Şimdi Ara

Ateşleme sorunu mu???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
28.193
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bugün arabayı çalıştırdığımda çok fazla sallantılı çalıştıgını farkettim. Hemen buji kablolarını kontrol etmek için kaputu açtım , tek tek çıkartıp hangisi çalışmıyor derken 2. silindirin devre dışı kaldığını farkettim. Bujiyi söktüm herhangi bir pislik yada kurum yoktu gayet normaldi. Sonra taktım yine aynı şekilde çalışmıyordu 2. silindir. Tam kabloyu çıkartıp tekrar bakacakken farkettim ki buji kablosunu tam oturtunca silindir devre dışı oluyor. Ama azcık, yaklaşık 1-2 cm kadar yukarı çekince kıvılcım atlayacak şekilde olunca yani mükemmel çalışmaya başladı.

    Bunun sebebi ne olabilir? Yakın zamanda tüm bujiler , buji kabloları , platin , ateşleme bobini değişmişti...



  • buji kablosunu mesela 3. bujininkiyle yer değiştirip dene aynı şey oluyosa bobine bak derim
  • quote:

    Orjinalden alıntı: CLİO SYMBOL

    buji kablosunu mesela 3. bujininkiyle yer değiştirip dene aynı şey oluyosa bobine bak derim


    Dediğinz gibi yaptım hatta sıraylar tüm buji kablolarının yerlerini değiştirdim ama çok fena tekledi. Şu anki haliyle ateşleme sırası doğru sanırım. Distrübütörden sırasıyla 1-3-4-2 yada saatin ters yönünde dönüyorsa 1-2-4-3 diye gönderiyor elektrik akımını. Dünden beri arabada en ufak tekleme yada herhangi kötü bi durum yok performansı da eskiye göre azcık arttı gibi. Ama 2. buji kablosu az gevşek durumda iken böyle düzgün oluo. Tam sıkı taksam yine tekliyor. Böyle kullanırım bi sorun yok da acaba nie oldu diye merak ettim

    Ben bu kabloyu az geri çekip kıvılcım atlayacak hale getirince teklemenin düzelmesi platin ayarı ile alakalı olabilir mi diye aklıma geldi ama platin açıklığı yanlış ayarlanmış olsa diğer silindirlerde de teklerdi sanırım...Diğer buji kabloları tam sıkı şekilde oturtulmuş ama onlarda herhangi bir tekleme olmuyor bu halde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi strider_4242 -- 1 Haziran 2009; 12:52:36 >




  • bujiyi dışarda ateşleme yaptırarak kontrol edin.buji tırnak aralığını bakın.porseleni gözden geçirin çatlak varmı.(buji çıkık çalışmanın zararı yoktur deney süresince)
  • anlattıklarınızdan kabloile ilgili bir sorun olduğu anlaşılıyor .Ancak kablo sıkı oturması belki de tırnaklarını aşırı açtığı için devre kesiliyor. Ayrıca distributör üstünde tevsi makarası diye dönen bir şey olmalı (plantinli araç demişsiniz9 Bu makaranın ucu azıcık aşınmıştır eğer karşısındaki parçaya temasında problem varsa prbelm çıkarması normaldir ,burada problem varsa çözümübasittir.Ama kabloda ise değiştirilmesi veya orjinal kablo kullnılması gerekebilir. Size her önerilen kablo ,doğru kablodur anlamına gelmez. takılan tam uymamış da olabilir orjinal kablo takımından şaşmayın.

    bujiden olup olmadığını bujilerin yerlerini değiştirerek anlamak oldukça kolay ve kesin teşhisdir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 2 Haziran 2009; 12:04:23 >
  • bujiyi dışarda test etmeniz kalolarıda kontrol imkanı sunar.makaralı tip disributörde tevzi makarası hiç bir yere temas etmeden döner.bobinle yüksek volt üretmenin bir amacıda yakın mesafede akımın sıçraması.böylece bazı parçaların birbirine sürtünmesi önlenir.elektronik ateşlkemedede durum hemen hemen aynıdıri.yıldı-kam sistemi ile ateşleme yapılır.
  • evet karşısındaki parçaya temas etmez , burada yanlış bir ifade kullanmışım .Hezerfen kibarca vurgulamış .
    Anlatmak istediğim temas olmadan kıvılvım yüzünden veya başka nedenlerden aşınma olup aralığın açılması nedeniyle akımın geçemesidir. Benzer durum buji tırnağında vardır. Voltaj yüksek olunca atlama yaparak belirli uzaklıkları geçebilir. Aynen manyetolu çakmaklardaki gibi . Kontrol edilmesi gereken şeylerden birisi tevsi makarasının üzerinde aşınma var mıdır . karşısındaki parça aşınmış ise aralık artabilir ve voltaj değeri atlama için gereğinden büyük bir değer taşır. Eski sistem ateşleme elemanları ve görevleri için linke bakınız .temel prensipler aynıdır.


    http://www.tezproje.8m.com/hakan_koylu/8_enduktif.htm




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Arkadaşlar cevapladığınız için teşekkür ederim. Bugün ustaya çektim arabayı. Platin değişti , eski platin arızalıymış + benim forddaki platin açıklığı diğer fordlara göre daha kısa olması gerekiyormuş ki eski ayarında buna dikkat etmemişler. Onu da ayarladı , problem ortadan kalktı.


    İlgilendiğiniz için çok teşekkürler
  • arızanın giderilmesie sevimdim. Ancak aklıma takılmadı da değil. MAdem platin arızası var bu parça görevi açısından bildiğiniz elektrik şalterinden farklı birşey değildir.Bu takdirde bütün silindirlerde düzensiz bir ateşleme hatası olmasını beklerim.Sadece bir silindiri ilgilendirmesini tevsi makarası dağıtıncaya kadar arıza olan şey 4 silindire de ateşleme eksikliğini iletmesi lazım. Belkimantıklı açıklaması eğer kablo uzunluğu diğerlerinden uzun olanda oluyorsa kablodirencinin yüksek olması ile açıklanabilir ama yine de tam hedefi bulan bir açıklama olmayacaktır.
  • DİSTRİBÜTÖR ARIZALARI:bujilere giden kalo arızalı olabilir.kapağın o bujiye giden bölümünde çatlak olabilir.kapağın kendi çatlak olabilir.platini açıp kapatan setin o bujiyi ilgilendiren yeri aşınmış olabilir.hareketi temin eden milin yatağı aşınmış olabilir.meksefe arıza yapabilir.kapakla tevzi makara karşılıkları korozyona uğrayabilir.ve sayamadığım bir sürü arıza hep distribütöre aittir.kapağın içinde tevzi makarasına basan kömür kırık olabilir.otomatik avans bozula bilir.merkezkaç avans düzeneği arıza yapabilir.ve niceleri!!!
  • kapağın içinde tevzi makarasına basan kömür kırık olabilir bende burayı anlatmak istiyorum ama merkezi şalter olan platin değişmesinin bu arızayı gidermesi mümkün görünmüyor .Neyse arıza giderilmiş ise problem yok.
  • Arkadaşlar sanırım dediğiniz gibi arıza biraz daha detaylı olabilir ama usta bana hepsini anlatmamış sanırım, siz baya teknik ve detaylı bi şekilde anlatmışsınız. Bazen ustalar çok basit şekilde anlatıyor , şunu değiştirdim bunu yaptım borcun şu kadar şeklinde...

    Ustaya götürmeden önce anlattığınız kısmı açmıştım yani distrübütör kapağını açtım ama biraz ince iş gibi geldiği için kurcalamadım direk ustaya götürdüm. Anlattığınız şekilde bi problem de olmuş olabilir fakat düzeltmişler. Şu an motor gayet iyi çalışıyor. İşçilikle birlikte toplam 40TL ye mal oldu.

    Fikir paylaşımı için çok çok teşekkürler, tevzi makarasını sadece ehliyet sınavında duymuştum, bilmediğim bir şeyi daha öğrenmiş oldum sayenizde
  • bu tür basit müdahale gerektiren işlerde , biraz da para almabilmek için ucuz ama herkezin kabul edeceği parçayı değiştiriler,siz de tatmin olursunuz .Aslında çoğu arızada basit müdahaleler ile sorun giderilir ama ustaya sorsanız size bir sayfa yapılanlar listesi çıkarır. Eh başka türlü işçilik nasıl alacaklar. Bu da biraz onların hakkı , servis parası gibi oluyor.
  • benim de benzer bir problemim var. araçta ara sıra teklemeler oluyor sürekli gittiğim tamirci ayar yapıyor düzeliyor, ama kısa süre sonra tekrarlıyor. Ve bazen ayar yapması da yetmiyor. Bu durumda bazı parçaları değiştiriyor ki bunların başında meksefe geliyor. Usta, en son bu arızanın distribütör milindeki boşluktan olduğu kanatine vardı . Ama bana pek mantıklı gelmedi, çünkü boşluğun çok ta büyük olmadığını o da söylüyor. Mildeki boşluk platin ayarını bozabilir ama mekzefenin sık sık arızalanmasına sebeb olur mu?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.