Şimdi Ara

Ayarlı Direnç(POT) Yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
2.977
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar lm 317 ile ayarlı bir güç kaynağı yaptım.Datasheetteki devreyi uyguladım.Devre güzel çalışıyor fakat mesela potu 12 volta ayarlıyorum ama voltaj stabil durmuyor.Mesela bir süre sonra 12,1 gibi 11,98 gibi aşağı yukarı kayıyor.Çok fazla değil ama hafif oynuyor.Bana göre kullandığım potton oluyor.Karbon pot kullanıyorum.Acaba voltajı daha stabil tutmak için ne yapılabilir ?Daha kaliteli pot mu kullanmalıyım ?Herkese iyi çalışmalar.

• bana kalırsa bkadar kücük dalgalanmalar olabilir ve bunun nedeni pot değildir
    tabe bu kanuda fazla bilgim yok suan ama eskiden okulda öle yapardık
  • eğer 12 volt yada 5 voltta sabit durmasını istiyorsan 7805veya 7812 ve 7905-7912 serisi entegre ile sabitleyip ayrı çıkış yapabilirsin
  • ayarlı güç kaynaklarında sabit regüle entegreleri kullanılmaz.7812 kullanılan bir devrede zaten potansiyometreye ihtiyaç duyulmazdı 7912 ve 7905 e gelince bunlarda eksi voltajlar için kullanılır . arkadaşımın sorununa gelince karbon potansiyometrelerde özellikle yeni olanlarda bu sorun aşılamıyor ya daha eski devrelerden kaliteli karbon pot bulacaksın yada yine çok eski (benden daha önceki ustalarım daha iyi bilir) telli potans lar var onlardan bulacaksın.bunlarıda yine eski devrelerden bulabilirsin .şimdiden kolay gelsin sevgiler
  • arkadaş pottaki bu değişimi gerilim çıkışına paralel bağlayacağın birkaç tane kondansatörle azaltabilirsin.
    mesela girişte 1000uf kullandın sonra 317 sonra çıkışa 100uf bağladın diyelim çıkışa 100uf yerine birkaç tane 47uf ve 10uf veya 4.7uf kullanabilirsin.
  • çıkış kapasitif için 4.7 uf çok küçük bir değer bu stabilizasyonu müdahale ile değil kaynaktan direk olarak sağlamak lazım diye düşünüyorum
  • 47 ,4.7,10 uf bunları neye göre seçtiniz neden bu değerler özellikle?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    DİRENÇ HESAPLAMA YARDIM...
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • çektiğin akım ile ilgili olabilir. lm317 amperine göre değişik kılıflarda satılıyor. fakat satıcıya kılıf belirtmediğin taktirde TO-220 veriliyor. bu da çekilebilecek azami akımın 1A olması demektir. eğer 1A den fazla akım çekmeğe çalışırsan lm317 bunu gerilimden azaltarak sana sağlar.
  • şebeke voltaşının dalgalanmasından olabilir bence küçük değerlerde oynaması normaldir eğer sabit 12 volt lazımsa 7812 kullan
  • çıkış vıoltajında kapasitif olarak kullandığın 1000 veya 2200 lük kondansatörler zaten şebeke voltajlarından etkilenmseini engellemek ve dalgalanmaları ortadan kaldırmak için kullanılıyor arkadaşım dolayısı ile butezin bence yanlış.
  • Arkadaşlar sorunu çözdüm.Tasarımda kullanılan pot iki bacaklı.Bendeki ise üç bacaklı.Normalde lm 317 nin çıkış ile adjust arasında bir direnç bulunur.Ben bu direnci çıkış ile potun orta bacağına bağladım.Aslında eskiden beri öyle yapıyormuşum.Potun iki bacağını kısadevre ettim ve iki bacaklı bir pot yaptım.Eksi ile adjust arasına bu potu,adjust ile çıkış arasına da 470 ohmluk direnç taktım.Böyle çıkış gerilimi daha stabil oldu.Ama yine de mikrovolt düzeyinde oynamalar yapabilir ki bu da sorun değil.Böylece hatayı bulmuş oldum.Yardım eden tüm arkadaşlara çok teşekkür ederim.Böyle bir sorunu olan arkadaşlar umarım faydalanır.Herkese iyi çalışmalar.
  • Selamlar...
    Gerçi sorunun çözüldüğü söylenmiş... Ancak bu tür Lineer Voltaj Regülatör entegrelerinin bir özelliğini hiç bir arkadaşımız belirtmemiş... Bu entegrelerde , minimum yük akımı olarak ifade edilen bir kavram vardır. Bu kavramın anlamı ise , çıkışın tamamen boş bırakılmayıp , bir miktar akım çekilmesinin gerekli olduğudur ( mesela LM317 için 3.5-5mA gibi !!! ). LM317 , LM337 tarzı ayarlı entegrelerde , çıkıış pininden , adj. pinine ve buradan da 0V ucuna bağlanan ayarlı dirençler bu işlevi sağlar... LM317 için 240 Ohm direnç ve 5k potansiyometre tavsiye edilir ( bakınız aşağıdaki link ! ) Gerilimi daha üst seviyelere ( 37 Volt gibi ) ayarlamak istersek , potu büyütmemiz gerek...
    http://cache.national.com/ds/LM/LM117.pdf
    Ancak , 78XX - 79XX tarzındaki regüle entegrelerinde ise bu tür dirençler bulunmaz... Bu yüzden , çıkış pinleri ile şase arasına , 10 mA civarı akım çekilmesini sağlayacak değerde bir sabit direnç konur... Bu direnç hem çıkış stabilizasyonunu sağlayıcı , hem de ripple/parazit azaltıcı olarak işe yarayacaktır. Bazen mesela bir 7812 entegresinin çıkışında ( çıkış boşta iken !!! ) 15-16 Volt okunabilmektedir... Rastlayan arkadaşlarımız olmuştur. Bu tür sorunları yaşamamak için bir direnç atılmalıdır çıkış ile şase arasına... Ayrıca tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki çıkış ile şase arasına bir adet 4.7-10 uF arası bir elektrolitik C ile beraber , bir de 100nF polyester C atılmasını tavsiye ederim... Hele ki çıkış voltajı switching/anahtarlamalı çalışan bir devreyi besleyecekse , 105 santigrad derece lik olması çok daha iyi olur elektrolitik kondansatörün...
    Saygılar...

• Arkadaşım çok güzel anlatmışsın çok teşekkür ederim.
  • merhaba.. rica ederiz.. kolay gelsin size...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.