Şimdi Ara

Ayasofya ........... ! (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
101
Cevap
0
Favori
2.403
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • balkanlarda camilerimiz bir bir yıkılırken aya sofya palavrası artık sıktı.
    Ülke de onlarca cami varken aya sofyaya göz dikmek; enteresan
  • quote:

Orijinalden alıntı: ynscn1903

balkanlarda camilerimiz bir bir yıkılırken aya sofya palavrası artık sıktı.
    Ülke de onlarca cami varken aya sofyaya göz dikmek; enteresan

Arkadaşım Mesele ayasofya meselesi değil önce bunu anlamak lazım. Bakın şunu derseniz anlarım Akp nin zihniyeti ile bu iş olmaz derseniz anlarım ve katılırım. Ancak ben inanç noktasında Efendimizin hadisi ile müjdelediği bir zatın Ayasofya hakkındaki düşüncesini önemserim. Ayrıca karşıt fikirde olsakta sizin demek istediğinizi anlayaraktan bunu yazıyorum. Tabi böyle manevi bir mabedide sadece güç dengesi ile ifade etmekte yetersiz kalır...
  • quote:

Orijinalden alıntı: mustf9

Mehmet Akifin Safahatında bir şiirle çok güzel tarif ettiği bir hadise var. Sanırım meşhur "asım" şiirinde geçiyor tam emin değilim.

İstanbul bundan 90 yıl önce ingiliz işgali altındadır. Ve simgesel bir osmanlı mabediyle ilgili korkunç ingiliz planları vardır. O mabedin ismi "süleymaniye" camiidir. Orayı Türkleri yok etmelerinin simgesi olarak dünyanın en ünlü gazinosu, eğlence yeri, veya daha açık tabiriyle bir çeşit pavyon gece kulübü bar gibi bir yere dönüştürme planlarından söz ediliyor...

Şimdi, bu korkunç planın, ve ülke genelinde daha nice korkunç planların önüne geçen ve Cumhuriyeti kuran ülkeyi kurtaran Atatürk, ayasofyayı da müze haline getirmiştir. Çünkü osmanlının simgesel bir büyük hristiyan kilisesini cami yapması ilk başından yanlıştı.

Osmanlının bu davranışı İslama da aykırıdır. Hiçbir dinin mabedine dokunma hakkı yoktur. Sen dokunursan elin oğlu da gelip sana dokunur.

Kısacası, ayasofyanın cami yapılması hayali bir haksızlık ve hukuksuzluktur. Esasen aslına döndürülüp kilise olmalı doğrusu bu çünkü. Ama oda yapılamıyor çünkü yüzyıllar boyunca cami olmuş

Dönüp dolaşıp gelinen en doğru nokta yine Ata nın yaptığı şey...

En iyisi müze olarak kalması...

Arkadaşlar gözünüzü seveyim bilmediğiniz konularda yorum yapmayın bari yav.

• Bilmediğimiz neymiş söyle o zaman!

Ayasofya ortodoksların gelip "hacı" oldukları ve kutsallığına inandıkları bir yer. Bunu kalkıpta cami yapmak ilk başından yanlış. Cami yapacak yer mi kalmamış osmanlıya? Bu resmen adamın kutsalının ırzına geçmek değil de neydi yani?

Sonuç nedir?

Müze oldu mesele bitti. Bir çılgın çıkıpta tekrar cami yaparsa... ki, sıkar biraz. Çünkü yapacak tek hükümet şu anda baştadır ama yemiyor gördüğünüz gibi. Ama dua edin de öyle bir çılgın çıkmasın. Ülkenin resmen anasını ağlatmakla eş anlamlıdır bu.

Bu yapılırsa ne olur?

Resmi olarak birşey olmaz. Ama gayri resmi olarak... başına bir pkk ya ilaveten 10 tane daha terör örgütü çıkar. Neye uğradığını şaşırırsın.

Onun için boş konuşmaya gerek yok. Ayasofya cami filan olmaz. Müze olarak kalır. En güzeli de budur...

• quote:

Bilmediğimiz neymiş söyle o zaman!

İslama göre savaş sonrası ele geçen ganimet üzerinde tasarruf etme kullanma hakkı vardır... Yani İslama uygundur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustafa_ogr -- 6 Ağustos 2011; 19:37:02 >
  • quote:

Bu yapılırsa ne olur?

Resmi olarak birşey olmaz. Ama gayri resmi olarak... başına bir pkk ya ilaveten 10 tane daha terör örgütü çıkar. Neye uğradığını şaşırırsın.

Sebep?
  • quote:

Orijinalden alıntı: mustafa_ogr

quote:

Bilmediğimiz neymiş söyle o zaman!

İslama göre savaş sonrası ele geçen ganimet üzerinde tasarruf etme kullanma hakkı vardır... Yani İslama uygundur.

Derler ya hani, " bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?"...

Hani kimsenin inancına karışılmamıştı? Sen adamın en kutsal gördüğü yeri cami yap, ondan sonra" bu benim dinime uygun" de. Adama ne senin dininden?

Sonra da bas bas bağır " yahudiler bizim kutsalımız olan mescidi aksayı işgal etti" diye... Niye isyan ediyorsun o zaman, bu yaptıkları da sorsan yahudilerin dinine uygundur Allah bilir...

Sebep sanırım ortada zaten.

Bunu savunmayın! Bu yanlıştır. Madem inançlı insanlarsınız, her inanca saygı duymanız gerekir. Ortaçağın dünyasında yapılan şeyler başka, yaşadığımız dünya başkadır.

Boş tartışmalar bunlar. Ayasofyayı cami yapacak babayiğit zaten yokta. Fantazi işte...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C310C162A -- 6 Ağustos 2011; 19:54:45 >

• Bizdeki İslamcıların unuttukları konu, Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı sonrasında İslam devleti ünvanını kaybetmiştir, anayasasında İslam hükmü yoktur, diğer İslam ülkelerine örnek olacak uygulamaları hiç yoktur, bu sebeple neye dayanarak cami yapıp güç gösterisi yapacaksınız. Bu ülke Atatürk'ün kelime kelime deyişiyle gökten indiği sanılan kitap kuralları ile değil, batı medeniyetinin kuralları ile kurulmuştur.

Siz İslami güç gösterisi için önce anayasayı değiştirin, ülkeyi İslam şeriatı ile yönetmeye başlayın, İslam devleti olun ondan sonra kiliseyi cami yapın, biz İslama böyle katkıda bulunuyoruz deyin. Yoksa İslam ülkelerinin hepsi bir tarafı ile güler.

Bunları yaptıktan sonra eminim arkanızdan gelecek Afganistan, Pakistan, Bangladeş gibi ülkeler ve Al Kaida vb gibi repütasyonu son derece saygın kuruluşlarda olacaktır. Arap ülkeleri zaten gelmez, siz ne yaparsanız yapın onlar sizi light müslüman sayarlar..

Kolay gelsin..

• quote:

Ayasofya dediğiniz yer ortodoksların kabesidir. Öyle ecdadımın yaptığına sahip çıkarım filan demekle olmaz. Burada ecdadımız İslama göre de yanlış birşey yapmış zaten. Sözkonusu olan yer öyle sıradan bir kilise de değil. Güç meselesi ile de alakası yok.

Sen şimdi ayasofyayı cami yapamazsın. Karşına bütün ortodoks alemi dikilir. Rusu, ermenisi, rumu, yunanı, sırbı... Durduk yere alırsın başına püsküllü belayı.

Büyük deha Atatürk en güzelini yapmış. Orta yol en iyisidir. Müze olarak kalacaktır. Başka türlüsüne gücümüz de yetmez zaten...

kesinlikle zaten orası ecdadımızın değil mustf9 un dediği gibi ortodoksların mekanıdır ve tarihe bakarsan hakikaten kabeleri gibidir

• Gerekirse yapılır,uzatmanın anlamı olmadığını düşünüyorum.Zamanında Sevri kabul etmezseniz sizin başınıza yüzlerce bela sararız dediler ki sardılarda ( Şeyh Saitten,Dersim İsyanına,ASALA dan hala devam eden terör olaylarına) ama korkarakta hiçbirşey elde edilmez.Bizim kimseden korkumuz yok.Zamanı gelir rest çekmek gerekir çeker restimizi veririz cevabımızı.Yok bize şunu yaparlar,yok bizi şunlar tebrik eder vs hiçbiryer varılmaz.Nasıl biz ağzımızla kuş tutsak Araplar light müslüman sayarlarsa sen istersen ülkendeki tüm camileri kilise yap Hristiyanlarda seni gerçek hristiyan olarak kabul etmezler.Afrikadaki Hristiyanlara yaptıkları gibi üç beş yardım paketi ya verirler ya vermezler.

Ayasofya bir barış eliydi ben hristiyan aleminin bu eli yeteri kadar tuttuğunu düşünmüyorum.Son Norveç olaylarındaki kişiye terörist bile demeye doğru düzgün dilleri varmadı.Ertesinde bu olayın birçok camiye yakma girişiminde bulunuldu veya müslümanlar taciz edildi.Bunun ne kadarı medyada yansıdı ne de birileri bu terörist ilan etti.Olaylar aşırı büyür uzatılan el geri çekilir bu kadar basit.

• .
    Fethedildiğinde kilise falan değildiki!
    İçinde ibadet yapılmayacak denli neredeyse metruk bir virane idi,
    Kubbesi çatlaktı ve içinden aşağıya şakır şakır yağmur suları akıyordu...
    Her haçlı seferinde içindekiler hristiyanlarca yağmalanmıştı...
    Bu durumdayken fetih oldu ve Fatih orayı "savaş tazminatı" olarak Bizans'dan aldı.
    Bunun da İslama aykırı hiçbir yönü bulunmamaktadır.

Öte yandan ecdadımız onu korumasaydı şimdi yerle bir olmuştu.
    Bu Ayasofya, zaten inşa edilen 3 ncü kilise olup 3. Ayasofya olarak bilinir.
    Her İSTANBUL DEPREMİNDE sağa sola istinat duvarları-payandalar yapılmıştır.
    Payandalar cüsseli olur, sırıtmasın diye minare biçiminde yapılması ilericiliktir!
    Minarenin ilki daha Fatih sağken yapıldı.
    Bu minareleri hatırlarsanız 3 çeşittir, yani farklı 3 devirde "mecburen" yapılmıştır.
    2 adedini Mimar Sinan Yapmıştır, tramvay yolu tarafındakiler, ondan sonra da gerek kalmamıştır...
    Çünkü Sinan dünyanın en iyi deprem mühendislerinin ilkidir...

Atatürk 1934 de burayı müze yapınca minarelerin yıkılmasını emretmiştir.
    Ancak Tarihçi İbrahim Hakkı KONYALI kubbenin çökeceğini uyarınca bundan vazgeçilir.
    Bence şimdilik böyle dursun,
    Dursun ki bir dönemin ecdadı inkâr ve unutturma işleri hakkında
    Ve Batıya yaranma hususunda somut bir dönemi haykırsın yıllarca...

• quote:

Orijinalden alıntı: was

.
    Fethedildiğinde kilise falan değildiki!
    İçinde ibadet yapılmayacak denli neredeyse metruk bir virane idi,
    Kubbesi çatlaktı ve içinden aşağıya şakır şakır yağmur suları akıyordu...
    Her haçlı seferinde içindekiler hristiyanlarca yağmalanmıştı...
    Bu durumdayken fetih oldu ve Fatih orayı "savaş tazminatı" olarak Bizans'dan aldı.
    Bunun da İslama aykırı hiçbir yönü bulunmamaktadır.

Öte yandan ecdadımız onu korumasaydı şimdi yerle bir olmuştu.
    Bu Ayasofya, zaten inşa edilen 3 ncü kilise olup 3. Ayasofya olarak bilinir.
    Her İSTANBUL DEPREMİNDE sağa sola istinat duvarları-payandalar yapılmıştır.
    Payandalar cüsseli olur, sırıtmasın diye minare biçiminde yapılması ilericiliktir!
    Minarenin ilki daha Fatih sağken yapıldı.
    Bu minareleri hatırlarsanız 3 çeşittir, yani farklı 3 devirde "mecburen" yapılmıştır.
    2 adedini Mimar Sinan Yapmıştır, tramvay yolu tarafındakiler, ondan sonra da gerek kalmamıştır...
    Çünkü Sinan dünyanın en iyi deprem mühendislerinin ilkidir...

Ancak Tarihçi İbrahim Hakkı KONYALI kubbenin çökeceğini uyarınca bundan vazgeçilir.

buram buram atatürk düşmanlıgı kokmakta.
    hayır ben mi yanlış algılıyor olabilirm acaba ?

inkar ve unuttuma teşebbüsünü gerçekleştirenler kim ?
    hemen üstündeki minare yıkmaya calısan atatürkle konunun baglantısı var mı ?

yazık diyorum sadece.

• .
    Evet gerçekten yanlış algılıyorsunuz.
    Neye panikleyip, neyi koruyorsunuz?
    Neye yazık? Tarihe mi? Tarih ne diyorsa o...
    Buram buram siz ön yargı kokmayınız lütfen.
    Atatürk de yanlış yapmış olabilir, Fatih de, Sinan da;
    Sonuçta işin bu kısmı ile Atatürk'ün askeri dehası ayrı şeylerdir.
    Atatürk sağ olsaydı kusurları düzeltme hususunda herkesten daha mütevazi olurdu sanırım.
    Selam...
  • quote:

.
    Atatürk sağ olsaydı kusurları düzeltme hususunda herkesten daha mütevazi olurdu sanırım.
    Selam...

bu konuyu bile atatürk'e bagladınız ya helal olsun.
    Benim karşı cıktıgım nokta Atatürk'ü hedef göstermenizdir.

bu arada bin selam..
  • quote:

Orijinalden alıntı: ynscn1903

quote:

.
    Selam...

bu konuyu bile atatürk'e bagladınız ya helal olsun.
    Benim karşı cıktıgım nokta Atatürk'ü hedef göstermenizdir.

bu arada bin selam..

@was tarih bilgisi verdi, sen olayı Atatürke düşmanlık olarak kokladın.. şimdi de konuyu atatürke getirdiniz diyosun...

Bir de herkes için söylemiyorum ama şu "siz - biz" meraklısı olmasak arkadaşlar. Siz şöyle yaptınız, böyle yaptınız. Benim hakkımda ne biliyorsun ki kalıba soktun hemen?

Çok dem vurduğunuz özgürlük, en başta fikirde başlar!

ayrıca @asukrumercan "Bu ülke Atatürk'ün kelime kelime deyişiyle gökten indiği sanılan kitap kuralları ile değil, batı medeniyetinin kuralları ile kurulmuştur. " diyor. Şimdi @was'ın sözlerinden Atatürk düşmanlığı koklayabilen arkadaş buradan Atatürk'ün İslam hakkındaki görüşleri ile ilgili ne düşünüyor çok merak ettim.

Son olarak @was benden önce söylemiş; Ayasofya zaten kullanılmıyordu ki... Bugün Mescid-i Aksa'yı bıraksalar 50.000 müslüman sıkışır içine... Yeryüzünde kullanılmayan bir cami varsa, atıl vaziyette bulunuyorsa, buyursunlar onu eğer içini dolduracaklarsa kilise yapsınlar. En azından eksik de olsa Tevhid kokacak...

Ama kilise olmasına rağmen virane haline getirilmiş iken alıp bir pırlanta haline getirdikten sonra hiçbir hıristiyanın orayı kilise olarak görmeye hakkı kalmamıştır.

• mustafa_ogr

Atatürk'ü katan o , batıya yalanan diye tabir ettigi kişi Atatürk..
    İyi misin sen ?
  • Büyük komutan ''FATİH'' tarafından camiye dönüştürülmüş, zamanında Haçlıların simgesi haline gelmiş Ayasofya'yı müze yapmak ya da kiliseye çevirmek hiç kimsenin haddine değildir!

Orayı yeniden fethetmeleri lazım. O zaman istediklerini yapma selahiyetine sahip olurlar.
  • Elhamdülillah iyiyim. Şimdi sahur için bişeyler hazırlıcam. Siz nasılsınız?

Bu arada @was abi, hürmetler... özlemişim sizi...

Ben bu cümlelerden herhangi bir Atatürk düşmanlığı göremedim. Atatürk, doğudaki devletlerle, özellikle Müslüman devletlerle irtibatları azaltmış, batılı devletlerle irtibatı kuvvetlendirmiştir. Hatta şapka gibi basit bir batılı bir adet için kafalar kesilmiş, sakal veya sarık gibi (haşa) kötü pis kaka şeyle yüzünden darağaçları kurulmuştur. Bence batıya yaranmak kelimesi iltifat bile oluyo....

Atatürk bir insandı ve 100 yıl önceki dünyada yaşamıştı, onun doğruları da her insan ürünü gibi eskir. Bunu kabullenmek için vahiy gelmesine gerek yok....

Konu Atatürk'ün şahsında düğümlenecek galiba. Umarım öyle olmaz. Ben bundan sonra Atatürk'ün şahsıyla iilgili yazmamaya gayret edeceğim.

Evet ben hala Ayasofyanın cami olmasının daha isabetli bir karar olacağı düşüncesindeyim. Aksini düşünenler de beni artık faşist mi, mürteci mi diye kalıba koyma konusunda ısrarlı sanırım... Ben sadece asrın en üst mertebesindeki özgür düşünceye ulaşmaya çalışan bir acizim...

• quote:

Orijinalden alıntı: mustafa_ogr

Elhamdülillah iyiyim. Şimdi sahur için bişeyler hazırlıcam. Siz nasılsınız?

Bu arada @was abi, hürmetler... özlemişim sizi...

Ben bu cümlelerden herhangi bir Atatürk düşmanlığı göremedim. Atatürk, doğudaki devletlerle, özellikle Müslüman devletlerle irtibatları azaltmış, batılı devletlerle irtibatı kuvvetlendirmiştir. Hatta şapka gibi basit bir batılı bir adet için kafalar kesilmiş, sakal veya sarık gibi (haşa) kötü pis kaka şeyle yüzünden darağaçları kurulmuştur. Bence batıya yaranmak kelimesi iltifat bile oluyo....

Atatürk bir insandı ve 100 yıl önceki dünyada yaşamıştı, onun doğruları da her insan ürünü gibi eskir. Bunu kabullenmek için vahiy gelmesine gerek yok....

Konu Atatürk'ün şahsında düğümlenecek galiba. Umarım öyle olmaz. Ben bundan sonra Atatürk'ün şahsıyla iilgili yazmamaya gayret edeceğim.

Evet ben hala Ayasofyanın cami olmasının daha isabetli bir karar olacağı düşüncesindeyim. Aksini düşünenler de beni artık faşist mi, mürteci mi diye kalıba koyma konusunda ısrarlı sanırım... Ben sadece asrın en üst mertebesindeki özgür düşünceye ulaşmaya çalışan bir acizim...

Atatürk'e hakaretin dayanılmaz hafifligi bu olsa gerek.
    Bizler şapka devriminin neden yapıldıgını cok iyi bilmekteyiz.

Osmanlı'yı arkadan hancerleyen arap şovenizminizde gözlerimi yaşarttı dogrusu.
    Fahreddin paşa'nın kemikleri su an sızlıyordur emin olabilirsiniz.

Bene oruc size yaramıyor bi kaç gün ara verin günahı benim sevabı sizin olsun anlaştık mı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi y n s c n -- 7 Ağustos 2011; 3:22:25 >

• quote:

Orijinalden alıntı: canus

zaten güzelim ayasofyaya dümdüz,şekilsiz,çirkin minareleri yerleştirip görüntüsünü bozdunuz daha ne istiyorsunuz bu yapıdan rahat bırakın.

@canus

Biraz haddinizi bilin. O yapıya laf etmek sizin neyinize?

O yapıyı eski haline getirmeyi atalarınız geri alınca önerirsiniz! Şu anda yaptığınız ise ''müslüman mahallesinde domuz eti satmaktır.''
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.