Şimdi Ara

AŞİL TENDONUM KOPTU ! (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
482
Cevap
18
Favori
196.752
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar Merhaba,
    öncelikle hepinize çok çok geçmiş olsun demek istiyorum.
    bende bu hastalık hakkında herhangi bir fikre sahip değildim, ta ki başıma gelene kadar.
    16 haziran günü halı saha da, başına gelmiş herkes ile aynı şeyleri hissettim. arkadan tekme yeme hissi (boş pozisyonda öne doğru koşmaya çalışma anında, maçın son 1 dakikasıydı. ortaya çıkan ses ve vurma hissine istinaden 'hangi hayvan vurdu bana lan' şeklinde tepki verdim :) )
    ve kopma ile birlikte çıkan şak sesi (çevreden duyulduğu söylendi). daha önceden sporculuk geçmişim olduğu için ben o anda Aşil tendonumun koptuğunu anladım. hemen bursa acıbadem hastanesine acil olarak gittik. önce ayak filmi çekildi herhangi bir kırık olmadı görüldü, acil doktorunun aşilin sağlam demesine rağmen ben 18 haziran günü sabahı ortopedi doktoruna randevumu aldım.

    18 haziran sabahı ortopedi doktorunda (Prof. Dr. M. Nadir Şener) yaptığımız görüşmede benim izah etmemle aşil tendonumun kopuk olduğu ortaya çıktı, yapılan kontrollerde (Thompson testi ve tendonda boşluk) aynı sonucu verdi.
    doktorumun söylediklerinden bana ilginç gelen; sigara içenlerde/bırakmış olanlarda ve 0 Rh kan gruplu 30-40 yaş arası erkeklerde, toplam sakatlanan topluluğun yüzde 70'i ni oluşturduğunu söyleyebilirim demesi.

    19 haziran sabah 11'de ameliyata girdim yaklaşık 2 saat sürdü ameliyatım. ve bir gece hastanede kaldım. ertesi gün ağrım olmadığından dolayı taburcu edildim. kopmadan sonra ne kadar çabuk müdehale edilirse o kadar iyi sonuçlar alındığını söyler doktorum.
    ameliyat yerinde 20 tane dikiş var ve ameliyattan sonra ne ağrı kesici ne de antibiyotik kullandım. yaramın (ameliyat yerinde alçıda pencere açıldı) iyi durumda olduğundan ötürü herhangi bir pansumana da gerek kalmadan diz altında olan amerikan alçı dedikleri alçıdan uygulandı. 17 gün boyunca ayağım tendonun en kısa pozisyonda olduğu (planter fleksiyon'da) kaldı. 17 gün (6 temmuz Cuma) hem dikişlerim alındı hemde, ayağım nötral dedikleri ayağımın düz olduğu pozisyonda (tendon biraz uzatıldı) tekrar alçıya alındı. ve bugün 19. günüm inşallah 27 temmuz cuma günü bu alçıdan da kurtulup yürüme çalışmalarıma başlıcam.
    bundan sonra ki süreç ile ilgili herhangi bir fikre sahip değilim, çok güvendiğim doktorumun verdiği direktifler doğrultusunda çalışmalara başlıcam. işim gereği neredeyse tüm gün ayakta kalmam gerekiyor ve tamamen iyileşmeden çalışamayacağım.

    Süreç gerçekten zorlu, ve en önemlisi psikoloji. bu sıcak havalarda yatakta bile yatamıyorsun. allah kimsenin başına vermesin. çok ilginçtir o kadar sıcak olmasına rağmen ayağım hiç kaşınmadı. şansmı desek bilmiyorum.

    daha detaylı bilgi almak isterseniz özelde yazabilirsiniz.
    herkee sağlıklı günler diliyorum
    saygılarımla

    Ahmet




  • belki size yardimci olabilirim diye basimdan geceni cok kisa anlatayim

    27 eylul gunu oynadigim bir futbol musabakasinda asil tendonum koptu.
    bende sizler gibi ayni tepkiyi verdim.

    Baltalimani Kemik Hastanesine gittim, tam kopuk dediler. Fakat 1 hafta sonrasina gun verdiler
    tanidigim baska bir doktoru gece aradim
    29 eylul oglen saatlerinde ameliyat oldum
    Yaklasik 1,5 ay alcili kaldim
    sonrasinda rom walker falan derken, fizige basladim

    butun surec herkesinkinden farkli degildi
    Yalniz amelyat yerinde bir akinti vardi..
    gececegini dusunerek mudahale etmedim

    birgun ayagimin uzerine cok yuklenmem sonucu akinti olan yerden siddetli bir sekilde kan akti
    tekrar koptu diye korkmustum, hatta iki farkli doktora gostermistim ve tekrar amelyat demislerdi cok garip bir sekilde...
    sonunda Doktor Adnan Bagriacika guvendim ve ameliyat olmadim

    19 subatta yurumeye basladim

    sekme aksama oluyordu

    aylardan agustos, simdi sadece sabahlari bir aksama oluyor fakat belli bir sure sonra aciliyor

    gecer mi bilmiyorum ama bunada sukur..

    unutmadan: akinti olan yer icin doktorlar iplik reaksiyonu dedi ve cok ufak bir amelyat gecirdim ve tendonu baglayan ipleri aldilar. ve iki hafta icinde akinti durdu, fakat yara izi kotulesti.

    asil bilekligi takarak iyi bir isinmadan sonra kosuyorum ve basket falan oynayabiliyoru iste.

    dusunun arkadaslar kac ay oldu ve ben yeni yeni kosabiliyorum diyorum

    eni kopan arkadaslar yada yeni yurumeye baslayanlar sakin umitsizlige kapilmasin
    baslarda hep oyle oluyor tediginlik ve umitsizlik
    ama sukur duzeliyor gecte olsa
    eminim dhada duzelecek

    yeni ameliyat olacaklara tavsiyem, ne yapin ne edin hic parasina bakmadan alaninda uzmanlasmis ve asilden iyi anlayan bir doktora ameliat olun


    ercin@fenerbahce.com.tr

    cekinmeden soru sorabilirsiniz




  • Merhaba Tekrardan;

    Süreç hakkında merak edenler için, alçının açılmasının üstünde geçen 10. gün sonunda hafif topuklu ve topuk destekli ayakkabı ile değnekler olmadan yürümeye başladım hafif sekerek.
    doktorun tavsiyesi, ameliyattan sonra 6 hafta alçı, 7. hafta sonunda tek değneğe, 8. hafta sonunda da değneksiz yüksek topuklu ayakkabı ile yürüyebilmekti. ancak süreç beklenenden 1 hafta kadar önde.
    sonuç olarak, moral motivasyonunuzu yukarıda tutup, alçı açıldıktan sonra ilk hafta sonunda manuel araba kullanabilir, 2. hafta sonunda yürüyebilir hale gelebilirsiniz.

    saygılarımla

    ahmet
  • merhaba arkadaşlar bu forum dışında hiç bir yere bakmayın biz bize yeteriz hepiniz biliyorsunuz 45-50 gün süren alçı yüzünden yatağa mahkum olduğum için nerdeyse 7/24 siteleri taradım en iyisi burası 25 yaşındayım 18 nisan 2012 tarihinde sağ aşil tendonum koptu 24 nisanda bursda ameliyat oldum 42 gün alçı sürdü ondan sonra bir ay rom walker sonra hepinizin bildiği gibi çift değnek tek değnek onrası koltuk değeneklerden kurtulma derken 10 günde fizik tedavi aldım whirlpool ve egzersizler arkadaşlar bugün tam 102 gün oldu şimdi özgeçmişten sonra soru bölümüne gelelim :)) siz bu fizik tedavi egzersizlerine ne kdar devam ettiniz fizik tedavi bitince 2 ben hala doktr dediği için sıcak soğuk uygulaması yapıyorum siz yapıyormusunuz 3 ve esas sorun sabah kaltığımda tendon çok gergin oluyor 10-20 dakka yuruyunce açılıyor tabi o ara biraz sekiyorum epey yuruyunce hiç bi sorun olmuyor acayip esniyor ama eve gelip dinlenince ağrı oluyor sizde de böyle durumlar varmı bide son soru :)) ben arada 30-40 saniyede olsa koşuyorum sizce daha yeni 3,5 ayı doldurdum biraz acelemi ediyorummm hepimize tekrardan geçmiş olsun bu mübarek ayda bir daha böyle birşey yaşamamak için hem kendime hem size dua ediyorum allah dualrımızı kabl eder inşallah düşmanıma bile istemem bu tendon rüptürünü...




  • Aries kardeş öncelikle çok geçmiş olsun.

    Bana fizik tedavi uzmanım 6 ay verdiğim hareketleri yapmaya ve günde en az 3 defa buz koymaya devam edeceksin dedi. Sanırım aramızda ameliyat sonrası ayağı alçıda en kısa kalan benim, tam kopma olup parça eklenmesine rağmen 2 hafta alçıda kaldı ayağım, sonrasında hemen fizik tedaviye başladım ve ameliyattan 45 gün sonra ayakkabı giyerek yürümeye başladım. Fizik tedavinin faydası çok fazla.Tendonu ne kadar geliştirirsen o kadar iyi.

    Yarın fizik tedavi uzmanımı ziyarete gideceğim, sonrasında yine burada paylaşırım aldığım bilgileri.
  • bende yarın doktora gösterdikten sonra hafif tempoyla koşmaya başlıyıcam ben fizik tedavi hareketlerini pek yapmıyom daha yarın sorim ona göre devam ediyim en iyisi yarın gene bilgi paylaşırız sağalasın kardeş
  • Merhaba,

    İngilizturist'in doktorunun teşhisi benide kapsıyor kan grubum 0rh ve sigara kullanıyorum yaşımda 32 (Şunuda söylüyeyim ameliyet sonrası forumlarda sigara içenlerde tedavi süreci uzar yazılarını okuduktan sonra 4 ay doğru dürüst sigara içmedim sizde içmeyin.)

    Sanırım aranızda en uzun alçıda kalan benim tam 10 hafta uzun ve 6 hafta kısa alçıda kaldı. Alçıdan sonra üzerine basmakta zorlandım. 20 günlük bir fizik tedavi sonucunda koltuk değneğinden tamamen kurtuldum. Şimdi rahat yürüyebiliyorum fakat tendon gerginliği halen devam ediyor. Bende şiddetle fizik tedaviyi öneriyorum fakat iyi bir kurumda. Şu an evde egzersizlere devam etmem gerekiyor ama aksatıyorum..
  • evet arkadaşlar doktor kontrolüne gittim özel hastaneye gittim doktor kontrol etti bayağı bi canım yandı çok iyi dedi ayağının durumu ve klasik nasıl başardın bu yaşta bu kalıklıktaki tendonu koparmayı filan doktor tanıdıktı aklımdaki herşeyi sordum bi ultrasyon çektirdi ondada tendon iyileşmiş çok az bi öden var yazıyodu bide tendonun biraz kalın şu anda eskisine göre sizinde öle sanarım.ve esas konu bugün ameliyat olalı 104 gün oldu dedim koşabilirmiyim adem gayet net bi cevap verdi:)) koşamazsın demiyorum koşma!!!:) koşabilirsin ama eğer bir daha yırtılırsa 1 sene unut iyileşmeyi normal süresi 6 aydır tam olarak iyileşme süresi ondan sonra istediğin gibi koş zaten 3,5 ayı gitmiş az daha sabret fizik tedavi hareketlerine devam et dedi
  • Arkadaşlar Merhaba yine, bende bugün kontrolümü yaptırdım,

    sonuç olarak 6 hafta alçıdan sonra bu 12. günüm ve değneksiz gayet rahat bi şekilde çok az sekerek yürüyebiliyorum. doktorumun demesi, özel bi dikiş yöntemi kullanarak (mikro cerrahi deniyormuş o yönteme) çok daha iyi sonuçlar aldığımızı sende net görüyorsun dedi. fizik tedavi önermiyorum gereksiz zorlamalar uyguluyorlar dedi.
    en iyi iyileşmenin vücudun kendi ağırlığı ile dengeli yürüyüşlere çıkman gerek dedi. ve ameliyattan sonra 12. hafta da her türlü spor yapabiliceğimi söyledi.

    ayakta uzun süre durduğumda şişme oluyor ve birazda ağrı ancak soğuk su veya arabanın klimasını ayaklara verdiğimde 5. dakikada ağrı ve şişme gidiyor.

    bugünleri çok özlemişim yürüyebilmenin tadını çıkarıyorum.
    siz siz olun profesyonel değil iseniz dikey sporlarla uğraşmayın :)
    yüzün ve yürüyün tavsiye olunan bu arkadaşlar.
    halı saha mı yanından geçerken okkalı bi küfür ediyorum artık. özenerek aldığım halı saha ayakkabılarını da site güvenlikçisine verdim. ama oynamamasınıda tavsiye ettim.

    saygılar




  • Ben de bugün fizik tedavi uzmanıma kontrole gittim. Tendonumun durumunun gayet iyi olduğunu ama ameliyatımı yapan doktoruma da mutlaka kontrole gitmemi söyledi. Ps3 te fitness yapabilir miyim, hoplayıp zıplasam sıkıntı olur mu diye, yaparsın ama aşil tendonu ameliyatları sonrası 4 ay zorlamamakta fayda var. Özellikle merdiven inip çıkarken, yokuş inip çıkarken ayağını burkmamaya özen göster, kalabalık yerlerde yürürken darbe almamaya özen göster dedi. Bir de 6. ayın sonunda gelip son bir kontrol yaptırmam gerektiğini söyledi.

    Ameliyatımı yapan doktorum yurtdışından gelmiş, bir aksilik olmazsa Perşembe günü de Gazi Tıp' a gidip kontrolümü yaptırtacağım. Onunla ilgili bilgileri de paylaşırım mutlaka.

    Bu arada benim de kan grubum + 0 Rh , 32 yaşındayım ve sigarayı 6 yıl önce bıraktım.
  • Arkadaşlar şimdiye kadar sabrettik zamana bırakmak en iyisi tabi zamana bırakıpta egzersizleri boşlamamak lazım. Doktorlarında dediği gibi ikinci bir kopmada işimiz çok daha zor olur. Ben doktoruma ne zaman ayaklarımın üzerine basarım dediğimde sadece sabretmelisin demişti gerçektende sabır işi. Bende bundan sonra halı sahanın yanından bile geçmeyi düşünmüyorum.
  • hala dizimin üstünde olan alcım önümüzdekı hafta pazartesı gunu dız altına alınıcak.. siteye nerdeyse hergun bakıorum ve herkezde morarma şişme oluyor.. benım suan 42gün oldu ayagımda ne morarma nede şişme oluyor 2saat kadar yerde tuttum ( dısarı cıktım evde cok sıkıldım arkadaslarım sagolsun) cok hafıf bı morarma oldu.. ayak parmaklarımın hepsını ıstedıgım şekılde oynatıyorum dız kapagımıda aynı sekılde (doktorum dızımı kırıp acmamı ve bunu her saat başı 15kez yapmamı söleymişti) 42gun olmasına ragmen kendımı cok ıyı hıssedıyorum kosabılıcek gucumdeymısım gıbı yada bana oyle gelıyor.. doktorum gecen hafta aradı ayagımı sormak ve sohbet etmek ıcın bana b12 vıtamınlı yıyeceklerı tuketmemı söledı ( yumurta-peynır-yogur-sıgır etı) vb seylerı.. bakalım pazertsı gunu yenı alcım nasıl olucak ne kadar sürecek.. daha öncede yazdıgım gıbı benım tedavım 24eylulde bıtıyor 15 ekımdede ehlıyet sınavım var ben sınava gırebılecegıme ınanıyorum klub doktorları zıyaretıme geldıler aralık ayında koşmalara ocak ayındada futbola gerı dondureceklerını soyledırler cok mutlu oldum.. tedavımı tekrar buradan paylaşıcam bu sıte gercekten ıyısı özellıkle mesut abı ve ozy abı cok ıyı ınsanlar...




  • Bugün doktoruma gidip kontrolümü yaptırdım. Ayağın harika durumda dedi, şu anda diğer ayağının tendonundan daha sağlam diye belirtti (parça eklendiği için diğer tendonumun 2 katı kalınlığında çünkü). Sordum koşmaya, hoplayıp-zıplamaya ne zaman başlayabilirim diye, şu anda yapabilirsin bunları hiçbir sorun yok dedi. Hatta bunun üzerine hastaneden çıktıktan sonra yoldan karşıya geçerken koşarak geçtim :) İnsan yine de tedirgin oluyor ama yapmadan da duramıyor.

    Tendonumun normal inceliğine gelmesi ne kadar diye sorduğumda da, en az 1 yıl geçmesi gerekiyor diye cevap verdi doktorum. Esnetme hareketlerine devam etmemi belirtti, çünkü ne kadar güçlenip esnerse o kadar iyi. Fazla yürüdüğümde halen topuğumda sızlama oluyor ama bu da gayet normal bir durummuş, doktorum zamanla bu sızlamaların da geçeceğini belirtti.
  • yavaş yavaş hepimiz iyileşiyoruz:))) mesut arada bende unutup koşuyorum atlıyorum 24 ağustosda artık koşmaya başlıyıcam tam 4 ay olmuş olucak usain bolt bile geçcem.)))
  • geçmiş olsun abicim ne kadar zahmetli zamanlar geçmiş Allah korusun sakat
    bu tendon kas demekmi ayak tabanı ilebilek arası kas mı yaw
  • Ben hafif hafif başladım koşmaya, merdivenleri falan koşarak çıkıyorum ama tabiki çok zorlamadan ((: 2016 olimpiyatlarına mı hazırlansak acaba
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Akin_Tr

    geçmiş olsun abicim ne kadar zahmetli zamanlar geçmiş Allah korusun sakat
    bu tendon kas demekmi ayak tabanı ilebilek arası kas mı yaw

    Yunan mitolojisine göre Aşil sadece topuğundan incinebilirdi. Aşil'in, hızlı koşarak bütün insanları geçme özelliğinden ötürü, topuğu baldır kaslarına bağlayan tendona, aşil tendonu denildi.

    Aşil tendonu insan vücudundaki en büyük tendondur ve 1,000 pound veya daha fazla güce karşı koyabilir.Fakat, aşil tendonu aynı zamanda, çok büyük sıklıkla yırtılır ve profesyonel atletler ve hafta sonu koşuları yapan kişiler de, çoğunlukla asil tendonu gereğinden fazla kullanımıyla; asil tendonu inflamasyonu ve hasarı sonucu Aşil tendiniti'ne maruz kalırlar.

    Aşağıdaki olaylardan herhangi biri aşil tendinit atağını tetikleyebilir:

    * Koşma hızınızda veya kat ettiğiniz uzaklıkta ani artış,
    * Rutin çalışmanıza, tepe koşularının veya merdiven çıkmanın eklenmesi,
    * Dinlenmeyi takiben çok hızlı harekete geçme,
    * Bir sürat yarışının finalinde olduğu gibi,ayağa ekstra bir efor yükleyerek, baldır adalesinin ani veya sert kasılmasına neden olan travma,
    * Baldır adalesinde doğal esnekliğin (fleksibilitenin) olmayışından dolayı, kasın, gereğinden fazla kullanılması sonucunda, oluşan tablolar.

    Aşil tendinitinin en çok rastlanan semptomları:

    * Egzersiz ve koşmadan sonra, orta derecede, gittikçe kötüleşen ağrı,
    * Bacağınızda dikkate değer duyu kaybı,
    * Koşmadan birkaç saat sonra, asil tendonu boyunca bazen şiddetli, diffüz veya lokalize ağrı epizotları,
    * Aşil tendonu topuk kemiğine bağlandığı yerin, bir buçuk inç üzerindeki noktada, sabah hassasiyeti,
    * Kasın kullanılmasıyla asil tendonu ısınırken, genel olarak sertliğin azalması,
    * Bazı şişmeler.

    Parsiyel tendon yırtılması ve topuk bursiti gibi durumlarda da benzer semptomlar mevcut olduğundan doğru teşhis için ortopedi cerrahına görünmelisiniz.

    Tedavi, asil tendonu hasarı derecesine bağlı olsa da, çoğunlukla aşağıdakileri kapsar:

    * Bir hafta süresince egzersiz ve koşmayı tamamen kesme anlamında, tam bir istirahat veya egzersizleri yüzme gibi, aşil tendonu germeyen, basit egzersizlere çevirme,
    * Steroid içermeyen antiinflamatuar tedavi,
    * Topuk desteği veya tabanlık gibi kası desteklemeye yardım eden ve asil tendonu üzerindeki gerginliği hafifleten ortozlar,
    * Aşil Tendonu hareketini kısıtlayan özel olarak tasarlanmış bir bandaj,
    * Germe, masaj, ultrason ve ayağın ön kısmındaki zayıf kas grubunu ve yükselen ayakfleksörlerini (fleksör kaslarını) uzatmak için uygun egzersizler.
    * Cerrahi, çoğunlukla en son baş vurulacak seçimdir. Eğer asil tendonu ve onu örten kılıfın arasında sürtünme varsa; tabaka kalınlaşarak, fibröz dokuyu oluşturur. Fibröz dokuyu çıkarmak ve herhangi bir yırtık varsa yırtığı tamir etmek, en iyi tedavi seçeneği olabilir. Aşil Tendinit hastalığında, iyileşme yavaştır; geçici alçı uygulanabilir ve kas zayıflamasından kaçınmak için rehabilitasyon programı gerekebilir.

    Aşil tendinitini önleyemeyebilirsiniz. Ancak atağa uğrama riskinizi azaltan, altı tedbir vardır:

    * Koşu ayakkabılarınızı dikkatli bir şekilde seçin. Ayakkabılar, topuğunuzu vurmayacak bir şekilde, yeterli destek görevini sağlamalıdırlar. Topuk kemiğinizi hafif bir pozisyon değişikliği ile düzene koyan, tavsiye edilen, bir ortotik kullanmak da yardımcı olabilir. Belki en iyi tedbir; sınırlarınızı bilmek ve egzersiz yaparken hassas bir program takip etmektir.

    * Koşmadan önce, asil tendonu yeniden yavaş yavaş ısınması için, yürüyün ve gerin. Birkaç dakikanızı ısınma için harcamak, yırtılmış aşil tendonu iyileştirmek, aylar harcamaktan daha iyidir. (evladır)
    * Baldır kaslarınızı germeye ve kuvvetlendirmeye odaklanın.
    * Koşma mesafenizi ve hızınızı yavaş yavaş arttırın .Artışlar % 10 dan fazla olmamalıdır.
    * Tepe koşuları ve benzeri gibi yorucu, tabana kuvvet, yarışmalardan kaçının
    * Egzersizden sonra adam akıllı dinlenin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mesutkaraman -- 11 Ağustos 2012; 12:36:27 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mesutkaraman

    quote:

    Orijinalden alıntı: Akin_Tr

    geçmiş olsun abicim ne kadar zahmetli zamanlar geçmiş Allah korusun sakat
    bu tendon kas demekmi ayak tabanı ilebilek arası kas mı yaw

    Yunan mitolojisine göre Aşil sadece topuğundan incinebilirdi. Aşil'in, hızlı koşarak bütün insanları geçme özelliğinden ötürü, topuğu baldır kaslarına bağlayan tendona, aşil tendonu denildi.

    Aşil tendonu insan vücudundaki en büyük tendondur ve 1,000 pound veya daha fazla güce karşı koyabilir.Fakat, aşil tendonu aynı zamanda, çok büyük sıklıkla yırtılır ve profesyonel atletler ve hafta sonu koşuları yapan kişiler de, çoğunlukla asil tendonu gereğinden fazla kullanımıyla; asil tendonu inflamasyonu ve hasarı sonucu Aşil tendiniti'ne maruz kalırlar.

    Aşağıdaki olaylardan herhangi biri aşil tendinit atağını tetikleyebilir:

    * Koşma hızınızda veya kat ettiğiniz uzaklıkta ani artış,
    * Rutin çalışmanıza, tepe koşularının veya merdiven çıkmanın eklenmesi,
    * Dinlenmeyi takiben çok hızlı harekete geçme,
    * Bir sürat yarışının finalinde olduğu gibi,ayağa ekstra bir efor yükleyerek, baldır adalesinin ani veya sert kasılmasına neden olan travma,
    * Baldır adalesinde doğal esnekliğin (fleksibilitenin) olmayışından dolayı, kasın, gereğinden fazla kullanılması sonucunda, oluşan tablolar.

    Aşil tendinitinin en çok rastlanan semptomları:

    * Egzersiz ve koşmadan sonra, orta derecede, gittikçe kötüleşen ağrı,
    * Bacağınızda dikkate değer duyu kaybı,
    * Koşmadan birkaç saat sonra, asil tendonu boyunca bazen şiddetli, diffüz veya lokalize ağrı epizotları,
    * Aşil tendonu topuk kemiğine bağlandığı yerin, bir buçuk inç üzerindeki noktada, sabah hassasiyeti,
    * Kasın kullanılmasıyla asil tendonu ısınırken, genel olarak sertliğin azalması,
    * Bazı şişmeler.

    Parsiyel tendon yırtılması ve topuk bursiti gibi durumlarda da benzer semptomlar mevcut olduğundan doğru teşhis için ortopedi cerrahına görünmelisiniz.

    Tedavi, asil tendonu hasarı derecesine bağlı olsa da, çoğunlukla aşağıdakileri kapsar:

    * Bir hafta süresince egzersiz ve koşmayı tamamen kesme anlamında, tam bir istirahat veya egzersizleri yüzme gibi, aşil tendonu germeyen, basit egzersizlere çevirme,
    * Steroid içermeyen antiinflamatuar tedavi,
    * Topuk desteği veya tabanlık gibi kası desteklemeye yardım eden ve asil tendonu üzerindeki gerginliği hafifleten ortozlar,
    * Aşil Tendonu hareketini kısıtlayan özel olarak tasarlanmış bir bandaj,
    * Germe, masaj, ultrason ve ayağın ön kısmındaki zayıf kas grubunu ve yükselen ayakfleksörlerini (fleksör kaslarını) uzatmak için uygun egzersizler.
    * Cerrahi, çoğunlukla en son baş vurulacak seçimdir. Eğer asil tendonu ve onu örten kılıfın arasında sürtünme varsa; tabaka kalınlaşarak, fibröz dokuyu oluşturur. Fibröz dokuyu çıkarmak ve herhangi bir yırtık varsa yırtığı tamir etmek, en iyi tedavi seçeneği olabilir. Aşil Tendinit hastalığında, iyileşme yavaştır; geçici alçı uygulanabilir ve kas zayıflamasından kaçınmak için rehabilitasyon programı gerekebilir.

    Aşil tendinitini önleyemeyebilirsiniz. Ancak atağa uğrama riskinizi azaltan, altı tedbir vardır:

    * Koşu ayakkabılarınızı dikkatli bir şekilde seçin. Ayakkabılar, topuğunuzu vurmayacak bir şekilde, yeterli destek görevini sağlamalıdırlar. Topuk kemiğinizi hafif bir pozisyon değişikliği ile düzene koyan, tavsiye edilen, bir ortotik kullanmak da yardımcı olabilir. Belki en iyi tedbir; sınırlarınızı bilmek ve egzersiz yaparken hassas bir program takip etmektir.

    * Koşmadan önce, asil tendonu yeniden yavaş yavaş ısınması için, yürüyün ve gerin. Birkaç dakikanızı ısınma için harcamak, yırtılmış aşil tendonu iyileştirmek, aylar harcamaktan daha iyidir. (evladır)
    * Baldır kaslarınızı germeye ve kuvvetlendirmeye odaklanın.
    * Koşma mesafenizi ve hızınızı yavaş yavaş arttırın .Artışlar % 10 dan fazla olmamalıdır.
    * Tepe koşuları ve benzeri gibi yorucu, tabana kuvvet, yarışmalardan kaçının
    * Egzersizden sonra adam akıllı dinlenin.


    teşekkülre




  • Rica ederim
  • bugun dız ustu alcım dız altıma alındı sımdı daha yenı geldım eve doktorum ayagımı cok begendı.. yanlız ayagı dız ustu alcıda olan arkadaşlar ıcın soluyorum alcınızı cıkardıklarında bacagınızdakı barız ıncelme sızı uzmesın ben 18yasındayım 6yasında futbola basladım 12yıldır duzentılalı spor yapıyorm ne bacagımda ne baldırımda hıc bıse kalmamıs erımıs gıtmıs o yuzden acaba neden böyle oldu dıye dusunmeyın.. özel amerıkan altı yaptı doktorum cok rahat ve hafıf dokulme bozulma vs gıbı sıkıntılar ortaya cıkarmıyo daha oncede mesut abının dedıgı gıbı eczaneden alcı corabı aldırdım onun ustune yapıldı suan tam 45gun oldu doktorum alcımın topuk kısmına plastık topuk taktı ve artık basmamı soyledı acaba sızdede boyle bısey oldumu smdı ne gıbı sıkıntılar benı beklıyor bılgılendırırsenız sevınırım.. ayagıma nasıl basıyım kac adım atıyım sızce..
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.