Şimdi Ara

Ayarlı akım ve voltaj devresi nasıl yapılır ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
471
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar selamlar,bir konu buldum okudum ama çok fazla elektronik terim geçtiği için biraz anlamakta güçlük çektim. Hobi amaçlı uğraşıyorum araştırıyorum ama yanlış bir şey de yapmak istemiyorum.

Bu yüzden bilgili olanlara sormak istedim. Elimde bir PSU var eski bilgisayarımdan kalma, bunda kısa devre koruması ve akım koruması da mevcut. -5 +5 / -12 +12 / GND / +3 / gibi bağlantıları veriyor 5 voltta 14 amper, 12 voltta 10 amper verebilmekte. Nette devreler buldum.Bir devre hoşuma gitti, "- ve + 12" volt kullanımı ile 21 volta ulaşıyor ve tip3035 ile lm338t kullanmış, lakin elemanların datasheet'ine baktığımda kullanılan transistörlerin en fazla 4-5 amper verdiğini gördüm ayrıca amper ayarı da yoktu bu devrede. Aslında bu bir çok hobi devresinde yeterli ama ben psu'dan tam ayarlı tam verim alabilir miyim diye araştırmalara girdim.

Acaba bu PSU'ya çok abartmadan basit devreler ile hem voltaj hem amper ayarlı bir çıkış yapabilir miyim. Mesela power led yakmak istiyorum, voltaj yerine akımı 350ma'da sınırlamak istiyorum Öteki türlü voltaj verince akım serbest olduğu için çok fazla akım çekmeye başlıyor.

Diğer bir soru ise, alacağım devre elemanları astarı yüzünü geçer mi? Yoksa alttaki hazır devre işimi görür mü? trimpotları, potansiyometre ile değiştirip kutunun önüne alırım. Ama kendim yapmam uyguna gelecekse, kendim yapmayı tercih ederim. Seviyorum bu işlerle uğraşmayı

• Bende 1 sene önce yapmıştım sana örnek olabilir diye resmini ekliyelim. -12 ile +12 birleştirince evet 21v veriyor ama power supply bilgi kısmına bakarsan -12 yalnızca 500mA verebilir. Lm338 ve Tip3035 ile ayarlı voltaj yapılabilir potansiyometre eklenerek ama akım sınırlanmaz dediğin gibi. Lm358t ve tip3035 devresinde akım tip3035 den çekileceği için 15A e dayanabilir.
    Ürün linkini verdiğin modül sadece voltajı düşürmekle görevli Bunun yerine "Step up ve down" converter kullanman daha mantıklı. Bunlar da türkiye de hemen hemen kalmadı gibi Anca çinli sitelerden sipariş edilebilir. Son olarak şunu belirteyim çinli arkadaşlar her ne kadar 10A 5A deseler de hep yarı akım verebiliyor modüller. Onun için Voltaj ayarlı modül çıkışları harici, PSu dan direkt 3,3 5 12 de çıkarmanı da tavsiye ederim.

Ayarlı akım ve voltaj devresi nasıl yapılır ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cihan45manisa -- 20 Mayıs 2020; 18:10:47 >

• Anladım hocam sağolasın. İşçiliğin güzelmiş güzel olmuş eline sağlık :D

Hazır modül yerine kendim yapacağım. Nette buldum tip3055 devresi. Ne kadar paralel takarsak o kadar amper değeri artıyormuş. 2 ya da garanti olsun diye 3 tane taksam yeter gibi bana.

-12 +12 birleştirmede o aklıma gelmedi hiç Kutu üstünde yazıyordu ama nasılsa +12 10ampere kadar çektiği için -12 nin 500ma olması sorun olmaz herhalde demiştim. Avometre ile bir bakayım bakim. Olmazsa ayarlı kısmını direkt 12 volt yaparım amperden feragat etmemek için. Esasında 5-6 amper 'de yeterli olur da, işte aynı zamanda da merak duyuyorum. Çalışma mantığı nedir nasıl oluyor falan derken

Nette bulduğum devre baya basit ama hazır çinlilerin modüllerini andırıyor aslında basitlikte. Ben 3 tane tip3055 kullanacağım, bir tane bd139 bir tane de lm317. volt ve amper içinde 5 ve 10k potlar. Hem amper hem volt ayarı yapacağım. Aslında amper ayarı çok lazım değil ama ben zırt pırt bişiler denediğim için güç kaynağına çat diye elemanı bağlayınca bütün akımı çekip aşırı ısınıyor. Ledi falan akımı kademeli vererek yakacağım deneme yaparken.

Ayrıca ayarlı çıkış haricinde, senin dediğin gibi ekstradan da 3 tane daha çıkış jack'ı aldım. 5 volt 3 volt ve sabit 12 volt için. Bazen bir den fazla ürün çalıştırmak gerekebiliyor. Hayalim aynı psu kutusunu kullanmak ama pek olmayacak gibi. :D Soğutucu olarak da eski bir teybi sökmüştüm. Arkasının uzun soğutucusu var, onu kullanacağım

Sendeki voltmetreden de aldım, keşke volt gibi amperi de yüke girmeden gösterebilse . Cuma günü kalan parçalar gelecek, transistörler yokmuş bitmiş elinde. Elde olanları alırken indirim yaptı o kadar dedim bekleyeyim bari kalan ürünleri de oradan alayım. Eskişehir'de sonunda böyle güzel parçalar satan yer buldum yeni açılmış adam para kazansın
    www.roboshop.com.tr
    Türkiyenin Teknoloji Marketi
    https://www.roboshop.com.tr/index.php?route=common/home

edit:

Merak ettiğim, çinlilerin yaptığı hazır step down modüllerde giriş ve çıkışlarda 3'e tane kondasatör de mevcut. Bunları filtreleme için mi koymuşlar acaba. Yararlı olacaksa ben de ekleyeyim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yazılımcı Online -- 20 Mayıs 2020; 18:55:58 >

• Benim çinli modülüm sözde 8A ama 5A zor veriyor. Sol tarafda ki 5v 12v geçişli çıkışlardan Kömürsüz motorla direkt 9,5A aldım ama geçmedim yedek sigorta yok çünkü elimde. Çıkışlara kondasatör eklerseniz voltajı filtre ve stabil tutmada fayda edecektir.

edit: Aldığınız Volt ve ampermetre 10A ölçüm yapabiliyor, 10A mümkün olduğunca geçmemeye bakın, yoksa bozuluyor. Benim 50A şöntlü olduğu için dedim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cihan45manisa -- 20 Mayıs 2020; 19:52:29 >
  • Avometrem bozuldu ya tamir ede ede dayanıyordu ama en sonunda gitti ucuzlardan vardı sözde 10A ölçüyor ama üstünden 10A geçecek bakıra giden akım baskı plaka üstünden geçiyor, incecik bakır yol. 4 amper ölçerken bile yanmıştı. Ben de aradan kısa devre yaptım bakır yolu iptal edip, direkt bakıra bağlamıştım. Bayadır kullanıyordum ama geçen amper kısmında unutup volt ölçmeye kalkınca cortladı alet Amper ölçmediği gibi volt ölçmek için de kapatıp beklemek gerekiyor. Ve hep kutupları yanlış bağlamış gibi - çıkıyor göstergede. 1,6 volt ölçüyor sonra bir anda 12 ye fırlıyor normal ölçmeye başlıyor. Akım ise hiç ölçmüyor.

Amacım şu 24 voltta kaç amper çekilebilecek ona bakacaktım Normal +12 ve GND 'de olduğu gibi 10 amper verecek miydi. Ama bakamadım tabi.

Aldığım şu voltmetreyi bağladım artık hem test etmiş olurum dedim. Önce normal 12 voltta denedim, oto ampülü taktım ilk değdirmede 14'e fırladı sonra 5'e düştü stabil şekilde. Isındığında tekrar değdirsem de hep 5 amperde kaldı. 24voltta çalışır mı dedim, çalışmadı ampül kısa devreye aldı psu kendini kapattı. 18 voltluk güçlü bir motorum vardı. Ona baktım, boşta 0.05 çekti, zorlamaya başladım en fazla 1'e çıktı. Normal 12 voltta denedim, onda da aynı oldu. Sanırım motor fazla yüke binmiyor. Bir tane 3,7 voltluk motorum var şarjlı tornavida için olan o baya bir güç çekiyor 8 amperi görmüştüm ama onu bağlayamadım sıkıldım bir süre sonra

5 volt 14 amper veriyor onu ayarlı yapmayacağım. 12 volt 10 amper. 10 amperi geçemem zaten herhalde. 3 tane tip3055 alacaktım 2 tane alacağım 10amper için yetecek. 10 amperi de geçecek hangi cihazı çalıştırırım zaten bilemedim.

şöntlü ne oluyor hocam, yapılabilecek bir şeyse yapayım o da olsun bu da olsun derken masraf artıyor. Hayalim hazır bir DPS5015 almaktı dijital ekranlı falan ama ona doğru gidecez herhalde malzemeye para vere vere avometrem bozlunca şu voltmetreye 25 lira para verdim diye üzüldüm, gerek var mıydı acaba dedim bir an :D

Şu kondasatör işini devre çizme programlarıyla deneyeyim bir onlarda fark gözükecek mi :)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.