Şimdi Ara

Askerlik ve Yüksek Lisans İlişkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3
Cevap
0
Favori
714
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar, 2020 temmuz ayının 20'sinde lisans programından mezun oldum. Ardından ikinci üniversiteye başladım ve bunun askerlik ertelemek için yeterli olacağını düşündüm ki bunu yaptıktan sonra e-devlette 2026'ya kadar tecilimin eğer gerekli eğitim şartları sağlanırsa devam edeceği yazısını aldım. Ardından bu eğitim seviyesinin yüksek lisans olması gerektiğini fark ettim. Şimdi sorularım şunlar:

    1- Askerlik tecili sanırım iki sene ertelendi, bu 2022 temmuz 20 yani mezun olduğum günden iki sene sonra mı? Yoksa 2022'nin Aralık 31'ne kadar mı?

    Eğer Aralık 31'e kadar ise tüm sorunum çözülecek ama değilse diğer sorun şu olacak:

    2- Yüksek Lisans başvuruları genellikle Ağustos ayında başlayıp Ağustos sonunda kesin kayıtlar sonlanır. Benim Temmuz 20de biten tecilimin ardından bu bir ay içerisinde bir programa başvuru yapabilir miyim? Bir aylık kaçak olmama rağmen...

    3- Genel olarak Temmuz 20de tecili bitecek biri olarak Ağustos ayında yl başvurusu yapabilmek için askerlik için ne gibi işlemler yapmam gerekiyor? Yoklama mı? Bir aylık para cezası çıkarsa ödemek mi? Tecil biter bitmez şubeye gitmek mi?


    Sorularım bunlar, en kötü ihtimalle tezsiz yüksek lisans programına başvurucam, konu hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi? Çok fazla bilgi karışıklığı var. Direkt kaçakken yakalanınca da ne oluyor açıkçası merak ediyorum. Kimi diyor para cezası ödenip salınırsın, kimi diyor direkt yoklama yaptırman gerekiyor, biri diyor askere alınırsın celp döneminde...


    Teşekkürler şimdiden.








  • quote:

    Lisans ve daha aşağı seviyedeki öğrenci ertelemeleri

    MADDE 47 – (1) Lisans ve daha aşağı seviyede öğrenim görenlerin askerlikleri azami olarak;

    a) Lise veya dengi okullarda 22 yaşını tamamladıkları,

    b) Fakülte ve yüksekokullar ile meslek yüksekokullarında ise 28 yaşını tamamladıkları,

    yılın sonunu geçmemek kaydıyla mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar yoklamaları yapılmadan ertelenir.

    (2) Farklı programlara yatay geçiş yaptıranlar dâhil yatay geçiş yaparak okul değiştirenlerin azami öğrencilik sürelerinin hesaplanmasında ilk kayıt yaptırdıkları okulun kayıt tarihi esas alınır.

    (3) Çift ana dal programına kayıtlı öğrencilerin askerlikleri, bir programdan mezun olduklarında diğer ana dal programındaki öğrenciliğinin devam etmesi halinde bu ana dal programındaki öğrenciliğine göre ertelenir.

    (4) Aynı anda birden fazla öğretim kurumunda öğrenime devam edenlerin askerlikleri, öğrencilikleri bildirildiği sürece mezun oluncaya kadar ya da ilişikleri kesilinceye kadar lehlerine uygun olan okula göre ertelenir.

    (5) Yükümlülerin bitirdikleri okulun dengi veya daha aşağı seviyedeki bir okula kayıt yaptırmaları ya da aynı seviyede birden fazla yükseköğretim kurumunda öğrenim görmekte iken bunlardan herhangi birisinden mezun olmaları halinde aynı seviyede devam eden diğer öğrenimleri nedeniyle askerlikleri ertelenmez.

    (6) Okula kayıt tarihi yoklama kaçağı veya bakaya kaldıkları tarihten sonra olanların askerlikleri ertelenmez.

    (7) 27 nci maddenin ikinci fıkrasının (b) bendi gereğince yoklama kaçağı olarak muayenesi yapılarak sınıflandırma kaynağına alınacaklardan; sevke tabi tutulacakları tarihe kadar okula kayıt yaptıranların askerlikleri ertelenmez.

    (8) Yurt dışında yükseköğretim kurumlarında öğrenim görenlerin askerlikleri, yetkili Türk makamlarınca okulun tanınmasını müteakip birinci ila dokuzuncu fıkralardaki esaslara göre ertelenir.

    (9) Öğrenim kurumlarında öğrenim gören, kaydı silinen veya mezun olanların bilgileri elektronik ortamda Bakanlıkça alınarak askeralma kayıtlarına işlenir. Öğrencilere ait bilgiler Dışişleri Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu tarafından sürekli güncel bulundurulur.

    (10) Öğrenim kurumlarınca kayıt hakkı kazandığı bildirilen yükümlülerin askerlik durumları Bakanlıkça talep eden kurumlarla paylaşılır. Askerlikle ilişiği olmayan yükümlülerin kayıtları askerlik durum belgesi aranmaksızın yapılır. Askerlikle ilişiği olanlar ise okul idarelerince askerlik şubelerine yönlendirilir. Kayıt tarihinde henüz askerlik çağına girmemiş olanlardan askerlik durum belgesi talep edilmez.

    (11) Yabancı ülkelerin mevzuatlarına göre Türkiye’de eğitim ve öğretim yapan orta öğretim seviyesindeki okullarda öğrenim görenler hakkında düzenlenecek öğrenci durum belgelerinin okulun bağlı bulunduğu il/ilçe millî eğitim müdürlüğünce onaylanmasını müteakip askerlikleri, öğrencilikleri nedeniyle ertelenir. Öğrenim bilgileri elektronik ortamda Millî Eğitim Bakanlığından alındığında bu bilgilere göre erteleme işlemi yapılır.

    (12) Mesleki eğitim merkezleri ile meslek okullarında eğitim görenlerin askerlikleri, 22 yaşını geçmemek üzere kurs veya okulun bitiş tarihine kadar ertelenir.

    (13) Lise ve daha üst seviyede bir öğrenim kurumundan mezun olanların mesleki eğitim merkezleri ile meslek okulu eğitimleri nedeniyle askerlikleri ertelenmez.


    https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/07/20200722-5.htm

    Mezuniyetinizle aynı seviyedeki başka bir bölüm okumak erteleme hakkı sağlamaz, mezuniyetinizin bir üstünü okumanız lazım.

    Askerlik durum belgenizde hala 31.12.2026ya kadar ilişiği yoktur yazıyorsa bir askerlik şubesiyle görüşünüz.
    https://www.turkiye.gov.tr/yuksekogretim-mezun-belgesi-sorgulama
    Olmadı buradan lisans mezun belgesinin çıktısıyla herhangi bir şubeden halledersiniz.

    Lisans mezunlarına 2 yıl tecil hakkı verilir ve mezuniyet tarihinden itibaren başlar. Sisteme işlenmemişse bile bu yıl 20 temmuza tecil hakkınız doluyor.

    Ama Asal yoklama başvurusu yaptırmak için yıl sonuna kadar 31.12.2022ye kadar süreniz olacak. Bu süre içinde yüksek lisansa kaydolabilir tecil hakkı elde edebilirsiniz. Yani tecil biter bitmez kaçak durumuna düşmüyorsunuz. Tecil bitimi sonrası 31 aralığa atması otomatik oluyor.
    https://www.msb.gov.tr/Askeralma/Duyuru/2022-yili-yoklama-duyurusu-22122021

    Eğer bu yıl yüksek lisansa kayıt olmadınız diyelim 1 ocak 2023 ve sonrasına yoklama işlemlerini yaptırmadan girerseniz yoklama kaçağına düşersiniz.

    Yoklama kaçağı bakayalara para cezası dışında yaptırım yok. GBT, çevirmeye denk gelirseniz tutanak tutuyorlar. 15 gün içinde askerlik şubeye gidip işlemlerinizi yaptırın falan yazar. Gidip gitmemek size kalmış. Günlük işleyen para cezası var; gitmediğiniz sürece o işler. Günlüğü 5-6 TL falan deniyor ama net rakamı ben de bilmiyorum. 2019daki yasa değişikliği ile o ceza sisteminin rakamını da değiştirdiler.

    Yüksek lisansta 2016dan beri atılma var yalnız. Kaydolacağınız üniversitenin lisansüstü eğitim öğretim yönetmeliğine dikkatli bakınız. Öğrenci kalmanın belli şartları olabilir. Derse kayıt, harç ödeme, belli oranda devam zorunluluğu gibi. Ayrıca azami süre sınırı da var, yanlış hatırlamıyorsam tezsizde 3; tezlide 6 yarıyıl.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.