Şimdi Ara

Azerbaycan Tıp Üniversitesi - Tıp Fakültesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
294
Cevap
8
Favori
81.016
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • NOT: Sizlere çok daha detaylı bilgi verebilmek için açtığım blogu ziyaret edebilirsiniz.
    www.hilaletr.com

    Blogda elimden geldiğince Azerbaycan Tıp eğitimi, kayıt şartları, sınav sistemi, yatay geçiş, Bakü'de yaşam ve pahalılığı, yurtlar ve ücretleri gibi merak ettiğiniz her konuya değindim. Her türlü sorunuzu da blogdaki yazıların altından rahatlıkla sorabilirsiniz. Ziyaret etmek için buraya tıklayın.



    Azerbaycan Tıp Üniversitesi - Tıp Fakültesi


    Konu güncel değildir. Güncel bilgiler için tıklayın.

    Merhabalar. Özelden çok fazla soru aldığım için artık bu konuyu açma ihtiyacı duydum. Azerbaycan Tıp'a 2017'de yerleştim. Bu sene tercih etmeyi düşünenlere de elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.

    Azerbaycan Tıp, 25k ve üstü sıralaması olan, Tıp düşünen ve vakıf üniversiteleri için de maddi durumu olmayanlar için ideal bir tercih. (25k demiştim ama doların çok fazla artmasından sonra 2018'de 30k'lara kadar düştü. Şuan kaçla kapatacağı hakkında bir fikrim yok.)

    Öncelikle okul YÖK Atlas'ta Ücretli olarak gözükse de özel bir üniversite değildir. Azerbaycan'da bir devlet üniversitesidir. Türkiye ile olan anlaşma sonucu her sene YÖK'ün yerleştirmesiyle 40 öğrenci almaktadır. Bu öğrenciler Hazırlık ve 1. 2. 3. sınıfları Azerbaycan'da bitirdikten sonra Türkiye'ye dönmektedir. Üniversite sınavındaki sıralamaya göre YÖK bu 40 öğrenciyi 10'ar 10'ar 4 üniversiteye dağıtır. (Konya Meram Tıp, Erzurum Atatürk Tıp, Edirne Trakya Tıp, Ankara Yıldırım Beyazıt Tıp) Öğrencinin bu üniversitelerden nerede devam edeceği, tercih yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından birkaç ay sonra evine posta olarak gelir.

    Okul ücreti Hazırlıkta 3000$, sonrasında 4000$ dır. 3. sınıftan sonra Türkiye'ye dönünce ücret ödeme işi de biter. Hazırlıkta ve 1. sınıfta sene başında tek ödeme alınır. 2. ve 3. sınıfta; ilk dönem 2000$, ikinci dönem 2000$ olmak üzere 2 taksit imkanı vardır.

    Okul dili için öğrencinin seçimine bağlı olmak üzere Azerice, İngilizce ve Rusça seçenekleri var. Üçünde de hazırlık okumak zorunludur.

    Genel görüş olarak, en kaliteli tıp eğitimi Azerice'dedir. Ve ek olarak da İngilizce'de hazırlık okurken okulun pek faydası yok, hazırlığı bitirip hala İngilizcesi çok kötü olanları gördüm.

    Sınıf geçmek rahattır ama bu rahatlık yüzünden birçok kişi 3. sınıftan sonra Türkiye'ye döndüğünde büyük zorluk yaşıyor. Sadece sınıf geçmeye odaklanmayıp düzenli çalışan ve okulu değerlendiren için Azerbaycan Tıp'ın eğitimi yeterli düzeyde kalitelidir.


    Rüşvet olayları maalesef gerçek ama Yöklülerin çoğu 4 seneyi hiç rüşvet vermeden tamamlayıp dönüyor. Rüşveti zaten genelde Yöksüzler veriyor.

    Azerbaycan devletinde bu rüşvet sıkıntısı birçok kurumda var ama benim şimdiye kadar hiç karşıma çıkmadı. Örneğin doktordan rapor alacaksınız, para isteyebilir ama kimse sizden zorla para alamaz.

    Bakü'de yaşam genel olarak ucuz diyebilirim. Et yemekleri başta olmak üzere yemekler Türkiye'ye göre çok daha ucuzdur. Ulaşım yine çok daha ucuz, tüm otobüs ve metrolar 30 qepik yani 90 kuruş. Kıyafet çok pahalı, o yüzden kıyafet alışverişlerimizi Türkiye'den yapıyoruz. Evde kalmak isteyenler için ev kiraları biraz pahalı. 1+1 evler bile 300-400 manat civarında. Okula uzak yerde belki daha uyguna bulunabilir. Yurtta kalmak isteyenler için okul yurdu seçeneği var. Yıllık 1000 manat yani 3000 lira. Ancak yemek yok. 3 kişilik odalar ve bir de mutfak gibi bir yer var, isteyen yemeklerini orada yapıyor. Yemek dahil olan özel yurtlar bulunabilir. Aylık 100-150 manat civarında değişiyor.

    İnsanlar bize karşı çok sıcak ve cana yakın ama genelde Türkler kendi aralarında arkadaşlık yapıyor. Tabi eğer uyanık olmazsanız yabancı olmanız sebebiyle kazıklamaya çalışan çok fazla satıcı ve taksici de var.

    Bakü, Türkiye'deki birçok şehre göre daha yaşanabilir bir şehir. Suç oranı çok daha az, insanlar en fazla bağırıp çağırarak tartışır ama kavgaya henüz hiç rastlamadım. O yüzden sokaklar geceleri bile güvenlidir. Gezilecek ve vakit geçirilecek güzel yerler var, Bakü'yü aynı zamanda gelişmiş bir şehir olarak da görebiliriz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nibelungen27 -- 3 Haziran 2020; 8:58:55 >







  • Öncelikle sınava giren tüm ögrenci kardeşlerimize geçmiş olsun.Rabbim hepinizin bahtını açık eylesin.Ben Nibelungen kardeşimizin yazdıklarına ,geçen yıl Azerbaycan tıp üniversitesine (ing)kayıt yaptırdığım ögrenci velisi gözüyle ekleme yapmak istedim.Sağolsun Nibelungen kardeşimiz eksiksiz ögrenci gözüyle her şeyi anlatmış.Ben 30 yıllık sağlıkçı olarak ve ögrenci velisi olarak bazı şeylere deginmek istedim.2018 Yılında tam tercih dönemine yakın ekonomi üzerinde ve siyasi hareketler dolar ve euroda sert yukarı çıkışlara sebeb oldu dolasıyla önceki yıl 25000 puanla alan bu okul 39000 lere kadar ulaştı.Kayıta gittiğimizde dolar 6.40 civarında idi ve birkaç veli ve ögrenciyle görüştüğümüzde okul ile degil dolar ile ilgili korkular fazlaydı.Eger çoçuğunuza TIP Egitimi aldırmak istiyorsanız ve alınan puan bu okula yerleşmesine imkan verirse hiç teretdüt etmeyin.Ama tıp olmazsa diş mi gibi sorular veya yöksüz 50000 içindeyim gideyimmi sorular insanın hayatından giden seneler ve harcanan paralar ve Türkiyeye dönüşte STS (SEVİYE TESPİT SINAV)na kazanıp mesleğe başlama gibi zorluklar olacağından ,kimseye şunu yap bunu yapma gibi önerim olmaz.Şimdi size çoçuğumu buraya neden kayıt yaptırdımla alakalı düşünçelerimi yazıyorum.-TIP egitimi şu okul bu okul çok iyi veya kötü demekle değil eğitim kadrolarıyla önem kazanır.Azerbaycan tıp 1930 yılından bu yana egitim veriyor.Türkiyede özel tıp fakültelerine 15.000 dolara yakın üstelik yatay geçiş yapamazsanız hazırlıkla 7 yıl eğitime 105.000 dolarmı yoksa azerbaycanda hazırlık ve üç yıl için (3000+4000+4000+4000 dolar) 15.000 dolar mı,üstelik 1.sınıftan itibaren yatay geçiş yapma şansınız var. -Kayıt yaptırmak için kimseye gerek yok bordo ve yeşil pasaportla gidin her türlü türkçenizi anlıyorlar ve anlatıyorsunuz eğitim aracılarına danışman firmalara para vermeyin 1000 dolarınızı alıp sizi İstanbuldan ugurlarlar.-Yurtlar aylık yeme içme dahil 150-200 manat arsında-Yaklaşık 2 ay sonra okula yerleştiğiniz sıraya göre türkiyedeki okulunuz hangisi o evinize geliyor.10 luk sıralamaya gör y.beyazıt ilk,konya necmettin erbakan,trakya,erzurum atatürk -Ulaşım hava yolu azarhavayolu ile önceden alırsanız ekonomik olur,ara dönemlerde gitgel buta hava yolu ekonomik,son zamanlarda pegasus başlamış onun fiyatıda iyi-Bakü bir ülkeni başşehri ama genel olarak çok pahalı demek yalan hatta çoğu büyük illerimizden uygun-yol boyunca yürüyün azerilerin konuşmalarını kendiniz bile anlarsınız bizim memlekette ben yol boyunca yürüyom arapcam iyi olmadığı için genellikle anlayamıyorum-Tıp egitimi latince dir azeri,rus,ingilizce alsanız farketmez siz çalışırsanız sıkıntı olmaz-uludağdan geçiş yapan doktorun dediğine bir kısım katılıyorum ama genelde öyledir ACİLDE 6 AY ÇALIŞ doktor olmasan bile gelen hastanın hastalıgına teşhis koyarsın ama tedavi edermisin -şehrin havası ben 2 defa gittim iyi hatta çok iyiydi ama rüzgar olduğu dönemler sert soğuk oluyormuş.-Allahım herkesin evlatını yardım etsin,her şey gönüllerince olsun.
  • Diplomanız azerbaycan mı oluyor son üç sene okuduğunuz mu? Bir de türkiyeye yatay geçiş imkanı var mı?
  • kusursuzbirkusur K kullanıcısına yanıt
    Diplomada Türkiye'deki üniversitenin adı yazıyor. Yatay geçiş imkanı var evet. Geçtiğimiz sene 1. sınıfı bitirenlerden 6 kişi geçti Türkiye'ye.
  • Nibelungen27 kullanıcısına yanıt
    Vize alma falan nasıl oluyor
  • Nibelungen27 kullanıcısına yanıt
    Birde benim 23k sence gelme ihtimali nedir
  • Musydhe M kullanıcısına yanıt
    Vizeyi havaalanından veya evisa.gov.az adresinden alabilirsin. Tahsil vizası alman gerekiyor.

    23k'ya rahat gelir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nibelungen27 -- 18 Temmuz 2019; 13:26:32 >
  • Nibelungen27 kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim inşallah orda görüşürüz yüne bir sorum olduğunda cevaplarsan sevinirim
  • Nibelungen27 kullanıcısına yanıt
    Hocam okulun eğitim seviyesi nasıl normal bir devlet tıpa göre
  • merhaba aslında bende benim kardeşimde oraya gitmeye düşünüyoruz genel bilgilendirme de okuduklarımıza göre memnunuz ama kardeşimin şu anki sıralaması tutuyor ama benim tutmuyo ve bi duyumumuza göre diploma notuylada alım yapıla biliyomuş bu bilgi doğrumu sizin böyle bi bilginiz varmı
  • Bnkkibris B kullanıcısına yanıt
    Benim bildiğim kadarı ile diploma ile de oluyor ama devlet tarafından gonderilmediginiz için denklik sorunu yaşarsınız çok iyi bir şekilde araştırmanızi tavsiye ederim
  • @Musydhe Hocam o karşılaştırmayı pek sağlıklı bir şekilde yapamam ama 15-19k arasındaki devlet tıpları gibi olduğunu düşünüyorum.

    @Bnkkibris Evet hocam o şekilde de gitmek mümkün ama hiç tavsiye etmiyorum. Mezun olduktan sonra Türkiye'de denklik almak için 3-4 sene uğraşabilirsiniz. Belki de hiç alamayabilirsiniz. O yüzden çok riskli.

    @Jdhdjd Maalesef hocam 42 bine geleceğini sanmıyorum. Yöksüz okumayı da hiç tavsiye etmem. Denklik almak için STS diye bir sınav var, ek olarak da birçok prosedür var. Mezun olduktan sonra 3-4 sene boşta kalabilirsiniz. 42 bin ile mühendislik falan okumak daha mantıklı olur bence.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nibelungen27 -- 23 Temmuz 2019; 13:8:47 >
  • Nibelungen27 kullanıcısına yanıt
    Hocam, çok soru soruyorum ama okul ücretinin harici ekstra masraf neler oluyor ve ortalama ne kadar gidiyor cevaplarsan sevinirim
  • Nibelungen27 kullanıcısına yanıt
    Geçen sene 39 bin küsürle kapatmış bu sene 40 lara çıkmaz mı?
  • @Musydhe Zorunlu ekstra masraf olarak, oturum izni var; her senenin başında yaptırılıyor. Sağlık testiyle beraber 90 manat tutuyor. Kişisel masraflar ise yurtta kalırsan aylık 1000 lira civarı, evde kalırsan ise 1500-2000 lira civarı olabilir. Tabi bu miktarlar tamamen kişiye bağlı olarak daha az veya daha fazla olabilir.

    @weebdark1 Hocam geçen sene 39 bin olmasının tek sebebi doların 2 katına çıkmasıydı. Ondan önceki yıllara bakarsan eğer, hep 20-25 bin arasında kapatıyordu. Ama yine de bir tahmin yapmak zor çünkü dolar hâlâ makul bir seviyeye düşmüş değil. 40 bine gelmez diyemiyorum o yüzden.
  • Nibelungen27 kullanıcısına yanıt
    Peki hazırlık sınıfını erken bitirme ihtimalin olurmu
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.