu lakin altyapı ancak bitirilebilmiş olacak ki şimdi tanıtımı yapılıyor. Kolay değil 80 milyonun bilgilerinin güvenliğini sağlamak. Biraz sabırlı ve mantıklı olun. Kısacası mevcut kimliklerinizde zaten var olan bir özelliği şimdi aktif edecekler. Tesla otomobillere sonradan gelen ekstra özellikler gibi. Gidip otomobili değişmiyorsunuz. Umarım birazcık anlamışınızdır.

  • muhtemelen sistemin altyapısını blockchain teknolojisi oluşturacak zira banka kartları noktasında aslında çipe entegre olacak şey kişinin dijital imzası ve kimlik kartından banka işlemi yapacağı zaman bankaların post cihazı kişinin dijital imzasını tanıyıp blockchain tabanlı sistem üzerinden işlemlerini yapacak.

    Burda ekstra olarak banka işlerinde parmak izi-yüz tanıma gibi ikinci güvenlik onayı isteyerek alışverişler yapılacak.Yani kart çalınsa bile hırsızın elinde parmak-avuç içi izi veya yüz tanıma gibi veriyi veremeyeceği için o kart çöp olur.Zaten kayıp bir kart olduğu zaman kişi ilgili makamlara bilgisini verdiği an kimlik kartı anında geçersiz olacak yenisini çıkarmak içinde nüfus müdürlüğünde sisteme kayıtlı olan parmak-avuç içi izi ve yüz tanıma protokolünden yeni kimlik kartınız çıkarılabilecek.Bu sistemi zaten sağlık sektörü uzun yıllardır kullanmakda şimdi bankacılık sektörü standart güvenlik prosedürü olarak kullanmak istiyor.

    Burda bankalar nezlinde tek handikap pos cihazları ile bankamatiklerin yenilenmesi olacak zira klasik tuşla şifre girme dönemi bitirlmek isteniyor.Kişinin avuç içi izi veya yüz tanıma sistemi ile bankacılık işlemleri halledilecek.

    Artık dijital dünyada bireysel şifreleme yönetmi yine kişinin kendisi ile sağlanacak (yani avuçiçi-parmak izi ve yüz tanıma ile) dolayısıyla bu geçiş hemen sağlanmaz ancak bittiği zamanda çok kolaylık sağlanmış olur.Sonuçta bu tip teknolojilerin hayata geçmesi bir süreçtir ve yaratacağı avantajlarda göz önünde bulundurulmalıdır.




  • Bir de şu ApplePay konusu halledilse harika olacak.
  • Ehliyet ve kimlik kartının birleşmesi güzel, hatta ehliyet gibi diğer yeterlilik belgeleri (kimlikleri de tek bir TC Kimlik kartlarımızla birleştirilse harika olur.)

    Banka kartı konusu ise tüm bankalara ait kartları tek kart yapıyoruz olmayacaktır. Bu oldukça güç olur ve pratik değil pek. TC kimlik kartlarımıza ehliyet bilgisi de eklendikten sonra şu an olduğu gibi TC numaralarımıza PTT veya Ziraat Bankalarından hesaplar açılabilir. Kişinin var olan banka hesapları kartlarıyla eşleştirilir.

    Hatta şu mantıkla çalışabilir, ülkenin vatandaşı olan herkesin doğumuyla birlikte kamu bankalarından birinde hesabı açılmış olur. İster kullanır ister kullanmaz, devletin ödeme yapması durumunda bu hesaplar kullanılır.

    Ben hâlâ eski kimliğimi ve ehliyetimi kullanıyorum, ama kimliğini yenileyenler için ek bir maliyet çıkmaz da şu anki yeni kimlerin teknik alt yapıları yeterlidir..

    *Öğrenci kimliğim yanımda olmadığı bir gün e-devlet uygulamasından öğrenci belgesi oluşturup göstermiştim. Tabi resmi bir kurum olmadığı için mümkün oldu, çok ciddi bir yer olmayınca barkod kontrolü vs. yapmadan doğrudan uygulama üzerinden benim gösterdiğim ekrana itimat ettiler. Bu gibi durumlar için, telefonlarımız da kimlik gibi kullanılabilmeli.

    *Şu kimlik kartı ücretlerini vatandaşa itelemeyi kesseler bir de. Kaybetmemişim, yıpratmamışım sen sistemi değiştiriyorsun bana masraf çıkıyor. Tamam çok sık olmuyor ama sık olsa bile vatandaş nasıl itiraz edebilir. Canı sıkılsa her sene kimlik değiştirtse neye itiraz edeceksin. Öğrenci kimlikleri gibi bandrol vs. uygulaması gelirse gelir kapısı olarak şaşırmam. Zart ücreti zurt ücreti, bilmem ne sınavı ücreti, bilmem ne sertifikası..





  • alito kullanıcısına yanıt
    kesinlikle öyle olması gerek. banka şifreleri "0" ile başlamaz "ardışık 2 sayı yan yana gelmez" gibi şeyleri bu sisteme entegre edeceklerdir. Etmezlerse işte o zaman büyük sıkıntı.
  • enizam E kullanıcısına yanıt
    Ben canlı olarak izledim kaçırdıgınız şöyle birşey var kimliği kaybettim ee aha gitti herşey değil.O kimlik tek başına işe yaramıyor parmak izide istenecek.Yani hem kimlik hemde parmak iziyle birlikte işlem yapılabilecek buda çok iyi bir çözdümdür.Kimliği çaldırırken parmaklarını ve yüzünüde çaldırmazsan sıkıntı olmaz :)

  • Kestiriver saçını.

  • GEREKLİ BİR OLAY BENCE



    bundan sonra kolay kolay kimlik sahteciliği yapılamaz gibi eğer bu kimlik okuma sistemini her türlü yasal işlemde vs... de kullanılırsa kişi yapılanlardan habersiz değilse doğacak sonuçlarından vs.... kolay kolay evrakda sahtecilik mağduriyeti oluşmaz
  • Bu muhabbetin mazisi 10 yıla belki daha da önceye dayanıyor. Bizde nüfus, trafik hele hele banka sistemini bir aygıta entegre edip işletecek, güvenliğini sağlayacak yetkinlikte altyapı kuracak birileri yok. Zaten ranta erkenden çökmek için kimlikleri peşinen yenilediler. Büyüklük ölçeğinde alâkası olmasa da yerli araba hikâyesi gibi bir şey benim gözümde.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • vatandaşlık puanı da isteriz, bu kadar takip yetmez bize.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.