Şimdi Ara

Artin Penik'i Tanıyan Var mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
424
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Artin Penik'i tanıyan var mı? Yakın Türk tarihinin tekrar tekerrür ettirilmesi istendiği için bir çoklarımız tanımıyordur muhtemelen. Tanıyanların da, tanımak işlerine gelmiyordur. Bu müstesna insan hakkındaki duygularım çok yoğun olduğu için, kişisel yorumlara girmeyip sadece tarafsız bir kaynaktan alıntı yapacağım...

Artin Penik'i Tanıyan Var mı?

1921 doğumlu Ermeni kökenli Türk vatandaşı Artin Penik, hayatını terzilikle geçindiriyordu. Dünya onu 10 Ağustos 1982 günü Taksim meydanında kendisini ateşe vermek suretiyle, intihara kalkışmasıyla tanıdı. Peki neden?

7 Ağustos 1982 günü Ermeni terör örgütü ASALA -tam adıyla; Ermenistan'ın kurtuluşu için gizli Ermeni ordusu- Ankara'daki Esenboğa Havalimanı'na -ilk kez- sivilleri hedef alan bir saldırı düzenledi. Saldırıda 8 kişi öldü, 72 kişi yaralandı. Bu saldırı Artin Penik'i o kadar çok etkiledi ki "Artık masum insanların katledilmesinin utancını üzerimde taşıyamıyorum." yazılı bir intihar notu bırakarak, kendisini Taksim meydanında ateşe verdi.

İntihar girişimden ağır yaralar ile kurtulan Penik, hasta yatağında gazetecilere bir röportaj verdi. Röportajda; tüm dünya halklarının terörizm ile mücadele etmek için birleşmesini ve Tanrı'nın Türk halkına bu terörist saldırılara karşı sabır vermesini diledi. Yine hastanede dönemin Ermeni Patriği Kalustiyan tarafından ziyaret edilen Penik; ilk önce intihar girişimini Fransız Konsolosluğu'nun önünde yapmayı planladığını, fakat daha sonra bundan vazgeçerek, "Atatürk'ün yanında ölmeyi" yeğleyerek Taksim'de karar kıldığını söyledi.

Penik tüm müdahalelere rağmen, intihar girişiminden beş gün sonra; 15 Ağustos 1982 günü hayatını kaybetti. Kumkapı'daki Ermeni kilisesinde düzenlenen cenazesine başta hükümet üyeleri olmak üzere bir çok Ermeni ve Türk vatandaşı katıldı. Kumkapı'daki sokaklar, Penik'in cenazesine katılmak isteyen insanlarla doldu.

Hastanede verdiği röportajda Penik şunları söyledi;

Bütün dünya hükümetlerine sesleniyorum! İnanın bana, yine olsa, gözümü kırpmadan yine intihar ederdim. Aslında kararım Fransız Konsolosluğu'nun önünde intihar etmekti, çünkü en başından her şey onlar ile başladı.

Sonra fikrimi değiştirdim... Taksim'de intihar etmeyi seçtim, canımdan çok sevdiğim Atatürk'ün olduğu yerde...

Bunu tekrar yapabilirim. Her şeyi kendi rızamla yaptım. Kimse beni yönlendirmedi. Bu vatan için her şeyi yaparım!

Yabancı ülkelere çağrım; derhal bu teröristlere karşı harekete geçin! Eğer harekete geçmeyip onları görmezden gelirseniz, er yada geç silahları size de dönecektir. Ve o zaman pişman olmak için çok geç olacak.

(Bunu tekrar yapar mıydınız sorusu üzerine.)

Evet. Binlerce kez de olsa, gözümü kırpmadan yine vatanım için intihar ederdim. Ben ülkem için yaşadım, kimseye danışmadan yine olsa yine yapardım. Biz Türkler ile aynı duyguları paylaşıyoruz.

Artin Penik, bu röportajdan iki gün sonra hayatını kaybetti. Röportajın tamamı ise burada.

Kaynak(lar):

http://en.wikipedia.org/wiki/Artin_Penik
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Artin_Penik
    http://www.turkishjournal.com/i.php?newsid=361

• quote:

Orjinalden alıntı: Algol

Hastanede verdiği röportajda Penik şunları söyledi;

Bütün dünya hükümetlerine sesleniyorum! İnanın bana, yine olsa, gözümü kırpmadan yine intihar ederdim. Aslında kararım Fransız Konsolosluğu'nun önünde intihar etmekti, çünkü en başından her şey onlar ile başladı.

Sonra fikrimi değiştirdim... Taksim'de intihar etmeyi seçtim, canımdan çok sevdiğim Atatürk'ün olduğu yerde...

Bunu tekrar yapabilirim. Her şeyi kendi rızamla yaptım. Kimse beni yönlendirmedi. Bu vatan için her şeyi yaparım!

Yabancı ülkelere çağrım; derhal bu teröristlere karşı harekete geçin! Eğer harekete geçmeyip onları görmezden gelirseniz, er yada geç silahları size de dönecektir. Ve o zaman pişman olmak için çok geç olacak.

Helal olsun , helal olsun ..

Tanımıyordum ama sayende tanıdım , ayakta alkışlanacak bir karaktermiş , helal olsun.

• vayy be harbiden de cok hosuma gitti.. valla helal olsun ne diyim
  • Bu vatan için çalışan herkese sonsuz saygılar...
  • Halkların kardeşliği, ait olma duygusu ve sevmek.Artin Penik insanlık adına da Türkiye adına da çok önemli bir örnektir.Keşke onu anlayabilsek.
  • 102 görüntüleme, 4 yorum... Konu-dışında +18 yazan konuları hatırlattı bana bu.

Neyse, yorum yazan herkese teşekkürler. Benimkisi bilgilendirme amaçlıydı zaten, bir kere okunsa yeter. Özellikle Nodex'e %100 katılıyorum.
  • vay
    helal olsun adama
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Gym’de karı bulan var mı?
    3 yıl önce açıldı
    "Mustafa"da yeni olan ne?
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Ben de hatırladım.Geçen hafta ya NTV de ya'da Samanyolu TV de o zaman kendisi ile yapılmış olan siyah beyaz bir röportajı tekrar yayınlamıştı TV.
  • 61 yaşında ölmüş az çok Atatürk zamanını biliyor. Atatürk öldüğünde 17 yaşında nerdeyse yetişkin birey, helal olsun nasıl bir sevgidir Vatana.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.