Şimdi Ara

Athlon II mi Phenom II mi: L3 Önbelleğin Etkisi Nedir? (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
280
Cevap
3
Favori
26.759
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Mr.Legend

quote:

Orijinalden alıntı: teknoCat

ya bu önbellek artıralamayan bir çey cep gibi bu yüzden önemli

FSB:DRAM 1:1 e oley :D

Yazınızdan hiçbişey anlamadım

ya DRAM:FSB eşitte bende sevindim :)

yani diorumki biraz daha para verim PHENOM AL daha iyi ekran kartı değilki bu yıllarca götürmesi lazım

ileriye dönük oluyor önbellek kısa vadede düşünceksen core 2 duo alcaksın 775 soket

:)

umarım açıklayıcı olmuştur

ben sistem toplayınca yurtdışından AMD PHENOM II x6 1050T alcağım

• Leon-x

Hocam sistem tavsiyeleri başlığında benim kasa için yazdıgın mesajı şimdi daha iyi kaptım.

Baştan sona cok yararlı bir başlık olmuş. O/C Bilmeyen bir adam için daha ilk bilgisayar da Phenom İİ x4 965'in ne denli gereksiz oldugunu anladım şimdi.

Ama Anakartı ileriye dönük yüksek tutucam :) Bundan her türlü ben haklıyım

Hakkaten cok ama cok tesekkür ederim.

Orijinalden alıntı: Kenzaburo

Leon-x

Hocam sistem tavsiyeleri başlığında benim kasa için yazdıgın mesajı şimdi daha iyi kaptım.

Baştan sona cok yararlı bir başlık olmuş. O/C Bilmeyen bir adam için daha ilk bilgisayar da Phenom İİ x4 965'in ne denli gereksiz oldugunu anladım şimdi.

Ama Anakartı ileriye dönük yüksek tutucam :) Bundan her türlü ben haklıyım

Hakkaten cok ama cok tesekkür ederim.

Siz de sağolsun hocam, bir şeyleri anlatabildiysem ne mutlu benim için...

Anakartı 870/880g çipset alın yeterlidir, sata 3 + usb 3.0 + Raid ve 6 çekirdek desteğini aldınız mı yeterlidir zaten uzun bir süre kullanırsınız...

Buradaki amacı halen anlamayan arkadaşlar var, P.II'ye kötü Athlon II'ye çok iyi demişiz gibi algılanıyor olay, halbu ki mesele F/P olayıdır, düşük bütçeli arkadaşların kendini sıkıp P.II 'ye şartlanmalarını önlemektir.

X4 635 alırsın, kalan paranı da başka bir şeye verirsin yani, bugün halen E2xxx serisi D.Core ile sorunsuz oyun oynayan arkadaşlarım var yani X4 635 neye yetmeyecek fiyatına göre süper bir işlemci sonuçta...
    || Asus Tuf Gaming Z590 Plus Wifi || Intel i9-10850K @ 48/45@1.2v || Corsair H100i 240mm || Corsair Dominator Platinum 32GB 3200MHz CL16 || Asus Tuf RTX3060 V2 Gaming || 2x SanDisk Ultra 1TB NVMe ||
    || Corsair RM 750x Gold || Corsair 4000X iCUE with Commander Pro || Asus Tuf VG279Q1R || Logitech Z-2300 2.1 || Asus Rog Chakram X Origin || Asus Rog Strix Scope II 96 || Seagate STEL6000200 || Schneider BVX 1200VA UPS ||

• Ben Açık ve net yazayım. Benim açımdan olay bütçe meselesi değildi.
    Ben hep yazdım, Bütceme degil, amacıma uygun bilgisayar toplamak. İşime yaramayacak bir teknolojiye para verip hiç kullanmamak.

Çok düz mantıkla olayın özü şu. Genelde kontrollü kullanan ve 90'nın üzerine cıkmayan bir şoförün 320 basan bir araba alması ne kadar mantıklı?

Bu başlıkta senin mesajlarının tamamen benim mantıgımla aynı paralel de oldugunu gördüm.
    Tekrardan cok teşekkürler
    Amedes#2693
  • Sen Benim Star Craft oynadıgımı nerden biliyorsun ?
  • sana soylememis zaten ortaya soylemis starcraft2 oynayacaklar phenomII alsin demis sen niye aliniyorsun ki?sana bazi oyunlarda kontrollu 20 fps yetiyorsa zaten kimsenin bir sey dedigi yok oyle arabalar gibi 90km yapsa butun islemciler burada zaten tartismasi olmaz.bazi oyunlarda cok etkili iste meret ama o parayi veremiyorsaniz cok da takmayin athlon alin oc yapin gecin aslinda butun basligin fikri bu.black islemcide oc kolaydir ama athlonda zordur ama yapabiliyorsaniz ben de bu fikri desteklerim extra 90 lira bulamayabilir insanlar ama almak mantiksiz diye bir sey yok paraniz varsa phenom alin.Leon zaten phenom gereksiz athlon alin demiyor sen yanlis anlamissin.

https://ibb.co/JFcsQyQL
  • Ben OC yapmayacagım. OC Nasıl yapılır zaten bilmiyorum :)
    Ben öyle alalede kullanacagım.

Bu arada anlamamıssın demişsin. Gayet iyi anladım meraklanma.

Orijinalden alıntı: Kenzaburo

Ben OC yapmayacagım. OC Nasıl yapılır zaten bilmiyorum :)
    Ben öyle alalede kullanacagım.

Bu arada anlamamıssın demişsin. Gayet iyi anladım meraklanma.

Hocam konu sadece seni bilgilendirmek için açılmadı. Biraz sakin olalım. Anladıysan çok güzel ama diğerlerine saldırmaya gerek yok.

Lakin bu konunun amacı; 1.000 TL'lik öneri de Phenom II işlemci almak konusunda ısrar eden kişilerin, Athlon II işlemcilerle de işlerini yapabileceğini ve şuan için en düşük P.II X4 işlemcisi (925 -- 240 TL) ile, Athlon II X4 işlemcisi (635 -- 170-180 TL) arasındaki fiyat farkını (60-70 TL civarı), vermeyip, o farkı başka bir bileşenine de yatırabilmesini göstermeye çalışmaktan ibarettir, yapılan yorum ve tartışmalar geneldir ve bu yöndedir.

Az da olsa düşük bütçeli kişilerin içini rahatlamıştır diye düşünüyorum bu başlığın, yani P.II almayarak çok kötü bir seçim yapmış olmadıklarını göstermeye çalıştık hep beraber, temel amaç f/p oranıdır bu konuda.
    || Asus Tuf Gaming Z590 Plus Wifi || Intel i9-10850K @ 48/45@1.2v || Corsair H100i 240mm || Corsair Dominator Platinum 32GB 3200MHz CL16 || Asus Tuf RTX3060 V2 Gaming || 2x SanDisk Ultra 1TB NVMe ||
    || Corsair RM 750x Gold || Corsair 4000X iCUE with Commander Pro || Asus Tuf VG279Q1R || Logitech Z-2300 2.1 || Asus Rog Chakram X Origin || Asus Rog Strix Scope II 96 || Seagate STEL6000200 || Schneider BVX 1200VA UPS ||
  • leon gelsin diye yazmistim pm atilamiyor kendisine.bu basligin amaci butcesi yetmeyen arkadaslara ekstra ekran karti vs parasi cikarmaksa ki oyle oldugunu biliyorum o zaman basimla birlikte amenna ancak sagda solda bu basligi kaynak gostererek L3 %5 etki ediyormus gir bak diyen mesajlar goruyorum bu beni rahatsiz ediyor butcesi yeten ve yuksek ekran karti almis arkadaslarin da kafasi karisiyor.uygulamaya program oyuna gore bu yuzde isi degisir belli bir oran yoktur mesajini ben soyluyorum ama baslik sahibi olarak senin agzindan da cikarsa bir kafa karisikligi kalmaz diye dusunuyorum phenom almak isteyenler icin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jake Lockley -- 27 Eylül 2010; 13:56:56 >

• Hocam PM'i bu süre kısıtlaması yüzünden kapattım, aşırı sayıda mesaj geliyor ve çok zaman kaybı yaşıyorum bu nedenle kapattım.

Konunun en başından beri f/p ve kısıtlı bütçeden söz ediyorum, bu durum yanlış anlaşılmasın diye, ama sanki P.II'yi ben kötüledim, Athlon II'yi zirveye taşıdım gibi görünüdü olaylar, kaldı ki konu başlığı da orjinali nasılsa aynen yazdım, şahsen kendimin yaptığı test ve uygulama yok burada, bu yüzden de başlığa bir ayrıca f/p ya da vb. bir şey yazmadım.

Belirttiğim üzre, düşük bütçe, kısıtlı bütçe, min. maliyet vb. kavramları benimseyerek sistem toplayanlar için bu paylaşımı yaptım...

Şahsen de anlamadığım yerler de, bilgi bulamadığım zamanlarda da, forumdan isim vererek (seni de ram konusunda denk gelip bir arkadaşa önerdim, yardımın kesinlikle de olmuştur), yönlendirmeye de çalıştım, çalışıyorum da zaten.

Yani burada anlaşılmayacak bir şey yok, parası olan adama da Athlon II X4 al bak çok süper demiyoruz kimse de diyemez, f/p başka bir şey, yüksek performans başka bir şey sonuçta.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LEON-X -- 22 Eylül 2010; 22:02:28 >

• eyv. hocam bir tanesin.

• quote:

Orijinalden alıntı: .45 ACP

eyv. hocam bir tanesin.

Estğ. hocam, sağolasın
  • çekirdek sayısı fazla olunca aman ben süperim diye bir şey yok ! çoğu program tek çekirdek üzerinden çalışır 2. çekirdek atıl bekler, nerde kaldı 4,6 çekirdek..

Orijinalden alıntı: c4n

çekirdek sayısı fazla olunca aman ben süperim diye bir şey yok ! çoğu program tek çekirdek üzerinden çalışır 2. çekirdek atıl bekler, nerde kaldı 4,6 çekirdek..

dostum biz burada cekirdek tartismasi yapmiyoruz ki kim demis cok cekirdek olsun her durumda sahane, x2 kimsenin isine yaramaz diye?oyun oynamiyorsundur cok cekirdek destekli program kullanmiyorsundur sana yaramaz, bc2 oynuyordur adam x6 alir bu degil mevzu L3 onbellek diyoruz.bir tarafta x4 athlon var 2mb diger tarafta x4 phenom var 8mb arasinda bir miktar fiyat oynuyor bu fiyat verilmeli mi yoksa athlona overclock yapip aradaki fark ekran kartina filan mi harcanmali mevzu bu.duruma gore degisir butce musaittir guzel ekran karti vardir uzun sure kullanmak istiyordur program agirlikli kullaniyordur phenom alir, butcesi yetmez oyun icin aliyordur oc yapmayi biliyordur athlon alir.iki goruse de saygim var ama L3 %5 yuzde bilmemkac diye sanki degismez bir orani varmis gibi konusanlara kiziyorum.programlar artik cok cekirdek destekli eskisi gibi degil peki athlon 250 mi iyidir yoksa phenom 550 mi ikisi de iki cekirdek.

• bir kaç konu birden okurken kayboldum http://forum.donanimhaber.com/m_18454805/tm.htm
    öncelikle anakartın mikro işlemcisi, her şey orda biter. oyun için athlon ; autocad,3dmax için phenom.

Bir veri işleneceğinde işlemciden gelen komut ile veri anabellekten(RAM) okunur.İşlemciden gelen komutları bellek kontrolcüsü önbelleğe kaydeder.Tekrardan işlemci veri okumak istediğinde bu sefer ilk önce önbellekteki veriye bakılır eğer istenilen veri önbellekte ise işlemci anabelleğe(RAM) başvurmadan veriyi önbellekten okur.İşlemcinin önbellekteki veriyi okumak için geçirdiği zaman, anabellekteki(RAM) veriyi okumak için geçirdiği zamandan çok daha kısa sürer.İşlemcinin her komutunu bellek kontrolcüsü önbelleğe kaydeder.İşlenen veriler okuduğu sayıya göre listelenirler.En çok okunan veri listenin en başına geçer.Buna "Cache Hit" adı verilir.İşlemcinin önbelleği dolduğunda yeni komutu kaydetmek için bellek kontrolcüsü listenin en altındaki veriyi siler.Ve bu şekilde yeni veriye yer açılmış olur.Eğer ki önbellek yeterli değilse.Yani listelenen verilerin haricinde sık sık okunması gereken bir veri var ise işlemci sürekli olarak anabelleğe giderek veriyi okur.Bu da bir takım gecikmelere sebep olur.İşlemci ile ram arasındaki bağlantıyı kuzey köprüsü(NB) kurar.Kuzey köprüsünün hızı önbellek açığını bir nebze olsun kapatabilir.Ama hiçbir durumda CPU önbbelleği görevi görmez.Yani eğer burada önbellek açığını idare edecek bir birim varsa oda kuzey köprüsüdür(NB).Bellek frekansının bu durumla bir ilintisi yoktur.

Önbelleğin yerine geçebilecek şimdiye kadar bir yapı olmamıştır.Kullanılan uygulamaya göre kimi zaman önbellek miktarı hiç fark yaratmayabilir.Ama önbbellek kullanımının fazla olduğu uygulamalarda kendini ciddi anlamda öne çıkarır.Athlon II X4 620 nin önbelleği dolmadığı müddetçe Phenom II işlemcilerinden hiçbir farkı yoktur.Saat hızları aynı olduğu taktirde aynı sonuçları verecektir.Ancak Athlon II X4 620 nin önbelleği dolduğunda ve önbellekteki veriler çok sık bir şekilde silinmesi gerektiğinde işte o zaman Phenom II işlemcilerin farkı çok bariz bir şekilde ortaya çıkacaktır.Bu farkı kapatmak için NB de yetersiz kalacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -dehşet- -- 10 Ekim 2010; 11:05:35 >

• @dehşet noktayı koymuş, şimdi sıra ileriye dönük olarak hangi uygulamaların yada oyunların vs. işlemci önbelleğini kullanacağını araştırmak lazım.

Sadece özel birkaç uygulama dışında önbellek sıklıkla kullanılan birşey değilse athlon lar gerçekten tercih sebebi. Yani dursun kenarda bi uygulama denk gelir kullanırız diyerek ayda yılda bir işe yarayacak bir potansiyele çok para vermek mantıklı değil tabi.

Ama önce önbelleğin kullanım alanının ne kadar olduğunu % cinsinden tesbit etmekte de fayda var. Mesela left4dead oyunundaki %20 lik fark kaç oyunda geçerli başka ? Yada oyun dışındaki hangi uygulamalar önbelleğe duyarlı ?
    Ayrıca hız aşırtma esnasında önerdiği Nb hızı, çarpanıyla beraber voltaj değerini de bir yerden bulmuş gözüküyor.
    Başka bir kullanıcı l3 önbellek yoksunluğunda athlonların bellek performansını en iyi hale getirmenin bir yolunun da kullanılan belleklerin toplam mhz hızına NB hız aşırtması yapmak olduğunu söylemiş.

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.