Şimdi Ara

Asus M5A99FX Pro R2.0 Sorunlumu (ÇÖZÜLDÜ) (AMD chipset aşırı ısınma) (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
135
Cevap
1
Favori
7.995
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: okinkurt

quote:

Orijinalden alıntı: tersol

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: kingof98

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: kingof98

benim bu anakartta sorun var vatandan iki hafta önce aldım.cha opt 675000 rpm cha 1 düzgün 2000 lerde ama açılınca rolanti sesi geliyor tekrar ses çıkarmadan dönüyor.cha 2 gene 675000 rpm geziyor.ardından 300000 rpm gösteriyor.anakarttan mı kaynaklı bu sorun

Aynı sorunu m5a99 da yaşadım fanm devir sesi yapıyor ve 2-3 saniyede bir 67500 rpm gösteriyordu ilk baş fanlarda problem olduğunu düşündüm corsair c70 kasa var stok fanlar bozuktur dedim ama öle değilmiş şuan intel sistem var ve fanlarda bir problem yok anlık yükselişler yok valla ben şahsen sattım amd sistemi şuan i7 var performans olarakta fark atar kafa rahatlığı olarakta intel insanın başına iş açmıyor amd uğraştırıyor ekran kartlarındaki başarılarını işlemci yönündede gösterir ileride umarım .

birde iki günden beri oyunlarda şöyle bir sorun oluyor.mesela online bir oyunda item alırken donuyor.böyle bir sn falan birde hitman kurulu video girince omuzuyla falan kapıyı açıyor.aynı şey gene oluyor. bir sn falan donuyor ondan sonra düzeliyor.bu neden kaynaklanıyor olabilir.

Driver kaynaklı bir problem olabilir tüm donanım sürücülerini update edip birde öle dene ama anlık donma diyorsan bendede vardı o zaten sistemi satma nedenim oydu oyunların %80 inde tuaf takılmalar meydana geliyordu sendekide benim sorunla aynıdır demiyorum tabi ama amd nin oyun performansı hadi genelleme yapmıyım benim topğadığım sistemde rezaletti diyebilirim amd işlemciler için optimize konusu vardı d.h de bir arkadaş açmıştı istersen bir incele .

yap yap genelleme çekinme amd sistemler rakiplerine göre geriler her konuda yinede seviyorum keretayı zayıfın yanında olmak mutlu ediyor galiba

Çekinmek değilde fanboylar ile tartışmaktan gına geldi artık hocam laftan anlamıyorlar aslında genelleme yapmak için çok kanıtım var bir sürü amd kullanan arkadaşta var ama neyse ben amd ye şans verdim satın aldım hayvan gibi makina kurdum ama parasının hakkını vermedi hani ucuz felan diye götürüyor işide şahsen bidaha en kötÜ i3 alırım intel den şaşmam fx8 den önce quad core q9300 vardı valla oyun performansı amd fx8 den daha stabildi diyebilirim quad ve fx8 de 3 tb oyun test ettim aynı oyunları şuan i7 de test ediyorum ve amd den uzak durun diyorum aha genelleme yaptım i7 alamıyorsanız da i3 veya i5 alabilirsiniz ben i7 sistemi 2.el 750 tl ye aldım yani çok atla deve değil bu işler

haklısın dostum amd'nin savunulacak pek birşeyi kalmadı artık.

• Aynı anakartı (m5a99fx pro r2.0) fx 8520 ile kullanıyorum. Benim problem ses çıkışı ile ilgiliydi , başlığı google da tesadüfen buldum.

Kasayı açıp bahsettiğiniz yeri kızılötesi termometre ile ölçtüm sıcaklık (1 nolu bölge) 40 derece , kuzey köprüsü (2 nolu bölge) 42 derece, 3 nolu bölge 34 derece. Hepsi de bana gayet normal geldi. Oda sıcaklığı 22 derece. Pc yaklaşık 6 saattir kullanımda.

Mavi soğutucu bağlı 1nolu kısmın altında işlemciye güç sağlayan devreler var sıcak olması gayet normal. İntel sistemlerin bu konuda amd den pek farkı yok. Yüksek sıcaklık görenlere kasa içi hava sirkülasyonu ve sürücü güncellemerine dikkat etmelerini tavsiye ederim. Benim kasada 3 fan var birisi içeri ufluyor, ikisi egzoz. Psu kasanın alt kisminda ve psu fani aşağı bakıyor, aşağıdan soğuk hava çekip direkt dışarı üflüyor. Kasada iki adet de HD7950 takılı . islemcide 47 derece üzerini , ekran kartlarindada 69 derece üzerini hiç görmedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hgw7 -- 9 Kasım 2014; 1:33:47 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Sen sanırım default kullanıyorsun işlemciyi ? ayrıca 8320'yi bilemem ben 8350 ile deneyimimden bahsettim. Ayrıca sistemi yüke soktunmu, sonuçları paylaşsaydında hepimiz görseydik. Konuyu pek okumamışsın arkadaşlardan birisi sisteminin intel olarak değiştirdi ve anakartın gayet serin çalıştığından bahsetti amd anakarta göre. Aynı şekilde bende ses çıkışıyla ilgili sıkıntı yaşadım garantiye gönderdim. Kesinlikle katılmıyorum özellikle yaz aylarında yükü geçtim boşta dahi aşırı sıcak oluyor anakart bu da diğer taktığınız harici bileşenleride olumsuz etkiliyor.
  • islemciyi default kullaniyorum, Sonuc derken ne sonucunu paylasayim ?

olcumu dijital termometre ile yaptim. video felan cekmemi istiyorsan cekebilirim. ekran goruntusu istiyorsan onuda paylasabilirim.

intel sisteme gecen arkadasin sistemi ne acaba, konuda baska birisi z77 ile mosfet bolgesinde isinma yasadigini yazmis onun disinda bisey gormedim. 8320 yada 8350 farketmez ikiside 125w tdp li islemci , bu veya buna yakin tdp li bi islemciyi besleyen anakartin isinmamasi mumkun degil hocam, yalniz ben kendi sicaklarimi baz alip konusuyorum , eger 60 derece ve uzeriyse bu gercekten yuksek bi sicaklik.

sen ses sorununu garanti ile cozebildinmi ?

@tersol

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hgw7 -- 9 Kasım 2014; 18:42:24 >
  • Beyler Allah aşkına [simage] kullanın konuyu okuyalım dedik koca paragraf neredeyse bir satır olacak.
  • quote:

Güya kendi çapımda ufak bir araştırma yapıp almaya karar kıldığım anakart tam bir rezalet çıktı.
    Şimdi arkadaşlar kafama takılanları, başıma gelenleri sıralamak istiyorum.

Corsair H100i soğutma aldım. Montajı tam işkenceye dönüştü kullandığım kasa Corsair 600t white internetten baktığımda radyatör ve fanlar içeride olacak şekilde bu kasaya montaj yapılabiliyor ama ben yapamadım nedeni ise bu lanet anakart. Fotodaki 1 numaralı (üstteki) mavi soğutucu, onun hemen üstündeki epu girişi ve ramler bunu engelliyor. Bende mecburen radyatörü alta, fanları ise üste montajlamak zorunda kaldım. Montaj yaparken vidanın birisi yalama oldu çok az sıkmama rağmen. Bu sıvı soğutmayı sözde kontrol etmemize yarayan Corsair Link diye bir program var o da tam rezalet. Ayarlıyorsunuz herşeyi fix rpm vesaire kaydediyorsunuz o şekilde kullanıyorsunuz sonra pcyi yeniden başlattığınızda veya aradan biraz zaman geçtiğinde ayarlar sapıtıyor yani fanlar ayarladığınız rpmlerde dönmüyor.

Gelelim ekran kartına fotodaki 3 numaralı ve özellikle 2 numaralı soğutucu ( bu aşırı ısınıyor elimi birkaç saniye deydirince yanmasın diye çekmek zorunda kaldım) ısındığı için ekran kartını hangi yuvaya takarsanız takın ekstra sıcaklık bindiriyor. En üstteki yuvaya zaten takamazsınız 2 numaralı soğutucu engelliyor (Asus hd7970 Dc2 kartı için söylüyorum)
    İnternetten baktığımda bu kartın boştaki sıcaklık değeri 30-35 arası (özel soğutmalı) benimki ise boşta 40-45 arası. Yükte ise 80'lere kadar çıkıyor.

En büyük sorunum ve korktuğum ise üstteki (1 numara) ve ortadaki (2 numara) mavi sözde soğutucuların aşırı derecede sıcak olması. 5 saniye elinizi üstünde tutsanız ciddi manada yanar eliniz. Tamam programlarda anakart sıcaklığı 45 dereceyi geçmiyor ama bu bölgeleri ellediğimde elimi yakacak kadar sıcaklar o yüzden programlara tam güvenemiyorum. Acaba bu aşırı sıcak bölgelermi ufacık bir o.c'ta bile mavi ekran gelmesine sebep oluyor. Merak ettiğim bu kartı kullanan arkadaşlarda da benzer sorunlar varmı ? Ve bu soğutucular herkeste bu kadar sıcak oluyormu ? Yoksa benim anakarttamı bir sorun var.

İlgili, bilgili arkadaşların yorumlarını bekliyorum .. SAYGILAR.

/>

1 numaralı bölge VRM/MOSFET soğutucusu.
    2 numaralı bölge north bridge (kuzey köprüsü) soğutucusu
    3 numaralı bölge ise güney köprüsü soğutucusu

Ben de M5A99X Evo R2.0'a sahibim ve FX8350'yi 4.6 Ghz hızında 1.4125v ile kullanıyorum. Anakart sıcaklığı bende en fazla bir iki derece yükseliyor en yoğun kullanımda. Öncelikle 1 numarada elinizin yanması çok doğal. Bu bölge Voltage Regulator Module yani voltaj düzenleme modülü. Görevi ise PSU'dan aldığı gücü anakart üzerindeki bileşenlere dağıtmaktır. Bu modül anakarta göre maks. 120-160 derecelere kadar çıkabilen bileşenlerden oluşmakta. 2 numarada kuzey köprüsü var. Kuzey köprüsü işlemci ile RAM ve PCI Express girişlerinin iletişimini sağlayan modül. Bu modüller de genellikle 100 derecelere kadar çıkabilen sıcaklıklara sahipler lakin karta göre değişiklik gösteriyor. Kimi 50 çalışıyor kimi 80. 3 numara ise güney köprüsü. Bu da kuzey köprüsünün işlemci ile iletişimini sağladığı şeyler dışındaki her şey ile işlemci iletişimini sağlayan modül (ses giriş çıkışları, usbler, satalar vs.). Bu modüller de yüksek sıcaklıklara dayanıklı şekilde üretiliyorlar genellikle lakin kuzey köprüsünden daha serin oluyorlar (çünkü en yoğun iletişim kuzey köprüsünden geçiyor).

ASUS'un bu kartlarının kötü olan yanı bu modüllerin fazla ısınması veya ısınmamasından ziyade bu modüllerdeki sıcaklığı takip edemiyor olmamız. Ne NB, ne SB ne de VRM'ler için sıcaklık sensörü var kartta. Dolayısıyla biraz kör kalıyoruz. Burada yapılabilecek şey Prime95, OCCT gibi işlemciye, ramlere ve GPU'ya aynı anda yüklenebilen stres testlerini çalıştırıp işlemcinin veya başka bir bileşenin throttle yapıp yapmadığını, mavi ekranların yaşanıp yaşanmadığını kontrol etmek. Eğer işlemci en ağır stres testinde bile 4000 mhz'i koruyabiliyorsa burada sorun olmadığını varsayabiliriz (tabii ki öncesinde anakarttan Cool'n Quiet gibi güç tasarruf özellikleri kapatılmalı). Bu kartlar nispeten daha sıcak çalışıyor mu? Olabilir. Lakin bu bir sorun teşkil ediyor mu? Zannetmiyorum.

En ufak overclock'ta mavi ekran almanızın sebebi muhtemelen DIGI+ Power Control ile CPU LLC, CPU/NB LLC gibi ayarları yapmamış olmanızdır.

Corsair Link veya Asus'un Fan Xpert gibi programlar ise genellikle bu tür ayarları deneme amaçlı yapmanız için sunulmuş programlar oluyor (keza AISuite'teki DIGI+ Power Control, TurboEVO gibi programlar da öyledir). Yani şöyle, ayarlarınızı yapıyorsunuz ve sistem kararlılığını test ediyorsunuz. Eğer sistem kararlıysa UEFI'ye girip ayarları kalıcı olarak kaydetmeniz gerekiyor. Bunun avantajı sistemi çökertecek bazı ayarlar yaptığınızda bilgisayarı yeniden başlatmanız yaptığınız ayarları sıfırlayacak, dolayısıyla sistemin çökmesi engelleyecektir. Kalıcı ayarlar için BIOS'a gidin işin özeti.

Üçüncü parti soğutma çözümlerinin anakarta etkisi üzerine de ufak bir şey söyleyeyim. AMD anakartlar işlemcinin stok soğutucusuna göre tasarlanıyor. Dikkat ederseniz işlemcinin kutusundan çıkan soğutucu, aldığı havayı işlemciye doğru üfürür. Burada soğutucunun işlemciye dönük olmasının tek sebebi işlemci soğutmak değildir. Soğutucu bu şekilde aynı zamanda anakarta da hava üfleyerek kasa içinde anakarta doğru bir hava akımı oluşturur. Üçüncü parti çözümler ise genellikle işlemciye doğru üflemek yerine kasa arkasına veya yukarıya hava üflüyor. Bu anakarta doğru bir hava akımı olmasını engellediği için, bu hava akımına göre tasarlanan anakartlarda normalden daha yüksek bir ısınmaya sebep oluyor. İşin içine su soğutma girince ise işin rengi tamamen değişiyor. Hava soğutmada kasanın hangi yönüne olursa olsun bir şekilde hava akışı sağlanırken, sıvı soğutmada bu da olmuyor. İşlemci etrafında hiç hava akımı olmaması da VRM ve kuzey köprüsü sıcaklıklarına etki ediyor. Bu yüzden sıvı soğutma kullanırken kasa içinde hava akışının çok iyi olmasına dikkat edilmeli. Sıvı soğutmayı takıp "fana ihtiyacım yok" diye düşünmek büyük bir yanlış olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elessar Eredhian -- 9 Kasım 2014; 21:29:33 >

• Emek verip yazmışsın o kadarda zaten bildiğim şeyleri yazmışsın (öğrendiğim).''SORUN ANAKARTIN AŞIRI ISINMASI SONUCU DİĞER BİLEŞENLERİN OLUMSUZ ETKİLENMESİ'' (misal intel sistemde max 60 derece gören ekran kartının amd anakartlarda en azından benim kullandığım asus model ve gigabyte markalı birkaç modelde +15 derece daha sıcak çalışması buna paralel fan sesi ve hızının artması) diye 10 kere yazdım ve ''ÇÖZÜMÜ OLMADIĞINI'' biliyorum (anakartı değiştirmek dışında).

Dersin ki bu sıcaklığı fan yardımı ile atarsın ama ne kadar çok fan o kadar çok ses ve enerji. Kaldı ki kasamda akasa viper 14 cm x2 egzos fan var içeri ise 1x 200mm + 1x120mm hava üfleyen fan mevcut. Ekran kartımda sıvı soğutma mevcut çift fanlı sonradan alıp taktığım başka türlü 85 dereceyi görüyordum fan tam devirde dönerken (asus hd7970 dcu2 model) İşlemci ise yine çift 12cm fanlı sıvı soğutma mevcut kasam ise corsair 600t graphite white. Yinede hala onca soğutma sistemlerine fanlara rağmen anakartın sıcaklığı öezllikle overclcklu oyun oynarken render alırken tam yükte diğer bileşenlerin en az +10 derece sıcak çalışmasına sebep oluyor.

Çözümü ise çok basit ya amd sistem toplamayacağız ya da varsa daha az ısınan model anakartlar onları tercih edeceğiz.

• quote:

Emek verip yazmışsın o kadarda zaten bildiğim şeyleri yazmışsın (öğrendiğim).''SORUN ANAKARTIN AŞIRI ISINMASI SONUCU DİĞER BİLEŞENLERİN OLUMSUZ ETKİLENMESİ'' (misal intel sistemde max 60 derece gören ekran kartının amd anakartlarda en azından benim kullandığım asus model ve gigabyte markalı birkaç modelde +15 derece daha sıcak çalışması buna paralel fan sesi ve hızının artması) diye 10 kere yazdım ve ''ÇÖZÜMÜ OLMADIĞINI'' biliyorum (anakartı değiştirmek dışında).

Dersin ki bu sıcaklığı fan yardımı ile atarsın ama ne kadar çok fan o kadar çok ses ve enerji. Kaldı ki kasamda akasa viper 14 cm x2 egzos fan var içeri ise 1x 200mm + 1x120mm hava üfleyen fan mevcut. Ekran kartımda sıvı soğutma mevcut çift fanlı sonradan alıp taktığım başka türlü 85 dereceyi görüyordum fan tam devirde dönerken (asus hd7970 dcu2 model) İşlemci ise yine çift 12cm fanlı sıvı soğutma mevcut kasam ise corsair 600t graphite white. Yinede hala onca soğutma sistemlerine fanlara rağmen anakartın sıcaklığı öezllikle overclcklu oyun oynarken render alırken tam yükte diğer bileşenlerin en az +10 derece sıcak çalışmasına sebep oluyor.

Çözümü ise çok basit ya amd sistem toplamayacağız ya da varsa daha az ısınan model anakartlar onları tercih edeceğiz.

Aynen öyle diyeceğim :) Sıcaklığı fan yardımı ile atarsın, ama fanların harcadığı enerjiye takılmayın derim. Öyle müthiş bir güç harcamıyorlar. 8350 ve 7970 kullanırken bunu hiç demeyin :D

Merak ettiğim konu +10-15 derece daha sıcak çalışma durumu sadece ekran kartında mı oluyor yoksa işlemcide de oluyor mu? Konuda olduğunu yazmışsınız ama ne kadar etkilediğinden bahsetmemişsiniz.

Bence anakartı suçlamak için acele ediyorsunuz. Daha önce okuduğum bir araştırmaya göre (bkz.:http://www.pugetsystems.com/labs/articles/How-Ambient-Temperatures-Affect-Your-PC-158/) ortam sıcaklığının işlemci ve ekran kartı üzerinde etkisi artan her 1 derece için yine yaklaşık olarak 1 derece. Yani oda sıcaklığınız örneğin 35 dereceyse, çoğu soğutucu testinde kullanılan 25 derece sabit oda sıcaklığı ve uzay montajı sizin için yanıltıcı olabilir. Zira uzay montajı kasa faktörünü aradan çıkarıyor ve bileşenlerin 25 dereceye sabitlenen oda sıcaklığından tam anlamıyla faydalanbilmesine imkan tanıyor. Tabii ortam sıcaklığı denince buna kasa içi sıcaklık da dahil. Kasa içi sıcaklığı dışarıdan 15-20 derece yüksekse, diğer bileşenlerin sıcaklıklarında da bu seviyelerde yükselişler görülmesi normal. Lakin kasa içi sıcaklığın dışarıdan 15-20 derece yüksek olması normal değil. Bu, kasa içi hava akışının yetersiz olduğuna işaret ediyor.

Öte yandan zaten kuzey köprüsü veya güney köprüsünün sıcaklığının ekran kartını 15 derece etkilemesi çok çok zor bir şey normal şartlarda (düzgün bir hava sirkülasyonu ile). Hava iyi bir iletken değil, kuzey köprüsü elinizi birkaç saniye üzerinde tutabildiğinize göre 50 ile 80 arasında falan çalışıyor muhtemelen. Bu durumda ekran kartı GPU'sunu etkilemesi çok ama çok zor. Kaldı ki kartın arkasında plaka var.

Bana göre sorununuz daha çok kasa içi hava sirkülasyonu ile alakalı.

EDIT: Bu arada ufak bir not eklemek istiyorum, önceki cevabımda anakart sıcaklığım yükte 40'a kadar çıkıyor demişim yalnız yanlış bilgi vermişim. Prime95 veya BF4'te bir derece bile yükselmezken OCCT'nin power supply testinde (ki bu testte her şey %100 çalışıyor) bir derece yükseldi. Siz yükte 40-45 derece oluyor demişsiniz ki bu bile bir şeylerin ters gittiğinin göstergesi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elessar Eredhian -- 9 Kasım 2014; 21:28:00 >

• Yaşadığım, gözlemlediğim bir sorunu siz öyle değil yazdığınız için görmezden gelecek değilim. 2 yılı geçti nerdeyse sistemi toplayalı ki bu sistemin öncesinde de 10 yıl kadar meraklı bir pc kullanıcısıydım. Yazdıklarım bizzat yaşadıklarımdır, bu herkeste böyle olduğu veya olacağı anlamıda taşımıyor. Kasa içi hava sirkülasyonum gayet iyi. Fanın devri ne kadar düşük olursa o kadar az ses çıkarır ve tükettiği enerji azalır buna siz takılmayabilirsiniz ama ben takılıyorum. kasa içi tüm bileşenler anakartın yaydığı yüksek sıcaklıktan olumsuz etkileniyor. Sistemim stabil ve sağlıklı tek sorunu anakartın yüksek ısıda çalışması özellikle yük durumunda. Soğutmaya o kadar para bayıldıktan sonra bırakalımda bileşenler fazla etkilenmesin anakartın yaydığı ısıdan değilmi ?

• Ben de aynı kartı kullanıyorum (tam olarak aynı değil, ancak iki kart arasındaki tek fark fazladan bir PCI-E slotu) ve ben aynı sorundan muzdarip değilim. O zaman iki opsiyon var ya hava sirkülasyonu iyi değil ya da sizdeki anakartta bir sorun var. :)

Ayrıca bir fanın harcadığı güç 1-2 watt bir şey, onu da belirteyim. :) Mesela benim kasamda 8 tane fan takılı ve işlemci soğutucusu ile beraber 8-10 watt gibi bir güç tüketimleri var :)

Ben size sorun yok demedim, sorunun sebebini ve çözümünü söyledim lakin bu elbette sadece benim görüşümdür katılıp katılmamak size kalmış, kolay gelsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elessar Eredhian -- 9 Kasım 2014; 22:14:01 >
  • Bidaha kullanırım arkadaşım anakarta gelirsek aynı şeyleri yazıp duruyoruz ancak bizdeki anakartda sorun olduğunu sanmıyorum ben çünki konuda arkadaşın yazdığı gibi bu modelde bu var garanti firması doğrulamış bunu takarsın veya takmazsın sana kalmış ancak hayvan gibi ısınıyor buda ortada bak suan i7 3770k & asuz z-77-a var bf4 oynuyorum anakart buz gibi belki amd nin de serin anakartları vardır kullanmadıgım için baska model bilemiyorum ancak erken karar vermedim 1 sene test ettim kasa soğutmasıda iyi corsair c70 var zten soğutma kötü olsa suanki sistemde ısınırdı ben bu modelden memnun kalmadım ve sattım siz memnunsanız kullanın diyecek birşey yok ancak şu mantıktan kurtulmamız gerek türk forumları olarak birşey gözlemlenince atılan ilk yorum sorun sende veya sistemdedir oluyor genelde oyun konularında çok yapıyorlar bunu misal oyun takılır veya stutter / z-fighting/fps drop meydana gelir ilk yorum tak pc in bozuk oluyor şahsen 16 yıldır pc işi ile uğraşırım anakart arızalımı değilmi anlarım daha öncede söledim bu anakart sensör bazında ısı göstermiyor ancak yarattığı ısı diğer bileşenleri olumsuz etkiliyor isteyen bunu kafaısna takmaz kullanır istemiyen satar ben şahsen sattım hayırlı geceler herkese.

• quote:

Bidaha kullanırım arkadaşım anakarta gelirsek aynı şeyleri yazıp duruyoruz ancak bizdeki anakartda sorun olduğunu sanmıyorum ben çünki konuda arkadaşın yazdığı gibi bu modelde bu var garanti firması doğrulamış bunu takarsın veya takmazsın sana kalmış ancak hayvan gibi ısınıyor buda ortada bak suan i7 3770k & asuz z-77-a var bf4 oynuyorum anakart buz gibi belki amd nin de serin anakartları vardır kullanmadıgım için baska model bilemiyorum ancak erken karar vermedim 1 sene test ettim kasa soğutmasıda iyi corsair c70 var zten soğutma kötü olsa suanki sistemde ısınırdı ben bu modelden memnun kalmadım ve sattım siz memnunsanız kullanın diyecek birşey yok ancak şu mantıktan kurtulmamız gerek türk forumları olarak birşey gözlemlenince atılan ilk yorum sorun sende veya sistemdedir oluyor genelde oyun konularında çok yapıyorlar bunu misal oyun takılır veya stutter / z-fighting/fps drop meydana gelir ilk yorum tak pc in bozuk oluyor şahsen 16 yıldır pc işi ile uğraşırım anakart arızalımı değilmi anlarım daha öncede söledim bu anakart sensör bazında ısı göstermiyor ancak yarattığı ısı diğer bileşenleri olumsuz etkiliyor isteyen bunu kafaısna takmaz kullanır istemiyen satar ben şahsen sattım hayırlı geceler herkese.

Anakartta sorun olduğunu ben de düşünmüyorum. Lakin evet, vrm, northbrigde, southbrigde bunlar ısınıyor. Isınır da ama bu ısının diğer parçalara etki etmesi gibi bir durum olamaz. On beş derece ciddi bir sıcaklık artışı ve sizce koskoca asus ya da koskoca gigabyte test etmiyor mu kartlarını? Hadi diyelim ki etmiyor. Yüzlerce inceleme yapılıyor, o kadar da forumlar var. Ben tomshardware.co.uk'de gezerim ve daha bir kere de amd anakart yüzünden işlemcisi veya ekran kartı fazladan on beş derece ısınan birini görmedim. Böyle bir durum olsaydı sizce, incelemeler bahsetmez miydi bundan? Forumlarda genel bir kanı oluşmaz mıydı? Örneğin söz konusu olan m5a99fx pro r2.0 tomshardware'in (forum değil, ana sitenin) yaptığı incelemede overclock için ideal bir kart olarak gösterilebilir miydi? Sizce böyle bir sorun olsaydı bunu ilk keşfeden siz mi olurdunuz? Ya da ben de dahil olmak üzere birçok kişi de yaşamaz mıydı?

• quote:

Orijinalden alıntı: Elessar Eredhian

quote:

Bidaha kullanırım arkadaşım anakarta gelirsek aynı şeyleri yazıp duruyoruz ancak bizdeki anakartda sorun olduğunu sanmıyorum ben çünki konuda arkadaşın yazdığı gibi bu modelde bu var garanti firması doğrulamış bunu takarsın veya takmazsın sana kalmış ancak hayvan gibi ısınıyor buda ortada bak suan i7 3770k & asuz z-77-a var bf4 oynuyorum anakart buz gibi belki amd nin de serin anakartları vardır kullanmadıgım için baska model bilemiyorum ancak erken karar vermedim 1 sene test ettim kasa soğutmasıda iyi corsair c70 var zten soğutma kötü olsa suanki sistemde ısınırdı ben bu modelden memnun kalmadım ve sattım siz memnunsanız kullanın diyecek birşey yok ancak şu mantıktan kurtulmamız gerek türk forumları olarak birşey gözlemlenince atılan ilk yorum sorun sende veya sistemdedir oluyor genelde oyun konularında çok yapıyorlar bunu misal oyun takılır veya stutter / z-fighting/fps drop meydana gelir ilk yorum tak pc in bozuk oluyor şahsen 16 yıldır pc işi ile uğraşırım anakart arızalımı değilmi anlarım daha öncede söledim bu anakart sensör bazında ısı göstermiyor ancak yarattığı ısı diğer bileşenleri olumsuz etkiliyor isteyen bunu kafaısna takmaz kullanır istemiyen satar ben şahsen sattım hayırlı geceler herkese.

Anakartta sorun olduğunu ben de düşünmüyorum. Lakin evet, vrm, northbrigde, southbrigde bunlar ısınıyor. Isınır da ama bu ısının diğer parçalara etki etmesi gibi bir durum olamaz. On beş derece ciddi bir sıcaklık artışı ve sizce koskoca asus ya da koskoca gigabyte test etmiyor mu kartlarını? Hadi diyelim ki etmiyor. Yüzlerce inceleme yapılıyor, o kadar da forumlar var. Ben tomshardware.co.uk'de gezerim ve daha bir kere de amd anakart yüzünden işlemcisi veya ekran kartı fazladan on beş derece ısınan birini görmedim. Böyle bir durum olsaydı sizce, incelemeler bahsetmez miydi bundan? Forumlarda genel bir kanı oluşmaz mıydı? Örneğin söz konusu olan m5a99fx pro r2.0 tomshardware'in (forum değil, ana sitenin) yaptığı incelemede overclock için ideal bir kart olarak gösterilebilir miydi? Sizce böyle bir sorun olsaydı bunu ilk keşfeden siz mi olurdunuz? Ya da ben de dahil olmak üzere birçok kişi de yaşamaz mıydı?

Aynı anakartı bir arkadaşım daha aldı ondada aynı ısı mevcut bu konudaki arkadaşın durum ortada 3 anakartında bozuk olma ihtimali nedir ? zaten dediğim gibi bunu bir sorun olarak görmüyorki millet sensöre baksan anakart 30 dereceşi aşmıyor anakart ram slotlarına korkunc bir ısı vurduruyor asus gtx 660 o.c version gpu var bu anakart da yükte 75 dereceyi gördüm soğutucu demire el değmiyordu suan kart 50/55 dolanıyor sana göre az bi ısı farkıdır bana göre fazla ben bu anakartı garantiye yollasaydım tornistan geri gelecekti sorun yok diye zaten mail atıp sordumu sölüyorlardı daha ötesi varmı isteyen kullanır tabi birşey diyemem ancak ben pc yi kek pişirmek için almadığım için sattım sattığım içinde pişman değilim açıkcası aynı odada başka pc calıstırıyordum biri buz diğeri alev gibiydi sorunsuz calısıyormuydu evet ramleri her türlü hıza cekip test ettim sıkıntısı yok tek gıcık noktası yaydığı ısı o test sitelerinin incelemeleri benim için bir anlam ifade etmiyor çünki kimin eli kimin cebinde belli değil bu sektörde sorunlu olupta incelemede övülen çok ürün gördük sende bilirsin neyse dediğim gibi sattık gitti artık :D suan mutluyum valla iyi sabahlar herkese.

• dolekbas kullanıcısına yanıt
    1600mhz bellekse 1833görülmesinin nedeni auto o.c. Çünkü otomatik hız aşırtma da fsb hızını da değiştiriyor.

• Aynı anakartı 8320 ile 5.1 ghz de yarım saat prime 95 é soktum aşırı bir ısınma görmedim sadece işlemciye gücün gittiği yerdeki parçalar ısınıyor o d 5.1 ghz için normal ama stabiliteyi bozmuyor

• okinkurt kullanıcısına yanıt
    Kartın ısınmadığını söylemiyorum :) Lakin kartın ekran kartını 20 derece kadar ısınmasının anakarttan vuran ısı ile alakalı olması imkansız gibi bir durum. Ha intel kart daha az ısınır ona lafım yok, bu kart ısınır ona da lafım yok :) Ama sizin ekran kartı normalden 20 derece sıcak çalışıyorsa bu kasa içi hava akışı yetersiz demek.

Bakın en basitinden bir hesaplama yapalım. Daha önceki yazımda bir link paylaşmıştım ortam sıcaklığının genel sıcaklıklara etkisi üzerine. Ortam sıcaklığının her bir derece artışında ekran kartı ve/veya işlemci sıcaklığı da bir derece artıyor. Bu şu demek, sizin ekran kartının 20 derece daha sıcak olması için, anakartın ekran kartının etrafındaki havayı 20 derece kadar ısıtabilmesi demek. Peki, madem kasa içi hava akışınız da iyiymiş, bu durumda oda sıcaklığı örneğin 30 derece olsun. Bu durumda odadan kasaya giren hava 30 derece olmalı ve hava akışı da iyi olduğu için anakarttan yayılan ısının bu giren havayı "girer girmez" 20 derece ısıtabilmesi gerekir. Yani 30 derece hava girecek, girer girmez 50 derece olacak ki sizin ekran kartı 20 derece daha sıcak çalışsın. Peki 30 derece havayı anında 50 derece yapabilecek kadar sıcak olması için anakartın kaç derece ısı yayması gerekli? 150? 200? Eğer böyle bir şey mümkün olsaydı, kış günleri bilgisayarı odanın ortasına açar, kalorifer niyetine kullanırdık. Böyle bir şey mümkün olamayacağına göre, kasanıza giren hava çıkamıyor bu da bir süre sonra kasa içindeki havanın ısınmasına sebep oluyor. Bu da kasa içindeki malzemelerin o sıcak hava ile soğutulmasına sebep oluyordur.

Ha bakın intel daha az ısınıyordur, daha az soğutmaya ihtiyaç duyuyordur; lakin kasa içi soğutmayı es geçip bu kart çok ısınıyor demekle işlemcinin soğutucu fanını kapatıp işlemci ısınıyor demek aynı şey.

Her neyse dediğiniz gibi satmış başka bir şey almışsınız ve hayırlı olsun demek düşer bize de güle güle kullanın :) Ben bunları yazıyorum ki yanlış yönlendirme olmasın. :) Bu anakartı alan kasa içi hava akışına dikkat edecek. Ayrıca eminim ki kasa içi hava akışını iyileştirseniz şu anki intel sisteminizdeki sıcaklıklar da daha iyi bir hal alacaktır. :)

Daha fazla uzatmanın alemi yok, herkese hayırlı günler :)

• quote:

Kartın ısınmadığını söylemiyorum :) Lakin kartın ekran kartını 20 derece kadar ısınmasının anakarttan vuran ısı ile alakalı olması imkansız gibi bir durum. Ha intel kart daha az ısınır ona lafım yok, bu kart ısınır ona da lafım yok :) Ama sizin ekran kartı normalden 20 derece sıcak çalışıyorsa bu kasa içi hava akışı yetersiz demek.

Bakın en basitinden bir hesaplama yapalım. Daha önceki yazımda bir link paylaşmıştım ortam sıcaklığının genel sıcaklıklara etkisi üzerine. Ortam sıcaklığının her bir derece artışında ekran kartı ve/veya işlemci sıcaklığı da bir derece artıyor. Bu şu demek, sizin ekran kartının 20 derece daha sıcak olması için, anakartın ekran kartının etrafındaki havayı 20 derece kadar ısıtabilmesi demek. Peki, madem kasa içi hava akışınız da iyiymiş, bu durumda oda sıcaklığı örneğin 30 derece olsun. Bu durumda odadan kasaya giren hava 30 derece olmalı ve hava akışı da iyi olduğu için anakarttan yayılan ısının bu giren havayı "girer girmez" 20 derece ısıtabilmesi gerekir. Yani 30 derece hava girecek, girer girmez 50 derece olacak ki sizin ekran kartı 20 derece daha sıcak çalışsın. Peki 30 derece havayı anında 50 derece yapabilecek kadar sıcak olması için anakartın kaç derece ısı yayması gerekli? 150? 200? Eğer böyle bir şey mümkün olsaydı, kış günleri bilgisayarı odanın ortasına açar, kalorifer niyetine kullanırdık. Böyle bir şey mümkün olamayacağına göre, kasanıza giren hava çıkamıyor bu da bir süre sonra kasa içindeki havanın ısınmasına sebep oluyor. Bu da kasa içindeki malzemelerin o sıcak hava ile soğutulmasına sebep oluyordur.

Ha bakın intel daha az ısınıyordur, daha az soğutmaya ihtiyaç duyuyordur; lakin kasa içi soğutmayı es geçip bu kart çok ısınıyor demekle işlemcinin soğutucu fanını kapatıp işlemci ısınıyor demek aynı şey.

Her neyse dediğiniz gibi satmış başka bir şey almışsınız ve hayırlı olsun demek düşer bize de güle güle kullanın :) Ben bunları yazıyorum ki yanlış yönlendirme olmasın. :) Bu anakartı alan kasa içi hava akışına dikkat edecek. Ayrıca eminim ki kasa içi hava akışını iyileştirseniz şu anki intel sisteminizdeki sıcaklıklar da daha iyi bir hal alacaktır. :)

Kasa içi hava akımı diyorsun ancak anakart yüzünden kasanın arka demirine el değmiyordu bende bunu sölüyorum kartın hdmi kablo girişi kızıyordu yanlış yönlendirme yok başıma geleni sölüyorum bak denemek için kışın odamdaki sobayı söndürdüm öle bir soğuk ortam olduki titrememden monitörün ayağı sallanıyor dağın basnda ciftlik evi soğukluğu sen düşün kasada 4 tane fan tam devir dönüyor arkadaş anakartın arka yüzeye bir parmak bastım derim üstünde kalıyordu abartı yok kesinlikle bir arkadaşım da daha var dedim bir baksana sende nasıl yükte bu vatandaş ? dedi bendede böle şaşırıdk çünki incelemede kartın ısınmadığını okumuştum net hatırımda kasa içi soğutma ne kadar kötü olursa olsun ki değil bu kadar yansıma yapan bir sistem görmedim ben bu kasadan 4 farklı pc geldi geçti böle durumu ilk yaşadım bak kasada buhttp://www.hwa.com.tr/corsair-vengeance-c70-incelemesi.html kendim fan takviyeside yaptım öle de test ettim aynıydı bu kasanın soğutması oldukça iyi diyebilirim benim fikrim amd alacak arkadaşların başka modellere bakması yönünde amd temelli diğer üreticiler nasıl bilmiyorum dediğim gibi ben tavsiye etmiyorum bu modeli eden arkadaşada saygı duyarım kendi fikridir şuana kadar kullandıgım sistemlerde p1/cleron/p4/p.dualcore 1.6 2.7/quad/i7 işlemci bazlı yazdım yanlarında bir sürü anakart ram var böle birşey gözlemlemedim zaten ondan şaşırdım ya :) birde bitek bende olsa eyv bu konudaki arkadasındamı soğutması vast veya benim arkadaşımındamı vasattı ki kendisi iyi sistem kuran biridir gerekirse cağrırım kendisi söler :) hayırlı geceler .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi okinkurt -- 11 Kasım 2014; 1:18:05 >

• quote:

quote:

Kasa içi hava akımı diyorsun ancak anakart yüzünden kasanın arka demirine el değmiyordu bende bunu sölüyorum kartın hdmi kablo girişi kızıyordu yanlış yönlendirme yok başıma geleni sölüyorum bak denemek için kışın odamdaki sobayı söndürdüm öle bir soğuk ortam olduki titrememden monitörün ayağı sallanıyor dağın basnda ciftlik evi soğukluğu sen düşün kasada 4 tane fan tam devir dönüyor arkadaş anakartın arka yüzeye bir parmak bastım derim üstünde kalıyordu abartı yok kesinlikle bir arkadaşım da daha var dedim bir baksana sende nasıl yükte bu vatandaş ? dedi bendede böle şaşırıdk çünki incelemede kartın ısınmadığını okumuştum net hatırımda kasa içi soğutma ne kadar kötü olursa olsun ki değil bu kadar yansıma yapan bir sistem görmedim ben bu kasadan 4 farklı pc geldi geçti böle durumu ilk yaşadım bak kasada buhttp://www.hwa.com.tr/corsair-vengeance-c70-incelemesi.html kendim fan takviyeside yaptım öle de test ettim aynıydı bu kasanın soğutması oldukça iyi diyebilirim benim fikrim amd alacak arkadaşların başka modellere bakması yönünde amd temelli diğer üreticiler nasıl bilmiyorum dediğim gibi ben tavsiye etmiyorum bu modeli eden arkadaşada saygı duyarım kendi fikridir şuana kadar kullandıgım sistemlerde p1/cleron/p4/p.dualcore 1.6 2.7/quad/i7 işlemci bazlı yazdım yanlarında bir sürü anakart ram var böle birşey gözlemlemedim zaten ondan şaşırdım ya :) birde bitek bende olsa eyv bu konudaki arkadasındamı soğutması vast veya benim arkadaşımındamı vasattı ki kendisi iyi sistem kuran biridir gerekirse cağrırım kendisi söler :) hayırlı geceler .

Valla hocam kasanın arkasına dokunamayacak kadar sıcak olması da ilginç bir durummuş. Ben şu an kendi sistemim için konuşayım, yaklaşık bir buçuk saattir Prime95 çalışıyor. VRM soğutucusu ile kuzey köprüsüne dokunmak cidden sıkıntı. El yakıyor. Güney köprüsü ise sıcak lakin el yakacak seviyede değil. Öte yandan kasanın herhangi bir tarafına dokunduğumda ise gayet serin :)

Belki belirli bir seride sorun vardır diyeceğim ama basitçe anakartı genellemek çok yanlış olur. Sizin sistemde daha detaylı bir inceleme yapılması gerektiği kanaatindeyim şahsen. Çünkü öyle basit bir konu değil bu kasaya dokunamamak demek içeride ciddi bir ısı kaynağı olması demek. Benim sistemimde 8 tane fan var lakin yalnızca üç tane fan varken bile ben kasanın arkasına dokunamadığımı hatırlamıyorum.

Ayrıca C70'i tanıyorum termal açıdan corsair'in en başarılı kasalarından değil :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elessar Eredhian -- 11 Kasım 2014; 2:19:31 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

quote:

Valla hocam kasanın arkasına dokunamayacak kadar sıcak olması da ilginç bir durummuş. Ben şu an kendi sistemim için konuşayım, yaklaşık bir buçuk saattir Prime95 çalışıyor. VRM soğutucusu ile kuzey köprüsüne dokunmak cidden sıkıntı. El yakıyor. Güney köprüsü ise sıcak lakin el yakacak seviyede değil. Öte yandan kasanın herhangi bir tarafına dokunduğumda ise gayet serin :)

Belki belirli bir seride sorun vardır diyeceğim ama basitçe anakartı genellemek çok yanlış olur. Sizin sistemde daha detaylı bir inceleme yapılması gerektiği kanaatindeyim şahsen. Çünkü öyle basit bir konu değil bu kasaya dokunamamak demek içeride ciddi bir ısı kaynağı olması demek. Benim sistemimde 8 tane fan var lakin yalnızca üç tane fan varken bile ben kasanın arkasına dokunamadığımı hatırlamıyorum.

Ayrıca C70'i tanıyorum termal açıdan corsair'in en başarılı kasalarından değil :)

En iyisi olmayabilir lakin en kötüsü olmadığıda ortada eğer birtek ben yaşasaydım r:2 de bu durumu genelleme yapmazdım ancak 3 farklı sistem 3 farklı bileşenlerde meydana gelmiş bir durum ancak şunuda söliyim bu ısının performansa veya anakartın stabilizesin e bir etkisi bulunmuyor yani soğukken nasılsa ısınıncada aynı çalışıyordu bende oyun oynarken hamam gibiydi kendimde oyun ve pc konusunda çok takıntılı biriyimdir pc de bir durum oldumu yemem içmem uyku uyumam uğraşır dururum araştırırm ancak buna ne yaptıysam lanet ısınmayı düşürmede başarılı olamadım dedim en iyisi kafam takılacağına satıyım gitsin anakart & cpu & ram sattım acımayıp pişmanda değilim şuan i7 var sorun yokmu elbette var zaten sorunsuz pc hayalcilik olur her açıcan iyi toplasanda oyun vs stutter / z-fighting gibi durumlarda cıkabiliyor mesele şu bunlara ne kadar takıyosun veya takmıyorsun mesela kendimden örnek vereyim battlefield 4 satın aldım multi açtım oyunda korkunç bir flickering ve z-fighting mevcuttu aynı sorunu arkadaşlarıma söledim yok dediler aynı vatandaşları oyunda bir yere götürdüm servere girdik gösterdim nerde ne var dediler heee evet varmış uzun lafın kısası budur anakart ısınsada sorunsz calısır kullanmak isteyen kullanabilir aynı oyun örneği gibi oyunda flickering vardır ama oynıyan oynuyor işte

• tamam kardeşim sen doğrusun biz yanlış sen gerçekleri söylüyorsun biz kıçımızdan uyduruyoruz hadi uzatma başka konularda vakit öldür birazda
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.