Giydiğim kıyafetlerde polyester olduğu zaman aşırı terleyip hasta olduğumu farkettiğimden beri yıllarca %100 pamuk olmayan kıyafet almadım ve dikkat ederim.. Geçen senelerde avmdeki Türkiye çapındaki zincir giyim mağazalarında 60 70 tl olan %100 pamuk sweatshirtlerin yerini %30 ve üzeri polyesterli olanlar almış ve minimum 100 tl.
Takım elbise vb ürünlerde ütü tutması için bi miktar polyester kabul ediliyor bazen ama insan cildine polyester denilen poşet türevi malzemeyi direk temas ettirmek hiç mantıklı değil. Dileyen araştırsın, kendi görsün.. Belki firmalar artan maliyetler karşısında etiketleri düşük tutmak adına bunu yapabilir ama devletin sigarada olduğu gibi bilgilendirici/caydırıcı etiketler uygulatması gerekiyor. Şuan tek tek içindeki minicik yazıların arasından içeriği zor da olsa bulabiliyoruz ama kaç kişi bu durumun farkında.. Dileyen yine alsın ama ne giydiğini bilsin diye düşünüyorum. Sizce polyester güvenli bir kumaş mı? < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Artık Polyestersiz giysi bulmak zorlaştı...

-
-
Tam olarak düşündüğün gibi değil. Çevreye daha duyarlı olmaya başladıkça plastik atıkların geri dönüşümü için şans vermeye başlamalısın. Ayrıca sağlık içinde polyester kumaşı seçmelisin.
Çöpten atık toplayanlar vb. Geri dönüşümde ipliğe ve kumaşa dönüşüyor. Bildiğim kadarı ile büyük firmalar da bu dönüşümden kumaş elde ediyorlar. Bu durumda çevreye yayılacak plastiğin büyük kısmı kendi içinde bir döngüye girmiş oluyor. Bu döngü olmaz ise plastik denize, ormana çevreye yayılacak.
Plastikler kimyasallar ile en az tepkime veren maddelerden. Örneğin cam - metal - seramik - plastik karşılaştırırsan cam ve plastik en az zararlısıdır. Metal ise en kötü seçenektir. Bu hem mutfak hemde diğer her şeyde geçerli.
Burada aslında kimsenin görmediği başka büyük bir tehlike var. Porselen. Porselen toprak bileşeni ve süngerimsi bir yapıda. Etrafında da sır var. Sır aşınınca artık kimyasallar bulaşık deterjanları çamaşır suyu vb. Süngerimsi yapı içine nüfuz eder. Özetle bulaşık kiri yağ, yumurta, sebze çürükleri vb ile deterjan yer değiştirir. Temiz diye içtiğiniz porselen tabaktaki çorba ile deterjanda yersiniz.
Deterjan örneğini neden verdim? Pamuk vb için. Pamuk giydiğinde terleme olmamasının nedeni hava alması. Hava almasının nedeni süngerimsi yapıda olması. Aynı şekilde porselen gibi organik olduğu için pamuğu seçtiğinizde kirli kıyafeti yıkadığınız da da kir ile deterjan kimyasalları kumaş içinde iplik içindeki süngerimsi mikro boşluklara dolar. Kir ile deterjan yer değiştirir.
Zaten yumuşatıcı da bunun için var.
Saç kremi = çamaşır yumuşatıcı.
Siz kıyafeti giydiğiniz o boşluklara yumuşatıcı biraz dolar ipliği yapısını saç tellerindeki gibi kırıklardan tıftıklardan arındırıp düzleştirir. Ve deterjan kokusunun yerini yumuşatıcı kokusu alır.
Plastik iplikte bu süngerimsi yapı olmadığından (katı hal, cam gibi...) kimyasal iplik içine yerleşemez.
Özetle porselen ve pamuk gibi organik tercih ettiğinizde deterjanlara maruz kalırsınız. Ve bunun zararı tahmin ettiğinizden çok çok fazladır. Tahminim porselen takım kullanan birey ömrü boyunca 20 kg, pamuk kullanan bireyde 10 kg civarı deterjanı vücuduna absorbe eder.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Bence polyester tamamen güvenli değil. Problemlerden biri elyaf yapıdaki tekstil tozu. Evdeki tozun da büyük kısmını bu tekstil partikülleri oluşturuyor. Sorun bütün tekstillerde var, fakat polimer tozların akciğerlerde yeterince hızlı bertaraf edilip edilemediğini bilmiyoruz.
İkincisi durulama konusu. Sentetik ürünler çok daha zor durulanıyorlar, su absorbsiyonları pamuğa göre zayıf olduğundan deterjan tutma oranları daha yüksek. Bugünkü kısa çevrimli makinalarda tamamen durulanabildiklerinden emin değilim. Sentetik kumaşların mutlaka sentetik porgramında yıkanmasını tavsiye edebilirim ancak, çünkü sentetik programlarda durulama süreleri daha uzundur. Mesele, %15 sentetik kumaş hangi programda yıkanmalı...
Ventilasyon konusu örgü yapısına da bağlı. Hava geçiren ve sentetik örgüler olabilir. Dayanıklı oldukları için bazı spor kıyafetlerinde tercih ediliyorlar. Yine de %100 pamuk olmasını tercih ederim, veya modal gibi doğal alternatiflerini.
Reaksiyona girmeyen silikon veya polimerlerin cilt temasında güvenlir oldukları söylenegeldi. Ne var ki bunların şampuan, sabun ve yumuşatıcılardaki sıvı formlarına güvenmiyorum. Zararları direkt değil fakat gözenekleri kapattıkları için dolaylı yoldan bakteriyel veya fungal cilt hastalıklarına neden olabiliyorlar, ve bu sorunlar bir başlarsa çok inatçı olabiliyor. Endüstriden tanıdığım sıvıların yüzey gerilimini düşüren veya yüzeylerde kalıcı olmalarını sağlayan ve cilt temasına karşı uyarıyla kullanılan sürfaktanların, bazı polimerlerin zaman içinde sıvı sabun, şampuanlar ve yumuşatıcıların içeriklerinde listelendiklerini görünce şaşırmıştım. Düşük oranlarda oldukları için izin veriliyor herhalde, kremlerde de antifriz olarak kullanılıyorlar ama bence bu maddelerin cilt üzerinde hiç bir işleri olmamalı. İyi haber, Avrupa Birliği bu sürfaktanları tamamen yasaklamayı düşünüyor. Detrjan da aslında bir sürfaktan ama sınıflara ayırıp kısıtlanacak sanıyorum.
-
hocam bir senede 1 kg bulaşık deterjanı bile kullanmıyorum yani kullandığım miktarın da büyük kısmı suyla akıp gidiyor, ömür boyunca 20 kg deterjanın porselen tabaklara nüfuz edip sonra yemek yerken bana gelmesi imkansız bence.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Polyster dediğin naylon ya ne kumaşı.Hayatınızda hiç kumaş eliniz değmemiş anlaşılan...
nortface colombia ve digerleri hep polyester kullaniyor.bende pamuk bakiyom da neredeyse hic yok piyasa da.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 9600_G_T -- 12 Kasım 2021; 6:17:43 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ben de bu konudan cok sikayetciyim
Evet ayni sorundan muzdaribim, takim elbise, gomlek vs. hep ayni durumda. Cok kaliteli markalarda kolay bulunsada orta kaliteli markalarda illaki bir polyester durumu soz konusu.
toplayın siz daha mavi kapakları
-
Evet kesinlikle bunu maliyeti düşürme kaygısıyla yaptıklarını düşünüyorum, sonuçta kapitalist sistem kâr odaklı
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Tamamı pamuklu kıyafet sadece iç çamaşırı giyerim...
-
Polyesterli elbise giyeceğinize naylon çöp poşeti giyin daha ucuza gelir. Sonuçta aynı şey. Pamuklu kumaşa sağlıklı deniyor, doğrudur ama ülkemizdeki pamuk lobisi daha dayanıklı ve en az pamuk kadar sağlıklı olan kenevir lifinden yapılma elbiselerin üretimini engelliyor.
-
tekstilde çalışan birisi olarak şunu diyebilirim;
tamamiyle moda, müşteri, talep ve arz meselesi.
genelde pamuk iplikler yerli üretim olur adana vs.
penye karde dejenere gibi kalite çeşidi de vardır maliyeti ucuzdur :)
polyester viskon iplikler ithal gelir renkli kumaşlar shirtler için.
polyester mevzusu dediğim gibi tamamiyle arz talep moda vs.
kullandığınız %100 pamuk etiketli mağaza ürünleri (isim vermeyeyim) 2. 3. kalite iplikten yapılıyor ve uzun ömürlü değiller.
fiyat meselesine gelince domino etkisi var.
iplik > örme > boyahane > kesimhane ve firma.
katlana katlana en son müşteriye kol gibi gelir :)
Türkiyede 1. sınıf iplikten yapılan tüm kumaşlar ithal olur.
zaten memleketimizde 1. sınıf olan herşey dışarı gönderiliyor.
yiyecekten giyeceğe kadar.
Yukarıda arkadaşlarımızın da belirttiği gibi polyester içerikli ürünlerin sayısı artıyor ve artmaya da devam edecek.
En önemli nedeni geri dönüşüm/recycled.
Dünyanın en büyük tekstil/giyim devleri geri dönüşüm konusunda ciddi yatırımlar yapıyor ve yapmaya da devam ediyor.
Türkiye de biz bu konuya şimdilik çok önem vermesek de yurt dışında, özellikle avrupa da geri dönüşüm baya moda.. Tüketici geri dönüşüm ürünleri konusunda (ekonomilerinin de vermiş olduğu rahatlık sayesinde)duyarlı olabiliyor.
Şu an Türkiye de imalat yaptıran dünyaca ünlü markalar imalatçılarından test raporları, denklik vs bir sürü rapor da istiyor geri dönüşümle ilgili..
Geri dönüşümü sadece kapakla düşünmeyelim; plastik olan bir çok şey, kullanılmış kıyafetler(garment to garment şu ara revaçta bir proje)vsvsvs
Ayrıca yukarıda da arkadaşlar belirtmiş; polyester sentetiktir, pamukla kıyaslanamaz.
-
global piyasalara hakim markaların son dönemde dillerinden düşürmedikleri iki kelime sustainable ve recycle dolayısıyla etiketlerde daha sık polyester göreceğiz.
-
Pamuk sadece tl olarak değilde dolar bazındada artıyor bizim ihracatcılar bile anca kâr ediyor euro bazında satış yapmalarına rağmen malum dolar-euro paritesinde dolar güçleniyor.
Tahminen çoğu pamukdan yapılan ürün iç pazara değil dış pazara odaklandı zarar etmemek için.
Ama yine parasını verdikden sonra bulmak aşırı zor değil diye düşünüyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-39A3D5E9A -- 12 Kasım 2021; 12:27:6 >
Bizdeki durum maliyetle ilgilidir. Bizde doğaymış, geri dönüşümmüş hikâye. Geri dönüşümde bile yine maliyet hesaplanmıştır, yoksa kim takar Turko vatandaşını. Ben şahsen dikkat etmiyordum ama artık etiketlere bir bakarım.
Evrim Ağacıyoutube
Hepimiz kandırıldık. Hem de yıllarca, gözümüzün içine baka baka... Yalan, hala devam ediyor. Halen Dünya'nın dört bir yanında, televizyon ve radyolarda, sokaklardaki reklam panolarında aynı yalanı duyuyoruz. Plastiklerin geri dönüştürülebilir olduğu yalanını... Ve bu yalan, gezegenimizin sağlığını en çok tehdit eden sektör tarafından, gezegenin sağlığını en çok tehdit eden ürünün satışını sürdürmek ve bunu yaparken, bir yandan da Dünya'ya verdikleri zararın suçunu sizin üzerinize atmak için söyleniyor. Ve bu videoda, tarihteki en büyük çevrecilik yalanlarından birini, arka planını, gerçekte olan biteni ve yapmamız gerekenleri anlatacağım. #Plastik #Yalan #Çevre 00:00 Giriş 01:24 Plastik Nedir? Neden Bu Kadar Popüler? 02:38 Plastikler Doğada Kaç Yıl Kalıyor? 04:46 Mikroplastik Nedir? Makroplastiklerin Sağlığa Zararları Nelerdir? 06:22 Büyük Plastik Yalanı ve Tarihsel Arka Planı 10:23 Geri Dönüşüm İşaretinin Plastik Endüstrisi Tarafından Çarpıtılması 11:17 Plastiklerin Üzerindeki Numaralar Ne Anlama Geliyor? 13:12 Plastiklerin Ne Kadarı Geri Dönüştürülüyor? 14:40 Petrol Firmaları Küresel Isınmayı Nasıl Öngördü? 16:28 Ne Yapacağız? Plastikle Nasıl Mücadele Edeceğiz? 📚 Videoda geçen bilgilerin kaynakları ve daha detaylı bilgi için: https://evrimagaci.org/s/11017 ve https://evrimagaci.org/s/7698 🦋 Bizi bu videoyu çekmeye iten video: https://www.youtube.com/watch?v=PJnJ8mK3Q3g *** 📽️ Videografi & Post-Prodüksiyon: Çınar Ege Bakırcı Evrim Ağacı'nın Türkiye'de bilim anlatıcılığı çalışmaları tamamen okurları ve izleyenleri tarafından maddi olarak desteklenmektedir. Yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz: 💪 Patreon veya Kreosus destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz: https://www.patreon.com/evrimagaci | https://kreosus.com/evrimagaci 📹 Dilerseniz, YouTube'un "KATIL" seçeneğini kullanarak da bize destek olabilirsiniz: https://www.youtube.com/channel/UCatnasFAiXUvWwH8NlSdd3A/join 🎪 Bilim tişörtleri, kitaplar ve diğer ürünlerimizden satın almak için: https://pazar.evrimagaci.org/ 🎈 IBAN numarası, kriptopara veya PayPal yoluyla destek olmak için: https://evrimagaci.org/destekol 📕 Neden desteğe ihtiyacımız olduğuyla ilgili daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz: https://evrimagaci.org/destekol Yanımızda durduğunuz için çok teşekkürler! ❤ *** BAZI FAYDALI BAĞLANTILAR: • En son yüklediğimiz videoyu izlemek için: https://dar.vin/SonVideo • En popüler videomuzu izlemek için: https://dar.vin/EnPopuler • Kanalımıza abone olmak için: https://dar.vin/EAYouTubehttps://www.youtube.com/watch?v=EzJPwC-MnyY -
%100 pamuk harici bende giymem ..polyester giyimce ustume bim poseti giymis gibi hissediyorum.
polyester kıyafetler olmasa yazın hapı yuttum.
çarşaf bile pamuklu olunca kurumuyo, gece bi terliyorum çarşaf bidaha kurumuyo. bu yaz gittim yazlık çarşaf aldım mis gibi anında kuruyo.
spor kıyafetlerin de polyester olmasını seviyorum. ter tutmuyolar mis gibi. rahatça yıkanıyolar ve çabuk kuruyolar.
tabii ki yazın topluluk içine girecekken polyster kıyafet pek tercih etmiyorum, çünkü terleyince koku yapabiliyo bazıları.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
En Beğenilen Yanıtlar

tekstilde çalışan birisi olarak şunu diyebilirim;
tamamiyle moda, müşteri, talep ve arz meselesi. genelde pamuk iplikler yerli üretim olur adana vs. penye karde dejenere gibi kalite çeşidi de vardır maliyeti ucuzdur :) polyester viskon iplikler ithal gelir renkli kumaşlar shirtler için. polyester mevzusu dediğim gibi tamamiyle arz talep moda vs. kullandığınız %100 pamuk etiketli mağaza ürünleri (isim vermeyeyim) 2. 3. kalite iplikten yapılıyor ve uzun ömürlü değiller. fiyat meselesine gelince domino etkisi var. iplik > örme > boyahane > kesimhane ve firma. katlana katlana en son müşteriye kol gibi gelir :) Türkiyede 1. sınıf iplikten yapılan tüm kumaşlar ithal olur. zaten memleketimizde 1. sınıf olan herşey dışarı gönderiliyor. yiyecekten giyeceğe kadar. |
Benzer içerikler
- emre ayan
- türkiye'nin en büyük hırsızı kim
- en milliyetçi şehirler
- sezen aksu pkk
- discord açılmıyor
- togg ısı pompası var mı
- 2024 en çok satan arabalar
- en iyi hava durumu uygulaması
- tcg akhisar
- imei kaydı kaç tl
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X