Şimdi Ara

Aselsan’dan sağlıkta atak: Kalp cihazları sokaklarda, röntgen cihazları hastanelerde

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
858
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
13 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Aselsan’dan sağlıkta atak: Kalp cihazları sokaklarda, röntgen cihazları hastanelerde
    Türkiye’de sağlık teknolojilerine yönelik yerli üretim hamleleri yeni bir eşiğe taşınıyor. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, hem hayati ekipmanlarda dışa bağımlılığın azalacağını hem de kritik cihazların yakın dönemde sahada kullanılmaya başlayacağını duyurdu. Bakan, 2026’da ilk yerli kalp akciğer makinesinin hastanelerde hizmete gireceğini, aynı yıl kanser ilaçları ve çeşitli moleküler ilaçların yerli üretimle hastalara sunulacağını açıkladı. Memişoğlu ayrıca ani kalp durmalarında kullanılan otomatik eksternal defibrilatör (OED) cihazlarının da tamamen yerli olarak üretildiğini belirterek bu cihazların kamusal alanlarda erişilebilir hale getirileceğini söyledi.

Ankara’da 25 yere OED yerleştirildi

Bu kapsamda Ankara’da 25 farklı noktaya yerli üretim Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) yerleştirildi. Sağlık Bakanlığı ile ASELSAN’ın ortak çalışmasıyla geliştirilen cihazlar, ani kalp durmalarında acil ekipler ulaşana kadar geçen kritik sürede vatandaşların hızlı müdahale edebilmesini amaçlıyor. OED’ler, anlık konum takibi, batarya seviyesi izleme ve aktiflik durumu denetimi gibi özellikleri sayesinde 7 gün 24 saat Bakanlık tarafından takip ediliyor. Bu sistemle cihazların her an kullanılabilir durumda olması garanti altında tutuluyor.

Aselsan’dan sağlıkta atak: Kalp cihazları sokaklarda, röntgen cihazları hastanelerde
    SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Bensu Bulut, cihazların kullanımını herkesin rahatlıkla anlayabileceği biçimde tasarlandığını belirtti. OED’nin kalp ritmini analiz eden ve uygun ritim tespit edildiğinde otomatik şok verebilen bir yapıda olduğunu söyleyen Bulut, sesli ve görsel yönlendirmelerin adım adım uygulamayı desteklediğini vurguladı. Tıbbi eğitimi olmayan kişilerin de güvenle kullanabileceği bu yapı sayesinde, ani kalp durması yaşayan bir kişiye olay yerindeki herhangi bir vatandaş tarafından hızlı şekilde müdahale edilebiliyor.

Aselsan röntgen cihazları teslim edildi

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ise şirketin sağlık teknolojilerindeki büyümesinin yeni bir aşamaya geçtiğini vurguladı. Akyol, mobil dijital röntgen cihazları için düzenlenen teslimat töreninde yaptığı açıklamada “Milletimize şifa dağıtan hastanelerimizde de ASELSAN imzalı röntgen cihazları görecek olmanın gururunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. 30 tane mobil röntgen cihazını teslim edildi. HealthView ADR-100M ve ADR-M100 olarak adlandırılan mobil dijital röntgen cihazları, yüksek çözünürlüklü dijital görüntüleme, düşük radyasyon seviyesi ve duvar arkasından çekim gibi özellikleriyle uluslararası alanda rekabet edebilecek bir teknik seviyeye sahip.

Ayrıca Bkz.Diyabet takibinde devrim: Işıkla kan şekeri ölçüm dönemi başlıyor

ASELSAN’ın geliştirdiği mobil röntgen cihazı, 5 yıllık bir Ar-Ge sürecinin ürünü ve 2 bin 100’den fazla bileşen içeriyor. Cihazın tüm tasarım bilgi birikimi ASELSAN’a ait. Kısa vadede, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile yapılacak çalışmalarla cihazlara yerli yapay zeka destekli karar destek yazılımı entegre edilecek. Böylece acil servislerde görüntülerin ön değerlendirilmesi hızlanacak. Ayrıca cihazda kullanılan yüksek gerilim jeneratörü ile görüntü işleme algoritmalarının da önümüzdeki yıllarda tamamen yerli üretime geçmesi hedefleniyor.

Akyol, ventilatör ve OED üretiminde gelinen noktaya da dikkat çekerek, bugüne kadar üretilen 27 binden fazla ventilatör ve OED cihazının yarısının 26 ülkeye ihraç edildiğini aktardı. Önümüzdeki yıl dünyada yalnızca birkaç firmanın ürettiği kalp akciğer makinesi ile manuel defibrilatörün seri üretimine başlanacağını belirten Akyol, 2030’a kadar en az 11 yeni tıbbi cihazın yerli olarak geliştirilmesini planladıklarını söyledi.

Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/aselsan-genel-muduru-akyol-hastanelerimizde-aselsan-imzali-rontgen-cihazlari-gorecek-olmanin-gururunu-yasiyoruz/3761289
    Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/saglik/saglik-bakani-memisoglu-ozellikle-saglik-turizmini-termal-turizmini-mevzuatsal-anlamda-yeniliyoruz/3761829
    Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/saglik/ani-kalp-durmalarina-karsi-uretilen-yerli-cihaz-ankarada-25-noktaya-yerlestirildi/3762306

• Aselsan yerli bir telefon üretsede alsak. Bu işe biri el atmalı artık güvenlik zaafiyeti oldu tüm markalar.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

İt ürür kervan yürür

• Aselsan bu OED cihazını daha erişebilir kılsa da herkes apartmanına 1 tane taktırsa daha iyi olmaz mı?

• Nevfel kullanıcısına yanıt
    Yapmasınlar bence. Üretime başlayan mühendisler intihar eder proje yarıda biter.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu röntgen cihazlarından bizde var, çok hantal. Yoğun bakımlara ve ameliyathanelere girerken, asansörde taşırken zor oluyor. Daha küçük ve üzerinde basit bir laptop koyularak taşınan cihazlar daha pratik. Bu cihazın tek avantajı şarjlı olması.

Bizdekinin markası Drgem:

Bahsetmiş olduğum pratik olan:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi samtiger -- 5 Aralık 2025; 14:31:17 >

• Nevfel kullanıcısına yanıt

Linux tabanlı işletim sistemli akıllı cihaz üretsinler satar. Hatta kritik devlet sektörlerinde bu tarz cihazlar kullanılmalı.

ASELSAN ve Raks yerli cihaz üretiyordu. Hatta ASELSAN ilkleri yaşatmıştı. Yanlış değilsem ilk titreşimli telefonu üretmişlerdi.

Ama hem yerliler rağbet görmüyordu hemde distribütörler yerli yerine ithal ürünlere öncelik veriyor gibi bir durum vardı.

Raks Nokia ya göre daha fazla hafıza sunuyordu ve harici SD kart ile destekliyordun. Nokia ise 5-10 MB dahili hafıza sunuyordu. 1-2 MP3 ye doluyordu. Bu konuda çok takdir edilesi firmaydı. Ama maalesef kapandı. Üretim cihazlarına Vestel çöktü. Eğer o zamanlar gerçekten desteklenseydiler gerçekten farklı konumda olabilirdik. Vestel, Arçelik, Beko bir ara yerli telefon yapmaya çalıştılar, beceremediler. Eğer Raks'a fason ürettirmiş olsalardı yetkinin gücü farklı olurdu. Çünkü o zamanlar beyaz eşya bayileri epey insana ulaşıyordu. İnternetten bu kadar yaygın alışveriş yoktu.

Yöneticiler yönlendirmesi, halkta tercih etmedi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Portabl cihazlar çok hantal duruyor. Daha kolay kullanılır ve taşıması kolay cihaz üretmeleri lazım. Ek olarak bu cihazın C kol skopi lerini de geliştirmeliler. Elin Çinli si cihaz getiriyor kullanımı kolay, daha basit taşınabilir ve kontrol edilir cihaz getiriyor. Keşke bu cihazlar için biz teknisyenlerden görüş alınsa, sahada eksiklikleri dile getirsek ona göre bir üretim planlansaydı.

Şimdi zaman uygun altyapı müsait.

“Ankara’da 25 farklı noktaya yerli üretim Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) yerleştirildi. Sağlık Bakanlığı ile ASELSAN’ın ortak çalışmasıyla geliştirilen cihazlar, ani kalp durmalarında acil ekipler ulaşana kadar geçen kritik sürede vatandaşların hızlı müdahale edebilmesini amaçlıyor.”

Cyberpunk evrenindeymişiz gibi hissettirdi. (distopyada değil ütopyadaymışız gibi) Bu hissi Aselsandan başkası da yaşatamazdı zaten. İş adamı/kadını dediklerimizin büyük çoğunluğu arge yerine kolay para derdindeler. Sülalelerini bir ömür rahat yaşatacak kadar para kazanmış olsalar bile fasonculuktan öteye geçemiyorlar. Üstelik Türkiye’den kazandıklarıyla gidip yabancı ülkede yaşıyorlar. Bunu da marifetmiş gibi anlatıyorlar..

Gerçek mühendisliğin sessiz ama ağır adımlarının göstergesidir bu haber. ASELSAN gibi kurumlar sadece cihaz üretmiyor, aslında bu ülkenin “biz de yapabiliriz” özgüvenini canlı tutuyor. Kameralara oynamayan, PR şovuna kaçmayan, ama sahada gerçek karşılığı olan nadir işler bunlar.

Öte tarafta ise katma değer piramidinin en alt basamağına çadır kurmuş bir sözde iş insanı kalabalığı var. Fason üretim, komisyon, arsa, bayi ağı, ithalat etiketleme ve hızlı kâr. Piramidin tepesinde tasarım, Ar Ge, yazılım, patent ve teknoloji varken; bizim bu kendine iş insanı dediklerimiz hâlâ en alt basamaklarda ter döküyor, üst katlara çıkmayı risk sayıyorlar. İşin acı tarafı da şu: En altta kazanılan parayla en tepede yaşama hayali kuruluyor. Türkiye’den kazanıp, Avrupa’da yemek istiyorlar. Emek Türkiye’de, hayat yabancı ülkede.

Bu yüzden mesele para değil, zihniyet. Katma değer üretmeyen zenginlik sadece gürültü yapar, iz bırakmaz. Gerçek sıçrama, ancak piramidin zirvesine doğru tırmanmayı göze alanlarla olur. ASELSAN çizgisindeki işler bu yüzden kıymetli; azlar ama yön gösteriyorlar. Geri kalan büyük ‘iş insanı’ kalabalığı ise hâlâ güvenli sularda yüzmenin, derinlere dalmaktan daha kârlı olduğunu sanıyor. Oysa tarih acımasızdır, derine dalanı yazar, kıyıda dolaşanı siler.

Risk almayan, arge yapmayan, katma değeri düşük iş yapan bu iş insanı kalabalığını devletimiz koyun güder gibi gütmeli. Devlet aklı vergi politikasıyla, teşviklerle, kamu alım garantileriyle, krediyle ve net regülasyonlarla bu tiplere yön vermek zorundadır. Fasonu ödüllendirirsen fason çoğalır. Patenti, yazılımı ve teknolojiyi ödüllendirirsen katma değer doğar. Piyasa ahlakı boşlukta oluşmaz, çerçevesi çizilerek oluşur ve bu yönlendirme yumuşak ricayla değil stratejik baskıyla olur, katma değeri düşük iş yapan avantajını kaybetmeli, yüksek katma değerli işe giren korunmalı, çünkü savunma, yazılım, biyoteknoloji, medikal cihaz, yarı iletken ve enerji teknolojileri gibi alanlar dünyada hiçbir yerde sadece piyasanın insafına bırakılmaz..

• samtiger kullanıcısına yanıt

sektöre bir anda girdiler.

İlk akıllarına gelen de bunlar olmuş.

artık yöneticileri hangi kafadaysa...

neyse, bununda tüp ve dedektörlerin dışardan

alındığını tahmin ediyorum ama bakmak lazım tabi.

zamanla toparlarlar. tomografi de yapacaklardı.

bence asıl sorun, teknik servis. Hemde ciddi sorun.

ha aselsan benim için ,

taş üretse bile başarılıdır ;)

• 2 gün önce Ortaköy Camii önünde denk geldim. 👏👏👏

• güzel bi iş yapılmış, eminim eksiklik veya çok yogunluk olan bölgelere verilir faydası olur, ilerledikçe bunun fotoğraf makınesı gibi seyyar olanınıda yaparlar köy kasaba tarzı taşra bölgelerinde aile hekimliklerinde ilk tanı için faydalı olur elbet

|| Huawei P30/ELE-L29 || LG 43UF7787 || ZTE ZXHN F6600 || iPad Mini 5th Gen || LG SN4-300W ||

''Yarım kalan bir hikayeyiz artık seninle, ayrı yollara yürüyoruz, hayat bu. Serseri bir rüzgar gibi estin sen şimdi uzaklara. Ben, göğsümde solgun bir gülle yaşarım yıllarca. Yaşamaksa bu! Ayrı akşamlara yatıp ayrı sabahlara uyanırız bundan sonra, hataları aşk sanıp başka tenlerde avunuruz boşuna. Ve gizli gizli yaralanırız... Şunu bil ki daima en güzel yeri hatırana saklarım talan olmuş gönül bahçemde. Saçlarımda tel tel hüzünlerle, gözlerimde azalan güneşlerle, ben hep seni beklerim bu şehirde. Bir gün dönersin diye...''
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.