Şimdi Ara

az önce kurye ye yaptığım olay (12. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
244
Cevap
5
Favori
13.322
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: easyrider_ist

bir çok avrupalı ile tanıştım havalimanı transfer işinde. fransızlar ve ingilizlerin bir kısmı dışında çoğu bahşiş bırakıyordu.
    koreliler verse verse bir dolar verirdi, avrupa veya amerika görmüş japonlar bahşiş bırakır ama genelde bahşiş kültürleri yok. bırakmayanları bile yaptığın işe
    çok saygı duyar mutlu mesut yolculuk yapardık.

paket serviste de yabancı uyruklu türkiyede çalışan müşteriler genelde bahşiş veriyor.

tek haklı olduğunuz konu vermenin bir zorunluluk olmadığı. parasını kuruşu kuruşuna veren müşteriye de yemeğini götürecek o kurye. birkaç tane kötü örnek dünyanın her yerinde karşınıza çıkabilir. burada unutulan şey adı yazılmamış kurallar.12 saat çalışan 30 pakete giden bir kurye hepsi 50 -100 tl verse ve hep küsuratlı fiyatlar olsa bir yerde parası çıkışmaz. sürekli de dükkandan para bozduramaz. bunu sipariş verirken lütfen 100 tl üzeri diye belirtin.
    eskiden otoyollardaki gişelerde, sinema tiyatrolardaki gişelerde önceden parayı hazır etmek bir nezakettir güzelliktir bu sizden hiçbirşey eksiltmez.
    hiç para bırakmayan müşterilerim var ve gayet iyi aramız yolda görsem selamlaşırım o derece yani .
    tabi gelirken sigara almanı isteyen, kartında yetersiz bakiye görünen ödeyemeyen, yanlışlıkla ev yerine iş adresini verip sonradan ay pardon bir zahmet evime getirin diyen müşteriye de bunları yapıp yapmamak kuryenin elinde. madem her şey bu kadar kurallı bu kadar mekanik ,sürekli şikayet maili atan, kapıyı geç açan 25 kuruşun hesabını yapan bir müşteri için kimse kendisini fazladan yoramaz.

ama bahşiş veren ya da iyi diyaloglar kuran bir müşteriye fincan kahvenin hatırı misali standart işin dışında bir şey rica edildiğinde yapılır. bu her yerde böyledir.

"zorla mı kuryelik yaptırıyorlar dışarıda bir ton adam var" diyenlere de her restoranın bir köşesinde motorcu aranıyor yazısını görmelerini isterim. zaten başka bir iş bulunca direk kaçar kurye. bu işten emekli olan çok az kişi gördüm. kuryelerin maaşının düşük olmasının birinci sebebi tip ise diğeri ise örgütlenememeleridir. yoksa 1 dereceden tehlikeli iş kolları sınıfına girer. tabii bu da aşırı şımartılmış tüketicinin hoşuna gitmez kuryenin maaşının artması demek 20 tl lik yemeğin evine 30 a gelmesi demek .

bir kaç ay yapıp bırakacağım zaten bu işi. bir daha da dilerim işsiz kalıp da dönmem.gerçi keyifli bir iş ama sorunlu müşteri ile uğraşmak düşük gelir ve düşük itibar belirli bir yaştan sonra kasıyor . bu konuda bu kadar yorum yazmamın sebebi bir çok insan ekmek yiyor ve yapmaya mecburlar ve yakından tanırsanız hepsi güzel insanlar. yoldaki kuralsız hareketlerinin de sorumlusunu biraz daha sorgularsanız yemek sepeti, zincir firmaların rekabeti ve dünyayı kendi etraflarında döndüğürdüklerini sanan bazı müşteriler olduğunu anlarsınız.

Hocam bende ameraika da yaklasık 4 5 ay kaldım fransa ve almanya ya gittim ordaki kuryelerden tecrübelerimle konuşuyorum tabiki bahşiş alan da vardır ama türkiye deki gibi bi bahşiş beklentileri olmadığı kesin.

Türkiye de de işini yapmaya çalışan düzgün insanlar var ama bahşiş almak için binbir türlü takla atan bahşiş vermeyeceğini anlasa bile sana tip tip bakan veya 16.90 lık siparişe 17 diye görüp kendisi bahşiş olarak gören adamlar da var.

Güler yüzlü müşteriyle iyi konuşan servisi geciktirmeyenlere aramızda bi problem olmuyo zaten

• quote:

Orijinalden alıntı: greencher

quote:

quote:

Oha lan... Millet iki kuruş ucuza yemek için mekan arar, burada kuryeye neden bahşiş verilmediği tartışılıyor.. Oğlum Size ne? bahşiş zorla mı verilir arkadaş...

Ayrıca bahşiş isteyene sittin sene vermem...

eve veya mekan servis bir lükstür. ucuz yemek arayan gitsin yerinde arasın.
    bahşiş dünyanın her yerinde tartışılan bir olgudur.

Ya banane lüksünden birader. Ona ben karar veririm. Senin için lükstür bana değildir.

Ulan arkadaş para benim, kullanma hakkı benim. Karşımdaki maaşlı çalışan eeee baktım hizmet güzel adam sürekli bana çalışıyor yamuk yılık yapmıyor belki veririm, vermek zorunda mıyım hayır...
    Ne olgusu bunun tartışılan bir yönü yok. Dünya meselesi haline getirdiniz lan. :) parası çok olan verir, kıymetini bilen zor kazanan parasının kıymetini bilir.

lanlı lunlu konuşan müşteri verse de alınmaz sen rahat ol.

• erc356 kullanıcısına yanıt
    parayı bozdurup getirmiş işte daha neyin şikayeti. dilerim sen de işinden atılırsın bir gün.
    işten filan da atılmıyor genelde merak etme.
  • Ya ne dingil adamlarsınız. kurye diye aşağılamak tabiki yanlış ama o 2 liranız olmayınca size veriyolar mı o yemeği ? kuryelerin yaptığı kesinlikle yanlış 2 liranın çingeneliği falan değil bu.
  • ulan adam hayrına mı getiriyo yemeği de bahşiş beklesin. Zaten çalıştığı yerden alıyo maaşını.
    Yok motorla tehlikeler atlatıyomuşda bilmem ne.Benim abim hergün yerin 670 metre altına iniyo kömür kazmaya. Al sana tehlike
  • Eskiden veriyordum ama artık vermiyorum. Zaten yemeği adam akıllı getiremiyorlar. Restorant ile aramda 5 dakika mesafe var yürüyerek 50 dakikada yemek getiriyorlar. Bir de bahşiş mi vereyim ben?
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Oha lan... Millet iki kuruş ucuza yemek için mekan arar, burada kuryeye neden bahşiş verilmediği tartışılıyor.. Oğlum Size ne? bahşiş zorla mı verilir arkadaş...

Ya banane lüksünden birader. Ona ben karar veririm. Senin için lükstür bana değildir.

Ulan arkadaş para benim, kullanma hakkı benim. Karşımdaki maaşlı çalışan eeee baktım hizmet güzel adam sürekli bana çalışıyor yamuk yılık yapmıyor belki veririm, vermek zorunda mıyım hayır...
    Ne olgusu bunun tartışılan bir yönü yok. Dünya meselesi haline getirdiniz lan. :) parası çok olan verir, kıymetini bilen zor kazanan parasının kıymetini bilir.

lanlı lunlu konuşan müşteri verse de alınmaz sen rahat ol.

He biraderim he.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

parayı bozdurup getirmiş işte daha neyin şikayeti. dilerim sen de işinden atılırsın bir gün.

Yanlis anladin galiba, kurye arkadasima emir verir gibi parayi bozdur dedi ve arkadasim yagmur altinda parayi bozdurup geldi.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: erc356

quote:

Yanlis anladin galiba, kurye arkadasima emir verir gibi parayi bozdur dedi ve arkadasim yagmur altinda parayi bozdurup geldi.

kusura bakma.dediğın gibiyse yerden göğe kadar haklısın.bir headbang de benden gelsin o zaman

• ben işe başlayalı 1 ay oldu 3 4 kişiden bahşiş almadım belki bazılarına şaka gelir ama bizim orda kuryeler hayatta kaçırmaz 5 lira almadım 1 keresinde 1..5 almadım 25 kurusları saymıuorum bile adamın yüzüne bakıyorum istekli güleryüzlüyse alıyorum insan halinden anlayan yok beni ezmeye kalkıyo alın diorum beyfendi paranızı he bide 25 kurus para üstü bekleyenler var ben 50 kurus veriyorum belki ihtiyacı vardır die cebimden cıkıyo ama olsun canları saolsun diorum durumu olan kapıya gelene atsın 1 lira durumu olmayanı zaten anlarım sonuçda adamlar dilencilik yapmıyo hırsızlık yapmıyo çalışan insanın desleklenmesi lazım adamın yapabiliçek durumu olsa zaten inanın kimse o işi yapmaz burda yazanlar gibi çok kraktersiz var
  • quote:

Orijinalden alıntı: MicrosoftluFasulye

adam maaşını alıyo zaten ben vermek zorunda mıyım bahşiş benimde ihtiyacım var . ayrıca trafikte insanların can güvenliğini tehlikeye atan yine onlar düzgün süren kurye yok racing sanıyolar altlarındakini . ben ne yazıyorum adamlar ne cevap veriyo bana harbiden entresan bi forum .

sana göre öle bitane onun bunun çocuğu çıkıp ta neden geç geldın demesin diedir belki aceleleri olamazmı gidiyosun adam dio 2 saatir bekliyorum nerdesın namussuz bilmezki kurye nın elinde bişey yok adam gelirken neler çekiyo
  • Garsonum. Dominos'ta çalışan bir arkadaşımın teşviği ile motosiklet almayı düşünmekteyim. İstanbul'da çalışma şartları nasıldır; ücretler, kanuni haklar nedir diye araştırmak için bir süredir bu forumu takip ediyordum. Bu başlığı okuyunca üye olup cevap yazma ihtiyacı hissettim.

1-) Kurye arkadaşıma bu başlıktaki olayı anlattım ve 50 kuruş için takla mı atıyorsunuz lan diye sordum. Çocuğun söylediği şu: ''Müşteri sipariş verirken kaç para vereceğini söylemişse biz o paranın üstünü mutlaka yanımıza alır ve veririz. Müşteri firmayı arayıp para üstü konusunda çamura yattığımızı söylerse işimizden oluruz, kimse bunu yapmaz. Ama bazı sonradan görmeler bizleri ayaklı banka zannetmekte. Vereceği banknotu belirtmeden sipariş vermekte. Biz de geri vermemiz gereken meblağ bozukluksa para bozdurmayla uğraşmaz geçiştirir gideriz. Fazladan bir siparişe gidebilmek varken kimse bir sonradan görmenin 3 kuruş para üstü zaman kaybetmek istemez.''

2-)Arkadaşım Levent şubesinde çalışmakta. Bazen geç saatlerde kendi bölgeleri olmamalarına rağmen Gültepe tarafından gelen siparişleri de karşılamaktalar. Gültepe'de birkaç serseri Dominosu arar kaldırımında oturdukları binanın adresini vererek 6 büyük boy sipariş verirler. Kurye gelir kapıyı çalar, tık yok. Serseriler çocuğun etrafını sarar ''zaten soğuyacak ver bize'' girizgahı ile yağma başlar. Çocuk altındaki motoru zor kurtarıp kaçar. Böyle riskleri olan bir meslekte kuryelerin bankamatik gibi gezmesini bekleyemezsiniz.

3-)Bahşiş konusunda çok 'felsefi' sitemler olmuş. Garsonluk yaptığım huzurevindeki yaşadıklarımdan bu ezikliğin nedenini anlayabilmekteyim. Kimisi zengindir, karakteri zayıf garsonu gözüne kestirir, beşliğin ucunu göstererek en uzaktaki bakkala bile garsonu yollar, alışverişini yaptırır. Kimisi fakirdir, aylığının %80'i direkt yatak ücretine kesilmektedir. Bahşiş verecek parası yoktur. Garsonun işi olmayan işleri bazı garsonlara yaptıramaz. Bahşiş çıkmayacağını bilen garson ''Benim işim değil'' der, döner g.tünü gider. Fakir olan sakin hazmedemez bunu haliyle. ''Garsonlar adamına göre davranıyor, parası olana iltimas gösteriyor'' diye feveran eder. Oysa ki işin püf noktası bir tatlı söz, bir teşekkürdür. Huzurevinin yağlı yiyeceklerini yiyemeyen, dışarıda yiyecek parası olmayan sakine evinde yaptığı kısırdan, börekten getirir çoğu zaman garson. Bilir ki bir hayır duası zenginin beşliğinden evladır.

Sizler de varsa paranıza güvenmek, yoksa çirkefleşmek yerine güleryüzü, ricayı, teşekkürü deneyin. Emin olun çoğu zaman paradan daha iyi iş görecektir.

4-)1000 lira maaşla geçinememekteyim. Ekstra olarak motokuryeliği düşünmekteyim. İşletme mezunuyum. İngilizcem orta seviyede hatta biraz üstü denebilir. Hep alışveriş odaklı geliştirdiğim için o konuda çok iyi bile diyebilirim. Bir YÖK protestosu sonrası üzeri çizilen kamu kariyerim nedeniyle 86 puanla Bitlis'te açılan en düşük kadrolara bile kabul edilmedim. 15 yaşından beri çalıştırdığı köylüsüne askere gideceği zaman kıdem tazminatı çıkardığım için 5 vakit namazındaki fabrika sahibi patron tarafından şutlandım ve muhasebecileğe de tövbe etmiş durumdayım.

5-)Ektsraya başladığımda nasıl sipariş vereceğini bilmeyen bir kompleksli tarafından ''Kurye olduğunu bileceksin'' tarzında haksız bir çıkışla karşılaşırsam istifa imzamı kafamla atarım. Malum; kompleks maddi durum, eğitim gibi değişkenlerden bağımsız bir sorundur. Herkeste olabilir.

• mcdonalds ne la

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

eve veya mekana serviste zaten restoran farkını alıyor hocam,ayrıca bazı arkadaşlar kurye ye verilmez dememiş kurye üçkağıtçılık peşindeyse ben de vermem,eğer gerçekten iyi niyetli olduğunu hissedersem veririrm bahşişi ama nasıl para tırtıklarım derdindeki adamı gözünden tanırım 5 kuruş vermem

• genelde bozuk para taşımıyorlar nedense. ama ben dürüst kuryelere denk geldim herhalde gidip para üstüne getiriyorlar ben söylemeden.
  • Bu kadar büyütmeye gerek yok problem istemiyorsanız yemeksepeti üzerinden online ödeme yapın.
  • Tek düzgün çalışan kurye benim herhalde Bozuk çıkmayınca kart varsa alabilriim dedim hatta aldım kaç kere (ki genelde bolca bozuk para taşırım yanımda, evden fazladna para getirdiğim olur). 25 kuruşa bile teşekkür ettim memnun olsun diye müşteri. Tabi benim yaptığımı başkaları yine yıkıyordur orası ayrı. Ne tesadüftür ki bende mcdonaldsta kurye olarak çalışıyorum Zart diye öne atlamam, sinyal veririm her zaman. Hatta taksicilerin bize nefretini azaltmak için onlara bile bol bol yol veriyorum vs. Bu iş benim mesleğim mi? Hayır. Zevkine yapıyorum hem de boşta kalmamak için çünkü asıl mesleğim elektrik üzerine. Sadece belli şeyler için bekliyorum o aradaki zamanı da değerlendirmiş oluyorum.

Bahşiş konusu şöyledir; 2-3 lira bile olsa düzgünce bahşiş bıraktığın zaman o kurye orayı hatırlar. Bunun şu faydası olur; normalden daha hızlı gelip dumanları tüter halde yemeğini ulaştırır çünkü bilir ki bahşiş verebilirsin. Veya yoğunluk zamanında 2 veya 3 siparişi birden aynı anda verdikleri oluyor. Ben adres sırası yapıyorum genelde ama çoğu bahşiş sıralaması yapıyor. Bahşiş verene önce götürüyor e haliyle diğerleri biraz daha soğuk gidiyor. Müşteri soğuk derse de iptal eder geri alır veya yenisi getirilir ama kurye inatçıysa onu da soğutur Merak etmeyin kuryeden kesilmez bir şey. Aksine daha da gıcık olur. Atara gider mantığıyla yaklaşır olaya.

*En çok kızdığım şey şu: yahu 6-7 kat çıkmışım nefes nefese ter içinde kalmışım; 1 lira bırak bari be insafsız hiç mi görmüyorsun halimizi. Tamam zorunda değilsin de az insaf. Kusura bakmasınlar ama o tip yerleri şahsen ben bile sonra götürürüm (2-3 sipariş verilmişse).

Başka soru varsa alayım ama baştan belirteyim; benim yaptıklarımı yapan kuryeler çok çok azınlıkta. Şu deli gibi süren çocuk, velet kuryelerden ben bile tırsıyorum. Tam trafik teröristleri.

• Az önce canım sufle çekti. Annem ve babama gidip söyleyeceğim sizde istermisiniz dedim, yada 1 sufleyi üçümüz de yiyebiliriz dedim. Annem dedi ki "Oğlum bu saatte gelecek olan adama yazık, sana içinden küfredebilir ayrıca adama ayıp olur yarın git kendin ye." Şimdi bende hak verdim anneme. Belki çok saçma yaptığım ama sufle söylemekten vazgeçtim. Yarın gidip Burger'da kendim yiyeceğim. İnsanları düşünmeliyiz biraz.
  • Bence sende var bişey ilk başlarda bahşiş veriyordum demişsin para üstünü kapıda bekleseydin alırdın kim hangi kurye olursa olsun ..son verdiğin bahşişe başka kurye gelmiş demekki yada sende tırsaklık var konuyu sosyal klavyeyle çözme işine girmişşin kapıda adama yarım kilo metal verip cebine koymasını bekleme..fazlasıda olsa .. Şu evinde yemek pişmeyen aileler veya parayla başkasının yemeklerine mahkum olanlar hep parasıyla konuşan insani değeri zayıf karakterlerdir .. Bu işi anlamanız için sizi motorun üstüne bindirip sürekli şu pakete git gel şuna git ne zaman duracağı belli olmayan koşturmacadanyemek vc molalarına zaman ayıramadığınız zaman size bıkkınlık gelince müşterinin karşısında güleryüzlü durursunuz artık.. Bahşiş veren insanların %90 ı insan bunu yüzlerinden okuyoruz zaten çok gezen bilir çok okuyan değil...,

• Soguk havalarda bahsis veririm ama paranin ustune yatan sube gorursem direk pos cihazi istiyorum bahsis falanda yok.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.